Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Coronaviruset i verden: Nyheter og diskusjon


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Simen1 skrev (5 minutter siden):

Artikkelen er oppdatert 30. januar.

Ja, munnbindbruk har vært en kulturell greie i Asia, først og fremst på grunn av luftforurensning, ikke på grunn av virusbeksyttelse. Men det betyr jo ikke at munnbind ikke fungerer virusbegrensende også. Munnbind fungerer. Det er en mengde vitenskapelige bevis for akkurat det. I starten av pandemien, februar-april, ble munnbind ikke anbefalt som generelt forebyggende tiltak siden tilgangen var begrenset og helsevesenet var prioriterte mottakere og brukere av munnbind. Nå er tilgangen så god at det er nok til at folk kan bruke det på mer generell basis. Munnbind virker!

Skjønner ikke motivet ditt for å uttale deg mot munnbindanbefalingene og enkel logikk og empiri om hvordan viruset sprer seg gjennom lufta. Du skaper unødvendig tvil om virkningen og bygger opp under konspirasjoner om at munnbind ikke virker. Det beste utfallet av din uttalelse er at ingen hører på deg. Det verste utfallet er at mange hører etter og at det fører til flere smittetilfeller og flere dødsfall. Din uttalelse er direkte farlig!

Jeg er for munnbind. Jeg siterer bare Preben Aavitsland som er noe av grunnen til at FHI ikke anbefalte munnbind før nå i høst. Hvis det ikke finnes en lang forskningstudie på noe fungerer det ikke i FHI sine øyne. Det er derfor FHI er ubrukelige til å få innført preventive tiltak. De er forskere som vil forske.

Endret av Pc Lynet
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Simen1 skrev (20 minutter siden):

Munnbind fungerer. Det er en mengde vitenskapelige bevis for akkurat det.


Mnja, i så fall, hvor er denne "mengden med vitenskapelige bevis"? Jeg har ikke sett den?

Det er flere studier på gang, en i Danmark hvor resultatet ikke er klart, en blant helsearbeidere i England som pågår osv.

Nature hadde en artikkel om dette for ikke lenge siden, hvor de kommer til at mye tyder på at masker fungerer, også til en viss grad for å beskytte bæreren, og at en del anekdotisk viser at det kanskje også kan beskytte mot alvorlig sykdom, selv om man blir smittet.

Bevisene er det dog dårlig med så langt, det finnes foreløpig ingenting definitivt, men det er likevel et enkelt og billig tiltak som folk i større grad burde benytte seg av, så bruk masker.

https://www.nature.com/articles/d41586-020-02801-8

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Pc Lynet skrev (15 timer siden):

Man ser at det stort sett er unge voksne som tenker kun på seg selv der i køen. Finnes det ikke noe utegym i Oslo?

Jo, det finnes mye og det har kommet flere nye steder å trene på utendørs i Oslo de siste årene. I vår og sommer var det masse aktivitet ute på disse stedene. De fleste klarer å trene ute eller hjemme, men det skal dessverre ikke så mange idiotene til før det tetter seg til i køen når noen reiser til Bærum for å trene.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
30 minutes ago, 0laf said:

Uppdrag Granskning har i kveld et program om den svenske coronastrategien.

Kan sees på SVT Play fra klokken 12:00 i dag (litt usikker på om det funker med norsk ip-adresse?)

https://www.svtplay.se/uppdrag-granskning

Spilles av helt fint hos meg, har sett en del Uppdrag Granskning oppigjennom faktisk. Aldri hatt noe problem med å bli geoblocka av SVT i Norge.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Der snudde de:

Asker og Bærum stenger treningssentre og skjenkesteder

Sitat

Det opplyser kommunene i en pressemelding onsdag.

Etter å ha mottatt en sterk henstilling fra nasjonale helsemyndigheter på bakgrunn av for høy mobilitet i samfunnet, innkaller ordførerne formannskapene til ekstraordinært møte i dag.

– Vi anbefaler å stenge treningssentre og skjenkesteder med umiddelbar virkning, etter at vi fått en tydelig henstilling fra helsemyndighetene. Vi ser også at åpne treningssentre og serveringssteder med skjenkebevilling fører til at vi ikke klarer å etterleve det aller viktigste nå, nemlig at vi alle skal holde oss mest mulig hjemme, sier ordfører Lisbeth Hammer Krog i Bærum og ordfører Lene Conradi i Asker. 

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/pAA3OR/asker-og-baerum-stenger-treningssentre-og-skjenkesteder

Endret av Snikpellik
  • Liker 5
Lenke til kommentar

Iran:

In Iran, a massive cemetery struggles to keep up with virus
“All of the crises that we have experienced at this cemetery over the past 50 years of its history have lasted for just a few days or a week at most,” said Saeed Khaal, the cemetery’s manager. Never before — not during earthquakes or even the country’s 1980s war with Iraq — has the pace of bodies flowing into Behesht-e-Zahra been so high for so long, he said.
https://apnews.com/article/pandemics-virus-outbreak-ap-top-news-iran-tehran-a0110a5c8a2813fd48cabc4ec15e2288?utm_medium=APMiddleEast&utm_campaign=SocialFlow&utm_source=Twitter

1000.jpeg

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (20 minutter siden):

Der snudde de:

Asker og Bærum stenger treningssentre og skjenkesteder

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/pAA3OR/asker-og-baerum-stenger-treningssentre-og-skjenkesteder

Det var vel dømt til å skje med alle som strømmet til treningssentrene med mer. Spørsmål er: Kommer de til å dra det enda lenger ved å dra til neste kommune som har treningssenter for å trene?

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Fnugle skrev (7 minutter siden):

Det var vel dømt til å skje med alle som strømmet til treningssentrene med mer. Spørsmål er: Kommer de til å dra det enda lenger ved å dra til neste kommune som har treningssenter for å trene?

 

Tvilsomt, Bærum er evig mye mer tilgjengelig enn Asker, pga T-bane og trikk, og Asker er igjen mye mer tilgjengelig enn Lier/Hole som er de neste kommunene i den retningen. Hvordan reglene er i Oppegård/Lørenskog/Nesodden vet jeg ikke, men de er ikke like tilgjengelige som Bærum

Endret av koots
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Fnugle skrev (46 minutter siden):

Det var vel dømt til å skje med alle som strømmet til treningssentrene med mer. Spørsmål er: Kommer de til å dra det enda lenger ved å dra til neste kommune som har treningssenter for å trene?

Nakstad advarer om at folk ikke skal lete etter smutthull.  

For øvrig, så har bl. a. Nordre Follo, Lillestrøm og flere kommuner nå gjennomført samme tiltak som Oslo. Får håpe alle tar sitt ansvar nå, dette er ikke tiden for å ha det behagelig. Det er snakk om å holde ut i en liten periode, for at det blir bedre senere. 

Endret av WCH911
Skrivefeil.
  • Liker 5
Lenke til kommentar
0laf skrev (15 timer siden):

The Norwegian government has granted an exemption from its two-week quarantine requirement for arriving visitors so representatives from the winner of the 2020 Nobel Peace Prize—the World Food Program—can attend the Dec. 10 award ceremony in Oslo.

https://phys.org/news/2020-11-norway-quarantine-exemption-nobel-winners.html

Har resten av verden 14-dagers karantene og Norge (ev. Skandinavia) bare 10? Kanskje på tide å legge på noen dager.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Pc Lynet skrev (2 timer siden):

Det forteller med all tydlighet hvor presset landet er. Vi har ikke vært i stand til å øke kapasiteten fordi det tar tid å få det til. Ikke gjør det noe enklere at intensiv sykepleierne begynner å pensjonere seg, eller slutter. Vi må ta fatt i helsepolitikken vår. Høyres Hilde N. Lunde er en farlig ideolog. Hun utgjør sammen med Michael Techner de farligste politikerne vi har. De overgår Sylvi Listhaug med god margin. Høyre vil ha private sykehus og manøvrerer for å få det til. De skjærer ned på utdanning og ikke minst lønn til helsepersonellet med den hensikt å fase inn private. Det må Nordmenn se i øynene skjer og vi må ta et standpunkt om vi ønsker et helsetilbud som ligner det vi ser i USA, og tildels i UK. Vi bør se på dette med kritiske øyne og ikke la oss forvirre av glatte Høyrepolitikere.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Gjest 8970f...653
Oddvardm skrev (8 minutter siden):

 

Det verste er at de kutter ned på sykehusbudsjett, velferd og andre tilbud fra det offentlige og venter til disse blir dårligere. Når de har blitt dårligere, så sier de at det private fungerer mye bedre. Det er jævlig trist at vi ikke har en bedre opposisjon i dette landet, men det blir en annen diskusjon. Godt innlegg!

Anonymous poster hash: 8970f...653

Lenke til kommentar
Sitat

Nakstad om begravelsesrestriksjoner: Vurderes fortløpende

Under dagens morgenprat med assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad stilte VG spørsmål om restriksjoner for begravelser, etter å ha snakket med en mor som nylig mistet sønnen sin og var fortvilet over makstallet på 50 personer i kirken.

Hun mener det fremstår som regjeringen prioriterer underholdning over begravelser, når opp mot 200 personer kan delta på konserter så lenge det er tilrettelagt for fastmonterte seter.

Nakstad sier til VG at han forstår spørsmålet veldig godt.

– Dette med fastmonterte seter er noe både FHI og Helsedirektoratet fortsetter å se på. Noe av bakgrunnen for begrunnelsen er at man ikke er fysisk adskilt på kirkebenker, slik at folk kan komme tettere på hverandre, sier han og tilføyer:

– Men vi ser veldig godt at det kan være fullt mulig å holde god avstand i en kirke med mange benkerader. Jeg kan ikke si annet enn at det er en av mange ting vi ser på fortløpende. Jeg kan ikke si hva som blir konklusjonen og om det blir endringer her, dessverre. 

Jeg forstår det er trist, men maks 50 i begravelse får holde. Det er nettopp begravelser som virker som store smittespredere av koronavirus.

https://www.bbc.com/news/health-52678750

https://www.kansascity.com/news/nation-world/national/article244795077.html

https://www.nbcchicago.com/news/local/cdc-report-shows-how-a-funeral-and-birthday-party-super-spread-covid-19-in-chicago/2253006/

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg sitter og analyserer ukedag-svingningene på worldometeret og our world in data. Det ligger an til å bli rekorder de nærmeste dagene og jeg velger å formulere de som en spådom så får vi se om jeg treffer eller bommer:

Over 650 000 nye smittede i dag, derav 150 000 i USA

Over 10 000 nye dødsfall i dag, derav 1500 i USA

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Gjest 8970f...653 skrev (36 minutter siden):

Det verste er at de kutter ned på sykehusbudsjett, velferd og andre tilbud fra det offentlige og venter til disse blir dårligere. Når de har blitt dårligere, så sier de at det private fungerer mye bedre. Det er jævlig trist at vi ikke har en bedre opposisjon i dette landet, men det blir en annen diskusjon. Godt innlegg!

Anonymous poster hash: 8970f...653

Vi er nok på samme side du og jeg. 😁

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...