Gå til innhold

EU advarer Norge mot kutt i krafteksporten


Anbefalte innlegg

Gangleri skrev (14 timer siden):

Me burde gå lengre enn å berre "ta ein Putin", me burde stenga gassen i tillegg til straumen, og våras økonomiskeområde får deiras aktivitet. La Europakket frysa, eg gjer blanke faen, dei er ikkje mine eller "våre" brør, systre, vennar, eller allierte. Dei vil gjera husmann av oss, og behandlar kvar einaste fråvik frå dei åndssvake planane og traktatane deira som om me er satan, mens me faktisk føl deira idiot planar betre enn fulle medlem av den saua unionen.

Å ikkje utvikla atomvåpen når me hadde kjangsen var eit feilsteg.

Lurt. Så ber vi europa pent om hjelp igjen i neste omgang når Putin trenger mere lebensraum.

Endret av AJ830V5V
Autocorrect
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
ulrikX skrev (53 minutter siden):

Så hvor stor del av årsproduksjonen klarer vi å eksportere?

Det spørs jo litt hva du mener. 
Tallene jeg skrev var det som er teoretisk maksimum, de vil selvsagt aldri kunne bli så høye i praksis.
2021 var et rekordår, litt detaljer finner du her: https://e24.no/norsk-oekonomi/i/MLQkJr/tidenes-hoeyeste-krafteksport-i-2021
Ellers finnes vel kilden til tallene hos f.eks statnett.no

Lenke til kommentar
-Birger- skrev (1 time siden):

Det var det jeg prøvde med å eksemplifisere Suldalsvassdraget.
image.png.609162235312c64efbb66a0589b1a3a4.png
Her ser du at det er svært liten bruk av magasinkraft.

Det er også verdt å merke seg at dette omfatter 62% av total produksjon.
Som sagt, at produksjonen i NO2 fra magasinkraft varierer såpass voldsomt gjennom døgnet/uken, kan tolkes som at man definitivt har mulighet til å holde igjen en del mer. 
Hadde det vært rapportert på 100% av total produksjon, hadde vi fått et mye bedre bilde av dette. For alt vi vet nå, så kan de resterende 38% produsere utelukkende av magasiner som kan lagre vann til vinteren.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
-Birger- skrev (1 time siden):

image.png.d955875c9efbea8c59f70c6fd9764479.png

Fyllingsgraden i NO2 nærmer nå seg det den var i fjor. Den er ikke god. Sett opp mot fjoråret så har jeg den hypotesen at det er produsentenes tilbakeholdenhet som gjør at vi nå nærmere oss 2021 nivået. Og tangerer tidligere laveste siste 20 år. Ved fornuftig håndtering så skal det mye til for at det går skikkelig galt. Det er 80% sjanse for å unngå strømrasjonering.

Den nærmer seg fjorårets, men er det godt nok? At 2021 og 2022 nærmer seg hverandre kan vel ikke tolkes på annen måte enn forskjell i produksjon. Det har ikke vært spesielt mye nedbør i NO2 de siste ukene.

Jeg klarer fortsatt ikke se noe grunnlag for anklagen om at jeg "lefler med sannheten igjen" dog.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
AJ830V5V skrev (1 minutt siden):

Lurt. Så ber vi europa pent om hjelp igjen i neste omgang når Putin trenger mere lebensraum.

Det er over 75 år siden russerne var i Norge. Den gang var det den røde armé som var her for å frigjøre Øst-Finnmark fra Tyskland.
Om Russerne skal hit igjen så ser jeg ikke andre grunner for det enn at de ikke ønsker amerikanske atomvåpenbaser så nærme sin landegrense. Så, i så fall blir det også denne gangen for å kaste ut fremmede makter de anser som en trussel fra Norsk jord.

Nå i år inngikk vi en avtale med USA hvor de skal få 4 nye baser på Norsk jord hvor de skal få lagre våpen, og hvor Norge ikke skal ha mulighet til å kontrollere hva slags våpen de lagrer i basene sine. Både vi, Sverige, Finland og Russland skal bare stole blindt på amerikanerne ikke lagrer atomvåpen i dem.
Denne politikken og disse avtalene den Norske regjering har drevet med nå de siste 5 årene angående EU og strøm, angående USA og militærbaser, angående Norges sikkerhet og nordmenns økonomi.. Nei, forstå det dem som kan.  

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
2 minutes ago, sk0yern said:

Dette kan du se hos statnett eller rapportene fra NVE.
Forrige uke sendte Nord-Norge 104GWh netto til Sverige og 117GWh til Midt-Norge.
Midt-Norge eksportere 60GWh netto til Sverige, og overførte 118GWh til NO1 og NO5.
 

Trikola sa:

Fordi de 90 % selges gjennom samme kjøpmann som de 10 % - og han har bare en pristavle som justeres kl 12:45 daglig. Og ettersom kjøpmannen har (tilnærmet) monopol må han behandle alle kunder lik.

 

Og da lurer jeg på hvor de andre selger strømmen sin siden den er så vesentlig mye billigere enn vår. 

Lenke til kommentar
2 hours ago, ulrikX said:

Så hvor stor del av årsproduksjonen klarer vi å eksportere?

Det vet vi nok i januar 2023....for eksporten virker jo og gå for fullt når en ser prisingen. Dritten er jo at vi tapper ned flerårsbassenger så kraftig at det vil ta flere år og fylle opp, slik at vi kan glede oss over at vi har eksportert oss rett inn i fattigdommen, der bedrifter kneler og folk mister jobb og bolig. 

Endret av bojangles
  • Liker 2
Lenke til kommentar
unik42 skrev (41 minutter siden):

Hvor selger midt og nord Norge strømmen sin da?

Vi selger den til Sverige for ingenting som sender den sørover også selge de den til høyst bydende. F.eks. Oslo området eller Danmark.
Hittil i år så har Norge sendt 800 millioner kWh til Sverige, vi som egentlig trenger å spare på strømmen for å fylle opp magasinene våre og vi har betalt svenskene 1 milliard kroner for å gjøre det. Stilig ikke sant?

Men vi har vel råd til det. Offentlige Norske myndigheter (delen av markedet som er eid av norske myndigheter, ca 90%) har fått en merinntekt via de høye strømprisen på 70 milliarder kroner, og de har gitt tilbake 13 milliarder via det de kaller "strømstøtte".
Altså har de fortsatt en merinntekt på 57 milliarder etter at denne tilbakebetalingen er gjort. Dette er forrest før man har lagt på 25% som er mva. Bare mva. på merinntekten blir 14 milliarder kr og er mer enn hele strømstøtten de betaler tilbake. 

Staten har bortimot et monopol på å bake og selge brød.
Det koster staten 7 kroner å bake et brød.
Nordmenn kjøpet brød fra staten for 30 kr og har blitt helt avhengig av å spise brød.
Staten går inn i en avtale hvor de også eksporterer og importerer brød fra andre stater men må selge brød til det andre land er villig til å betale for brødet, også til eget folk.
I utlandet så koster et brød 500 kr fordi Europa ikke vil ta i mot mel fra Russland.. Utenom Tyskland da som fyller opp mel lagrene sine.
Nå selger staten brød til Nordmenn for 500 kr som det koster 7 kroner å produsere.
Folk mister kjøpekraft og blir fattige, mens staten blir kjempe rik!
Staten synes de må gjøre noe så de sier:
Brødene som det koster oss 7 kroner å produsere skal dere ikke behøve betale 500 kr for. Prisen over 70 kr dekker vi nå 70%.. nei 80%.. NEI 90% av!
Altså nå som brød koster 500 kr så trenger dere KUN betale 113 kroner for brødet som koster 7 kr å produsere og som vi er vant med at koster 30 kr.
Det er brødstøtte og det er ekstremt kostbart for staten. Staten er ekstremt gavmild mot vanlige folk. Vanlige folk blir ikke kvalme i det hele tatt når de leser om absurde bonuser og lønnsjusteringer i de store strømselskapene.  

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Hvis vi eksporterer 15,6TWh pr år og Tyskland bruker 503TWH pr år (6030kWh*83,4mill) så er det hele 3% av tyskernes forbruk vi gir dem.  Legg til resten av EU så får de noe rundt 1-2%.  Norge kan ikke redde noen fra energimangel, vi er musa som pisser i havet. 

Jeg ville uansett gjerne sett kablene stengt i en periode så vi hadde fått realitetstestet påstandene fra de som hevder at kablene ikke påvirker prisene mer enn noen få prosent.  Hvorfor skulle det hjulpet på prisene å øke kapasiteten mot midt-Norge hvis overføringskapasitet mellom områder ikke påvirker prisene?  Please, slutt å lyve oss rett opp i ansiktet, ta en edruelig debatt istedenfor å bløffe.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
0QE8JCM8 skrev (10 minutter siden):

Hvis vi eksporterer 15,6TWh pr år og Tyskland bruker 503TWH pr år (6030kWh*83,4mill) så er det hele 3% av tyskernes forbruk vi gir dem.  Legg til resten av EU så får de noe rundt 1-2%. 

Mindre faktisk. EUs totale strømforbruk er ca 3.300 TWh pr. år. Så vår eksport utgjør mindre enn 0,5%. Som å pisse i havet ja. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
4 hours ago, Noxhaven said:

Hittil i år så har Norge sendt 800 millioner kWh til Sverige, vi som egentlig trenger å spare på strømmen for å fylle opp magasinene våre og vi har betalt svenskene 1 milliard kroner for å gjøre det. Stilig ikke sant?

Du er klar over at Statnett faktisk tener pengar på eksporten sant? Det heiter flaskehalsinntekter.
Så dei får faktisk dobbelt betalt, først differansen på eksporten ut av NO4 og NO3 og så importen inn til NO1.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
sk0yern skrev (19 timer siden):
Simen1 skrev (21 timer siden):

Norge vil "ta en Putin" og starte energiboikott av EU. SELVSAGT skaper det kraftige reaksjoner. Hva annet hadde de ventet? No shit Scherlock! :roll:

Dette var dårlig trolling ... Du kan da bedre.
Vi vet jo at du har et annet syn på saken, men det er nå en gang sånn at mange velrennomerte kilder påpeker at Sør-Norge er i fare for strømrasjonering.
Hvis så skulle skje, anslår DSB at mange nordmenn vil dø som en konsekvens.

Fra ditt ståsted, kan det virke som dette handler om at vi i sør er "sta" som ikke sparer mer på strømmen.
I tillegg bør vi eksportere alt det remmer og tøy kan holde, til tross for at vi ikke har tilsig som klarer å etterfylle magasinene våre.

Så du er overrasket over at EU reagerer på at Norge vil strupe strømmen midt i deres enorme energikrise? De burde etter din mening bare funnet seg i det?

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
sk0yern skrev (20 timer siden):

Bare de to kablene til England og Tyskland på 1400MW hver, kan overføre 24,4TWh pr år.
Tar vi med mot Nederland, Danmark og NO1 mot SE3, så har vi totalt 59 TWh vi kan sende ut årlig.

.. og hvor mye kan vi importere over disse kablene?

.. og hvordan ligger vi an med mengde import vs eksport hittil i år på de ulike sjøkablene og luftlinjene?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...