Gå til innhold

Er protestantismen den eneste riktige religionen?


Anbefalte innlegg

35 minutes ago, AvgAug said:

Jeg savner tiden da slike som deg sto på et gatehjørne og skrek om dommedagen. Det var liksom litt mer liv i dere da. En svak setning som det der gir liksom ikke like mye inntrykk på meg så jeg tror helvete venter.

lei seg!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Romeren skrev (1 time siden):

Hva er det egentlig som er interessant med denne evindelige fingerpekingen?

…sa han med en pekefinger rettet mot meg. 😉

Hva med å spørre @HvemFormetMeningeneDine om hva som er så interessant med evinnelige ad hominem i stedet for sak, men du vil vel kanskje ikke kritisere en med samme tro som deg?

Sitat

Er det noen som blir opplyst eller ser noen nye perspektiver med dette?

Du står fritt til å bidra med opplysning eller nye perpektiv hvis du ønsker. Bare hyggelig det.😃

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Romeren skrev (1 time siden):

Hva er det egentlig som er interessant med denne evindelige fingerpekingen? Er det noen som blir opplyst eller ser noen nye perspektiver med dette?

Som jeg har nevnt tidligere; en fullstendig uproduktiv debatt hvor bibelforskerne gjør seg til latter ved å lete etter navle-lo og lete etter de svarene man ønsker seg…..
 

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Capitan Fracassa skrev (21 minutter siden):

Du står fritt til å bidra med opplysning eller nye perpektiv hvis du ønsker. Bare hyggelig det.😃

Det gjør jeg når og hvis jeg føler for det. Nå var det et spørsmål til forumet om noen synes denne formen for "diskusjon" er interessant å følge? Jeg tviler ...

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Romeren skrev (10 timer siden):

Det gjør jeg når og hvis jeg føler for det.

Men tydeligvis ikke mot en av samme tro, uansett hvor uproduktiv hen er... 

Sitat

Nå var det et spørsmål til forumet om noen synes denne formen for "diskusjon" er interessant å følge? Jeg tviler ...

Jeg synes det er interessant å se religiøse fundamentalister som @gustav2 og @HvemFormetMeningeneDine eksponere at de ikke er i stand til å gi noen begrunnelse for troen sin, men skjønner at du ikke liker det. 

Du vet at du bare kan la være å lese en forumtråd hvis den ikke interesserer deg? 

Endret av Capitan Fracassa
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Romeren skrev (3 timer siden):

Det gjør jeg når og hvis jeg føler for det. Nå var det et spørsmål til forumet om noen synes denne formen for "diskusjon" er interessant å følge? Jeg tviler ...

No, religion requires acceptance of the Supernatural which makes substantive discussions impossible with those who only acept that which is «natural».  
 

 

Lenke til kommentar

For noen år siden skaffet naboen seg katt, en katt som elsker å jakte. Siden dess har vi ikke hatt mus i garasjen, mens årene før gikk det ca 20 stykk i fella i løpet av vinteren. To ganger var jeg å hentet ut "musebol" fra luftinntaket i motorrommet på bilen min, så den katten har vi jammen satt god pris på.

Her om dagen hørte jeg noe piping og bråk nede ved garasjen og gikk for å se, og der lå det jammen meg en liten spurveungen langs garasjeveggen. Det står en høy bjørk ved garasjen, så den må nok ha falt ut fra et rede der.

Han satt der og gapa, liten og pjuskete som han var, og visste ingenting om katten i nabolaget - foreløpig lykkelig i sin uvitenhet.

Jeg gikk nå der og småsnakket til han, selv om jeg innerst inne visst at han ikke kunne forstå hva ordene mine betød - planen var å løfte han opp fra den kalde og våte bakken, kanskje opp på taket av garasjen slik at han ihvertfall hadde en liten sjangse når katten kom luskende.

Han kjempet i mot mens han skjalv av frykt, det var følelsene som instinktivt styrte den lille skapningen til å flakse med vingene og hugge nebbet mot hånden min der jeg gjorde mitt ytterste for å løfte han opp i trygghet. Om litt begynte spurvemor og spurvefar også å gjøre utfall mot meg, så da ga jeg til slutt opp og overlot pjusken til skjebnen.

Dagen derpå var han borte, om det var katten eller regnet og nattekulda som tok han det vet jeg ikke, men moralen med historien er denne:

De som skremmer deg er ikke alltid dine fiender, og de som hjelper deg er ikke alltid dine venner.

 

Endret av Kakkelfant
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
HvemFormetMeningeneDine skrev (16 timer siden):

Way ahead…🙂

Kunnskap kan man tilegne seg hele livet. …han som vil at alle slags mennesker skal bli frelst og få nøyaktig kunnskap om sannheten.

Aldri stopp å tilegne deg kunnskap, det kan redde liv. 
 

 

Capitan Fracassa skrev (15 timer siden):

Du er «way ahead» i å «ta feil og tro på noe som ikke stemmer» (som var sitatet vi diskuterte)! Artig 😃

 

HvemFormetMeningeneDine skrev (13 timer siden):

Jakob: For hvis noen hører ordet, men ikke gjør etter det, er han lik en mann som ser på ansiktet sitt i et speil.  Han ser på seg selv, og så går han bort og glemmer straks hvordan han ser ut.

Da burde du være voksen nok til å ikke lire av deg sitater som over? 🫡

 

Capitan Fracassa skrev (6 timer siden):

uansett hvor uproduktiv hen er... 

Jeg synes det er interessant å se religiøse fundamentalister som @gustav2 og @HvemFormetMeningeneDine 

Tror du begynner å forstå hvorfor jeg ikke kan ta deg så veldig seriøst.

Lenke til kommentar
Romeren skrev (12 timer siden):

Hva er det egentlig som er interessant med denne evindelige fingerpekingen? Er det noen som blir opplyst eller ser noen nye perspektiver med dette?

Det er ikke så morsomt å diskutere når deltagerne ikke vil diskutere, det er heller ikke så morsomt når deltagerne vil være frekke, slenge ut påstander uten dekning, og tilfeldige bibelsitater.

Jeg lærte å debattere noenlunde saklig i godt voksen alder, noen måtte fortelle meg at jeg ikke fulgte reglene, og takk til dem for det, jeg lærte meg reglene å jeg har prøvd å følge de reglene etter beste evne, og det har uten tvil vært bedre for meg, og ikke minst de jeg debatterer med. 

Jeg føler egentlig at gode gamle George sier det best.

 

  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

@Inspector

Skyttergravsmentalitet som følge av kognitiv dissonans kan vel være en rimlig forklaring.

 

"Causes of Cognitive Dissonance

New information

Sometimes learning new information can lead to feelings of cognitive dissonance. For example, if you engage in a behavior that you later learn is harmful, it can lead to feelings of discomfort. People sometimes deal with this by finding ways to justify their behaviors or findings ways to discredit or ignore new information."

 

"What Influences Cognitive Dissonance?

The degree of dissonance experienced can depend on a few different factors. Among them are how highly a particular belief is valued and the degree to which the beliefs are inconsistent.

The overall strength of the dissonance can also be influenced by several factors, including:

 

    The importance attached to each belief. Cognitions that are more personal, such as beliefs about the self, and highly valued tend to result in greater dissonance."

 

Det er jo i tilfelle et snodig fenomen at jo sterkere man er i troen jo mer voldsomt vil man reagere og stritte i mot når man presenteres med informasjon som utfordrer denne, hvilket igjen forklarer hvorfor visse typer foretrekker ekkokamre hvor de kan klappe hverandre på skuldrene i sirkel uten å føle seg særlig utfordret.

All fornuft tilsier da at man forverrer situasjonen ved å fortsette diskusjonen med flere argumenter (se forøvrig spurve kommentaren som alluderer til  det samme).

 

https://www.verywellmind.com/what-is-cognitive-dissonance-2795012

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
HvemFormetMeningeneDine skrev (9 minutter siden):

Perfekt eksempel på dette er evangelisten Richard Dawkins, tommel opp.

Argumenteringen hans er jo grei nok ? Eller har du en link der RD stritter i mot med usaklig argumentasjon i møte med informasjon som utfordrer hans tro ? Det er jo ikke nok å være en meningsmotstander av deg, eller hva mener du ? 

  • Liker 6
Lenke til kommentar
AvgAug skrev (16 timer siden):

Jeg savner tiden da slike som deg sto på et gatehjørne og skrek om dommedagen. Det var liksom litt mer liv i dere da. En svak setning som det der gir liksom ikke like mye inntrykk på meg så jeg tror helvete venter.

Levi Jensen holder vell enda koken? Han reiser jo rundt å står på torg rundt i Norge og roper at Satan kommer. 

Her er hans youtube-kanal for de som er intressert. 

https://m.youtube.com/channel/UC4iQRoxnJJ75kBvkIVdYbgw

 

For å svare på TS sitt spørsmål: Protestantisme er ikke en religion, men en retning innen kristendommen med mange forskjellige kirker. Jeg er ikke kristen, men vokste opp i den norske kirke. Jeg mener ingen av dem er rett, men dette er en personlig mening, og siden spørsmålet handler om tro så er nok svaret subjektivt og ikke objektivt. 

Endret av Mr.Duklain
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Ett stort rødt flagg man kan se etter er strukturell rigiditet i ideer - vitenskapen er jo i flytende form akkurat som vann, så fort man kommer opp med en ny teori som ser ut til å stemme bedre med virkeligheten enn den man hadde fra før (etter å ha testet grundig ved hjelp av forskning/eksperimenter) så forandre vitenskapen seg til å inkludere den nye teorien og forkaste den gamle. Slik sett er vitenskapen alltid i bevegelse, alltid i forandring.

Religioner er som regel hugget i sten - man blir fortalt en historie fra a til å og slik er det. Islam sier jo til og med det at de som utfordrer denne historien skal drepes, og dette sier noe om hvor usikkert fundamentet er - denne religionen (som de fleste andre) er da bygget på et så skjørt grunnlag at enhver som kan tenkes å utfordre denne skal elimineres fra virkeligheten med alle midler.

Det blir ikke noe mer rødt flagg enn det.

Kristendommen (og dens mange avgreninger) er noe mildere, barmhjertighetens religion som den er, men man finner avlikevel den samme fremgangsmåten selv om metodene er forskjellige.

Det er jo ikke dermed sagt at religion automatisk er noe dårlig som man ikke skal ha noe av, det kan være et godt redskap om det brukes på en riktig måte i de situasjoner der det faller seg naturlig - det er først når bruken går utover dette at religion begynner å bli farlig (eks korstog/jihad/heksebrenning/osv).

Endret av Kakkelfant
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Kakkelfant skrev (7 timer siden):

Religioner er som regel hugget i sten - man blir fortalt en historie fra a til å og slik er det.

Mulig dette er din erfaring, det er jo i så fall synd. Religioner utvikler seg hele tida. Det er også rom for uenighet og forskjeller innad alle andre steder enn fundamentalistiske sekter.

Ja, noen få ting i kristendommen er hugget i sten, kjernebudskapet. Det meste rundt er flytende og har etter min mening stort sett utviklet seg til det bedre, som vitenskapen. Enkelte ting kan man mene har utviklet seg i en dårlig retning, men at det skjer store endringer innad i religioner gjennom historien er det ingen tvil om. Hvis man er en del av en religion og mener at noe er galt, finnes det rikelig med rom for å forsøke å endre det.

 

 

Kakkelfant skrev (7 timer siden):

Islam sier jo til og med det at de som utfordrer denne historien skal drepes


Du virker litt for intelligent til å spre slikt tøv, på tide å lese seg opp? :)

Endret av Aiven
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Aiven skrev (7 timer siden):

Mulig dette er din erfaring, det er jo i så fall synd. Religioner utvikler seg hele tida. Det er også rom for uenighet og forskjeller innad alle andre steder enn fundamentalistiske sekter.

Dette har du selvsagt helt rett i. En gjennomsnittlig prest i den norske statskirken i dag har et ganske annet budskap enn en for 100 år siden. 

Sitat

Ja, noen få ting i kristendommen er hugget i sten, kjernebudskapet. Det meste rundt er flytende og har etter min mening stort sett utviklet seg til det bedre, som vitenskapen.

Det er jo en ting til som er hugget i sten for kristendommen: Bibelen. 

I sterk motsetning til vitenskapen som lager nye hypoteser og nye teorier, og skriver helt nye bøker etterhvert som man får ny kunnskap, er Bibelen hugget i sten (sett bort fra nyoversettelser). 

Det er ikke noe rom for å skrive om eller fjerne de delene fra Bibelen som man i dag vitenskspelig vet at er galt.

Med selve Bibelen, og kristendommens grunnprinsipper hugget i sten, er forskjellen fra vitenskap dermed så stor at jeg synes din sammenligning er alt for flatterende for religion. 

Det er allilevel som du sier religioner i utvikling, og det er mange steder stort rom for å tolke vekk (eller tolke billedlig) de tekststedene man vet at ikke stemmer, eller man ikke ønsker at skal være Guds vilje. 

Men så har du jo fundamentalister (som vist i tråden her) som mener at deres hellige bok ikke har en eneste feil eller motsetning. 

Endret av Capitan Fracassa
  • Liker 3
Lenke til kommentar
11 hours ago, Aiven said:

Du virker litt for intelligent til å spre slikt tøv, på tide å lese seg opp? :)

Det kan late til at du har delvis rett, og at det jeg refererte til har blitt noe hauset opp og satt på spissen av diverse miljøer.

Versene de da liker å vise til er disse:

 

Surah 3:151: "We shall cast terror into the hearts of those who disbelieve (all non-Muslims) …"

Surah 2:191: "And kill them (non-Muslims) wherever you find them … kill them. Such is the recompense of the disbelievers (non-Muslims)."

 

Surah 9:5: "Then kill the disbelievers (non-Muslims) wherever you find them, capture them and besiege them, and lie in wait for them in each and every ambush …"

 

Lenke til kommentar
Kakkelfant skrev (21 minutter siden):

Det kan late til at du har delvis rett, og at det jeg refererte til har blitt noe hauset opp og satt på spissen av diverse miljøer.

Versene de da liker å vise til er disse:

 

Surah 3:151: "We shall cast terror into the hearts of those who disbelieve (all non-Muslims) …"

Surah 2:191: "And kill them (non-Muslims) wherever you find them … kill them. Such is the recompense of the disbelievers (non-Muslims)."

 

Surah 9:5: "Then kill the disbelievers (non-Muslims) wherever you find them, capture them and besiege them, and lie in wait for them in each and every ambush …"

 

Det står også mye i Det Gamle Testamente som heldigvis ikke blir praktisert.

Kanskje på tide å bli enige om at slike skrifter er utdaterte og skrevet i en helt annen kontekst enn dagens ?

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Kakkelfant skrev (2 timer siden):

Det kan late til at du har delvis rett, og at det jeg refererte til har blitt noe hauset opp og satt på spissen av diverse miljøer.

Versene de da liker å vise til er disse:

 

Surah 3:151: "We shall cast terror into the hearts of those who disbelieve (all non-Muslims) …"

Surah 2:191: "And kill them (non-Muslims) wherever you find them … kill them. Such is the recompense of the disbelievers (non-Muslims)."

 

Surah 9:5: "Then kill the disbelievers (non-Muslims) wherever you find them, capture them and besiege them, and lie in wait for them in each and every ambush …"

 

Det står ogaå endel om å behandle annerledestroende bra, noe som var mer unntaket enn regelen 600 e.Kr og vel ikke ble vanlig praksis globalt sett før over tusen år senere. Ut ifra dette er det viktig å se på konteksten vers er skrevet i.

Endret av Aiven
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...