Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Quote

Ukraina sier de har angrepet flybase på Krim

 

Ukrainas luftforsvar hevder å ha gjennomført et angrep mot en flybase på russiskokkuperte Krim. Russland hevder å ha skutt ned 20 ukrainske raketter.

– Luftforsvaret ødela 17 ukrainske raketter over Svartehavet og ytterligere tre over Krim-halvøya, sier Russlands forsvarsdepartement i sosiale medier onsdag ettermiddag.

Rester fra en av rakettene falt ned i nærheten av Ljubimovka, en forstad nord for Sevastopol, ifølge departementet.

Samtidig sier lederen for Ukrainas flyvåpen at de har gjennomført et angrep mot den militære flybasen Belbek på Krim-halvøya.

– Ukrainske flygere skal definitivt vende tilbake til sin hjemlige flybase, sier Mykola Olesjtsjuk i en melding i sosiale medier der han legger ved en video av det påståtte angrepet.

From France with love? aka scalp/storm shadow?

Endret av bojangles
  • Liker 6
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Da en ser oppsummering av nye tyske bidrag og ser "1040 stk 155mm artillerigranater" så vet jeg ikke om en skal le eller gråte. Bedre enn ingenting er vel det mest positive man kan si om det. Snart gir man vel opp å runde av til nærmeste titall også.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Bevisst desinformasjon? Det er sant at det er 880,000 ukrainske soldater mot 670,000 russiske soldater, men det er også sant at det ikke er ferske styrker på den ukrainske siden ettersom man hadde rotere frontstyrkene gang på gang uten å kunne erstatte det frafalne og gir de involverte styrkene lenge R&R, det er ikke lenge en strategisk reserve for å sette inn forsterkninger som tidlig. På selve feltet er det angivelig bare 150,000 til 200,000 på det meste på den ene siden og knapt færre eller flere på den andre siden til enhver tidspunkt året rundt. Krigsbehovet er så krevende at begge sider knapt kan ha ledige styrker til overs, slik at det falt ned til et spørsmål om å erstatte det tapte med ferske styrker, og der har Russland en stor fordel ved å kunne sette 40,000 menn inn hver måned. Dessuten er begge hærer nå blitt så servicebelagt ved at man avdelt mye til våpensystemer, støttesystemer, logistikk, sikkerhetsvakt - slik at stridsenheter ikke forstørres seg når det gjelder infanteri og kjøretøybesetninger. Når det blir for mange med FPV-droneutstyr, dronenedskytning, artilleriobservasjon og indirekte assistanse, blir det færre i kontaktpunktet mellom de stridende. Dette er gammelt nytt, i Vestfronten i 1917-18 hadde andelen infanteri falt til bare halvparten av alle involverte bakkestyrkene, resten var artillerister, logistisk personell etc. Knapt fire år før var det fem infanterister per artillerist, noen ganger enda mer. Våpenforbruk og ressurssløseri er så astronomisk at man ikke har sett maken helt siden Koreakrigen. 

Mens Ukraina trenger finansiell støtte i milliarder og atter milliarder av dollar og euro - EU-pakken på 50 milliarder euro er derfor svært viktig - så viktig at dette er et eksistensielt spørsmål - har Putin helt ufattelig klarte å få økonomien i Russland til å vokse rett opp i været. Selv om det må påpekes at dette i realiteten hendt på bekostning av den sivile realøkonomien hvor de rike bli mer og mer rikere enn tidlig, med mer og mer penger i omgang selv når rubelvalutaen er knapt etterspurt utenfor landets grensene. Dette minner om det voldsomme økonomiske oppsvinget under 1.vk, - som munnet ut i et stort krasj i 1917. Ukraina trenger støtte. Mer enn hva mange realisere. 

Dessuten er det mulig at Budanov, som er en tilhenger av aggressive nålestikkangrep, kan ha små angrepsoperasjoner i bataljon- og brigadestørrelse i tankene når han varsler nye motoffensiver i våren. Siden november hadde russerne slitt meget voldsomt, deres flerfrontoffensiven i Nordøstfronten og Donetskfronten har kjørt seg fast, og selv om man snapper til seg litt og mer og så litt her og der, har det hendt til en høy pris for de russiske styrkene som er så demoralisert, at man hver dag ser mellom et halvt dusin og et dusin forlatte og lette skadede kjøretøyer. De er endog gått så langt at de nektet å ha ammunisjon i flerrørs rakettramper som BM-21, bare sette dem inn for øyeblikkelig bruk. Det er også sett at disse med preg av å ha vært lenge i Ukraina, er forsiktige og smarte i sammenligning med de nye. Det er oppsiktsvekkende mange "nye" kjøretøyer som ble ødelagt eller forlatt siden oktober. 

Det er flere tilfeller hvor russiske piloter dumpet sin last over egne land, og observasjon av meget stor forsiktighet under flyangrepene med bruk av gildebomber, som tyder på at de kan ha blitt skremt av Patriot-nedskytningene fordi de hadde realisert om disse belyses (låses) med S-300 radarstråler, er det en reell mulighet at en Patriot eller en Iris-T SLM vil være underveis. Det hadde gått så langt at de endog forfalske et angrep på et Iris-T SLM batteri. De fant et batteri med sine dronefly, men da angrepet hendt, var det med en enslig glidebombe i et opptak som avslørt at dette var ikke det samme stedet. Null sekundær eksplosjon eller brannutvikling.

  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (Akkurat nå):

 

 

Det er mulig; brannutvikling med høy røykdanning og observasjon av sekundære eksplosjoner. Ifølge selvstendige russiske kanaler var seks kryssermissiler observert, trolig er et eller to av disse lokkemiddelmissiler mens resten er Storm Shadow-kryssermissiler. Det var forresten observert bruk av Pantsir-1 missiler uten treff. Gode missiler, dårlig radar. 

  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
TAC-2 skrev (1 time siden):

Da en ser oppsummering av nye tyske bidrag og ser "1040 stk 155mm artillerigranater" så vet jeg ikke om en skal le eller gråte. Bedre enn ingenting er vel det mest positive man kan si om det. Snart gir man vel opp å runde av til nærmeste titall også.

Det som aktuelt er interessant er at tyskerne skal levere "FFG APC". FFG står for "Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft" og APC for "pansertransportkjøretøy".

For oss i Norge er dette litt spesielt, for det er mulig at disse FFG APC kan ha vært bygd på norske kriterier. I 2021 under en av de meste dristige anskaffelsesavtalene på meget lenge valgt den norske hæren kandidaten for erstatning av M548/NM199, den nye ASCV G5 som et meget allsidig kjøretøy som transport, kampluftvern (SHORAD), artillerilokasjonsradar og lettberger - 44 kjøretøyer ble bestilt. G5 er videreutviklet fra M113 som et selvstendig prosjekt, og var først og fremst ment som kampstøttevogner. Disse ment for transport skulle frakte ammunisjon, stykkgods og annet, og skal kunne delta i skarpe oppdrag ved behov. 

Hvorfor er FFG ASCV G5, som også reklameres som PMMC (Protected Mission Module Carrier), valgt ut for levering til Ukraina? Disse er i utgangspunktet utviklet som kampstøttevogner med modulær oppbygging, selv om det finnes varianter som APC med plass for 12 soldater og IFV (stormpanservogn) med kamptårn, og interessen for disse var nesten alltid om disses rolle som kampstøttevogn. Nederland har sendt en bestilling på et ukjent antall ASCV G5 som vil være SHORAD, i juni 2023.

Take Chassis From Germans and NASAMS Elements from Norwegians, and You'll Get a SHORAD for IRIS-T or Even AIM-9X Missiles | Defense Express (defence-ua.com)

Da hadde den første ASCV G5 med luftvernvåpen blitt ferdigstilt av den norske FMA (Forvaltningstjenesten) i mai 2023. Den er sammensatt av eksisterende moduler som kan bruke IRIS-T og Sidewinder missiler. Luftvernsteknologien hentes rett fra NASAMS-systemet hos Kongsberg som skal bygge dette utstyret på både norske og nederlandske kampluftvernkjøretøyer, som vil ha minst fire missiler med seg. 

Ukraina har ikke bruk for store pansertransportkjøretøyer, ennå er 24 FFG-kjøretøyer underveis til Ukraina. Og på den samme listen er det oppgitt at IRIS-T ammunisjon skal leveres til Ukraina. Det er mulig at disse beltekjøretøyene kan bli kampluftvernkjøretøyer i fremtiden som kan benytte IRIS-T og Sidewinder. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 6
Lenke til kommentar
TAC-2 skrev (1 time siden):

Da en ser oppsummering av nye tyske bidrag og ser "1040 stk 155mm artillerigranater" så vet jeg ikke om en skal le eller gråte. Bedre enn ingenting er vel det mest positive man kan si om det. Snart gir man vel opp å runde av til nærmeste titall også.

Tja, ettersom det ikke er oppgitt type så kan alle 1040 være SMArt 155 granater. Og da er det ingen grunn til å gråte.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Ser at selv Putin nå hevder at Ukraina skjøte ned IL-76 flyet med amerikanske Patriot missiler.
Det er litt rart, for Russland har hevdet at de har ødelagt flere Patriot batteri enn hva Ukraina har fått med sine superduper Kh-47M2 Kinzhal missiler.

https://www.abcnyheter.no/nyheter/verden/2024/01/31/195979238/putin-hevder-ukraina-brukte-amerikanske-vapen-til-a-skyte-ned-militaerfly

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...