Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Julaften og Covid. Hva er planen?


Ezio

Anbefalte innlegg

Bare satt å lurte på hvordan julaften kan bli en del hjem om noen skulle få det. Du kan sitte der dagen før jul og få beskjed om at du må i karantene eksempelvis . Sånn sett er jeg egentlig ute etter å høre om folk har en slags løsning om det scenario skulle oppstå. For det vil nok skje for noen. 

Jeg tror det siste vi alle ønsker er om noen skal sitte alene på jula, men det kan jo ikke være noe gøyere å sitte på et rom å høre andre kose seg i stua akkurat. Blir det Skype/Facetime? Utsetter dere julen til det er "trygt" igjen?

Du kan jo sitte der på julaften å oppleve at du eller andre/flere innad i familien har fått det eller er i karantene. Skal folk virkelig ekskludere eller "stenge" noen innpå et rom eller si til sin 18 år gammel datter at hun ikke får komme hjem i jula?


Hva tenker dere? Nå er det nok forskjellig fra person til person avhengig av situasjon, helse og forhold til familie etc så det finnes kanskje ikke noe endelig svar. Men kan jo være interessant å høre hva "planen" til folk er så kanskje man kan ta med seg det videre. 
 

Endret av Ezio
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har ingen konkret plan på det, men vi må jo følge karantenereglene. Blir noen satt i karantene p.g.a corona, så må personen og husstanden være for seg selv julaften. Jeg ønsker hverken å få det, eller å smitte andre med det, og det må gjelde for alle tenker jeg. Barn som bor hjemme blir jo ikke alene uansett, og de som har flyttet ut greier seg selv, og har forståelse for situasjonen. Blir det veldig stor splittelse på julaften går det jo an å "utsette" den til når alle er ferdig i karantene f.eks. Det at denne tilstanden går utover livene til folk, og at man må ofre noe, er tøft. Det er et unntaksår, og en ny lærdom og erfaring for de fleste, og gjør at vi må tenke nytt, og finne kreative løsninger i krisetider. Det at det blir en spesiell jul, og at julekosen må vike for smitteverntiltak, er vel et lite problem oppi det hele. Det at slike ting er krise for mange, viser jo også hvor bra vi i Norge egentlig har det/har hatt det. Det viktigste er ikke å redde stumpene, men å lære å tilpasse oss en ny hverdag, gjøre det vi kan for å stoppe smittespredningen, og gjøre vår del for at vi som et samfunn skal komme oss gjennom dette. Så er det lov å håpe at vaksinen snart er på plass, og at den gjør at samfunnet kan gjenåpnes.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

For dem som har sittet nokså alene tidligere år, blir det vel ingen forandring. Men de som har oppsøkt en alternativ julefeiring tidligere, får kanskje ikke muligheten til det i år. Sikter her til alternative julefeiringer i regi av Røde Kors, bymisjonen eller frivillighetssentralen. 

Så det kan bli i tristeste laget for dem som sterkt ønsker å oppsøke en alternativ julefeiring. Eller kan det likevel gjøres, ved å dele dem opp i små grupper? Høres ikke troverdig ut å utsette jula til februar.  Det har vært vanlig å arrangere juletrefester fram til de første dagene av januar. Nå har det blitt litt omvendt, der jula starter i butikkene helt fra oktober, og flere sier også det er lov å begynne tidlig med utelysene i år. Fordi vi trenger en oppmuntring. Sånn sett er man lei av jula allerede i midten av desember. Julepynten begynner også å se glorete ut, så snart lyset kommer tilbake i januar og februar. 

Lucia-feiringen da? En ekte Luciafeiring var med levende lys og opptog. Nå: Elektriske lys og over Facetime. Send Matrix-kaker over nettet. 

Minner fra 2015, da de gjorde i stand en stor julefeiring på et hotell, i regi av Bymisjonen:

https://www.aftenbladet.no/lokalt/i/mL2jp/pakkedugnad-for-bymisjonens-jul

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Jeg har bare plan A: Kun kjernefamilien + en enslig kortreist slektning hjemme hos oss i år. Massevis av godt samvær med andre utendørs. Tenker alt fra akebakke og skiløyper til fotturer, nordlys-utflukt, båltur, mørketidsstemningst-tur og sånt. Mange muligheter, men været vil være styrende for hva vi velger og varighet.

Dersom noen skulle bli smittet eller satt i karantene så legger vi en plan B på sparket. Dvs ingen plan om å utsette resten av familien for fare, men bare ta den ubehagelige isolasjonen for hva den må taes som. Liv og helse først - jul kommer definitivt i andre rekke.

Endret av Simen1
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det blir nok å fremdeles sitte i bunkeren alene med aluminiumsfoliehatten på, spise tørrmat som har stått lagret noen år i påvente av neste atomkrig, se på fjernsynsapparatet, gå å legge seg rundt syv tiden etter hermetisert skinke med potetstappe laget av pulver og vann er fortært.

Lenke til kommentar

Som nemnt av andre så er det nok mest problematisk for einslige som i normalsituasjon hadde nytt offentlege tilbod for julefeiring, eller som hadde samla seg i store vennegjengar for å feire jul saman.

Når det gjeld karantene fordi ein har vært nærkontakt så trur eg nok at mange vil ordne det med å lage seg ein husstand som ein tilbringer jul-, romjul og nyttårshelga saman med. Så lenge ein berre er i karantene og ikkje i isolasjon så har ein lov til å reise sjølv om det er abefalt å unngå offentleg transport, og ein kan bu saman med andre utan at dei andre i husstanden må være i karantene.

Her vil det sjølvsagt være stor forskjell på kor risikovillige dei forskjellige familiane er. For min eigen del så vil gjere ein ekstra innsats for smittevernet no i heile desember slik at eit julebesøk med eldre familie ikkje medfører ein umiddelbar smitterisiko.
Eg er ikkje like bekymra for smitte andre vegen som til dømes at eg blir smitta av mine foreldre og må gå i isolasjon, eg er langt meir bekymra for å være den som tek med smitte til mine foreldre.

 

Dersom nokon som du ordinært ville ha feira jul med blir koronapositive og må i isolasjon så stiller deg seg litt annaleis, då må du holde deg på god avstand frå dei andre i husstandenog dei andre i husstanden må være i karantene.
Har du ikkje fått reist til familien din før du blir påvist som koronapositiv så må du være i isolasjon der du bur og vil då måtte ta stilling til om du skal feire åleine, eller om du skal bruke telefon og videosamtalar for å kompansere for manglande fysisk kontakt.
 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...