Gå til innhold

quantum

Medlemmer
 • Innlegg

  3 387
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

quantum sine prestasjoner

917

Nettsamfunnsomdømme

7

Hjelpsomme svar

 1. Dette er vel noe av det mer "klassiske" man kan komme over etter min personlige mening (er fan av de gamle, analoge Olympus-kameraene som jeg synes satte mye av det klumpete utbudet fra de andre i skyggen), selv om det vel verken er veldig sjeldent eller veldig verdifullt. Etter å ha titta gjennom ganske triste og små søkere på diverse speilreflekskameraer oppigjennom holdt jeg på å dette av stolen da jeg fikk en OM-1 mellom hendene. Omtrent som en huleboer som får prøve en kikkert for første gang kan jeg tenke meg ... hvordan kan et så lite og kompakt kamera ha en så stor og lys søker? Zuiko-objektivet har høy kvalitet også, mrk. at du har f1.4-varianten, mens jeg ser de fleste kommer med f1.2 som er rimeligere. Du kan lese mer om det her https://www.analog.cafe/r/olympus-om-1-classic-film-camera-review-fjyv Solblenderen ser ut som den har fått et kakk, men det betyr vel bare at den har tatt støyten for objektivet. Ingen OM-1 på finn.no nå, ser jeg. En OM-10-pakke til 1100, så jeg ville forventet mer enn det. Ligger mange på e-bay, +/- 2000 NOK pluss frakt. Tilstand spiller selvsagt en rolle.
 2. Til etterarbeid så er det best å ta utgangspunkt i RAW-filer, og det kan vel de fleste litt mer avanserte kameraer levere tror jeg. Proff optikk til vilt-foto koster jo skjorta, men "for gøy" kan man vel fire litt på krava og kjøpe brukt. Jeg har en sånn https://photographylife.com/reviews/tamron-sp-150-600mm-f5-6-3 som bør kunne oppdrives brukt for rundt 5000. Det er kommet en G2 som sikkert er bedre, og jeg tror også Sigmas variant er bedre. Det skal dog sies at den brukes svært sjelden ...
 3. Generelt har jeg kjøpt alt mitt nåværende utstyr brukt. Det har selvsagt å gjøre med budsjett. Selv om det er mye "ny-brukt" å få kjøpt er det som TS sier ikke så attraktivt når man kan kjøpe uten moms. Men det er mye eldre utstyr som er bra også, så jeg er kommet til at jeg til mitt bruk får mest "bang for the buck" om jeg kjøper litt eldre brukt. Den aller største ulempen med dette etter mitt syn er autofokusen, som jo har blitt enormt forbedret de siste årene. Til landskap/natur trenger man kanskje ikke verdens raskeste autofokus, men siden TS også er interessert i video ville jeg nok ikke gått for et veldig gammelt kamera.
 4. Nei, har ikke noe erfaring med Canon, men det er vel ikke særlig annerledes enn på Nikon, som jeg bruker. Først kan du jo sjekke om flekkene faktisk sitter på sensoren. Jeg pleier å ta av objektiv, og knipse noen bilder mot en lys, jevn overflate, eller mot himmelen. Deretter er det bare å zoome inn på skjermen og lete rundt og se hva man finner. Hvis det har vært kondensdråper som har skapt flekkene er det nok slik at "mikro-vibreringen" som kameraet selv kan riste vekk støvkorn med, ikke har noen effekt. Jeg pleier å kjøpe "swabs" på fotobutikk og følge "oppskriften", ta gjerne en kikk på youtube først også. Noen ganger blir ikke resultatet tipp topp første gang og da får man gjøre om. Avtrykk etter kondensdråper kan kanskje være slik at de ikke går helt bort etter første runde. Men det må ha vært ganske store temperaturforskjeller og høy luftfuktighet? Det kan jo være vanlige støvkorn også, ikke alt går bort med kameraets sensorcleaning. Lurt å ta en sjekk av sensor jevnlig, det er fort gjort.
 5. Dette kan vanskelig bli feil. Siden bruken er tur/natur/landskap er det kanskje ikke nødvendig med noen fast-brennvidde/prime. Tror jeg likevel ville lagt til en 50mm f1.4, lett å ha med når man ikke vil dra på så mye, og funker i situasjoner med mindre lys. Når det gjelder Canon ville jeg tatt meg tid til å sette meg inn i utbudet av 3-parts objektiver, og om jeg syntes det var tilfredsstillende, evt. om prisene på originaloptikken er til å leve med.
 6. Det er ganske meningsløst å sitte å se på screendumps på youtube for å bedømme skarphet. Spesielt fishy er det når man ser forskjellen på "forsiden" av videoen her, hvor det blir ganske åpenbart at bildene er manipulert i asp-c-favør. Det man ser er at det er lettere å få pen bokeh med fullframe og utover det er den udiskutable fordelen med fullframe at sensoren fanger mer lys. Det gir ingen enorme fordeler i studio eller dagslys til portrett. Oppløsningen blir også bedre, men asp-c kan være godt nok til mange formål. Pris og vekt/størrelse taler i favør av asp-c. Selv bruker jeg fullformat og kunne ikke tenke meg å gå tilbake til asp-c.
 7. Utvilsomt. Men relevansen spiller også en rolle. En kan ikke ta et hvilketsomhelst verifisert faktum og bruke det til å rettferdiggjøre en invasjon. Eller "glemme" andre faktum, for den saks skyld.
 8. En hel del, som jeg er helt sikker på at du alt kjenner veldig godt til. Men det mest problematiske er selvsagt omgåelsen av det faktum at Russland er norsk og burde ligge under norsk administrasjon fortsatt, da Ivan den grusomme urettmessig tilranet seg makten fra Ruriks ætt. Vi bør snarest iverksette en spesialoperasjon for å denazifisere Kreml.
 9. og det får du selvsagt ikke i wubuntu heller. du kommer i mål med windows og vmware eller virtualbox. helt uavhengig av distro.
 10. Det kan du ha rett i. Hvis intervjuobjektet trenger hjelp til å få fram sine synspunkter i media. F.eks. fordi vedkommende er den vanlige "mannen i gata". Ingen journalist med et snev av integritet i behold kan sitte umælende og la Putin, som vel har verdens mest velsmurte og slagkraftige propagandaapparat i ryggen, fremføre historieforfalskning og rene løgner uten å møte motstand.
 11. Det er neppe tilfeldig at Carlson ble den første av alle de journalistene som har forsøkt å få intervjue Putin. Du kan jo spørre deg hvorfor det ble akkurat han.
 12. ... som har fritt spillerom for å spre sin propaganda og fortelle oss hvordan vi skal tenke. Jadda ...
 13. Disse ser ut til å publisere sitt eget wifi aksesspunkt (https://www.flexit.no/globalassets/catalog/documents/fdv_118137_9504.pdf) Hvis appen kan slå vifta av og på, så kan man nok også gjøre dette over wifinettet uten appen, men da må man vite hva appen gjør. Dette kan man finne ut ved å hive en PC på wifinettet til vifta og lytte med wireshark el. etter kommandoene som appen sender, vil jeg tro. Så får man lage sin egen "vifteklient" som gjør det samme på ønsket tidspunkt.
 14. Det er vel omtrent det samme som å si at ethvert problem man måtte ha ikke kan løses. Så nei. Det bør vi ikke. Og som alt nevnt flere ganger, hvis du likevel insisterer, akkurat her og nå er vi i en periode med ekstremkulde vi ikke har sett maken til siden 1942.
 15. Men hvor relevant er det da? Som alt nevnt så har det ikke vært så kaldt siden 1942 i Oslo. Hvorfor punge ut milliarder unødig over mange, mange årtier, for å fikse noe som skjer ekstremt sjelden? Busser som setter seg fast hvert år pga. "uventet" snø, derimot. Det kan man se på. Men der er det altså ikke drivstoffet som er problemet. El-kjøretøy kan veldig enkelt ha individuell drift på alle hjul og dermed bedre fremkommelighet enn tilsvarende dieselbusser, selv med avansert drivlinje, diff-sperre etc. Problemet med snø er knytta til helårsdekk, leddbusser med drift kun på bakerste hjulpar, lav bakkeklaring og så videre, som alt nevnt.
×
×
 • Opprett ny...