Jump to content

quantum

Medlemmer
 • Content Count

  2964
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

596 :)

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ja, hvis du får det til er det selvfølgelig raskere å fikse dette med single-user mode. Det var vel i grunnen derfor jeg foreslo reinstallering ... Hvororfor bruker du Ubuntu Server hvis du ikke liker terminalen? Hvis du vil ha et grafisk brukergrensesnitt er det bedre å bruke Ubuntu desktop-versjon. Men du kan også installere et desktopmiljø etterpå i Ubuntu Server. Firefox starter du med kommandoen firefox. Nettverket pleier å sette seg opp mer eller mindre automatisk hvis du ikke rører og surrer det til. Det samme gjelder desktopmiljø igrunnen, ikke nødvendig å starte det manuelt med startx.
 2. Ja det er sikkert derfor det nye systemet som skulle lages ennå ikke er innført etter 12 år ... Neste release er alltid bedre ...
 3. Hva ser du for deg da? De fleste verktøy, som Jira og lignende, støtter registrering av estimater, fremdrift, burndown og beregning av velocity a'la Scrum for å få estimatene mer og mer nøyaktige og dermed bedre forutsibgbarhet.
 4. Da starter du ubuntu i single user mode og oppretter en bruker (med sudo-rettigheter), så kan du logge inn med den på vanlig måte etterpå. Du kan lese hvordan her https://www.osradar.com/access-single-user-mode-ubuntu-20-04/ eller google selv. Det aller enkleste er dog å installere på nytt, du har jo ikke fått satt opp noe i Ubuntu som er noe å ta vare på, og det tar ikke så lang tid.
 5. Det interessante her med emulering og cpu arkitektur om man kan kjøre andre x86 OS virtuelt, eksempelvis Linux og Windows i VMWare eller Virtual Box. Mac er mye i bruk blant utviklere som trenger Docker også. Selv i Windows, som kjører på Intel, er jo ikke Docker-støtten god. Og om det blir støtte for arkitekturen i andre OS som Linux.
 6. https://www.vg.no/nyheter/i/e89l54/advarer-mot-aa-la-hjemmekontor-bli-permanent Hva menes med permanent hjemmekontor? 100% hjemmekontor og ingen kontorlokaler tilgjengelig, eller å la ansatte ha muligheten til å jobbe hjemmefra når de ønsker, ikke bare i krisetider, slik Telenor har gjort? Det er jo et ENORMT gode. Det er en selv som vet best når de sosiale behovene er sterkest, eller kommunikasjonsbehovene, så man kan gå på kontoret, når man trenger ro til å konsentrere seg, når man har lite overskudd og gjerne vil slippe å kaste bort to timer på meningsløs pending, eller bare vil spare to time for å for eksempel rekke en lengre tur i skogen osv. I tillegg utrolig provoserende med arbeidsgivere som mistror ansatte, om man i det heletatt bør jobbe på en arbeidsplass hvor man blir tiltrodd å sluntre unna straks man er ute av syne syns jeg er et veldig åpent spørsmål.
 7. @Dr. Brodsky Du stiller noen spørsmål, formodentlig til den som har påstått man ikke kan bruke zoomobjektiv til portrett, så jeg overlater til vedkommende å svare. Kommenterer isteden bare at selvfølgelig får du uskarp bakgrunn også ved f5,6 bare den er langt nok unna. Men som portrettfotograf sparer du nok raskt inn en f1,4 på husleia om du slipper å bruke en gymsal til studio 😉 Mulighetene er uansett mange, uskarp bakgrunn og fin bokeh kan man også kjøpe på rull, som her: (Fana Fotostudio) Og en 70-200 f2,8 kan brukes i mange andre settinger hvor en 85mm ikke funker. Edit: Det kan jo være interessant å merke seg at vi ender opp med å diskutere objektiver i en kameratråd. Kamerahuset er ikke nødvendigvis så viktig, ihvertfall ikke etter man har bestemt seg for formatet.
 8. Du anbefaler zoomobjektiv men mener egentlig bare lang brennvidde. Greit nok det, jeg påpeker bare at fastoptikk noen ganger egner seg bedre enn zoom til portrett, og viser til noen eksempler. 85mm er en "standardbrennvidde" for portrett som kan være et godt utgangspunkt for en nybegynner. Intet i veien med å eksperimentere med andre brennvidder også. Og gjerne zoom når man vet hva begrensningene er, for all del. Men jeg tror altså at fleksibiliteten man får med zoom er mer nyttig til andre motiver enn portrett. Ikke så mye mere å diskutere akkurat dette, TS kan selv oppsøke mer informasjon på nett, google f.eks. "zoom vs prime portrait".
 9. Hehe, ja, kanskje det. Man har jo ingen problemer med å svelge et 30% effektivitetsdropp ved bruk av kontorlandskap, som uten tvil er motivert av lavere plassbehov og dermed lavere husleie ...
 10. Hvis poenget IKKE er variabel brennvidde så blir det jo desto merkeligere å foretrekke zoom over fast optikk spør du meg, men ...
 11. Jobber i en rigid og gammeldags bedriftskultur som jeg håper er på gli, det er uansett penger å tjene på spart husleie så god gammeldags grådighet hjelper nok også på.
 12. @ButterScotch Saken er vel at dette er ganske komplekst, både arbeidsoppgaver, stillinger og organisasjoner er så ulike, og så har man trivialisert det hele ned til "kaffemaskinmetaforen" som er en voldsom overforenkling.
 13. Zoom gir jo variasjon i brennvidden, og da er det dét man kan eksperimentere med, og ikke minst; uten nødvendig vis å ruinere seg. Absolutt. Det blir jo da bakgrunnens proporsjoner i forholdet til motivet som kanskje er det man kan trylle mest med ved bruk av zoom. Det kan være gull ved reportasje/dokumentar-aktige portretter hvor omgivelsene skal med også. Ved "tradisjonelle" portretter hvor bakgrunnens oppgave mest er å være uskarp og ikke forstyrre, ville jeg gått for lyssterk fastopptikk. Til landskap kan også zoom være fint, da vil man jo gjerne ha alt nogen lunde i fokus, og man kan slippe å trave kilometervis fram og tilbake for å få riktig utsnitt... Man trenger ikke de største blenderåpningene, og kan ha kamera på stativ for å få det helt skarpt. Eneste snag kan være hvis man må ha veldig skarpt/høyoppløst resultat, zoom-objektiver som klarer det kan være dyre. (Hint til TS; kjøpt brukt så får du råd til begge deler ...)
 14. Bruke zoom til portrett? Ikke optimalt, men alt går jo an. (https://www.picturecorrect.com/tips/5-reasons-you-should-own-a-prime-lens/) Jeg ville heller anbefalt noe a'la Sigma 50mm el 85mm f1,4 til portrett. De er ikke super-skarpe i hjørnene, særlig ikke ved full blenderåpning, men det trenger oftest ikke portrettobjektiver være. Her er objektivet super-viktig for å isolere motivet fra bakgrunnen (bildet er tatt av Barbara Strzelec): ... mens her spiller det kanskje mindre rolle på grunn av nøytral bakgrunn (Bildet er tatt av Natalia Pipkina): Begge bildene er presentert her (https://www.landskonkurransen.no/iblue_gallery/resultatliste-2020/) så antar det er greit å linke dem inn) En grunn til å følge flokken er tilgang på brukt. Hvis man er interessert i dét, da.
 15. Speilløst er fremtiden sier de, det betyr jo at det er en del gode speilrefleks-kjøp på finn.no for tiden, som det nevnes over. Jeg titter ofte i søkeren på speilløse når jeg er i fotobutikker, men har ikke fått lyst til å konvertere ennå. Det er nok en smakssak. Når det gjelder Nikon vs. Canon så ser jeg at innvendinger mot Nikons menysystem og innstillinger fra f.eks. Ken Rockwell fortsatt er gjeldende, mens Canon ser ut til å ha forsøkt å ta brukervennligheten et skritt videre. For min del syns jeg ikke det er avgjørende, for en nybegynner er kanskje for smooth automatikk bare noe som gjør at man lærer langsommere. Har vanskelig for å se for meg at noe speilreflekskamera egentlig er uegnet for nybegynnere, de har basic automatikk som dekker det meste alle sammen. Objektivene er mer avgjørende for resultatet enn kamerahuset. Jeg ville tatt utgangspunkt i hvilket format du ønsker. Full Frame, APS-C, eller m43 (som vel verken Canon eller Nikon leverer på speilrefleks). Bottom line er at desto større sensor, desto dyrere og tyngre blir alle komponentene runt også, bildeprosesseringsbrikker, optikk etc., og desto mer høyoppløselig og støyfrie blir bildene også. For å velge format må man nesten vite enda mer om hvordan bildene skal brukes. Til sosiale media og print på a4-a3 format trenger du antagelig ikke fullformat. Til landskap kan man "jukse" med Photoshop som nevnt over, eller bruke et kamera med pixel-shift funksjon (noen Olympus-kameraer har dette blant annet, vet ikke om det er vanlig i formatene APS-C og fullformat) hvor i praksis flere bilder settes sammen til ett høyoppløselig. Til portrett er dette litt vanskeligere, siden modellen sjelden klarer sitte fullstendig stille. Kanskje du kunne si litt om budsjett og hvordan bildene skal brukes så blir det lettere? Og om du kunne tenke deg å kjøpe brukt.
×
×
 • Create New...