Jump to content

quantum

Medlemmer
 • Content Count

  3060
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

652 :)

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Nei, jeg har både D810 og D800, D810 er ikke verdt dobbel pris, annet enn i marginale tilfeller der du har nytte av litt bedre autofokus. På D800 er det lurt å bruke MUP-funksjonen (Mirror up) litt oftere, siden lukkeren har mer vibrasjoner enn D810. Av en eller annen grunn liker jeg D800 bedre, men det er helt irrasjonelt, kanskje på grunn av lukker-lyden. Filteret i D800 vs D810 kan man se effekten av på studio-scenen til dpreview.com men det er ikke noe jeg kan merke i praksis. Nedenfor er det jeg har kjøpt brukt på Finn av objektiver. Men for å ta det du spør om først, Sigma DG 85mm f1,4 og Helios Zenit 58mm til portrett og Tamron 15-30mm f2,8 til landskap. Nikon 80-200 f2.8 kan forsåvidt brukes til både portrett og landskap også. Sigma DG 85mm f1.4 til portrett (altså ikke "art" serien, men de eldre med "gullring") Autofokus funker på D800 med nest siste firmware (det var ikke noe i siste versjon firmware av betydning for meg, så jeg nedgraderte kameraet), men ikke D810 (vet ikke om firmware i objektivet kan oppgraderes). Denne synes jeg har flott bokeh. Tamron 15-30mm f2.8 til landskap. Nikkor 80-200 f2.8 all-round telezoom. Litt tung og treig i autofokusen, den har vel muligens ikke innebygget motor selv. Dette er modellen som kom rett etter skyve-zoom-varianten. Ser den ofte på finn til lav pris. Nikkor 28-70 f2.8 normalzoom. Med tilnavnet "the tank". Tenkte at 24-70-modellen ikke var verdt de ekstra lappene. Nikkor 24-85 f-etellerannet KIT-objektiv, dette kjøpte jeg som "ventepølse". Bruker det sjelden, og kan ikke se at det er noe mindre skarpt i praksis enn den andre normalzoomen selv om tester viser at det er det. Har VR også, så å bruke 28-70'en isteden er egentlig jåleri. Dessuten har det et Jack-Russel-hår inni, så jeg får neppe solgt det nå :-D Nikkor 70-300 mm f4,5-5,6 VR. Har hatt denne fra "gammelt av". 80-200 er nok skarpere. Men denne veier mindre. Lav pris på finn, og det er vel egentlig bare over 200mm skarpheten er mulig å merke at ikke er topp. Tamron 150-600mm G1. Brukes sjelden pga. størrelsen, men er helt fornøyd med resultatene. Nikkor 50mm f1.4 G Helios Zenit 44M-4 58mm f2.0 som fokuserer til uendelig på Nikon. Skarpt, helt top-notch byggekvalitet, nydelig bokeh selv når det ikke "snurrer". Dette har jeg kjøpt fabrikknytt av en særdeles hyggelig kar kalt Slavek på Finn, han har en "hemmelig kilde" i øst-europa og selger disse stadig vekk. Løp og kjøp. Sitter permanent på D800, og er vel egentlig mitt favorittobjektiv. NB hvis du kjøper dette "adaptert" til Nikon på amazon eller ebay koster det bare noen hundrelapper, men det er gammelt, slerkete, sopp, støv og olje, og fokuserer bare opp til omkring 2 meter eller så. Har et slikt på min gamle D90, og det er egentlig en morsom kreativ øvelse å rusle rundt med det og finne motiver innenfor fokusområdet. Blomster, f.eks. Eller close up portrett.
 2. På Nikon står det ofte DX på APS-C, På Sigma DC istedenfor DG (fullformat), på Tamron står det så mye på en gang at ingen forstår uansett :o) Prisen på D800 høres ikke gal ut, betalte litt mer for min, men med 25k. på lukkeren.
 3. Når man kommer til objektivet, så ja. Og til slutt; når man så har fått alt FF-glasset opp i fotobagen så må man noen ganger spørre seg om det er verdt å drasse på alt sammen ... det beste utstyret er jo ikke det som blir liggende hjemme ...
 4. Grunnforutsetningen for gode bilder under dårlige lysforhold, hvis vi holder oss til selve kameraet, er sensoren. Stor sensor med lav oppløsning gir høy lysfølsomhet. Her vil fullformat alltid slå ASP-C, rett og slett på grunn av fysikkens lover. Men det betyr jo ikke at ASP-C ikke er bra nok til de aller fleste formål. Dessuten har etterbehandlingen både i kamera og på pc mye å si også. Med fullformat blir videre optikken bli både større og dyrere, fordi den skal slippe inn lys som skal dekke en større sensor. Da vil den også slippen inn mer lys enn et crop-objektiv, og det vil ha bedre oppløsning. Men du vil kanskje bare ha råd til ett objektiv ... For å ta bilder under dårlige lysforhold trenger man også et lyssterkt objektiv. En 50mm f/1.8 kan være et veldig godt valg til en rimelig penge, selv på fullformat. Men desto større blenderåpning, desto vanskeligere å få motivet i fokus, desto mindre blenderåpning, desto større sjanse for bevegelsesuskarphet. Siden mange konverterer til speilløst er det mye speilrefleks å få kjøpt på Finn.no nå til en god pris. Til og med "forrige versjon" speilløst fullformat med innebygget bildestabilisering i kamerahus er vel mulig å få til rundt 10 000, f.eks. Sony A7ii eller A7S (som har lavere oppløsning og da desto bedre egenskaper i mørke). Nikon D800 kan du få ned til rett under 6000 og jeg ser D750 (igjen lavere oppløsning og dermed bedre egenskaper i mørke) til 7500, men der går det sikkert også an å få noe enda rimeligere. Canon følger jeg ikke med på, men det er vel tilsvarende muligheter der. Man kan argumentere med at speilrefleks er en dead end, men man kan spørre seg om man egentlig trenger den ytelsen de siste speilløse modellene tilbyr. Speilløst har ofte bedre autofokus, dog. Batteriforbruket er imidlertid høyt, huset er kompakt, men ikke optikken (fullformat), søkerbildet kan være mindre bra (litt smak og behag, da) og man kan ikke "bade" i gode tilbud på finn.no fra alle andre som forlater det synkende skipet og vil kvitte seg med utstyret sitt ... :-)
 5. Det vil ikke hjelpe det heller. Poenget er at et systemkamera vil levere resultater som er vesentlig mindre prosessert enn en mobiltelefon. På oppløsning og lysfølsomhet vil ethvert systemkamera slå alle mobiler langt ned i støvlene når man sammenligner det som leses direkte ut av sensoren (fordi sensorens lysfølsomme celler rett og slett er større og da fanger mer lys), men så vil mobilens programvare gjøre en ganske god jobb med etterprosessering, som du med et systemkamera heller må gjøre selv på PC i ettertid. Den jobben er det jo veldig mange som ikke gjør, og da får man i en del tilfeller bedre bilder med en mobil, når man uansett bare skal legge ut noe på sosiale medier eller generelt vise på en ikke så stor skjerm. Når det gjelder å få bildet skarpt og i fokus så vet jeg heller ikke om du trenger å gå opp i pris. Desto nyere kamera, desto mer avansert autofokus, det er riktig. Spesielt nyere speilløse kameraer begynner å bli veldig avanserte med maskinlæringsbaserte algoritmer for å gjenkjenne og tracke øyne på motivet f.eks. Men grunnen til at det virker lettere å få skarpere bilder med mobilen er rett og slett at optikken ikke er avansert nok til å få et særlig innsnevret dybdeskaprhetsområde. Sett et Canon 50mm f/1.0 på et hvilket som helst av toppkameraene deres og du vil neppe få både øyne og nesetipp i fokus samtidig uten å blende ned, dvs. i praksis "simulerer" du da det "dårligere" (mindre lyssterke) objektivet du vanligvis finner i en mobiltelefon.
 6. Du må mene hva du vil om Pi, men Android-enheter derimot takler vel de fleste? Hvis man er tilfreds med sikkerhetspatcher og ikke oppgraderinger av OS så har man forsåvidt ikke et problem, enig i dét, men Mac'ene mine kjører likevel Linux nå...
 7. De tenkte at dette ville funke ryddig og greit av seg selv? Sier kanskje noe om hvorfor app-storene og økosystemene til MS stadig feiler. Jaja ... jeg skrev i en annen tråd at dette var 10-20 år forsinket fra MS, men det var visst for tidlig.
 8. Dette er så enkelt som at man skal levere det som det er avtalt å levere. Og så skal man planlegge og organisere seg sånn at man kan levere det, og hvis man er en profesjonell bedrift så organiserer man seg selvsagt slik at man ikke er avhengig av utviklere som kanskje er, eller kanskje ikke er, tilgjengelige på fritiden, for å levere som avtalt. Der er når man ikke evner dét, at man risikerer misfornøyde kunder, slik din arbeidsgiver ser ut til å være i fare for å pådra seg, basert på hvordan du beskriver dere har organisert dere.
 9. Det er nok feil, dårlig planlegging og ressursmangel i bedriften er da årsaken.
 10. Det var vel omtrent derfor jeg skrev "Men her er det vel mer snakk om "workstation"-vennlig distro, så er ikke uenig. "
 11. RHEL og tilsvarende avarter er foretrukket av mange arbeidsplasser nettopp fordi det er konservativt og stabilt. Men her er det vel mer snakk om "workstation"-vennlig distro, så er ikke uenig. Også enig i at Mint og Ubuntu er ganske likt. Derfor, som sagt, litt forundret over at Ubuntu ikke er nevnt.
 12. CentOS var jo et fint OS, og rolling-versjonen er sikkert ok den også, men ikke det samme. Rocky Linux er et alternativ som er stablet på beina som følge av det som er gjort med CentOS. RC1 er ute nå. Ellers er vel Oracle Unbreakable et greit alternativ for de som er ute etter noe RHEL-aktig. For desktop workstation type ting i pro-sammenheng ville jeg kanskje vurdert Ubuntu. Mint er sikkert fint, men Ubuntu er originalen, det teller kanskje mer enn mints sugar-on-top? Eller?
 13. Bravo. Men det er altså dette som kan oppleves problematisk, det blir for ofte og det oppleves samtidig vanskelig å si nei, og da klarer man ikke opprettholde det skillet man ønsker mellom fritid og arbeidstid. Å svare på én melding utenfor arbeidstid sier seg vel selv at er uproblematisk for de aller, aller fleste, det er neppe relevant å diskuere, og du må dessverre derfor fortsette på egenhånd.
×
×
 • Create New...