Gå til innhold

Hver måned fra oktober 1492 til 1750


Gunfreak

Anbefalte innlegg

April 1712:

Vi skal tilbake til den store nordiske krigen. Frederik den fjerde har besluttet å gå til aksjon mot den svenske flåten som fra basen i Göteborg stadig vekk sender orlogsfartøyer og kaperbåter mot kysten av Jylland for å avskjære sjøforbindelsene og transportveiene mellom Danmark og Norge. Noe må dermed gjøres til tross for at den dansk-norske flåten er langt svakere enn den svenske på dette tidspunktet. Den 11.april står slaget ved Fladstrand(nåtidens Fredrikshavn) ved kysten av Jylland når en dansk flåtestyrke under komandør Hans Knoff slår til mot en svensk eskadre som har lagt ut på tokt for å stanse en konvoi som er på vei til Norge. Etter tre timers kamp snur svenskene og vender hjem og konvoien på 100 skip blir berget og ankommer Norge to dager senere under eskorte. Selv om svenskene fortsatt kommer til å lykkes i angrepene på både militære og sivile skip fra Danmark og Norge innebærer slaget starten på en mer offensiv rolle også til sjøs for Danmark-Norge og en serie med slag hvor trønderen Peter Wessel "Tordenskiold" kommer til å spille en stor rolle. En tid hvor svenskene med letthet kunne angripe norske og danske skip og sabotere skipsfarten uten motstand er på dette tidspunktet forbi.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_Fladestrand

thumbnail?mid=1Ig8Pz5Yf1ijUMkdR1oogMcLN6
Kart som viser militære slag Sverige var involvert i mellom 1521 og 1814.

Endret av Morromann
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Mai 1712

I 1703 grunnla Peter den store byen St.Petersburg. 19.mai dette året flytter han Russlands hovedstad fra Moskva til St.Petersburg. Byen vil forbli Russlands hovedstad frem til 1918, da Moskva igjen ble landets hovedstad, og det er den også den i dag. 

undefined

Kart av St.Petersburg fra 1744. 

https://en.wikipedia.org/wiki/1712#April_–June

https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Petersburg#Imperial_era_(1703–1917)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juni 1712:

Fiskerlandsbyen Chatham i Massachusetts som befinner seg på sørøstsiden av Cape Cod får bystatus den 11.juni. Byens georgrafiske plassering gjør at byen utvikler seg til et senter ikke bare for fiskeri men også skipsfart og hvalfangst. Etterhvert blir også Chatham et populært feriested på somrene; noe den også er i dag. Byen har i dag 6954 innbyggere.

https://archive.org/details/historyofchatham00smit/page/6/mode/2up

jxrdgtJ0RhqM5HSuK2GZ

 

Lenke til kommentar

Juli 1712

Vi skal tilbake til den spanske arvefølgekrigen, og kampene mellom Frankrike og alliansen. Mye av kampene har stått i Spansk Nederland og de franske grenseområdene. 24.juli står krigens siste slag mellom partene i dette området. I slaget ved Denain i Frankrike møtes en fransk hær på mellom 24.000 og 26.000 menn, ledet av marskalk Villars og en nederlandsk-østerisk hær på mellom 8500 og 10.500 menn. ledet av prins Eugene av Savoy. Slaget endte med fransk seier, og landsbyen Denain ble tatt tilbake av franskmennene etter å vært under alliert kontroll siden 1708, og franskmennene fortsatte å ta tilbake byer og områder i de franske grenseområdene som var under de alliertes kontroll, og dermed var det slutt på krigen i dette området.

File:Villars a Denain1.jpg

Maleri fra 1839 som viser slaget. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Denain#

  • Liker 1
Lenke til kommentar

September 1712

Tilbake til den Store Nordiske krigen. Siden 1679 har byen Stade (som i dag ligger Nedre Saksen i dagens Tyskland) vært kontrollert av Sverige, men styrker fra Danmark-Norge beleirer byen 29.august dette året, og starter en bombardering av byen som ødelegger 152 hus, noe som tilsvarte 1/4 av byen. Bombarderingen blir avsluttet 7.september, og Danmark-Norge inntar byen og tar kontroll over den. Dermed var svenskene kontroll over byen over, og den vil aldri komme tilbake til svenske hender igjen. Byen vil forbli under dansk-norsk okkupasjon frem til byen ble gitt til  kurfyrstedømmet Hannover i 1715. 

undefined

Tegning av byen fra 1640.

https://en.wikipedia.org/wiki/Stade#Swedish_fortress

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Oktober 1712:

I Skottland blir det den 3.oktober utstedt arrestasjonsordre på klanslederen og kveghandleren Robert Roy MacGregor, kjent som Rob Roy fordi han har blitt erklært fredløs etter å ha netet å møte til en rettshøring da han har blitt beskyldt for å ha stjålet pengene han lånte for å kjøpe kveg for oppfeiting i lavlandet; men som i realiteten har forsvunnet da han sendte en driftkar han stolte på for å kjøpe dyrene; men som istedenfor stakk av med pengene. Lovløsheten kommer til å drive Rob Roy inn i lovløsheten hvor han også driver sin private krig mot hertugen av Montrose som han låmte pengene av. Han kommer til å foreta kidnappinger for løsepenger og drive kvegtyveri og opparbeider seg en spesiell legende i det skotske høylandets folklore og hans liv og virker kommer også til å bli gjenstand for populære og delvis fiktive bøker av Daniel Defoe og Walter Scott som blander inn myter og oppdiktet historie rundt den mytiske klanlederen; sistnevnte forfatter kommer forøvrig også til å fremstile Rob Roy som en sjarmerende fredløs av typen Robin Hood. Rob Roy ble også fremstilt på film av Liam Neeson i 1995.

https://web.archive.org/web/20160126115905/http://scotsindependent.scot/oldsitearchive/scotind/dates1-d.htm

Rob_Roy_1820s_engraving.jpg
Rob Roy.

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

November 1712

På denne tiden er duellering vanlig blant adelsmenn i Europa. 15.november forekommer en slik duell i Hyde Park i London mellom to adelsmenn med fatale følger. Sverdduellen var mellom hertug James Hamilton av Hamilton og baron Charles Mohun av Mohun. Grunnen til duellen var offisielt en arvestrid, men hadde nok et politisk bakteppe, fordi de tilhørte hvert sitt politiske parti, Whig og Tory. Den store politiske konflikten på denne tiden var fred i den spanske arvefølgekrigen. Tory som Hamilton var en del av støttet fred, mens Whig, som Mohun var en del av ville fortsette krigen. Mohun utfordret Hamilton til duell med, noe som sistnevnte aksepterte. Tidlig morgen 15.november møttes de til duell i parken. I England var det vanlig at man duellerte i par. Oberst John Hamilton var på lag med sin slektning, hertugen, mens løytnant-general George Macartney var på baronens side. Duellen endte med døden for både hertugen og baronen. obersten og løytnant-generalen ble begge siktet for medvirkning til drap (fordi duellering var ulovlig). Løytnant-generalen flyktet landet, mens obersten ble dømt for uoverlagt drap, men fikk en forholdsvis lav straff.  

File:James Douglas, 4th Duke of Hamilton; Charles Mohun, 4th Baron Mohun from NPG.jpg

Illustrasjon som viser duellen.

 https://en.wikipedia.org/wiki/Hamilton–Mohun_duel

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Desember 1712:

I slaget ved Gadesbuch den 20.desember vinner Sverige sin siste større seier av betydning i den store nordiske krigen hvor de imidlertidig forhinder danske og saksiske styrker fra å erobre Stralsund. De fleste danske og saksiske styrker klarer å unnslippe men svenskene har for en tid klart å bryte jernringen rundt den strategisk viktige byen i Pommern.

https://da.wikipedia.org/wiki/Slaget_ved_Gadebusch

standard_8.jpg

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Januar 1713 

Etter keiser Bahadur Shah I sin død i  februar 1712 har det vært konflikt over tronen til Mughal Imperiet i India. Denne borgerkrigen ble vunnet av den avdøde keiserern sin sønn Jahandar Shah,  og han ble dermed den nye keiseren. Dette betydde dog ikke slutten på kampen om tronen. En som var veldig interessert i å bli nye keiser var den nye kineserens nevø, Farrukhsiyar. Den sistnevnte gjør opprør og samler en hær for å bekjempe onkelkeiseren. 10.janaur står slaget ved Samugarh. 14 kilometer øst for byen Agra i dagens India. Farrukhsiyar sin hær vinner slaget, og keiser Jahandar Shah flykter. Dagen etter erklærer Farrukhsiyar seg som keiser av Mughal-imperiet, den tiende i rekken. Farrukhsiyar vil fortsette å være keiser frem til 1719, da han selv også blir avsatt.

undefined

Farrukhsiyar

https://en.wikipedia.org/wiki/Farrukhsiyar#Deposing_Jahandar_Shah

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Februar 1713:

Karl den tolvte har siden nederlaget ved Poltava i 1709 levd i eksil i det osmanske riket, nærmere bestemt utenfor Bender i Moldova hvor han oppholder seg sammen med restene av styrkene som unnslapp etter nederlaget; noen hundre svenske soldater og en større styrke av kosakker. Offisielt er svenskekongen der som en ærerik gjest av den osmanske sultanen mens han blir møtt med mistenkosmhet av storviesirene, spesielt grunnet de høye kostnadene knyttet til hans tilstedeværelse; noe som etterhvert bygger opp til en konfilkt. Til slutt har det osmanske lederskapet fått nok av den landeflyktige svenskekongen og hans styrkers nærvær og den 1.februar går osmanske styrker til angrep på den svenske leiren i Moldova for å tvinge Karl den tolvte til å forlate landet. I kjølvannet av trefningene blir Karl tatt til fange, men når han får vite om den svenske seiren ved slaget i Gadesbush i desember(ja, det kunne ta nesten to måneder å vite hva som hadde skjedd andre steder i Europa på et tidspunkt da ikke en gang telegrafen var oppfunnet)blir den svenske erobrerkongen og hans tropper satt fri og han forbereder seg på tilbaketuren til Sverige og hva han tror er starten på en ny storhetsperiode for Sverige.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kalabaliken_i_Bender

Charlex_XII_at_Bender_crop.jpg

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Mars 1713

Siden 1710 har en landveisrøver-bande herjet i dagens Slovakia. Ledet av Juraj Jánošík. Denne banden var ikke så brutal, og hadde en ikke drep holdning og de fleste ofrene var rike handelsmenn. Det sies også at de gav til de fattige noe av det de stjal, litt som Robin Hood. Denne våren var det slutt på Juraj Jánošík sin landveisrøver karriere. Han ble tatt til fange på en pub, og ført til fangenskap til byen Liptovský Mikuláš i dagens Slovakia. Rettsaken mot han var mellom 16. og 17.mars, og han ble dømt til døden. Han ble henrettet samme dag, men hvordan han ble henrettet er uvisst, men sannsynligvis ble han hengt. Juraj Jánošík er i dag en folkehelt i Slovakia, og det er skrevet mange bøker og laget mange filmer om hans liv. 

undefined

En treskjæring som forestiller Juraj Jánošík.

https://en.wikipedia.org/wiki/Juraj_Jánošík

 

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

April 1713:

Den spanske arvefølgekrigen går mot slutten og den 11.april sluttes det fred mellom de gamle erkefiendene Storbritannia og Frankrike(for denne gang); en fredsslutning som går i britenes favør og styrker deres posisjon i Nord-Amerika. Langs Canadas østkyst må Frankrike avstå Newfoundland og Acadia samt Hudsonbukta til Storbritannia mens de i Vestindia må avstå øya Saint Kitts.

https://opil.ouplaw.com/page/utrecht-peace/The-Peace-of-Utrecht-and-the-Balance-of-Power

Treaty-of-Utrecht.jpg

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Mai 1713

Tilbake til den store nordiske krig. Russerne har nå bestemt seg for at de nå skal angripe selve Sverige, og nærmere bestemt Finland, som på denne tiden var en del av landet. En flåte på 200 skip og 18,700 menn, ledet av admiral Fyodor Apraksin og tsar Peter den store, forlater den russiske øya Kotlin i begynnelsen av denne måneden. Deres første mål var Helsingfors, som de ankommer 8.mai. Byen var bare forsvart av 1800 menn ledet av general Carl Gustaf Armfeldt, og disse blir en lett match for russerne. Den lille svenske styrken skjønner at det er nytteløst å forsvare byen, og de tenner på byen 11.mai, slik at den ikke skulle komme i russiske hender. Byen brenner ned og Armfeldt og hans menn evakuerer fra byen. Russerne på sin side måtte også trekke seg tilbake 12.mai, etter at en svensk reservestyrke drev dem tilbake. Russerne og svenskene vil fortsette å kjempe om Finland, men Helsingfors vil forbli ubebodd og nedbrent i åtte år. 

undefined

 Admiral Fyodor Apraksin.

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Helsinki_(1713) 

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juli 1713

I den store nordiske krigen kjemper enda Russland og Sverige om Finland. I Finskebukta mellom dagens Finland og Estland står et sjøslag mellom partene 11.juli, i slaget ved Hogland. Den svenske flåten bestod av tre skip ledet av Carl Raab. Den russiske flåten bestod av 11 skip og 2 brigger leder av en nordmann fra Stavanger, som opprinnelig het Niels Olufsen, men som skiftet navn til Cornelius Cruys senere i livet.  Selve slaget var ikke så begivenhetsrikt. Et av skipene til Cruys gikk på grunne og måtte brennes, slik at det ikke kom i svenske hender. Svenskene på sin side mistet ingen skip, og seilte tilbake mot Helsingfors.

undefined

Admiral Cornelius Cruys, født Niels Olufsen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Hogland_(1713)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

August 1713

På denne tiden er opera populært for de øverste sjiktene i Europa. Det man ikke brukte på denne tiden var horninstrumenter som en del av operaen. Dette forandret den italienske komponisten Alessandro Scarlatti på, da han inkorporerte hornmusikk i operaen;  serenata Il genio austriaco: Il Sole, Flora, Zefiro, Partenope e Sebeto. Denne operaen hadde urpremiere på bursdagsselskapet til keiserinne Elisabeth Christine av det hellige romerske riket, 28.august (med stor sannsynlighet foregikk bursdagen i Wien). Etter dette ble bruk av horninstrumenter veldig populært å bruke i operaer og også i orkestermusikk generelt. 

undefined

Alessandro Scarlatti revolusjonerte operaer, med å inkorporere hornmusikk inn i stykkene.  

https://en.wikipedia.org/wiki/Horn_(instrument)#Early_history

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

September 1713:

Tilbake til Amerika nå og Tuscarorakrigen i Nord-Carolina. Carolina-militsen under kommando av James Moore jr. returnerer til Sør-Carolina den 1.september etter å ha hatt blandet suksess i kampene mot stammene machtepungoes og cores som er alliere med tuscarora-indianerne.

https://en.wikipedia.org/wiki/1713

https://en.wikipedia.org/wiki/Tuscarora_War

dccbadc1102c498efebeb66905ed0234.jpg

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Oktober 1713

Vi skal tilbake til Finland, og krigen mellom Russland og Sverige. 17.oktober i slaget ved Pälkäne møtes en svensk styrke på 3700 menn ledet av Carl Gustaf Armfeldt en russisk styrke på 14.400 menn ledet av Fyodor Apraksin. Svenskene taper slaget mor den mye større russiske hæren, men Armfeldt sin hær ble ikke knust, og svenskene kunne trekke seg tilbake og reorganisere seg. De militære styrkene vil igjen møte til slag i mars året etter. 

undefined

Carl Gustaf Armfeldt er nok en av de mest kjente av kong Karl XII generaler. Etter hans kriging i Finland vil han forsøke å invadere Trøndelag, men dette kommer vi kanskje tilbake til senere i tråden. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Pälkäne

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

November 1713:

Den 12.november avsluttes parlmamentsvalget i Storbritannia som har pågått siden august. Det regjerende Tory-pratiet vinner en overveldende seier med bakgrunn i de vellykkede forhandlingene britene har fått i stand i forbindelse med slutten på den spanske arvefølgekrigen og den allerede omtalte freden i Utrecht som har gitt Storbritannia flere teritorelle nyvinninger fra franskmennene på det amerikanske kontinentet.

https://en.wikipedia.org/wiki/1713_British_general_election

1200px-Svgfiles_2021-03-13-17-28-20-1678
Styrkeforholdet i det britiske valget i 1713. Oransje er Whigs og blått er Tories.

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...