Gå til innhold

Betale ned begge bilånene


Anbefalte innlegg

I forbindelse med salg og kjøp av nytt hus har vi fått drøye 400 000kr til overs. Det vi lurer på er om vi skal betale ned lånene vi har på bilene våre. Lånene på bilene er på tilsammen ca 240 000kr. Er dette lurt å gjøre? Vi betaler rundt 7000kr i mnd i lån på begge biler, så det vil jo frigjøre en del tusen i måneden vi kan sette av til andre ting.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Generelt sagt, så lenge renten du får i banken på innskuddet er (betydelig) lavere enn renten på billånet, er det lurt å betale ned lånet. Dette forutsetter at innsikt i egen økonomi er tilstrekkelig, slik at det ikke senere blir nødvendig å ta opp for eksempel et enda dyrere forbrukslån. Da ville det vært mer økonomisk gunstig å beholdet lånet og benytte reserve kapital som buffer.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Er det snakk om dedikerte billån til forbrukslånsrente? I så tilfelle så vil det i dei fleste tilfeller lønne seg å betale ned på lån med høg rente kontra å ha pengane ståande i banken med lav rente.

 

Det vanlegaste argumentet for å ikkje betale ned gjeld er dersom det er sannsynleg at du snart vil trenge fri kapital. Typisk som eigenkapital for å få boliglån eller for å ta opp eit større boliglån f.eks. til oppussing, tilbygg eller reperasjon av huset.

 

Sjølv om du betalar ned billåna så vil du fortsatt sitte igjen med ca 160k som buffer, så det burde være rikeleg for å dekke eventuelt andre uforutsette utgifter som kan dukke opp.

 

Det må også nemnast at eit alternativ til å bruke pengane på å betale ned gjeld, så kan det være eit alternativ å investere pengane i håp om høg avkastning. Det er ikkje utenkeleg at du kan plassere pengane slik at du får større avkastning enn lånerenta, men det vil ikkje være risikofritt.

Lenke til kommentar

Betaler du 7000kr i måneden vil jeg tro at 1500kr av disse utgjør gebyrer og rente grovt sett. Du kan tenke deg om du betaler da 2 år til = 24x1500= 36 000kr gebyrer/rente. Betaler du ned nå sparer du ihvertfall 36 000kr.

 

Eventuelt kan du også betale ned mye raskere og ha en blanding av å ha disse pengene tilgjengelig, og heller betale inn feks 14 000kr I mnd

Lenke til kommentar

Eit alternativ der det ikkje lønner seg å nedbetale lån involverer mest sannsynleg aksjar, og der er det større risiko. Sjølv der er det ikkje sikkert vinsten er så veldig stor så lenge det er så høg rente på lånene.

 

Om du ikkje har bruk for pengane og vil investere, så kan du eventuelt putte på fond. Du har framleis ein del igjen etter at lån er nedbetalt og kan som du seier bruke dei 7000 i månaden til andre ting.

 

No kjenner me ikkje heile din økonomiske situasjon, men eg ville betalt ned lånene. Det vil vere det fornuftige for dei aller fleste. Så sant de ikkje har eit større behov for dei midlane på kort sikt sjølvsagt, men når de har både bil og hus så er vel dei største postane dekka. Om du skulle ha bruk for pengane nokre år fram i tid så kan du spare dei 7000 i månaden og få 84 000 på konto i året. Etter tre år er du tilbake på 240 000.

Endret av Zeph
Lenke til kommentar

Ekstremt enkelt å tape penger på aksjer og spesielt kortsiktig og på lite spredning. Satte noen kroner i Odin fond for mange år siden og det har blitt en hyggelig femdobbling. De tjener som regel mer enn index i gode tider og taper mindre i dårligere.

 

En grei huskeregel er å ikke investere penger du ikke har råd til å tape i høyrisiko-prosjekter.

Det er en grunn til at det finnes selskaper som holder på med gearing hvor man kan øke fortjenesten på aksjer mer 10-gangeren. Dette er ikke reelle aksjer, men de følger aksjekursene. De hadde neppe gjort dette om de ikke tjente penger på det fordi folk som regel tapte på dette.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...