vidor Skrevet 30. juli Skrevet 30. juli 7 hours ago, Simen1 said: Så jeg vil oppfordre til å droppe mote-hysteri-begrepet ultraprosessert og heller vurdere ingrediensene hver for seg, for hver sine svakheter og fordeler. Sjekk næringstabeller, hvilke behandlinger som gir hvilke helseskadelige effekter osv. Det er mye mer nyansert og opplysende enn sekkeposten og skremselpropaganda-begrepet ultraprosessert. Hadde det bare vært så enkelt. Det tilsettes mye til industriell mat som er vitenskapelig negativt for helsen. Grunn ingrediensene kan godt være helt ok, men produktet degraderes av tilsetningsstoffer og industriell behandling. Velger heller mat som er usminket og ser naturlig ut heller enn ting som er unaturlig. Tyskland f.eks klarer å gjøre dette på samme type produkt der Norge ikke klarer det. Hvis alle pålegges å gjøre dette samtidig, så blir det heller ikke noe skjev konkurransevridning. Blir litt som røykeloven. Helt greit at folk kritiserer ultraprosessert mat, men det å forkaste alle poengene anser jeg som soleklar lobbyvirksomhet som handler mer om pengeinteresser enn folkehelse. Problemet er så innvevd i dages samfunn at det må tas tak i, og dessverre tilsier dette at grassrota må ta tak i dette skal det skje noe. Dette er i alle konsumenters interesse. Noen få har forstått dette og gjort tiltak, også av produsenter, men det får alt for tregt i forhold til ugangen det fremdeles gjør. 1
Simen1 Skrevet 30. juli Skrevet 30. juli vidor skrev (20 minutter siden): Det tilsettes mye til industriell mat som er vitenskapelig negativt for helsen. Grunn ingrediensene kan godt være helt ok, men produktet degraderes av tilsetningsstoffer og industriell behandling. 1. ALL mat du kjøper i butikken er industrielt produsert. Alt du dyrker i din egen kjøkkenhage er ikke industrielt - men kan likevel falle inn under det motehysteriske begrepet ultraprosessert. 2. Nå snakker du om tre helt andre ting. Industriell mat, som ikke er det samme som ultraprosessert, industriell prosessering som heller ikke er det samme som ultraprosessert og tilsetningssstoffer som heller ikke er det samme som ultraprosessert. Jeg vil bare be deg nyansere ordbruken og utdype i detalj rundt hvert tilsetningsstoff sin helsepåvirkning i stedet for å kaste det inn i et udefinert hysterisk motebegrep. vidor skrev (24 minutter siden): Velger heller mat som er usminket og ser naturlig ut heller enn ting som er unaturlig. Tyskland f.eks klarer å gjøre dette på samme type produkt der Norge ikke klarer det. Hvis alle pålegges å gjøre dette samtidig, så blir det heller ikke noe skjev konkurransevridning. Blir litt som røykeloven. 3. Nå snakker du om ennå flere ting: usminket, og naturlig. Ingenting av dette er hverken motsetninger eller synonymer med ultraprosessert. Det er heller ikke synonymt med eller motsetning til helsebringende eller helsefarlig. Dette må du utdype nærmere så du slipper å bruke hysteriske sekkebegrep. vidor skrev (27 minutter siden): Helt greit at folk kritiserer ultraprosessert mat, men det å forkaste alle poengene anser jeg som soleklar lobbyvirksomhet som handler mer om pengeinteresser enn folkehelse. Nei, det er ikke greit å kritisere bruken av udefinerte hysteriske begrep som mangler faktagrunnlag og nyansering - rett og slett fordi begrepet ikke er definert. vidor skrev (29 minutter siden): Problemet er så innvevd i dages samfunn at det må tas tak i, og dessverre tilsier dette at grassrota må ta tak i dette skal det skje noe. Dette er i alle konsumenters interesse. Noen få har forstått dette og gjort tiltak, også av produsenter, men det får alt for tregt i forhold til ugangen det fremdeles gjør. Folkehelse er et viktig tema - men det blir ikke tydeligere eller mer nyansert av å bruke hysteriske motebegreper uten noen klar definisjon. Jeg tar gjerne en kostholdsdebatt, men den må være basert på fakta og nyansering - ikke flyktige motebegrep. 2
vidor Skrevet 30. juli Skrevet 30. juli Ønsker å holde en saklig tone her, og vi har åpenbart forskjellig vinklinger inn til emnet, så jeg kommer ikke til å gå noe særlig videre. At noe er 10% motehysteri betyr ikke at det ikke er 90% reelt problematisk. Dette hadde du visst om du hadde satt deg inn i de tilhørende tingene du kritiserer meg for. Anser deg som en relativt oppegående kar, men her skuffer du meg litt. 1
Simen1 Skrevet 30. juli Skrevet 30. juli (endret) BadCat skrev (2 timer siden): Rapsolje (fyfy), salt, sukker, miljøgifter. Hormonforstyrrende stoff i emballasjen som fører til fedme, hjertesykdom og kreft. I tillegg er det skadelig for utviklinga til barn og foster. BadCat skrev (2 timer siden): Jeg liker det ikke lenger. Jeg likte det som barn, men sannsynligvis fordi jeg tok på ubegrenset med majones, som også inneholder Satans olje. Wow - det var ikke småtterier av kanon mot spurv. Jeg har et mål om å spise en liten boks stabbur makrell i tomat hver dag. Jeg er et stykke unna å klare det, men målet har jeg satt av helsemessige grunner. Omega-3 er svært viktig i kosten og disse boksene er en glimrende måte å få i meg mye hver dag. Emballasjen mener jeg er helt grei miljømessig da de kan gjenvinnes med god effektivitet enten de brennes eller smeltes om. Innholdet av sunn og god tomat og svært sunn fet fisk er utmerket for helsa. Saltinnholdet er helt greit. Kroppen trenger salt til en viss grad så det er ikke galt å spise salt så lenge man holder seg innenfor de anbefalte mengdene. Det er moderate mengder sukker, 3,8% av en nettovekt på 110g. Rapsolje er en av de sunnere oljene med fint forhold mellom omega-3 og omega-6, men det aller meste av oljen i pakken stammer fra makrellen og ikke raps. Majones er et undervurdert produkt. Det er mye sunnere enn selv lettmargarin så når man smører på et lag majones som erstatning for lettmargarinen så blir skiva sunnere. Selv Vita hjertego lett har mye mer mettet fett og mindre omega-3 enn selv ekte majones. Sikkert unødvendig å nevne men andre margariner er verre enn Vita hjertego lett og lettmajones er ennå bedre enn ekte majones på fettsammensetning. Så jeg tror du har fått hele saken på vranga. Jeg anbefaler følgende hjertevennlige og kreftvennlige helsekost: Makrell i tomat med majones - hver dag. Edit: Jeg må bare legge til at jeg har fått medisinsk målbart bedre blodverdier i takt med økt inntak av makrell i tomat, av og til med majones, og nedgang i vekt. Uten at jeg skal gi makrell i tomaten og majonesen all æren for det. Men jeg tror det har bidratt i riktig retning. Jeg skal leve til jeg blir steingammel og makrell i tomat kommer til å forbli en av mine metoder for å få til det. Endret 30. juli av Simen1 4 1
Mannen med ljåen Skrevet 30. juli Skrevet 30. juli (endret) Jeg spiser ofte makrellen rett ut av boksen med gaffel. En liten boks per dag er genialt. Like praktisk å ha med seg som en energibar, og mye sunnere. Kan også bruke knekkebrød. Brød er ikke alltid sunt, avhengig av brødtype og av dietten man er på. Endret 30. juli av Mannen med ljåen
Subara Skrevet 1. august Skrevet 1. august Vi er nok veldig sunne i Norge i forhold til mange andre land? F.eks. i Frankrike er det mye sukker i kaker og kjeks fra supermarkedet. Kinder sjokoladekakebit har sukkerinnhold 43 pr. 100 gram. Lurer på om produktet hadde vært lov å selge i butikken i Norge? Det smakte også forferdelig søtt. Nesten som å bli sukkerforgiftet.
wampster Skrevet mandag kl 22:21 Skrevet mandag kl 22:21 Subara skrev (På 1.8.2025 den 23.50): Vi er nok veldig sunne i Norge i forhold til mange andre land? F.eks. i Frankrike er det mye sukker i kaker og kjeks fra supermarkedet. Kinder sjokoladekakebit har sukkerinnhold 43 pr. 100 gram. Lurer på om produktet hadde vært lov å selge i butikken i Norge? Det smakte også forferdelig søtt. Nesten som å bli sukkerforgiftet. Tja, ettersom Melkesjokolade har 52,5gram pr 100 så vil jeg si at det mest sannsynlig hadde vært lov å selge i Norge også. 1 1
Subara Skrevet tirsdag kl 08:12 Skrevet tirsdag kl 08:12 wampster skrev (9 timer siden): Tja, ettersom Melkesjokolade har 52,5gram pr 100 så vil jeg si at det mest sannsynlig hadde vært lov å selge i Norge også. Oj, det har jeg aldri sjekket. Skjønner hvorfor jeg godt kan like å ha et par a disse i skapet. I tillegg til at sjokoladeplatene har vokst fra tidligere av, og man kunne få 4 eller 5 for 100 kr. Men det begynner å bli en stund siden. Sånn sett er det bra at prisen gikk opp. I Frankrike har jeg ikke funnet mye som er billig, bortsett fra vin og croissanter. Det må jo være kronekursen? Belgiske jordbær koster 90 kr kurven. Ellers, en franskmann på besøk i Oslo mente prisene her var mye høyere enn i Paris.
Subara Skrevet onsdag kl 16:57 Skrevet onsdag kl 16:57 https://www.nettavisen.no/okonomi/kiwi-har-skrudd-tilbudsprisen-i-taket-pa-kaffe/s/5-95-2552850 Kraftig prishopp på kaffe hos Kiwi Nå er tilbudsprisen på Evergood 50 prosent dyrere.
Mr.M Skrevet onsdag kl 22:03 Skrevet onsdag kl 22:03 Subara skrev (4 timer siden): https://www.nettavisen.no/okonomi/kiwi-har-skrudd-tilbudsprisen-i-taket-pa-kaffe/s/5-95-2552850 Kraftig prishopp på kaffe hos Kiwi Nå er tilbudsprisen på Evergood 50 prosent dyrere. er folk der ute som kun drikker Evergood og butikkene vet nok at disse betaler hva som helst. btw, kjøpte "Coop kaffe" på Coop Extra, 24.95 - tror det er fast lavvpris(?) Aner ikke hvordan den smaker alene, for blander slike billig-sorter 50/50 med enten Friele eller Kjeldsbergs + en skvett melk. (evt. kaffegjester får selvsagt servert 100% Friele/Kjeldsbergs
vidor Skrevet torsdag kl 00:40 Skrevet torsdag kl 00:40 Alle ønsker jo i bunn og grunn best mulig kvalitet så rimelig som mulig, så å finne seg slike triks er jo gull. Prøvde å drikke kaffe en periode, men endte opp med å kutte det fordi den samlede gevinsten ble for lav i forhold samlet kostnad. Man havner jo i praksis «på kjøret» og finner ut at en fungerer like greit uten.
Thor. Skrevet torsdag kl 04:27 Skrevet torsdag kl 04:27 https://www.vg.no/nyheter/i/LMKpRx/dagligvaregiganten-norgesgruppen-kjoeper-norges-nest-stoerste-apotek-vitusapotek NorgesGruppen kjøper seg inn i apotekmarkedet Dagligvaregiganten NorgesGruppen har kjøpt seg inn i apotekbransjen, og blant annet kjøpt Norges nest største apotek, Vitusapotek. Blir ikke mindre monopol av slikt. 2
trikola Skrevet torsdag kl 05:41 Skrevet torsdag kl 05:41 (endret) Når man tror man har sett alt så må man lære noe nytt: OBS hadde en aksjon i går - 4 stykk Gilde-salami (eller Grilstad eller hva den heter) til kr 100. Sjekket pakkepris (normalpris) på den forventet rimelige 'familie'-varianten: kr 35. Men baksiden fortalte meg at mengden var 100 gr: 350 kr/kg vil det si. Jeg pleier å steile allerede når jeg ser kg-priser på 250 kr for sånt. Harry-handel har kommet for å bli. Endret torsdag kl 12:19 av trikola
Subara Skrevet torsdag kl 07:56 Skrevet torsdag kl 07:56 Mr.M skrev (9 timer siden): er folk der ute som kun drikker Evergood og butikkene vet nok at disse betaler hva som helst. btw, kjøpte "Coop kaffe" på Coop Extra, 24.95 - tror det er fast lavvpris(?) Aner ikke hvordan den smaker alene, for blander slike billig-sorter 50/50 med enten Friele eller Kjeldsbergs + en skvett melk. (evt. kaffegjester får selvsagt servert 100% Friele/Kjeldsbergs Også har vi gjestene som vil ha koffeinfri kaffe til kr. 99. Det finnes bare en boks av den, så de kan beholde prisen så høy de bare vil. I følge en influenserlege tar du bort 90 % av livslykken hvis du nekter deg selv en kopp kaffe ( ev. annet man er avhengig av), med forbehold om prosenten, da jeg så reels-en i går.
vidor Skrevet torsdag kl 09:07 Skrevet torsdag kl 09:07 4 hours ago, Thor. said: NorgesGruppen kjøper seg inn i apotekmarkedet Med tanke på at over 70% av det de selger i butikkene sine er dokumenter usunt (av ekte vitenskapsfolk) så er det vel å regne som en strategisk beslutning innen forretningsfamilien. 1
Zeph Skrevet torsdag kl 09:12 Skrevet torsdag kl 09:12 (endret) Smågodt har haldt seg relativt greit nede i pris. Det har gått opp, men ikkje tilsvarande mykje anna med sukker. Der kan du få sjokolade til 100-150 kr/kg i staden for 300+ som sjokoladeplater gjerne går for om dagen. Vårt forbruk av godteri er uansett så lågt at det utgjer svært lite. Endret torsdag kl 09:12 av Zeph
Mr.M Skrevet torsdag kl 09:15 Skrevet torsdag kl 09:15 trikola skrev (3 timer siden): Når man tror man har sett alt så må man lære noe nytt: OBS hadde en aksjon i går - 4 stykk Gilde-salami til kr 100. Sjekket pakkepris (normalpris) på den forventet rimelige 'familie'-varianten: kr 35. Men baksiden fortalte meg at mengden var 100 gr: 350 kr/kg vil det si. lagt merke til det samme, enkelte varer på tilbud er plutselig i en annen vekt enn forpakninger man har vent seg til (gjelder ikke spesielt OBS men ulike butikker) man må visst hele tiden være på vakt for ikke å bli tatt med buksa nede
Mr.M Skrevet torsdag kl 09:23 Skrevet torsdag kl 09:23 Zeph skrev (4 minutter siden): Der kan du få sjokolade til 100-150 kr/kg i staden for 300+ som sjokoladeplater gjerne går for om dagen. syns den smågodt-sjokoladen har tapt seg? kjøpte tilslutt kun gode gamle Spesial, men liksom ikke som før de heller.
Zeph Skrevet torsdag kl 10:23 Skrevet torsdag kl 10:23 Mr.M skrev (52 minutter siden): syns den smågodt-sjokoladen har tapt seg? kjøpte tilslutt kun gode gamle Spesial, men liksom ikke som før de heller. Den er heilt grei for min del, men eg er blitt hekta på Freia sin mjølkesjokolade med kvikk lunch og appelsin. Eg søkte den opp på nett og såg at på Europris kostar den 39,90, mot 58,90 på Oda. I tillegg får du to 190g-plater for 50,-. Då er du nede på 130 kr/kg. Er det nokon som handlar ein del på Europris eller har sjekka prisar mot dei andre kjedene? Av daglegvarer er det mykje dei ikkje har, men enkelte ting kan ein sikkert spare noko på. Det er ikkje så ofte eg er innom Europris, og kjem ofte ut av butikken med 18-pakk toalettpapir, chips, tannkrem og dusjsåpe.
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå