Gå til innhold

Hver måned fra oktober 1492 til 1750


Gunfreak

Anbefalte innlegg

Alle elsker en prequel. 

Starts datoen er da Columbus først ser land i den nye verden. Columbus sin ferd er sett på som slutten av middelalderen og starten på den tidlig moderne verden.

De neste 250 årene vil se fremskritt i vitenskap og kultur. Men også voldsomme kriger i Europa og resten verden.  Historiske personer som Leonardo da Vinci, Gustav Adolph, newton osv lever i denne verden tiden. 

 

2014-10-columbus-discovered-america.png.9374384d0e13f179fe9fa7c6c6d84cd3.png

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Voyages_of_Christopher_Columbus

 • Liker 4
 • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hmmm, det er ikke så lett å finne informasjon om hver eneste måned før 1750; det var derfor jeg valgte nettopp det året som start. Blir nok mye om fødsler og død på kjente personer for å fylle opp. Men en utfordring er alltid gøy.

Men jeg starter etter oktober 1492? Jeg mener, ditt innlegg regnes som oktober 1492 da Columbus fant Amerika ikke sant slik at jeg tar november ? Eller skal jeg starte med oktober? OK, jeg tar sjansen på at jeg har oppfattet det riktig og fortsetter med november.

November 1492:

Mens Columbus er ute og farter i "den nye verden" er det ingen i Europa, den gamle verden som aner hvor han nå er eller hva han har oppdaget(man hadde jo som kjent ikke en gang oppfunnet telegrafen så slikt var umulig).

I den gamle verden er som vanlig England og Frankrike i konflikt med hverandre. Den 3.november undertegnes freden i Etaples hvor franskmennene sier fra seg støtten til Perkin Warbeck som hevder han er den rettmessige arving til den engelske tronen. Warbck har nemlig hevdet at han er en av nevøene til Richard den tredje, altså de to som forsvant i The Tower i 1483.  Ut i fra fredsavtalen gir engelsmennene også fra seg det meste av okkupert teritorium i Frankrike til franskmennene, med unntak av Calais.

https://en.wikipedia.org/wiki/Peace_of_Étaples

Perkin_Warbeck.jpg
Perkin Warbeck, svindler som ga seg ut for å være arving til den engelske tronen.

 

Endret av Morromann
 • Liker 3
 • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Januar 1493:

Den 19.januar undertegnes Barcelonatraktaten hvor kong Karl den åttende av Frankrike tilbakeleverer Cerdana i Pyreneene og Rousillion i sør-Spania til kong Ferdinand den andre av Aragon. Sistnevnte konge er nok på dette tidspunktet muligens mest spent på hva en viss italiensk oppdager han har sendt avgårde for å finne sjøveien til India har å bringe med hjem av nyheter når han kommer tilbake....

https://www.onthisday.com/events/date/1493

Michel_Sittow_004.jpg
Ferdinand den andre av Aragon.

Endret av Morromann
 • Liker 2
 • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Mars 1493:

Den 4.mars er Columbus tilbake i Europa og går i land i Lisboa hvor han også skriver ferdig det brevet han startet på ute på havet som nevnt over. Den 15.mars ankommer han Palos de la Frontera i Spania hvor han også la ut på sin eventyrlige ferd i august året før.
Columbus forlot et Europa som fortsatt var i middelalderen og kommer hjem til tidlig nytid, noe hverken han selv eller noen andre er klar over, og enda mindre at det er ham selv som står for tidsskiftet.;)

https://en.wikipedia.org/wiki/Columbus's_letter_on_the_first_voyage

https://en.wikipedia.org/wiki/Palos_de_la_Frontera

1200px-Viajes_de_colon_en.svg.png
Kart over de 4 reisene Columbus gjorde mellom 1492 og 1502.

 

 • Liker 2
 • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Mai 1493:

Pave Alexander den sjette utsteder den 4.mai Inter Caetera, et skriv som fastsetter en lengdegrad vest for Kapp Verde-øyene og Azorene og at alt nyoppdaget land vest for denne linjen skal tilhøre Spania mens alt nyoppdaget land øst for linjen skal tilhøre Portugal. Dermed etableres den juridiske praksisen for legitimering av de iberiske kongedømmenes erobring av den nye verden.

https://en.wikipedia.org/wiki/Inter_caetera

Dokumentet oversatt til engelsk: https://www.papalencyclicals.net/Alex06/alex06inter.htm

Pope_Alexander_Vi.jpg

 

 • Liker 2
 • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Juni 1493:

Nürnbergkrøniken er en verdenskrønike fra senmiddelalderen. Den er en av de første trykte bøker, en såkalt inkunabel. Forfatteren var forskeren Hartmann Schedel (1440–1514), opprinnelig fra Nürnberg. Originalutgaven ble gitt ut i Nürnberg, på latin, den 12. juni 1493. En tysk utgave var planlagt fra starten av, og Georg Alts oversettelse ble gitt ut 23. desember samme år. Bøkene er rikt illustrert med tresnitt.

https://no.wikipedia.org/wiki/Nürnbergkrøniken

250px-Schedel_konstantinopel.jpg

Endret av Nettels
 • Liker 3
 • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Juli 1493:

Ja, her fant jeg ikke mye. Eller for å si det slik, jeg finner ikke noe informasjon om noe som helst fra måneden juli 1493. Ikke på Wikipedia, ikke på On This Day og selv etter google-søk finner jeg ikke noe informasjon om hva som må ha vært en veldig kjedelig måned da tilsynelatende ingenting av betydning skjedde noe sted i verden; heller ikke om noen kjente personer ble født eller døde. Men det er kanskje fordi det er sommer og kanskje hadde viktige personer i Europa sommerferie denne måneden. Columbus satt nok i Spania og tok det med ro mellom ekspedisjonene samtidig som han planla sin andre store ekspedijon til høsten. Og kanskje han også er på sommerferie og slektstreff hjemme i Italia hvor han skryter og imponerer slekta med å fortelle om de fantastiske tingene han har sett og oppdaget langt borte i vest og kanskje smører han også tjukt på med klassiske skipsskrøner om ildsprutende drager og lignende. Mens de mektige herrer i Madrid og Lisboa planlegger hva de skal gjøre med de nyoppdagede landene i det kontinentet de ennå ikke har funnet et navn på.

 

Endret av Morromann
 • Liker 2
 • Hjerte 1
Lenke til kommentar
 • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
 • Opprett ny...