Jump to content

GJZwart

Medlemmer
 • Content Count

  157
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

285 :)

Recent Profile Visitors

911 profile views
 1. Svalbardtraktaten forhindrer militærbaser på Svalbard, selv ikke Norge kan bygge en.
 2. Jeg konkluderte litt fort, har lest en del artikler om at dem sender artilleri, uten å spesifisere det, men så illustreres det med M109. M777 er samme røret, men har litt andre siktemidler. Rent teknisk fungerer rørene likt. M109 er å foretrekke for å øke mobilitet og shoot-n-scoot muligheten. Det tar lengre tid å sette opp og pakke sammen M777. I konflikter hvor motstanderen ikke har langtrekkende artilleri, fungerer M777 veldig godt, slik som i de ble brukt i Afghanistan, men russerne har selv godt artilleri og anti-artilleri radarer.
 3. Det er ikke bare å be Nordpost eller Bring om å sende det avgårde. De skal settes i stand, slik at de faktisk kommer seg opp og av semihengerne som skal transportere dem tid de skal. Og «såvidt kjørbare» vogner er ubrukelige. Defensive stillinger er dynamiske, og man må flytte ofte på skytsene for å forhindre fi fra å utslette batteriet med mot-ild.
 4. Nå som USA sender maken vogner, så er det naturlig å tenke at instruktører er blitt lært opp. Prinsippet for artilleri er det samme. Granater og drivmiddel inn, sikte, og fyre av. Det er noen forskjeller på USSR æra skyts som Ukraina har i dag, og NATO skyts, noe en dreven artillerist kan lære seg på en dag i et skytefelt. Jeg uttrykte skeptisk til donering av disse vognene i en tidligere tråd, da jeg tok utgangspunkt i at Norge måtte stå for opplæring hvis vi var eneste land som donerte disse. Noen tror at det å donere bort disse vognene svekker vår forsvarsevne, men så lenge vi kun donerer bort originalvognene som ikke ble oppdatert, burde det ikke utgjøre noe problem. Det som kan være problematisk, er tiden det tar å sette vognene i stand. Det er ikke bare å vri om nøkkelen. Pakninger, foringer, slanger osv kan være morkne, så det å ta gammelt materiell ut av møllkuler er relativt krevende. USA har forberedt seg på å levere M109 over en lengre tid, og disse er hentet fra reservelagre, ikke møllkuler.
 5. Norge og EU forøvrig er mest opptatt av symbolpolitikk. Det øyeblikket Russerne rullet over Ukrainsk grense skulle det blitt iverksatt en total blokkade av all handel, noe som hadde knekt ryggen til Russland. EUs avhengighet av gass, gjør at Russerne fortsatt håver inn penger. Norske bedrifter har ikke mye innvirkning på Russlands økonomi, men alle monner drar, derfor er det skandaløst at Hydro og andre fortsetter slik dem gjør.
 6. Diskuter heller debattklimaet til Diskusjon.no i trådene som er opprettet for slikt.
 7. En «elektrooptisk søker» er ikke en radar, men et «kamera» som kan «se» et mye større spekter enn det øyet oppfatter. En radar sender ut en stråle, som så reflekteres tilbake fra objekter som blir «belyst». En elektrooptisk sensor sender ikke ut noe, den mottar kun et «bilde» på samme måte som våre øyne. På dette viset er systemet helt passivt. I NSM blir disse bildene prosessert, og sammen med navigasjonssystemet blir dette laget til et kart som missilet manøvrerer etter. I tillegg kan systemet klassifisere mulige mål, og velge bort dem som er utenfor oppdragets målsetning, slik at ikke sjarken til onkel Trygve blir senket. I tillegg kan systemet se hvor det gjør størst skade på målet.
 8. Tror du ikke helt har forstått forumet Diskusjon.no. Dette var opprinnelig forumet til HW.no men ble skilt ut da det var flere nettsted som benyttet seg av det. Forumet ble opprettet i en tid det var kutyme å ha «nick» på nett, noe som fortsatt er tilfellet. Ingen er anonyme her inne, alle kan identifiseres, men den informasjonen er ikke for deg og meg å vite. Moderatorer og operatører vet hvem alle er. Selv om du og jeg har våre navn i nicket, så er det ingen garanti for at det er riktig. Vi kan velge hva nick vi vil, det er ingen verifisering av brukernavn. En slik funksjon vil garantert aldri bli implementert her.
 9. Jo men dette med innlogging og tilgangsnivå er så elementært, dette var feil man gjorde på 2000 tallet, ikke i 2020. Og jeg jobber med utvikling APIer, dette er ting som har absolutt høyest prioritet, og har vært det i snart 10 år for min/vår del.
 10. Dette er så flaut at det ikke burde være mulig. Det er så elementært at det er på randen til å lure på utviklerteamets kompetanse. Og det er såre enkelt å unngå.
 11. Pressen var som en hund over kjøttbein med Enoksen, mens med Grande fordømte alle Resett.no. Dobbeltmoral kaller jeg det.
 12. P8 er vel ikke akkurat norsk teknologi…
 13. Tanken er veldig god, men om disse står på et lager, så må de først til en gjennomgang, det automotive må gjennom en grundig sjekk, og så må også stridssystemene prøves og kalibreres. Dette er ikke gjort i en håndvending. Så må kompetent personell kalles inn, for å lære opp mannskaper på utstyret. Vet ikke hvordan krigsretten ser på dette rent juridisk. Videre må det da transporteres til landet vi tenker på. Det tar mye tid. Det er en grunn til at Ukrainerne ønsker seg mest tyngre materiell fra tidligere medlemmer fra Warszawa-pakten. Et eksempel er tidligere oppgraderte Øst-Tyske BMP 1A1 Ost, som har vært innom Sverige for ny motorisering og modernisering, og fikk det nye navnet Pbv501. Disse ble i sin tid solgt videre til et Tsjekkisk firma. Nå har alle instanser gitt klarsignal for å selge dem til Ukraina. Dette er kjøretøy de har fra før i stallen, så det tar ikke lange tiden for mannskap å gjøre seg kjent med den «nye» versjonen.
×
×
 • Create New...