Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Anonym36 skrev (På 15.2.2024 den 8:22 PM):

Det hvite hus bekrefter Russland-trussel mot USA

9 minutter siden - 20:12
Magnus Kallelid
Kopiert! 

Den nasjonale sikkerhetstrusselen mot USA som ble meldt i går, handler om Russland.

Det bekrefter Det hvite hus torsdag kveld. Trusselen er relatert til russisk anti-satellittkapasitet, opplyser John Kirby, sikkerhetspolitisk talsperson ved Det hvite hus, ifølge Reuters.

– Det er ingen umiddelbar trussel. Biden holdes jevnlig oppdatert, sier Kirby.

Kreml opplyste torsdag morgen om at de ikke ønsker å kommentere påstandene fra Det hvite hus, ifølge nyhetsbyrået TASS.

Kreml anklaget Det hvite hus for å spre det de hevder er «ondsinnede løgner».

De to umerkede satellittene som Russland skjøt opp, kan være Nord-Koreas. Dette ble snakket om tidligere i tråden, der Russland fikk et enormt antall togvogner med artilleriammunisjon fra Nord-Korea, i bytte mot noe. Dette noe var tidligere antatt å være tilgang til russisk romteknologi. Det tar tid å forberede bygge og forberede satellitter for oppskytning.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Orban er kommet ut i skikkelig trøbbel; massedemonstrasjoner skjer i Ungarn som respons på en skandale som hadde kommet som et lyn ut av det blått. I april 2023 hadde en alvorlig sak omkring barneovergrep blitt kjent, da det var oppdaget at en institusjon ansvarlig for foreldreløse barn i Bicske hadde vært åsted for seksuelle overtredelser begått av ansatte, som arresteres og dømmes, men da hadde det vist seg at direktøren som var ansvarlig, Endre Kónya, hadde prøvd å skjule saken og beskytte de skyldig. Endre ble arrestert og dømt for medvirkning. Men i akkurat denne måneden skulle pave Frans på statsbesøk, og av en eller andre grunn valgt Orban å "ønske velkomne" paven med flere benådninger. Orban hadde inngått en politisk allianse med "den reformerte ungarske kirken", en protestantisk kirke i det som er et katolskpreget land, selv om 40 % bekjente seg ikke noe religion mens 27,5 % bekjente seg som katolikker, og under 16 % som protestanter. 

Biskop Zoltán Balog - medlem i Orbans parti Fidesz - overtalt president Katalin Novák til å benåde Endre og dette avsløres den 2. februar 2024, som fulgt til ramaskrik ved at dette rystet det ungarske folket og satt Orban i dyp forlegenhet. Saken som kalles "kegyelmi-ügy", benådningsskandalen, har fulgt til at Novak måtte retirere 10. februar, etterfulgt av Judit Varga som var justisminister i året 2023, og deretter Balog som også måtte retirere fra sjefsstolen i den reformerte ungarske kirken den 16. februar.

Hele saken er så skandaløst at dette traff Orban der han er mest følsomt, ettersom familieverdier, barnevern og tradisjonelle samfunnsverdier er sentralt i hans politiske ideologi i møte med det ungarske folket - og Novak var familieminister i 2014 til 2021, før hun velges til presidentrollen. I Ungarn velges president gjennom nasjonalforsamlingsavstemning, og Novak vant overlagt med 73 % av alle stemmer og hun bli historisk som den første kvinnelige presidenten i Ungarns historie. Nå er Novak avslørt som en hykler i øyne på mange, og for Orban er det ekstremt destruktivt fordi hun var utad ansiktet på Fidesz-partiets frieriet til det ungarske folket. Da er det ikke rart at det kom voldsomme reaksjoner. 

Child abuse scandal rattles Orban’s image as defender of ‘family values’ | CNN

But Orban’s critics say his carefully constructed image is a thin guise for a plutocratic mode of governance designed to enrich a small group of oligarchs.

Orban hadde fremmet barnebeskyttelse, moralske begrensninger, familieverdier og tradisjonelle kjønnsidentitet for å kunne manipulere og rydde bort all tenkelig opposisjon, sterkt inspirert av republikanerne i USA, for å åpne opp for en illiberal bevegelse og deretter svekking av demokrati og lov til fordel for maktakkumulering. Alt dette har blitt ruinert, da er det ikke rart at Orban ligger lavt for tiden. 

“I do not want to be part of a system for a minute longer where the real culprits hide behind women’s skirts,” Magyar said in a video interview with Hungarian outlet Partizan viewed by more than 2 million people.

Magyar said he used to believe in “an ideal, in a national, sovereign, civic Hungary” – the sort vaunted by Orban. “However, over the past few years and especially today, I have come to realize all this is indeed just a political product, a sugary coating that serves only two purposes: to conceal the operation of the power factory and to acquire enormous wealth.”

Dette er ydmykende språkbruk av en mann som hadde spilt en viktig rolle i Fidesz, eks-mannen for Varga, som bemerket at det så langt bare er kvinner som kastes ut.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar

Hele verden er i krig. 

Og de vestlige statsoverhodene sliter. Avdijivka falt fordi nordkoreanerne levere massevis og massevis av ammunisjon mens vi sliter meget kraftig; for det ser ut at det er oppstått alvorlige problemer med å levere nok ammunisjon fra EU-land mens USA mer eller mindre har sviktet. Republikanerne i USA virker å ha mistet hodet, de realisere ikke at det er krig. 

En tredjedel av Afrika er rammet av krig og uro. Halvparten av Midtøsten er i krig og uro. En tredjedel av Asia er i krig, uro og krigsfare. En tredjedel av Latin-Amerika er kastet ut i narkokriminelt anarki og samfunnsoppløsning. Hele Europa er truet, vi ser nå konturer av en verdenskrig med Iran, Nord-Korea og Kina på Russlands side, hvor Ukraina har blitt åsted for en global konfrontasjon. 

Meget mange flykter etter hvert som det blir mindre og mindre trygt samtidig som man er i en økonomisk resesjon som har rammet de fattige landene sterkt. Og mange vil til Vesten, som er for lengt nådd et metthetspunkt at det må innføres innvandringsstopp, samtidig som det er klart at nye feil som Irakinvasjonen og den arabiske våren må unngås. 

Og Trump er fast besluttet på å forråde enhver. 

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Dragavon skrev (3 minutter siden):

Hva? 

Ni selskaper står som produsenter av varene:

* Zenitel

* Jotron

 * Skipper Electronics

* R. Stahl Tranberg

* Kongsberg Maritime

* Hatteland Display

* Elko

* Den Norske Høyttalerfabrikk

* Comrod

Steng dem med en gang! Disse begår forræderi selv hvis det ikke er med vilje! 

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Everket skrev (4 timer siden):

Det hadde vært moro viss man bare til forandring, snakket om "Bidens" fengsling av whistlebloweren som avslørte biden sin korrupsjon. Men det hadde vel vært for mye å be om. Tenk så moro vi kunne hatt det viss det var trump som hadde makten og gjorde dette.

Tenker du på de to som justisdepartementet, som opererer uavhengig av det hvite hus, har rettet anklager mot for å ha løyet til FBI om Bidens koblinger til Burisma? En av disse var tidligere FBI agent Alexander Smirnov.

Eller kanskje du tenker på Gal Luft, som er en republikanererklært "whistle blower" som påsto han hadde bevis om Biden og korrupsjon i Kina, som justisdepartementet også har tatt ut tiltalte mot fordi han opererer som en uregistrert agent for en fremmed makt og konspirerte for å påvirke Amerikansk utenrikspolitikk på vegne av en fremmed makt og arrestert for dette i november 2023? Etter å ha vært etterlyst gjennom Interpol i lang tid for våpensmugling som han arrestert i februar 2023.

Du må være mer presis, republikanerene lanserer jo nye fløyteblåsere annenhver dag.

Endret av Serpentbane
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q

Gir absolutt ingen mening å "stenge" de Norske selskapene. Tyrkia er jo ikke sanksjonert!

Jalla21 skrev (5 minutter siden):

-Det tyrkiske selskapet som sendte utstyret ble i desember satt på USAs sanksjonsliste, etter å ha sendt det USA kaller «høyprioritets-varer» til Russland.

Problemet med dette er at man kan omgå sanksjonene ved at man kan opprette nye selskap. Her må det kraftigere lut til mot enkeltpersoner. Personer som er tilknyttet selskaper som bevisst bryter sanksjonene vi ilegger Russland burde bli etterlyst og straffet for det og sanksjonert personlig.

Personlig hadde jeg vært for å gå enda hardere til verks. Livet til Ukrainere er viktigere enn krigsprofitører som skor seg på ulykken til Ukrainere som kjemper for sin frihet.

Lenke til kommentar
JK22 skrev (På 15.2.2024 den 10:23 PM):

Vi ganske enkelt trenger sjømenn med beina i saltvann lik mye som andre trenger infanteristenes føtter på slagmarken.

Med den nye nordiske NATO-konstellasjonen vil jeg påstå vi bør fordele oppgavene mer samordnet. Norge har først og fremst en utsatt kystlinje. Sverige er mer utsatt for luft-krig, mens Finland er mer utsatt for landkrig. Oppgavene kan godt fordeles deretter. Dvs. Norge bør først og fremst ha et avskrekkende kystforsvar både til lands og til sjøs. Flere kystfort, ubåter, skip, radaranlegg osv.

Apropos radaranlegg så bør det også bygges langt mer robuste anlegg for oppdagelse av missiler fra Kola. Trusselen fra Kola er først og fremst missilanleggene, deretter de framskutte delene av nordflåten. Bakkestyrkene på Kola er først og fremst forsvars-styrker, ikke angrepsstyrker. En eventuell bakkeinvasjon vil nok skje mye lengre sør, mot sørlige deler av Finland. Luft-invasjon må støttes av bakkestyrker så der er også Sør-Finland mer utsatt enn Nord-Finland og Nord-Norge. Sveriges spiller en nøkkelrolle i lufta på grunn av stor luftstyrke, barrieren Østersjøen og evnen til å bygge egne jagerfly. Nordens nasjonale inndeling er nesten designet for hver sine forsvarsgrener.

  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Jeg begynner å lure nå om Nato hadde klart å bekjempe Russland selv om vi har mer avanserte våpener. I de første månedene av krigen, så var Russland latterliggjort. Når jeg ser hvor hjernevasket den russiske befolkningen er og hvordan russiske krigsføring er ved å sende hundre tusener av menn som kanonføde, så tror jeg Nato vil ha store utfordringer i en potensiell krig med Russland. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Vi har rett og slett for få våpen.

Dei som har teke besluttningane i NATO-landa har hatt for stor tru på avanserte presisjonsvåpen og har kjøpt for få av dei.

Vi treng store mengder artilleri og bomber, slik at vi kan drepe nok russere til å holde dei unna. Vi treng og større mengder kryssermissiler og presisjonsvåpen.

For lite ammunisjon er grunnen til at Ukraina måtte trekkje seg ut av Avdijivka i dag, og for lite ammunisjon vil føre til at nye land som russland vil angripe vil slite også.

Endret av Dragavon
  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
ForTheEmperor skrev (1 minutt siden):

Jeg begynner å lure nå om Nato hadde klart å bekjempe Russland selv om vi har mer avanserte våpener. I de første månedene av krigen, så var Russland latterliggjort. Når jeg ser hvor hjernevasket den russiske befolkningen er og hvordan russiske krigsføring er ved å sende hundre tusener av menn som kanonføde, så tror jeg Nato vil ha store utfordringer i en potensiell krig med Russland. 

Den største faren for Europa - ved siden av Putin - er Donald Trump.

Så lenge NATO består og amerikanerne står ved sine forpliktelser, er der ingen umiddelbar fare for at Russland forsøker seg på et NATO land. 

Jeg er heller ikke helt overbevist om at Trump vil trekke USA ut av NATO. For det første er det allerede vedtatt en lov om at dette kan den amerikanske presidenten ikke gjøre uten kongressens aksept. Men den betyr ikke så mye, spørsmålet er viljen til å slå tilbake ved et eventuelt angrep. Og der er det presidenten som styrer.

Viktigere er det at hvis USA skulle trekke seg ut av NATO så får det store konsekvenser for USA's egen sikkerhet. Et eksempel; hvis Norge ikke har USA's sikkerhetsgarantier, hvorfor skal vi da tillate at et par hundre amerikanere er stasjonert på lyttestasjonen i Vardø, eller hvorfor skal vi kjøpe Poseidon overvåkningsfly for mange milliarder og drive de med store kostnader for å samle inn etterretningsdata som først og fremst tjener amerikanernes interesser. Og dette gjelder bare Norge, så kan en begynne å ramse opp alle andre installasjoner, militærbaser etc. som amerikanerne har etablert i Europa. Mange innbiller seg at dette har amerikanerne gjort av altruistiske årsaker fordi de er så snille. Men dette er gjort først og fremst for å ivareta amerikanske økonomiske og sikkerhetsmessige interesser. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Dragavon skrev (3 minutter siden):

Vi har rett og slett for få våpen.

Dei som har teke besluttningane i NATO-landa har hatt for stor tru på avanserte presisjonsvåpen og har kjøpt for få av dei.

Vi treng store mengder artilleri og bomber, slik at vi kan drepe nok russere til å holde dei unna. Vi treng og større mengder kryssermissiler og presisjonsvåpen.

For lite ammunisjon er grunnen til at Ukraina måtte trekkje seg ut av Avdijivka i dag, og for lite ammunisjon vil føre til at nye land som russland vil angripe vil slite også.

Og jeg forstår enda ikke hvorfor det er så vanskelig å produsere 155 mm granater i store mengder. Dette er teknologi fra før 2. verdenskrig.

Hvor vanskelig er det i dag å sette opp en masseproduksjonslinje som spytter ut tusenvis pr. dag? Det hele virker jo helt hjelpeløst.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Dragavon skrev (4 minutter siden):

Det er ikkje vanskelig.

Men det trengs spesialmaskiner som først må bygges og settes opp. Å sette opp produksjonslinjer er ikkje gjort over natten.

Jeg forstår at det trenges maskiner etc. for å produsere dette, men det er om få dager to år siden krigen startet, så vi snakker ikke "over natten" men over "året."

Under andre verdenskrig benyttet amerikanerne i noen tilfeller bare et par uker på å bygge et Libertyskip der mye var prefabrikkert, men nå snakker jeg om et stykkgodsfartøy på 9000 tonn bestående av mange hundre tusen deler. Og de benyttet ikke to år på etablere dette programmet, det tok noen måneder.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
bojangles skrev (På 16.2.2024 den 3:37 AM):

Nå høres du nesten ut som om du er av dem som faktisk tror Trump kunne stoppet krigen på 24 timer. Det kan han ikke.

Trump, som er omtrent like mentalt moden som en 3-åring, tror antagelig på det selv. Hans "logikk" er at han instruerer partene til å legge ned sine våpen, være snille med hverandre og synge Kumbaya. En oppskrift som sikkert fungerer i barnehagen, men hans oppblåste ego tror nok det kan overføres til Russland-Ukraina, Kina-Taiwan, Israel-Hamas og alle andre kriger. Trump tror han kan løse slike ting bare ved å være litt Texas-tøff i trynet i kraft av å være the strongman fra verdens udiskutable supermakt. Trump har nok sett litt for mye på film siden han tror han er en slags krysning mellom Supermann og Dr. Evil.

  • Liker 7
Lenke til kommentar
3 hours ago, Gjest slettet-ld9eg7s96q said:

Problemet med dette er at man kan omgå sanksjonene ved at man kan opprette nye selskap. Her må det kraftigere lut til mot enkeltpersoner. Personer som er tilknyttet selskaper som bevisst bryter sanksjonene vi ilegger Russland burde bli etterlyst og straffet for det og sanksjonert personlig.

Personlig hadde jeg vært for å gå enda hardere til verks. Livet til Ukrainere er viktigere enn krigsprofitører som skor seg på ulykken til Ukrainere som kjemper for sin frihet.

Har skrevet om dette et par ganger tidligere, senest her om dagen. Dette med at sanksjonerte varer likevel finner veien til russland kan ha flere årsaker og en skal være forsiktig med å utrope produsentene som ansvarlige dersom det oppdages brudd på eksportforbud til russland. Det kan naturligvis være at en produsent velger å forsøke å omgå forbudet, men risikoen er jo veldig stor for at det vil bli alment kjent at de er krigsprofitører og det kan rasere bedriften de har bygd opp. Er kanskje mer trolig at det er individuelle krigsprofittører som står bak, gjemt bak en håndfull stråselskaper og postboksselskaper, gjerne registrert i land med lite innsikt. 

Det vanligste er at eksportregulerte varer omsettes fra produsent til en "legal aktør" - det kan være et postkasse-selskap i et skatteparadis med begrenset innsyn. Eierne av dette selskapet fører så eksportvarene inn til mottakerland via tredjeland og produsenten av varene har egentlig oppfylt sin plikt. Men kjøperen har videresolgt varene til krigsprofittører med god fortjeneste og de selger varene videre til russland. 

Slik den globale handel er idag, med skatteparadiser, postkasseselskaper som fremstår som aktive selskaper både i regnskapstall og ved googling er det ofte komplisert om ikke umulig å sikre 100% at varer med eksportrestriksjoner ikke omsettes illegalt. De kan ha falske nettsider osv. 

 

Endret av bojangles
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
ForTheEmperor skrev (53 minutter siden):

Når jeg ser hvor hjernevasket den russiske befolkningen er og hvordan russiske krigsføring er ved å sende hundre tusener av menn som kanonføde, så tror jeg Nato vil ha store utfordringer i en potensiell krig med Russland. 

Jeg tror det er akkurat derfor vi ikke kommer til å ha store problemer i en konvensjonell krig.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Angående Aleksej Navalnyj, husk at vi har bare russiske myndigheter som kilde. En løgn-fabrikk. Så ta alt med en klype salt. Jeg tror mest sannsynlig dette er sant, fordi Putin tjener på det kollektive traumaet dette skaper i befolkningen, men jeg holder åpen en liten mulighet for at dødsfallet er en løgn og at Navalnyj plutselig lever igjen pga "Putins mirakuløse anstrengelser" etter at Putin er gjenvalgt. Det trenger ikke være noen sannhet eller logisk forklaring bak, bare det kan brukes i innenlandsk pro-Putinsk propaganda.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...