Jump to content
unicorndeath

R.I.P Diego Maradona

Recommended Posts

Den største fotballspilleren gjennom tidene er død 60 år gammel

Den argentinske fotballegenden skal ha fått et hjerteinfarkt i sitt hjem i byen Tigres, skriver El Clarin. Det skjer kort tid etter han gjennomgikk en operasjon i hodet. Spanias største avis MARCA skriver også at Maradona er død.

Maradona er regnet som en av, om ikke den aller beste fotballspilleren gjennom tidene. Han vant VM med Argentina i 1986, og herjet i flere år for blant annet Barcelona og spesielt Napoli i europeisk toppfotball.

https://www.vg.no/sport/fotball/i/7K7v6o/argentinas-stoerste-avis-diego-maradona-60-er-doed

Edited by unicorndeath

Share this post


Link to post

"What sad news. I lost a great friend and the world lost a legend. There is still much to be said, but for now, may God give strength to family members. One day, I hope we can play ball together in the sky."

 

  • Like 1
  • Innsiktsfullt 1

Share this post


Link to post
unicorndeath skrev (1 time siden):

 

Ufattelig mange ganger de åpenbart prøver å spenne bein på ham. Er det virkelig lov?

Edited by hekomo

Share this post


Link to post
1 hour ago, hekomo said:

Ufattelig mange ganger de åpenbart prøver å spenne bein på ham. Er det virkelig lov?

Fotballen var mye mer brutal på den tiden, og det var den eneste måten de hadde muligheten til å stoppe ham på. De prøvde ikke engang å ta ballen og han måtte lære å hoppe unna. Allikevel dominerer han så totalt og det på fotballbaner som er potetåkre sammenliknet med dagens baner. Neymar hadde rulla et par ganger rundt jordkloden om han hadde fått den samme behandlingen.

Edited by Reg2000

Share this post


Link to post
Reg2000 skrev (3 timer siden):

Fotballen var mye mer brutal på den tiden, og det var den eneste måten de hadde muligheten til å stoppe ham på. De prøvde ikke engang å ta ballen og han måtte lære å hoppe unna. Allikevel dominerer han så totalt og det på fotballbaner som er potetåkre sammenliknet med dagens baner. Neymar hadde rulla et par ganger rundt jordkloden om han hadde fått den samme behandlingen.

I forhold til å stanse Maradona så var vel det som skjedde i gruppespillskampen mot Italia i 86 ennå mer spesielt. For han som var satt til å markere han under kampen. Gjorde ikke jobben skikkelig, for han var nemmelig lagkamerat med Maradona i Napoli, og var rett og seltt redd for å skade han såpass at han skulle bli satt ut av spill i en lengre periode. Noe som ville vært svært ubeleilig for Napoli.

Hvil i fred Maradona

Share this post


Link to post

På den tiden så gikk det vel i kokain i store mengder av tiden også ^^ Så da er det ikke rart de fungerer på et annet nivå.

Edited by Taurean

Share this post


Link to post

En argentiner forteller om Diego Maradonas betydning for hjemlandet sitt

En hel fotballverden har uttrykt sin sorg for bortgangen den lille magikeren.

I Tromsø har argentineren Luis Guaragna sørget siden nyheten kom onsdag ettermiddag.

– Maradona er et symbol på hensikten med fotball. Det er grunnen til at mange i Argentina sier at fotball nå er død med Maradona.

Illustratøren var så langt nede etter nyheten at han var usikker på om han kunne gjennomføre et intervju om bortgangen.

– Det er vanskelig. Jeg gråt i hele går, og er helt ødelagt, men det hjelper å snakke om det, sier Guaragna, som flyttet til Tromsø i 2008, der han bor på Kvaløysletta sammen med sin norske kone og datteren på fem år.

– Glemte aldri hvor han kom fra

Han forklarer hvorfor hele Argentina sørger over bortgangen til en av verdens største idrettsprofiler gjennom alle tider.

– Maradona er symbolet på at alt er mulig i livet, han ga håp. Han kom fra fattige kår og bodde i den fattigste delen av Buenos Aires. Han representerte at det var mulig å kjempe seg opp derfra og bli verdens beste i det han likte best, sier Luis.

Han mener det er noe helt annet som gjør Maradona udødelig i hjemlandet.

– Fotballspillere som har blitt store, og kommet til posisjoner med penger og makt, mister ofte kontakten med sine hjemtrakter. Ikke Maradona.

Han drar frem en annen av historiens største fotballspillere som eksempel.

– Pele er for argentinere nemesisen til Maradona. Han var en av verdens beste spillere, men allierte seg med makten. Han dro til USA og gjorde kampanjer der, men Maradona er annerledes.

– Maradona støttet Hugo Chavez (venezuelansk sosialistisk politiker og president), Che Guevara (argentinsk marxistisk revolusjonær og geriljaleder) og Fidel Castro (cubansk kommunist og president). Han var alltid på side med de svake. For oss er det veldig viktig. Det er ikke vanlig for fotballspillere å gjøre det.

Han mener Maradona aldri glemte hvor han kom fra.

– Livet hans var en katastrofe på mange områder, med narkotikamisbruk og utsvevende privatliv, men han mistet aldri sin genuinitet og holdning.

Forstår personlighetsforvandling

Maradona har vært fulgt av en rekke skandaler i løpet av livet sitt, med narkotikamisbruk, dopingdommer, utroskap og vold, og et enormt fokus rundt sin person, som har gjort at han aldri har kunnet bevege seg fritt uten å tiltrekke enorme folkemengder.

Guaragna mener argentinere forstår hvorfor Maradona kan fremstå med forskjellige personligheter.

– Folk oss er det veldig klart skille mellom Diego og Maradona. Diego var den blide familiekjære gutten fra slummen, som aldri glemte hvor han kom fra. Maradona var fasaden han tok på seg for å beskytte seg og karrieren sin, sier Guaragna.

Maradonas personlige trener, Fernando Signorini, beskrev personlighetsforvandlingen slik.

– For Diego vil jeg gå til verdens ende, men med Maradona vil jeg ikke gå et skritt.

Luis Guaragna mener feilene gjør at argentinerne elsker fotballikonet.

– Maradona var alltid ærlig om sine feil og tabber. Man må huske at han ble voksen i en alder av 15, og aldri hadde noe apparat som beskyttet han. En del kritiserer Maradona for livsførselen sin, jeg skulle gjerne sett noen leve som han uten å gjøre sine feil.

– Han var menneskelig, og du identifiserer deg med hans feil. Messi er den perfekte spilleren, med det perfekte livet, men argentinere kan ikke identifisere seg med det. De identifiserer seg med Maradona.

Han sammenlikner Maradona med noen av historiens største kulturpersonligheter.

– Han er en kunstner, og som mange andre store kunstnere har de negative sider. Skal man dømmer personer på bakgrunn av hvordan de har levd livet, så kan man ikke se filmene til Hitchcock eller Polanski, brenne alle verkene til Mozart og Edgar Allan Poe.

– Geniale mennesker har også sider som ikke er bra. Vi fordømmer narkotikabruk og vold, men slike personligheter er komplekse, og han ga så mye glede til folket at vi tilga han.

– Messi vil aldri få samme posisjon

Lionel Messi er en annen som blir beskrevet som historiens beste fotballspiller. Guaragna er uenig.

– Lionel Messi vil aldri få samme posisjon i Argentina som Maradona, sier Luis.

Og forklarer.

– Maradona spilte i Argentina på stadioner uten gress, og spilte på den måten fordi han hadde den bakgrunnen han hadde. Han var kompleks, og det så du på måten han spilte på. Han kjempet alltid.

– Med Messi er det annerledes. Han er fra middelklassen, og dro rett til Barcelona som ung gutt. Teknisk er han fantastisk, men mister han ballen og får seg smeller, så smelter han som is i solen. Maradona bare kjempet hardere, og ble enda mer aggressiv, fordi han kom fra gata.

– Han gjorde ting vi trodde var umulig i fotball

Maradona er spesiell på grunn av flere ting. Hans fantastiske evner som fotballspiller begeistret en hel verden, med en ballkontroll, lekenhet, teknikk, fysikk, eleganse, overblikk, balanse og kraft som var unik.

Fotballtrener Lars Tjærnås, med fortid på det norske A-landslaget og Wimbledon, beskrev Maradona slik.

– Vi hadde sett Pele, Johann Cruyff og mange andre store, men så kom Diego Maradona og fotball ble aldri det samme igjen. Han tok fotball til et helt nytt nivå, og det som fascinerte mest var at han var gategutt og konge i samme skapning, sa Tjærnås på Viasats Champions League-sending onsdag.

– Han gjorde ting vi trodde var umulig i fotball. Jeg påstår at det Maradona gjorde i VM i 1986 der han nærmeste på egenhånd tok et dårlig argentinsk lag til VM-gull, er det største noen noengang har gjort i fotball, fortsatte Tjærnås.

– Det var et mareritt

Mange spillere har vunnet flere titler enn Maradona. Men det er neppe noen som har vunnet titler med større betydning for land og klubb.

I 1986 ledet han Argentina til VM-gull, på en måte som argentinere aldri vil glemme.

Bakgrunnen handlet ikke om fotball. Militærstyret som tok makten i landet i 1976 styrte med jernhånd og forfulgte en rekke mennesker og politiske motstandere.

Argentina vant VM-gull på hjemmebane i 1978. Det har Luis ikke gode minner fra.

– Militærstyret brukte VM til å fremstille Argentina på en måte som ikke var virkelig. Vi vant VM, men har helt ærlig ikke noe god følelse til den triumfen, sier han.

Maradona var 17 år da, men selv om det var et folkekrav da etter å ha slått gjennom i hjemlandet, kom han ikke med i VM-troppen.

1982-VM i Spania skulle bli hans store gjennombrudd, men Argentina røk på hodet og ræva ut av mesterskapet etter tap for Italia og erkerival Brasil i mellomspillet, og 21-årige Maradonas mesterskap endte i skam etter utvisning mot Brasil.

Samme år hadde den opprivende Falklandskrigen brutt ut mellom Argentina og Storbritannia, der 649 argentinere mistet livet i løpet av de 74 dagene krigen pågikk.

I 1983 skjedde det en viktig politisk endring i landet. Militær-juntaen falt, og Argentina fikk demokratisk styre. Men etterspillene av «Den skitne krigen», som ble utført av hærens etterretningstjeneste og dødsskvadronen AAA, var mange. Militære ledere ble dømt i tur og orden.

– Det var et mareritt. Hver dag var det nyheter om hvordan de drepte mennesker og torturerte folk. Det var en blanding av håp for fremtiden og stadige påminnelser om hva vi hadde vært gjennom, sier Luis Guaragna.

– 1986-VM var sjansen til å sette en emosjonell slutt på den perioden og se fremover.

Vant over folket

Men det var flere problemer. Argentina hadde ansatt Carlos Bilardo som trener etter Cesar Luis Menotti. Det var ikke populært.

– Det argentinske folket hatet Bilardo. Han var veldig pragmatisk, og gjorde alt det han kunne for å vinne, om så det bare handlet om å forsvare seg. Det brøt med den argentinske kulturen, og filosofi om å spille vakker fotball.

– Laget spilte kjedelig fotball. Folket hatet laget, og de fleste av spillerne og alle var mot dem. Men alle elsket Maradona.

Det argentinske laget startet i bratt motbakke, men overvant alle. Takket være Diego Armando Maradona.

– Alt som skjedde i løpet av VM snudde stemningen helt. I VM-finalen var det helt vanvittig. Seieren viste at det var mulig for Argentina. Og alle visste at det skjedde på grunn av Maradona, sier Luis.

Og mener det aldri kunne skjedd uten bakgrunnen hans.

– Argentina har tradisjon for sterke ledere, som er «krigere». Maradona matchet det perfekt. Hans holdning, som pushet laget hele tiden, var avgjørende for VM-seieren.

– For å bli en sånn spiller kan du ikke bare ha talent. Du må motivasjon som relaterer seg til historien din og måten du har levd på. For noen er Maradona er barbar, for andre er han den ultimate lederen. Han har dyp forståelse for sosiale forskjeller og behov for å hjelpe andre. Det har gitt han den posisjonen han har i Argentina.

Luis forklarer hvorfor VM-triumfen var så viktig.

– VM-triumfen var på så mange nivåer. Det handlet om tro på fremtiden etter militærjuntaen. Så handlet det om at folk var mot treneren og hans filosofi. Og vi møtte England, som var så emosjonelt på grunn av Falklandskrigen.

– Den seieren var som et jordskjelv. Folk var så fornøyd med å vinne den kampen, at de egentlig var fornøyd med VM allerede da, smiler han.

Forstår «Guds hånd»

England-kampen hadde spesiell betydning. Først scoret Maradona det kontroversielle målet med hånden, «Guds hånd», som han selv omtalte det som. Så scoret han ett mål verden aldri har sett maken til, før eller etter, sett i ly av prestasjonen og kampens betydning.

Maradona gikk med ballen fra egen halvdel og driblet halve det engelske laget før han satte ballen i tomt mål.

– Den kampen representerer Maradona best. Den dårlige siden, der han gjør alt for å vinne, og det geniale. Den kampen er poesi. Det er blanding mellom det gode og det vonde, med det stygge målet og det perfekte målet.

Han forsvarer bruken av ulovlige midler.

– Vi måtte vinne den kampen. Selvfølgelig var det ikke tillatt å bruke hånden, men engelskmennene prøvde å sparke han i stykker i løpet av kampen. Det er heller ikke lov. Derfor forsvarer argentinere han.

Ordfører foreslå navneendring på legendarisk stadion

I 1987 var han Diego Maradona like viktig for Napoli, da klubben for første gang vant Serie A i Italia, som på den tiden var den beste ligaen i verden.

Det var historisk på flere måter. Det var første gang er klubb fra Sør-Italia klarte å vinne Serie A foran de store klubbene i Nord-Italia, som Inter, AC Milan, Juventus, i tillegg til hovedstadslaget Roma.

– Religion står sterkt i Sør-Italia, og stadion er kalt opp etter helgenen San Paolo. Nå vil ordføreren i byen endre navn til San Paolo Maradona. For dem er Maradona en gud, sier Luis, som selv har italiensk far som vokste opp i Sør-Italia.

 Samler landet i sorgen

Torsdag ble det publisert bilder av supportere til erkerivalene Boca Juniors og River Plate i Buenos Aires, som sørget sammen etter bortgangen til Maradona.

Luis håper dødsfallet kan samle landet.

– Vi lever i en vanskelig politisk situasjon, med høy gjeld og en høyrevridd regjering som har skapt mye problemer. Vi må få orden på økonomien, bekjempe pandemien og prøve å utjevne sosiale forskjeller.

– Jeg håper denne sorgen kan dempe konfliktene en periode, og forbedre samholdet i landet.

Han mener noe i den argentinske sjelen er tapt med Maradona.

– Litt av meningen med livet dør med hans bortgang, med tanke på hvordan han kjempet på banen og energien han la i det.

Argentineren utdyper.

– Maradona spilte fotball med samme hensikt som folk kjemper i livet. Du ser ikke det lenger. Den nye generasjonen tenker bare på store kontrakter og penger.

– Samfunnet har endret seg så mye. Spillerne i dag har ikke gått i de samme gatene og hatt de samme erfaringene som han hadde. Det ser man i måten de spiller på. Det er ikke like ekte.

Luis mener den største kulturpersonligheten i hjemlandet nå er borte.

– Argentina mister hvert år store navn innenfor musikk, litteratur og film, som har hatt stor betydning for landets kulturelle utvikling i mange tiår, og det er ingen i den nye generasjonen som kan ta over. Og ingen er større enn Maradona.

– Maradona var beviset på at du kunne vinne, uansett hvor du kom fra.

Han er klar på at ingen kan overgå Maradona i argentinsk idrettshistorie.

– Neineinei. Det er umulig. Jeg respekterer Messi og andre utøvere, men Maradona var en kombinasjon av flere ting som er umulig å overgå. Det handler om konteksten og øyeblikkene. Det er umulig å gjenskape en situasjon som kampen mot England igjen, sier Luis Guaragna.

https://www.nordlys.no/luis-i-tromso-er-knust-etter-tapet-av-sin-store-helt-jeg-grat-i-hele-gar-og-er-helt-odelagt/s/5-34-1406532

Edited by unicorndeath
  • Like 4

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...