Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

DukeNukem3d skrev (1 time siden):

Atombomben, for en ulykke for menneskeheten at dette ble oppfunnet. NATO kunne helt enkelt gått inn i Ukraina og jaget alle russere ut + okkupert Russland til en fredsavtale som sikrer at landet er til å leve med i fremtiden hvis det ikke var for dette.

Den utviklingen var jo umulig å stoppe, kunnskap om Atomvitenskap og både bomber og atomkraftverk var uunngåelig mht utvikling.

Om ikke Usa hadde gjort det, så hadde Hitler eller Russland gjort det.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Penny skrev (1 minutt siden):

Skal ikke se bort fra at atombomben er det som har holdt stormaktene fra å fly i tottene på hverandre opptil flere ganger siden WW2.

Helt enig, men verden var mer forutsigbar under kalde krigen. Dette er en mye mer uforutsigbar konflikt enn raslingen med sabler i Cuba krisen.

Det med Cuba var mer en tøffe seg for hverandre affære, samt mangel på kommunikasjon.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
8 hours ago, Kahuna said:

Jeg deler i grunn den oppfatningen. Å tvinge Russland til å levere tilbake Krim er urealistisk med mindre vi får samme kollapsen i forsvaret av Krim som andre steder og Krim faller, eventuelt oppløsning av den Russiske Føderasjonen. 

Den mest realistiske avslutningen er kanskje om Russland godtar å 'kjøpe' Krim for et større beløp. Kanskje tilsvarende de russiske verdiene som for øyeblikket er låst av internasjonale sanksjoner?

 

Majoriteten av befolkningen i Krim vil ikke være russiske og har aldri villet det, selv når Krim var russisk i hundre år. Jeg ville ikke undervurdert deres ønske om å svitsje til å være uavhengige eller tilhørende Ukraina, særlig nå som Ukraina nærmer seg EU og Vesten og Russland nærmer seg avgrunnen, økonomisk og politisk.

 

 

7 hours ago, Regenburg said:

Kan for øvrig anbefale Discovery Channel sin Battlefield serie, som gjorde en episode av kampen om Krim fra andre verdenskrig. Den dekker både besettelsen, beleiringen og frigjøringen av den. 3 operasjoner i samme dokumentar. Siden ukrainerne og russerne kjemper uten flåter og luftvåpen, foregår kampene stort sett som i 1940 (foruten utbredt bruk av droner). Så litt relevant synes jeg den er.
 

 



Takk! Battlefield er alltid spennende. Særlig når det er litt aktuelt også.

 

4 hours ago, Regenburg said:

Så mye som russland truer med atomvåpen, så er vel egentlig eraen for ikke-spredning over. Alle småstater må nå enten inn under Natos atomparaply, eller så må de utvikle dem selv. Det gjelder nok Japan, Sør Korea, Vietnam, Taiwan, Filipinene og andre land som kan måtte konfrontere Kina konvensjonelt. De kan ikke ha atomvåpenet truet brukt mot seg. 

 

Traumet Ukraina opplever gjør at de enten må begynne å bygge atomvåpen eller bli satt under NATO-paraplyen. Det samme er tilfelle for Taiwan. Sør-Korea og Japan er allerede under USAs paraply. Filippinene også delvis. Vietnam og USA har paradoksalt nok et voksende samarbeid også.

 

1 hour ago, Snikpellik said:

Ikke kjempestemning på russisk nasjonalist-Youtube for tida.

Kroppsspråket oser ikke fest.

 

 

Humrer av dette flagget. Kombinasjonen av et amerikansk konføderasjons- kampflagg og et norsk flagg.

 

1 hour ago, Gouldfan said:

Hitler hadde ikke Atomvåpen, og vi kan vel takke aksjonen til nordmenn for dette.

Hadde Hitler hatt atomvåpen, så hadde resultat vært annerledes, og med hans brentjord taktikk i Nordnorge og han prøvde det i Tyskland også,så bør vi vel ikke lure på om han hadde trykket på den røde knappen.

Et maktskifte i Russland er ikke nødvendigvis postivt, det står mange høyreradikale maktperson såkalte hawker i kø.

Jeg er rimelig sikker på at Russland aldri vil få fungerende Demokrati.



Hitler lå i begynnelsen foran amerikanerne og alle andre, men hadde fremdeles lang vei igjen til en atombombe. Manhattan Project var så digert at det aksellererte utviklingen på en måte og intensitet Tyskland ikke kunne matche selv om de opprinnelig lå foran. Men det som skjedde i Norge var visst siste spiker i kista for prosjektet. Ironisk mtp. hvor besatt Hitler var av wunderwaffe, eller undervåpen.


 

21 minutes ago, JK22 said:

På britisk hold er det sagt at disse 450 erobrede russiske stridsvogner utgjør mer enn halvparten av alle operative, og dette er ikke gode nyheter; for da ment det at det bare er 700 til 800 stridsvogner tilbake. Det var 1,100 stridsvogner av alle typer fra T-64 til T-80 i 23. februar 2022. Da ment det at ukrainerne kan ha mistet så mye som 600 til 800 stridsvogner! Av dette er mer enn halvparten bekreftet. Da er det ikke rart at T-55 og T-62 nå hentes inn. Materielt sett blir det færre og færre, i august-oktober hadde ukrainerne mistet for mange, det var bare 130 BTR-3/4 AFV bygd i Ukraina, flere dusin er dokumentert ødelagt. Seig russisk motstand med miner, ATGM-våpen og infanterimortere har påført ukrainerne meget store uaksepterte tap.



Får trøste oss med at det som omtales som store ukrainske tap fortsatt er veldig små sammenlignet med de russiske. Men vi må også huske på at det er ukrainerne som rykker frem nå, og angrepskrig koster.

Det jeg ikke skjønner er hvorfor vi ikke allerede trener ukrainere på vestlige tanks. Hvorfor ligger vi alltid i bakkant? 😐

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Gouldfan skrev (1 time siden):

Hitler hadde ikke Atomvåpen, og vi kan vel takke aksjonen til nordmenn for dette.

 

Moderator; litt OT nå, men jeg kan ikke dy meg.

Jeg er redd for å rive ned det norske selvbildet, men jeg gjør det likevel:

Tyskland var ikke i nærheten av atomvåpen, og det er sikkert historisk dokumentert.

En av lederne for tungtvannsaksjonen på Vemork het Joacim Rønneberg:

30860 Klingenberg kino Kampen om tungtvannet.jpg

Mannen helt til venstre

Han var etter krigen programleder i NRK Møre og Romsdal, og en mann jeg likte. Jeg har møtt han flere ganger, første gang da jeg som ungdomsskole elev da han reiste rundt og holdt foredrag om bl.a. tungtvannsaksjonen. En aksjon som han selv ikke forstod en shit av den mens den ble utført. Han fikk bare en ordre som han utførte. Først flere år senere skjønte han hva han hadde vært med på.

Allerede på 70 - tallet fortalte han norske ungdomsskoleelever at hans, og kompaniets innsats ble grovt overvurdert, og at Tyskland ikke var i nærheten av å utvikle atomvåpen, men at tungtvannet på Rjukan var en begynnende komponent for å utvikle en atombombe.

Han var også allerede for 50 år siden en strek talsmann for at de virkelige heltene, krigsseilerne, hadde blitt utsatt for en grotesk behandling av den norske stat. Et budskap Erik Bye videreformidlet.

Jeg kan avslutte med dette sitatet;

«Vi gjorde bare en jobb. Vi hadde flaks. Absolutt flaks, men også svært god etterretning om målet.»

Akkurat det sitatet fant jeg på wikipedia, men jeg har hørt det med mine egne ører.

 

Endret av Windfarmer
  • Liker 8
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Rykter om at en strategisk bombeflybase skal ha blitt angrepet ganske dypt inn i Russland. Et falsk bilde av et dronefly hentet fra den andre Nagorno-Karabakh krigen formidles i russiske medier som rapporterte om eksplosjonslyd i Shaykovka flybase som ligger 220 km fra grensen mot Ukraina. Det er svært lite sannsynlig at et TB-2 fly kunne ha kommet så langt uten å bli oppdaget fordi dette er et dronefly optimert for større høyder. Istedenfor skal et selvmordsdronefly ha blitt tatt i bruk. Men disse som sendes mot Krimhalvøya var bare sivilbygde droneflyer fra Kina omrigget av ukrainske teknikere. 

Ubekreftede ukrainske påstander om at to Tu-22M3 er ødelagt ut av fire; fra denne flybasen flyr disse bombeflyene ut for å avfyre Kh-59 flybårne kryssermissiler som egentlig er mer lik forvoksne raketter, noen ganger på lange tokter helt til Svartehavet. 

Men det som er bekreftet, er at det var en kraftig produksjon innenfor flybaseområdet langs rullebanen ikke langt fra der flyene oppholdt seg. Droneflyet var ikke stoppet eller sett. Som hvis ukrainerne hadde fått tak på et intakt S-136 dronefly. Og det er ikke umulig; for det er sett at ukrainerne klarte å jamme ned andre iranskbygde droneflyer og tok dem intakt, og om intakte S-136 havnet i sjøen kan de gjenbrukes etter kort tid. 

Og aktuelt; tegningene over Harpy-kloner og S-136 er ikke vanskelig å få tak på. S-136 er svært billig å bygge fordi den skal bygges av eksisterende komponenter tilgjengelige i det globale verdensmarkedet, motorene for eksempel har europeisk opprinnelse. 

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

USA om Russlands atomtrusler: - Uansvarlig

3 minutter siden - 18:11
Jesper Nordahl Finsveen

Det hvite hus langer ut mot Russlands stadige trusler om å bruke atomvåpen.

- Det er uansvarlig, sier Joe Bidens presidentadministrasjon i en uttalelse fredag kveld norsk tid.

De legger imidlertid til at USA ikke har sett noen tegn som tilsier at de selv er nødt til å heve sin atomberedskap.

- Vi har heller ingen indikasjoner om at Russland forbereder å bruke atomvåpen, sier Det hvite hus.

De legger til at de tar Putins trusler på alvor.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Windfarmer skrev (15 minutter siden):

Moderator; litt OT nå, men jeg kan ikke dy meg.

Jeg er redd for å rive ned det norske selvbildet, men jeg gjør det likevel:

Tyskland var ikke i nærheten av atomvåpen, og det er sikkert historisk dokumentert.

En av lederne for tungtvannsaksjonen på Vemork het Joacim Rønneberg:

30860 Klingenberg kino Kampen om tungtvannet.jpg

Mannen helt til venstre

Han var etter krigen programleder i NRK Møre og Romsdal, og en mann jeg likte. Jeg har møtt han flere ganger, første gang da jeg som ungdomsskole elev da han reiste rundt og holdt foredrag om bl.a. tungtvannsaksjonen. En aksjon som han selv ikke forstod en shit av den mens den ble utført. Han fikk bare en ordre som han utførte. Først flere år senere skjønte han hva han hadde vært med på.

Allerede på 70 - tallet fortalte han norske ungdomsskoleelever at hans, og kompaniets innsats ble grovt overvurdert, og at Tyskland ikke var i nærheten av å utvikle atomvåpen, men at tungtvannet på Rjukan var en begynnende komponent for å utvikle en atombombe.

Han var også allerede for 50 år siden en strek talsmann for at de virkelige heltene, krigsseilerne, hadde blitt utsatt for en grotesk behandling av den norske stat. Et budskap Erik Bye videreformidlet.

Jeg kan avslutte med dette sitatet;

«Vi gjorde bare en jobb. Vi hadde flaks. Absolutt flaks, men også svært god etterretning om målet.»

Akkurat det sitatet fant jeg på wikipedia, men jeg har hørt det med mine egne ører.

 

Vel Tyskerne hadde Rakettene, og om krigen hadde vart lengre så hadde de funnet det ut.

Tyskerne hadde noen svært motiverte vitenskapsmenn, og tiden er et nyttig hjelpemiddel. Selvom Tyskerne var på etterskudd, så var tungtvannet viktig for deres vitenskapelige forsøk på Atomvåpen. Er mye om og men her, jeg minner om at Tyskerne utviklet Raketter og jetmotorer, som Usa siden brukte til Atomraketter og månerakett.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (22 minutter siden):

 

Majoriteten av befolkningen i Krim vil ikke være russiske og har aldri villet det, selv når Krim var russisk i hundre år. Jeg ville ikke undervurdert deres ønske om å svitsje til å være uavhengige eller tilhørende Ukraina, særlig nå som Ukraina nærmer seg EU og Vesten og Russland nærmer seg avgrunnen, økonomisk og politisk.

 

 



Takk! Battlefield er alltid spennende. Særlig når det er litt aktuelt også.

 

 

Traumet Ukraina opplever gjør at de enten må begynne å bygge atomvåpen eller bli satt under NATO-paraplyen. Det samme er tilfelle for Taiwan. Sør-Korea og Japan er allerede under USAs paraply. Filippinene også delvis. Vietnam og USA har paradoksalt nok et voksende samarbeid også.

 

 

Humrer av dette flagget. Kombinasjonen av et amerikansk konføderasjons- kampflagg og et norsk flagg.

 



Hitler lå i begynnelsen foran amerikanerne og alle andre, men hadde fremdeles lang vei igjen til en atombombe. Manhattan Project var så digert at det aksellererte utviklingen på en måte og intensitet Tyskland ikke kunne matche selv om de opprinnelig lå foran. Men det som skjedde i Norge var visst siste spiker i kista for prosjektet. Ironisk mtp. hvor besatt Hitler var av wunderwaffe, eller undervåpen.


 



Får trøste oss med at det som omtales som store ukrainske tap fortsatt er veldig små sammenlignet med de russiske. Men vi må også huske på at det er ukrainerne som rykker frem nå, og angrepskrig koster.

Det jeg ikke skjønner er hvorfor vi ikke allerede trener ukrainere på vestlige tanks. Hvorfor ligger vi alltid i bakkant? 😐

Krigen med Tyskland var jo allerede over når Atomvåpen var klare til bruk i krigen.

Atomvåpen ble brukt mot Japan mot slutten, og var vanskelig i og med flyenes rekkevidde.

Om Tyskland feks ikke angrep Sovjet, og Sovjet fant opp Atomvåpen, så hadde Tyskland hatt Rakettene=lengre rekkevidde.

I Sovjet manglet det ikke på vitenskapsfolk Usa var mer heldige bare, og satset nihardt.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
Gouldfan skrev (17 minutter siden):

Vel Tyskerne hadde Rakettene, og om krigen hadde vart lengre så hadde de funnet det ut.

Tyskerne hadde noen svært motiverte vitenskapsmenn, og tiden er et nyttig hjelpemiddel. Er mye om og men her, jeg minner om at Tyskerne utviklet Raketter og jetmotorer, som Usa siden brukte til Atomraketter og månerakett.

Jeg forstår ikke helt budskapet i ditt innlegg.

Manhattan prosjektet ble i sin spede begynnelse innledet allerede før amerikanerne kom med i krigen:

Manhattan Project - Wikipedia

Og det ble et stykke på vei formulert av jøder som i lang tid hadde vært ledende på atomfysikk, og som hadde stukket av fra Tyskland.

Så en kan like gjerne hevde at hvis Hitler ikke hadde vært så jødefiendtlig, så hadde Hitler hatt bomben først.

Endret av Windfarmer
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (14 minutter siden):

Russlands marionett i Kherson, Kirill Stremusov, langer ut mot det russiske militæret i en post på Telegram.

Han skriver at forsvarsminister Sergei Shogu bør vurdere å ta sitt eget liv.

https://t.me/Stremousov_Kirill/457

Det jeg finner mest forklarende og opplysende er at ingen i det russiske establishment ber om at Putin selv tar sitt eget liv.

Jeg husker en situasjon fra den norske kongefamilien der Prinsesse Astrid satt dritt full i Brasil og og fikk spørsmål om Mette Marit og alt det der. Og svaret hennes var noe i retning av at Kongen "hadde dårlige rådgivere."

Alle vet at dette er Putins krig, men hele det russiske establishment prøver å finne en annen forklaring. 

Nice try.

Lenke til kommentar

https://mil.in.ua/en/news/in-russia-an-unknown-drone-explodes-over-the-shaikovka-ab-where-tu-22m3-bombers-are-based/
https://tass.com/emergencies/1519235
https://www.reuters.com/world/europe/drone-crashes-into-russian-military-airfield-northeast-ukraine-governor-2022-10-07/


Russisk statlig nyhetsbyrå TASS har innrømmet at en ukrainsk drone fallt ned eller ble skutt ned over Shaykovka, 270km fra Moskva, men sier den ikke gjorde noe skade. Reuters viderebragte nyheten. Lokalbefolkningen meldte derimot om eksplosjoner. Og ukrainerne hevder to bombefly ble ødelagt.

Tre forskjellige nyhetskilder, én ukrainsk, én russisk, og én mer eller mindre nøytral. Tre forskjellige historier. Mulig jeg er partisk, men jeg heller mest mot den ukrainske, siden de ved siden av russerne vil ha mest informasjon om nøyaktig hva som skjedde, og stort sett har vært ganske redelige om operasjonelle suksesser og feil. Russland på sin side lyver som en kroppslig funksjon, og Reuters kan ikke i god tro melde særlig mer enn det som sies fra offisielt hold.

So who knows. En annen ting som gjør det plausibelt i min oppfatning er at Ukraina sansyneligvis er redd for at f.eks taktiske atomvåpen skal komme fra nettopp disse flybasene med slike fly, og at russiske luftforsvar er helt elendig, særlig mot droner.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gouldfan skrev (54 minutter siden):

Vel Tyskerne hadde Rakettene, og om krigen hadde vart lengre så hadde de funnet det ut.

Tyskerne hadde noen svært motiverte vitenskapsmenn, og tiden er et nyttig hjelpemiddel. Selvom Tyskerne var på etterskudd, så var tungtvannet viktig for deres vitenskapelige forsøk på Atomvåpen. Er mye om og men her, jeg minner om at Tyskerne utviklet Raketter og jetmotorer, som Usa siden brukte til Atomraketter og månerakett.

Tyskland var 5-10 år fra å utvikle en fungerende atombombe. 

Det de hadde i Tyskland av mulige wunderwaffen var en nervegass, som de hadde i store mengder, men aldri brukte, samt jetfly og elektriske ubåter som aldri ble produsert i noen mengder fordi de kom alt for sent.

Lenke til kommentar
Gouldfan skrev (1 time siden):

Den utviklingen var jo umulig å stoppe, kunnskap om Atomvitenskap og både bomber og atomkraftverk var uunngåelig mht utvikling.

Om ikke Usa hadde gjort det, så hadde Hitler eller Russland gjort det.

Enkelt, men likevel vanskelig.

Der har vært en ideell ide om å avskaffe atomvåpen i hele verden allerede siden 60 - tallet. Vi har i dag en temmelig sterk organisasjon som arbeider for et totalforbud, en organisasjon Norge ikke har villet slutte seg til.

Løsningen denne organisasjonen tilbyr er at ca. tre (3) % ev de som i dag allerede arbeider med sikkerhet og alt det der skal ha uhindret tilgang for å undersøke om ulike røverstater likevel har atomvåpen.

Jeg frykter at vi må ha et nytt Hiroshima eller Nagasaki for at denne bevegelsen skal bli tatt alvorlig.

Vi kan være uenig om mye, men akkurat der burde lista ligge lavt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   1 medlem

×
×
  • Opprett ny...