Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Frisøren opplyste ikke at hun var uvaksinert


Gjest fd63a...17e

Anbefalte innlegg

Gjest fd63a...17e

Dette gjelder ikke meg, men min mor, og det endte i en lang diskusjon der vi var totalt uenige. Ville derfor lufte det her:

Litt bakgrunnshistorie: 
Mars 2020 var mamma en av de første på intensiven i Norge med corona. Med dempet immunforsvar grunnet astma var det såvidt hun overlevde, men kom seg og er nå i grunn i bedre form enn før corona. Siden er hun blitt dobbeltvaksinert, og forsøker å leve som normalt. Hun har blant annet vært i Spania i 3 måneder (hun er pensjonist), og vært på 2 dagers cruise til Kiel nå i jula. Hun tar alle forhåndsregler, men kjenner på en frykt om å bli smittet igjen. 

 

Til saken:

Før jul var hun hos frisør. Frisøren, som også hadde på seg munnbind, snakket løst og fast med mamma om alt og ingenting. Temaet gikk over til "corona", og det var da frisøren fortalte hun var uvaksinert. Mamma ble med ett veldig irritert. Hun spurte hvorfor og frisøren forklarte at det var fordi hun ikke stolte på staten. Mamma ble mer irritert og sa at det skulle hun ønske hun fikk beskjed om før, da frisøren da kan smitte mamma med corona og mamma da kunne tatt et bevisst valg på å klippe seg hos en vaksinert frisør. 

Jeg forsøkte å forklare til mamma at man kan fortsatt bli smittet og spre smitten selv om man er vaksinert, og at om man vil vaksinere seg eller ikke så er det et privat valg. Der var mamma helt uenig og stort sett alle argumentene mine ble totalt avfeid. 

Så her er da temaet: Bør uvaksinerte som skal behandle en kunde (eller pasient for den saks skyld), opplyse om at de ikke er vaksinert?

Anonymous poster hash: fd63a...17e

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
4 minutes ago, Guest fd63a...17e said:

Bør uvaksinerte som skal behandle en kunde (eller pasient for den saks skyld), opplyse om at de ikke er vaksinert?

Nei, men man bør svare ærlig når folk spør. Hvis vi skal ha egne frisørsalonger kun for de uvaksinerte, ja da skaper man et segmentert samfunn, og det leder ned en mørk gate.

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Så vidt jeg har forstått, har det at man er vaksinert eller ikke null å si for smitte. Null. Du kan ha viruset i deg, og smitte andre med det i like høy grad, uansett om du er vaksinert eller ikke. Dette har ført til at mange sier at "vaksinen ikke virker."

Den eneste hensikten med vaksinen, er at man har mindre sannsynlighet for å bli alvorlig sjuk. Hvorfor er det bra? Jo, fordi da blir det færre sykehusinnleggelser. Man må se på de store tallene her. Det er mye bedre at 0,001% av befolkningen må legges inn på sykehus enn 0,01%.

Så til saken din: Det har ingenting å si for din mor om frisøren er vaksinert eller ikke. Grunnen til at det er egoistisk å ikke ta vaksine, er fordi det bidrar til å potensielt unødig ta opp sykesengplasser. Det er egoistisk å forbli uvaksinert hvis man ser på befolkningen under ett, fordi man da "stjeler"/opptar ressurser (sykesenger) som kunne blitt brukt til annet.

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Gjest fd63a...17e skrev (19 minutter siden):

Så her er da temaet: Bør uvaksinerte som skal behandle en kunde (eller pasient for den saks skyld), opplyse om at de ikke er vaksinert?

Nei, kunder har ingen ting med andres helse å gjøre. Sjefer har ikke lov å spørre om man er vaksinert, hvorfor skal kunder kunne gjøre det?

  • Liker 8
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Verken kunden eller frisørsalongen har rett til å innhente opplysningar om vaksinestatus til ein person. Det er enkelte som tek til orde for at det burde være opplysningar som ein har rett på å få, og også at vaksinering skal være obligatorisk men dette er det ikkje støtte i lovverket for.

Om frisøren moralsk sett burde opplyst om at vedkommande var uvaksinert blir ein anna diskusjon. Når den uvaksinerte brukar beskyttelsesutstyr så er smitterisikoen uansett liten og er frisøren sjuk så skal ein ikkje være på jobb.
Sjølv om frisørsalongen ønsker å be sine frisørar frivillig opplyse om vaksinestatus så er det problematisk opp mot personvernet. Arbeidsgivar må kunne vise til at det er eit særskilt behov for å innhente slike helseopplysningar, og eit ønske om å kunne reklamere med at hos Saksa frisør er alle fullvaksinerte vil nok ikkje oppfylle krava til saklegheit.

Sjølv så meinar eg at det er eit moralsk skilje mellom personar som du valgfritt har nærkontakt med som til dømes frisøren og dei som du må ha nærkontakt med slik som sjukepleiaren på sjukehuset du er innlagt på.
Er du ikkje fornøgd med frisøren din så kan du gå til ein annan frisør, eller la være å gå til frisørar i det heile tatt.

Det trådstartars mor burde gjort er å snakke med frisøren i forkant. Det vil være heilt innafor å spørre litt inngåande om korleis frisørsalongen forheld seg til smittevern før du bestiller time.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Som sagt, vaksine beskytter i hovedsak mot alvorlig sykdomsutvikling. Hvorvidt man er vaksinert er en privatsak med mindre det kreves vaksinebevis dit man reiser.

Hvis man er immunkompromittert bør man ta ansvar for egen situasjon og undersøke slik i forkant fremfor å kreve at alle, uoppfordret, tilpasser seg henne.

Jeg synes også det er noe søkt å lage drama rundt et frisørbesøk når hun reiser rundt i verden.

Quote

Hun har blant annet vært i Spania i 3 måneder (hun er pensjonist), og vært på 2 dagers cruise til Kiel nå i jula. Hun tar alle forhåndsregler, men kjenner på en frykt om å bli smittet igjen. 

 

Endret av Theo343
  • Liker 7
Lenke til kommentar

burde vel være frisørdama som hadde mest å frykte her?

altså, vs. moren din, -en "globetrotter" som drar på utenlandsturer.

egentlig burde vel frisøren latt være å bringe på bane at hun ikke har tatt vaksine.

Hovedregelen er jo at man skal "holde seg hjemme hvis man føler seg syk" (det gjelder alle) så da bør man bare stole på at de menneskene man støter på, er friske.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Selv om vaksinen reduserer faren (i hvert fall noe) både for å bli smittet, og å smitte videre, så er det langt fra noen garanti. Selv om jeg er 100% for vaksinen, mener jeg ikke det bør ha så mye å si om frisøren som klipper en er vaksinert eller ikke. Så lenge begge går med munnbind og frisøren vasker hendene og utstyret godt mellom hver kunde (noe de skal gjøre uavhengig av covid-19), så er det en bedre beskyttelse enn vaksinen.

Din mor har en underliggende sykdom, som så klart gjør at hun blir noe mer engstelig for å bli smittet. Men hun har to vaksiner, som vil hjelpe mot alvorlig sykdom. Og hvis hun virkelig er så engstelig, burde hun kanskje holde seg unna ferieturer der man i hvert fall på selve reisen sitter tett på andre mennesker, og hun aner jo heller ikke om de er vaksinert eller ikke.

Endret av Nukleosid
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Å bli vaksinert er helserelatert, og helseinformasjon er personlig. Så å pålegge mennesker om å gi helseopplysninger til andre er forkastelig. Så nei, ingen skal måtte opplyse om de er vaksinert eller ikke. På lik linje at ingen har noe med om du har stomi eller ikke, er omskåret, har pacemaker osv. Nei, dine helseopplysninger er privat.

  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Nei de bør ikke bli pålagt å formidle dette, men en bør få svar ved forespørsel. Om en nekter å svare på vaksinestatus så får en ta det som tegn på å gå en annen plass.

Nå forhindrer vaksine videre smitte, det som ofte blandes er videre smitte ved en "vaccine breakthrough infection" VS videre smitte fra en som er uvaksinert. Forskjellen der er muligens ikke så stor, men sannsynligheten for å få "breakthrough infection" er svært mye lavere en vanlig smitte i førsteomgang. Så ved mangel på vaksine er personer mer sannsynlig smittet med symptomatisk sykdom. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
AndyDufresne skrev (34 minutter siden):

Nei de bør ikke bli pålagt å formidle dette, men en bør få svar ved forespørsel. Om en nekter å svare på vaksinestatus så får en ta det som tegn på å gå en annen plass.

Man har da virkelig ingen ting med andres helse å gjøre? Helseopplysninger er heldigvis personlige i Norge. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Håvard skrev (2 minutter siden):

Man har da virkelig ingen ting med andres helse å gjøre? Helseopplysninger er heldigvis personlige i Norge. 

Nå har en heldigvis lov å spørre om det, så kan personen heller nekte å svare. Helseopplysninger kan flere ganger være nødvendig informasjon for personer rundt en. Slik som eksempelvis allergier.

Lenke til kommentar
Gjest a24b0...0d0
Håvard skrev (14 timer siden):

Sjefer har ikke lov å spørre om man er vaksinert,

Det stemmer ikke nødvendigvis, det finnes juridiske unntak hvor arbeidsgiver kan kreve å få vite dette.

Men at en kunde skal ha noen form for rett til å vite frisørens vaksinestatus er selvfølgelig helt på jordet.

Anonymous poster hash: a24b0...0d0

Lenke til kommentar
2 minutes ago, AndyDufresne said:

Nå har en heldigvis lov å spørre om det, så kan personen heller nekte å svare. Helseopplysninger kan flere ganger være nødvendig informasjon for personer rundt en. Slik som eksempelvis allergier.

Å opplyse om allergier er da noe man frivillig gjør, ingen blir pålagt å meddele at man feks er allergisk mot bier.

Ellers kan man svare at man er vaksinert uansett om man ikke er blitt det.

Lenke til kommentar
KarvaBlad skrev (14 timer siden):

Grunnen til at det er egoistisk å ikke ta vaksine, er fordi det bidrar til å potensielt unødig ta opp sykesengplasser.

Trodde det var statens oppgave å sørge for nok sykesengplasser??

Antallet intensivplasser gikk utrolig nok ned under "pandemien".

Så kanskje man heller burde legge ansvaret hos dem som er i en posisjon til å gjøre noe med det.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...