Gå til innhold

Hvor sunt er egentlig kunstige søtningsmidler?


Anbefalte innlegg

Den norske befolkningen har mye kreft. Det kan ha noe med kostholdet å gjøre.

 

Myndighetene sier at vi må kutte ut sukkerinntaket vårt. De lager kunstige søtningsmidler, som ikke er naturlig. Disse stoffene er ikke fra naturen. Sukrin, aspartam, og natriumcyclamat. Disse stoffene hører ikke hjemme i oss. De er kunstige, og kan skape kreft.

 

Så er disse stoffene virkelig bedre enn sukker? Sukker er naturlig, mens disse stoffene ikke er det. De kunstige stoffene kan skade genene våre, slik at vi får kreft. Så bør vi egentlig spise disse stoffene? Er de virkelig så sunne som myndighetene vil ha det til?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Blåbanan skrev (1 minutt siden):

Den norske befolkningen har mye kreft. Det kan ha noe med kostholdet å gjøre.

 

Myndighetene sier at vi må kutte ut sukkerinntaket vårt. De lager kunstige søtningsmidler, som ikke er naturlig. Disse stoffene er ikke fra naturen. Sukrin, aspartam, og natriumcyclamat. Disse stoffene hører ikke hjemme i oss. De er kunstige, og kan skape kreft.

 

Så er disse stoffene virkelig bedre enn sukker? Sukker er naturlig, mens disse stoffene ikke er det. De kunstige stoffene kan skade genene våre, slik at vi får kreft. Så bør vi egentlig spise disse stoffene? Er de virkelig så sunne som myndighetene vil ha det til?

Det handler vel ikke om at søtningsmidler er så sunne. Her er det hovedsaklig et valg mellom to onder, og hva som er verst vil trolig avhenge av mange variabler.

Lenke til kommentar

Dette lurer jeg også på om dagen. Jeg jobber med å bli kvitt sukkeravhengighet. Men kjenner jeg er skeptisk til alle disse alternative søtningsmidlene. Mange av oppskriftene jeg ser på bruker Sukrin. Vanskelig å finne god info om dette på nett synes jeg.  Men tror vel også at det er å velge mellom to onder. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Ut i skogen skrev (10 minutter siden):

Dette lurer jeg også på om dagen. Jeg jobber med å bli kvitt sukkeravhengighet. Men kjenner jeg er skeptisk til alle disse alternative søtningsmidlene. Mange av oppskriftene jeg ser på bruker Sukrin. Vanskelig å finne god info om dette på nett synes jeg.  Men tror vel også at det er å velge mellom to onder. 

Når sukker metaboliseres, blir sluttproduktene karbohdioksid (CO2) og vann (H2O). Hvis du ikke bruker energien fra sukkeret, blir det til fett.

 

Da vet du hvor du har sukker. Men med søtningsmidler, derimot, blir det en annen sak. Du vet ikke hva metabolittene blir. Du vet heller ikke hva som skjer med kroppen. 

Lenke til kommentar

Sukrin er like naturlig som rafinert sukker og er ett stoff en finner naturlig i div frukt. Et annet naturlig alternativ er stevia som stammer fra planten med samme navn, om en skal henge seg opp i hva som er naturlig og ikke. Det som uavhengig av noe er sikkert er at overforbruk av sukker er et kjempeproblem og noe som fører til mye elendighet som overvekt, diabetes, leversykdommer, hjerteinfarkt osv. Om 

At noe er naturlig gir på ingen måte en indikasjon på at det er trygt eller sunt å spise, det er mye naturlig som kan ta livet av deg :) 

Endret av Evil-Duck
  • Liker 7
Lenke til kommentar

Jeg har ikke grunnlag til å uttale meg om effekten av disse søtningsmidlene, men jeg vil bare si at jeg er veldig glad over at man ikke regulerer/graderer matproduksjonen etter hvor "naturlig" den er, da det er en forferdelig dårlig målestokk sunnhet. Det forskes også langt mer på skadevirkning av syntetiske fremstilte stoffer sammenlignet med "naturlige", som også skal sies ofte er skadelige for mennesker selv om dem er "naturlige".

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Evil-Duck skrev (16 minutter siden):

Sukrin er like naturlig som rafinert sukker og er ett stoff en finner naturlig i div frukt. Et annet naturlig alternativ er stevia som stammer fra planten med samme navn, om en skal henge seg opp i hva som er naturlig og ikke. Det som uavhengig av noe er sikkert er at overforbruk av sukker er et kjempeproblem og noe som fører til mye elendighet som overvekt, diabetes, leversykdommer, hjerteinfarkt osv. Om 

At noe er naturlig gir på ingen måte en indikasjon på at det er trygt eller sunt å spise, det er mye naturlig som kan ta livet av deg :) 

Du har selvfølselig rett i argumentene dine. Det var et bra kriterium at det som ikke er naturlig, ikke kan bevise at noe er sunt eller ikke.

 

Når sukrose (sukker) forbrennes, blir det omdannet til glukose (sukker som er viktig for kroppen). Etterpå, blir det omdannet til CO2 og vann. Det som ikke blir forbrent, blir fett. Og det er det som er det farlige med sukker.

 

Men sukkererstatninger, derimot, blir ikke metabolisert på denne måten. Det er fordi molekylene er annerledes.

 

Hvis en substans ikke er naturlig i menneskekroppen, vet ikke kroppen hvordan det skal metabolisere molekylet. Det kan bli svært farlige metabolitter, som videre kan ødelegge kroppens celler. Dette er svært uheldig, da dette kan resultere i blant annet kreft.

 

Vi må passe på hva vi spiser. Det er viktig for å opprettholde et sunt kosthold. Vi trenger ikke skadelige molekyler i kroppen vår. Det er allerede tilsatt nok av dem i maten vår.

 

Det er mange som blir kvalm av søtningsmidler. Det er et bevis på disse stoffenes faremomenter. Dette er ikke noe vi skal ha i kroppen vår.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det store problemet er at matindustrien er en milliard, om ikke en billionindustri. Alle forsknings- og testrapporter vi får offisielt og som blir publisert i mediene er ikke faktuale og korrekte. Vi har lettbrusdebatten som har rast i tiår, men som -ingen fremdeles- har noe tydelig svar på. Man har på én side leger som fast bestemt mener at lettbrus er lik gift som ødelegger skjelett, tenner og andre organer og funksjoner i kroppen. På den andre siden forskningsinstitutter som sier kroppen skiller det ut og det er totalt harmløst. Men hvorfor disse institusjonene LØNNA si fra??? Nettopp staten! Dét gjelder jo all matindustri også. De lager reglene som alle må følge. Og dermed får vi vinklet og fordreid informasjon.

Min oppfatning er at det kun dreier seg om "ressursforvaltning" og økonomi. Brus er kanskje den varen med høyest profittmargin. Hvor mye kan det koste å produsére en 1.5 liter med pepsi max? Kanskje 50 øre? Og den koster 35 kr? Helt latterlig sinnssykt høy profittmargin. Det er ingen gåte at mange store organisasjoner har store interesser av å skjule visse sannheter om hvor skadelig det er.

Lenke til kommentar

Teorien om at aspartam "ødelegger" skjelettet var en teori (om en kan kalle det det) som først ble bragt til lyst av en kiropraktor, en yrkesgruppe som har vært flinke å fått fotfeste som et seriøst behandlingsalternativ i Norge men sett på som pseudovitenskap i de fleste andre land.  Pseudovitenskapelig eller ikke s har ikke en kiropraktor så mye han skulle sagt om det da det ikke er hans felt å "forske" på . 

Studiene som ligger for grunn nå viser at et ett fornuftig inntak av aspartam er ufarlig, men som med alt annet skal det spises med måte.  Aspartam har en ADI (akseptabelt daglig inntak) på 2400 mg for en person på 60 kilo som tilsvarer rundt 4 liter lettbrus daglig, men så har vi og konserveringsmiddelet benzosyre som og er i lettbrus og utallige andre varer som har en mye lavere ADI. Så det dreier seg igjen om alt med måte. 

http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame Her er vel det mest grundige gjennomgåtte studiet om akkurat det. Denne er utført av EU instansen EFSA og er på alle måter "faktual og korrekt" og ikke noe som er utført på oppdrag av noen produsenter.

Endret av Evil-Duck
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+5132
15 hours ago, Blåbanan said:

Den norske befolkningen har mye kreft. 

Sammenliknet med hvilke andre land? Har du tatt høyde for levealder og andelen som blir testet for kreft?

Det har blitt gjort så mange studier på kunstig søtning, og konklusjonen er mer eller mindre at for at det skal ha en effekt må du drikke mangfoldige liter sukkerfri brus om dagen. 

Når det er sagt har kunstig søtning heller ikke noen positiv effekt utover å redusere kaloriinntaket. Hvis en klarer seg uten er det helt topp.

Generelt hvis du vil unngå kreft er det egentlig andre ting du heller burde fokusere på: tren regelmessig (styrke, utholdenhet/kondisjon, bevegelighet), hold en sunn vekt og fettprosent, variert godt kosthold, bruk solkrem, bruk solbriller, ikke røyke, unngå for mye alkohol, ikke spis for mye rødt kjøtt eller mat tilsatt nitrat, hvis du er ung ta HPV-vaksine, og sikkert flere andre ting.

Hvis noe tror jeg heller litt av forklaringen på kreft kan hentes ut av grunnene over. Og selvsagt at vi blir eldre og er bedre til å teste.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+5132
Just now, Dubious said:

Man kan få sukkersug av å drikke "sukkerfri" drikke

Jeg trodde dette var overtro satt frem av "eksperter" som får spalteplass? Hvor er forskningen som underbygger dette?

Lenke til kommentar
Blåbanan skrev (16 timer siden):

Så er disse stoffene virkelig bedre enn sukker? Sukker er naturlig, mens disse stoffene ikke er det. De kunstige stoffene kan skade genene våre, slik at vi får kreft. Så bør vi egentlig spise disse stoffene? Er de virkelig så sunne som myndighetene vil ha det til?

Kunstig søtning kan nok vanskelig reknast som sunne. Men det kjem litt ann på korleis du definerer sunt. 

Det sagt så er det på ingen måte eit likheitsteikn mellom naturleg og sunt. 

Når det kjem til spørsmålet om ein skal velge ekte sukker eller søtningsstoff så er det i stor grad eit spørsmål om kva som er det største problemet. Akkurat no er det eit langt større problem at folk dør som 40 åringar av fedmerelaterte sjukdommar enn at dei døyr av kreft som 80 åringar. 

Lenke til kommentar

Krefttilfeller pga kunstig søtning ligger i dag under påviselige nivåer. Dvs, selv om det er en korrelasjon er den med stor sannsynlighet liten. Om sammenhengen var stor, ville den være lettere å påvise.

Hjertesykdom, diabetes 2 og andre livstilssykdommer som følger av for høyt kaloriinntak og fedme er godt kjent. Årsakssammenheng kjent og omfanget er og betydelig.

Om man da må ha søtsmak på drikken sin, er det åpenbart hva man velge.

Lenke til kommentar
Blåbanan skrev (16 timer siden):

Den norske befolkningen har mye kreft. Det kan ha noe med kostholdet å gjøre.

Myndighetene sier at vi må kutte ut sukkerinntaket vårt. De lager kunstige søtningsmidler, som ikke er naturlig. Disse stoffene er ikke fra naturen. Sukrin, aspartam, og natriumcyclamat. Disse stoffene hører ikke hjemme i oss. De er kunstige, og kan skape kreft.

Så er disse stoffene virkelig bedre enn sukker? Sukker er naturlig, mens disse stoffene ikke er det. De kunstige stoffene kan skade genene våre, slik at vi får kreft. Så bør vi egentlig spise disse stoffene? Er de virkelig så sunne som myndighetene vil ha det til?

Hvorvidt noe er naturlig eller ei har ingen verdens ting å si for om det er bra eller dårlig for mennesker. Folk må slutte å se seg blind på slike holdepunkter da det kan  vise seg direkte farlig. Anti-vaksine bevegelsen er stor på akkurat dette punktet om naturlig vs menneske-skapt og et godt eksempel.

Så til selve spørsmålet, som allerede nevnt av andre i tråden handler det om mengde og omfang. Hverken for mye sukker eller søtningsstoff er veldig bra, men forskning viser at du skal innta urealistiske mengder hver dag før søtningsstoffer kan bli skadelig. Her i Norge er det også slik at hver 'enhet' inneholder en blanding av søtningsstoffer, som også reduserer mengden av hvert enkelt stoff. 

Det er gjennomført ganske mye forskning på akkurat dette nå, og det er nok av eksempel på mennesker som har inntatt store mengder over mange år, så jeg bekymrer meg ikke veldig mye. Det beste er selvsagt å ikke drikke veldig mye brus, hverken sukkerholdig eller sukkerfri - men en skal jo også leve skal en ikke?

Lenke til kommentar
Taurean skrev (9 timer siden):

Det store problemet er at matindustrien er en milliard, om ikke en billionindustri. Alle forsknings- og testrapporter vi får offisielt og som blir publisert i mediene er ikke faktuale og korrekte. Vi har lettbrusdebatten som har rast i tiår, men som -ingen fremdeles- har noe tydelig svar på. Man har på én side leger som fast bestemt mener at lettbrus er lik gift som ødelegger skjelett, tenner og andre organer og funksjoner i kroppen. På den andre siden forskningsinstitutter som sier kroppen skiller det ut og det er totalt harmløst. Men hvorfor disse institusjonene LØNNA si fra??? Nettopp staten! Dét gjelder jo all matindustri også. De lager reglene som alle må følge. Og dermed får vi vinklet og fordreid informasjon.

Min oppfatning er at det kun dreier seg om "ressursforvaltning" og økonomi. Brus er kanskje den varen med høyest profittmargin. Hvor mye kan det koste å produsére en 1.5 liter med pepsi max? Kanskje 50 øre? Og den koster 35 kr? Helt latterlig sinnssykt høy profittmargin. Det er ingen gåte at mange store organisasjoner har store interesser av å skjule visse sannheter om hvor skadelig det er.

Det er akkurat det jeg tenker! De vil jo ikke miste penger.

 

Søtningsmidler smaker gift, så det er ikke bra for kroppen. Jeg skal aldri kjøpe denne giften.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+5132
8 minutes ago, Blåbanan said:

Det er akkurat det jeg tenker! De vil jo ikke miste penger.

 

Søtningsmidler smaker gift, så det er ikke bra for kroppen. Jeg skal aldri kjøpe denne giften.

Blåsyre lukter på den andre siden som brente mandler, og er veldig naturlig. Sikkert sunt.

Lenke til kommentar
PingEnt skrev (12 minutter siden):

Blåsyre lukter på den andre siden som brente mandler, og er veldig naturlig. Sikkert sunt.

For de som ikke vet det: Blåsyre er en gift.

 

Det var jo et litt godt argument. Men jeg skal fortsatt ikke spise disse giftige greiene. Ting som du ikke vet nok om, skal du ikke spise. Forskerne må forske mer på disse stoffene. Det smaker jo ikke godt engang!

 

Jeg liker sukker bedre. Det vet jeg hvor blir av, i motsetning til disse kunstig fremstilte "søtningsmidlene".

Lenke til kommentar
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
×
×
  • Opprett ny...