Gå til innhold

Nå har Russland testet sitt «eget» internett


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet+987123849734

Dette er en regulering/kontroll av dns. På samme måten som det Norge har. Systemet i Norge ble satt på plass for angivelig å stoppe barneovergrep på nett og piratebay. Men vi har det på plass her og det er bare spørsmål om tid før det vil sensurere politisk innhold. Bare så synd at de andre landene "sensure av feil grunnlag" mens vi "stopper overgrep med teknologien"

Lenke til kommentar
mittvisningsnavn skrev (1 time siden):

Dette er en regulering/kontroll av dns. På samme måten som det Norge har. Systemet i Norge ble satt på plass for angivelig å stoppe barneovergrep på nett og piratebay. Men vi har det på plass her og det er bare spørsmål om tid før det vil sensurere politisk innhold. Bare så synd at de andre landene "sensure av feil grunnlag" mens vi "stopper overgrep med teknologien"

Er ikke vår DNS-sensur frivillig å bruke? Og kun implementert hos de største aktørene? ?

Dersom jeg endrer DNS til f.eks 8.8.8.8 eller 1.1.1.1 bør jeg videre omgå hele "sensuren vår", som du jo kaller det.

Greit nok; myndighetene sitter på en skummel mulighet til å sensurere litt. Men den blir faktisk ikke benyttet. Ingen tegn på at politiske sider blir blokkert, og jeg synes det er litt rart å gi kritikk mot politikere for noe de _ikke_ gjør.. (men jeg er ikke udelt positiv til vårt filter -- ser også en rekke problemstillinger knyttet til det)

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Jeg skjønner Russland godt. Internett er i dag et anarki av organisert kriminalitet, spionasje, rettighetstyrrani og skadevare der de store selskapene og statsmaktene styrer det grøvste. De er ikke uskyldige selv, men jeg skjønner godt at de har fått nok av det frie anarkiet og vil begrense det.

Russland (og de aller fleste andre land) har gjort seg for sårbare med tanke på nettangrep, politisk påvirkning og avhengighet. At de bygger sitt eget internett vil gjøre de mindre sårbare for at nettet går ned utenfor deres grenser eller at trafikken styres og overvåkes utenfra. Det er dette de vil ha bedre kontroll på. De vil kunne leve mest mulig normalt selv om de i en krisesituasjon må koble seg fra omverden.

Lilleputten Norge har ikke sjans i havet til å bygge noe like helnorsk og uavhengig på egenhånd. Vi er pent nødt til å danse etter stormaktenes pipe i overskuelig fremtid. Akkurat som vi har gjort på andre sikkerhetspolitiske områder siden ca 1940. Jeg tror ikke en gang norske myndigheter har overordnede tanker om hvordan vi skal klare oss uten et stormaktstyrt internett. Og vi omfavner stormaktenes internett i et voldsomt omfang for tida og lar oss påvirke og importere deres kultur og verdier. Ting som ville vært fullstendig uhørt i Norsk kultur for få tiår siden er nå allment akseptert. Man kan koke en frosk levende ved å varme vannet sakte. Frosken skjønner det ikke før det er for sent. På samme måte har Norge latt fremmede kulturverdier bygge seg opp gjennom flere tiår gjennom bevisst og strategisk kulturpåvirkning utenfra.

Endret av Simen1
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+987123849734

Det å finne tekniske løsninger for å omgå sensur er stortsett mulig overalt, men det krever en viss teknisk kompetanse og det har ikke folk flest. Derfor vil sensuren fungere for stortsett hele befolkningen. Dette vil forhindre at de som ikke er kritiske til samfunnet kommer tilfeldigvis over informasjon som gjør at man begynner å stille spørsmål ved samfunnet og aktivt begynne å sette seg i hvordan det faktisk er. Alle land som innfører tekniske løsninger for å sensurere Internett gjør dette på et grunnlag som befolkningen generelt støtter.

Skal vi se på den ultimate unnskyldningen som brukes i Norge som er overgrep mot barn på Internett, så hjelper det absolutt ingenting det man gjør idag. De som vil ha tak i dette finner det på andre måter. Skulle man virkelig trodd at det offentlige brydde seg om dette, så hadde man jobbet aktivt jobbet med å finne og dømme de som utfører disse overgrepene. Da gjerne fått til gode samarbeid med politiet i land hvor dette foregår.

Nei, det Norge innfører er kun for å sensurere Internett. Det vil etterhvert bli brukt til å sensurere alt som strider med norsk lov. Da er det bare å endre loven som man vil og man har politisk sensur på plass.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-GTrad9iY

Kan ikke russerne hacke sammen noe IPv7 greier som inneholder både IPv4, IPv6 + litt kulere adresser så som
98765,1234:CFCF-2BA3E-44.120.1.254
Mener å ha sett noe sånt i en film en gang.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-x7D6du0Hjb
di501 skrev (27 minutter siden):

Kan ikke russerne hacke sammen noe IPv7 greier som inneholder både IPv4, IPv6 + litt kulere adresser så som
98765,1234:CFCF-2BA3E-44.120.1.254
Mener å ha sett noe sånt i en film en gang.

Det er ikke behov for IPv7 nå, IPv6 er nok mer nok for nå. 

Lenke til kommentar

7 høres sikkert ett hakk bedre ut enn 6 og 6 høres sikkert 50% bedre ut enn 4 :p

Men seriøst: IPv4 hadde ca 4 milliarder IP-adresser totalt. Altså én adresse per annenhver verdensborger. Med dagens utbredelse av internett og internett-tilknyttede dingser (som hver skal ha sine IP-adresser) så var antall adresser et reelt problem og har vært det lenge. IPv6 er ikke 50% bedre, men drøyt 4 milliarder ganger bedre. Det gir oss drøyt 2 milliarder adresser per person på planeten. Det er ingenting som tyder på at antall adresser skal gå tomt i overskuelig fremtid. Vi kommer neppe noen sinne til å få så mange internett-tilknyttede dingser per person.

https://www.networkworld.com/article/2200118/cerf--future-of-internet-doesn-t-include-an-ipv7.html

Endret av Simen1
  • Liker 1
Lenke til kommentar
nasse_nøff skrev (1 time siden):

Man bør heller diskutere det motsatte; hvordan koble Russland av Internett. Russerne har jo aldri klart å bruke nettet til annet enn å stjele og rane.

Det ble litt bakvendt. Russere bruker internett som kilde til nøytral og usensurert informasjon. Dette ønsker myndighetene å avskjære.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
mittvisningsnavn skrev (21 timer siden):

 Skulle man virkelig trodd at det offentlige brydde seg om dette, så hadde man jobbet aktivt jobbet med å finne og dømme de som utfører disse overgrepene. Da gjerne fått til gode samarbeid med politiet i land hvor dette foregår.

Nei, det Norge innfører er kun for å sensurere Internett. Det vil etterhvert bli brukt til å sensurere alt som strider med norsk lov. Da er det bare å endre loven som man vil og man har politisk sensur på plass.

Du kan gjerne si at enda flere ressurser burde vært brukt, men akkurat det du etterlyser jobber man jo kontinuerlig med i dag. 

Forøvrig er det "bare" å endre loven. Det er jo gjort i en håndvending å avskaffe demokrati og grunnlov... jeeezzz ...

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Dette trenger mer kontekst. Uavhengighet/isolasjon er en ting, ikke utelukket, men neppe sannsynlig.

Det som har derimot skjedd historisk sett de siste ca 5 til kanskje 10 årene er nettopp det som USA ofte selv snakket om ved å bruke ordet "weaponized". Det vil si sånn i den løse definisjonen av ordet å ta noe som tilsynelatende ikke kunne brukes til særlig mye og gjør det til i det aller minste et verktøy for å utøve makt av en eller annen sort.

Eksempelvis har SWIFT-systemet blitt "weaponized" mot både Russland og Iran, mfl. Dette tvang Russland til å bruke nasjonal valuta til handel med Iran og dette tvang EU til å åpne egne kanaler. Så det som var i utgangspunktet ikke noe monopol eller hegemoni ble det til slutt... fra det det var: et mer eller mindre åpent system for alle.

Eller litt mer relatert til IT da, dette med lagring av data. Russland innførte en lov som krever at all data som lagres om russiske bruker (eksempelvis sosiale profiler) lagres i landet. Responsen ble en "tja" der noe sa ja noen nei.

Det det koker ned til er at hvis noe er "internasjonalt" men Russland finner ut at det finnes potensiale for at en bestemt aktør bestemmer at den aktuelle tjenesten/systemet/apparatet kan plutselig rettes mot Russland - eksempelvis for å stenge landet ut på noe vis, lamme landets systemer ved å for eksempel blokkere eller begrense en tjeneste... så ønsker de redundans og kontroll selv enn heller kontroll helt i hender til en utenlandsk aktør.

Selvfølgelig vil det komme mildt sagt lite kreative meninger om "slemme Putin" eller "sensur" men beklager... det var nettopp en svær svertekampanje mot Huawei, en enorm granskning av proporsjoner hittil usett hos Apple i en febrilsk søk etter "kinesiske avlyttingsbrikker", og en hel rekke russiske apper ble dømt til å være "sikkerhetstrusler" med den klassiske forklaringen "vi har bevis, men nei du får ikke se de". Så at Russland ønsker å forsikre seg mot diverse plutselige sanksjoner og hva som helst annet som finnes av "kreative IT-tiltak" er nok brordelen av motivasjonen bak dette prosjektet, og ikke bare kontroll over nettet.

Lenke til kommentar

Russerne har generasjoner bak seg som har måtte blitt vant til at overvåking er normen, det er sånn det bare er, det er jo fornuftig for det har jo virket i mange år. Til sammenligning har amerikanerne generasjoner som har blitt vant til at individuell frihet er den viktigste verdien, det er sånn det bare er, og det er fornuftig for det har bygget verdens greateste land, der man stoler på Gud. Så jeg synes ikke det er rart at russerne aksepterer overvåkning, ikke mer enn at amerikanerne aksepterer manglende våpenkontroll. 

Men hvis man skal tegne opp kontekst, trenger man ikke tegne en nasjonalist-romantisk falsk virkelighet der Russland bare er tvunget til å gjøre det de gjør på grunn av djevelske USA. Ser man isolert på det, er det ganske avslørende hvordan russerne agerer. Alt man trenger for å forsikre seg om at Russland jobber hardt for å kontrollere egne borgere på internett, helt uavhengig av hva amerikanerne gjør der, er å lese seg opp om loven som sier at alle bloggere som har 3000 daglige lesere, må registrere seg i et offentlig register. Så har man jernkontroll på alle meningsytringer, om nødvendig.

Det er ganske avslørende i et land der kritikere bare blir skutt på ei bru hvis de blir litt irriterende. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...