Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Kan utleier kreve at bare 1 i kollektivet er ansvarlig for kontrakt?


Lassar

Anbefalte innlegg

Hei!

Jeg bor i et kollektiv og har noen spørsmål rundt hva man har krav på og ikke hva gjelder en kontrakt og hvem ansvaret for utleie ligger på. For øyeblikket har jeg navnet mitt på kontrakten, og utleier krever at jeg tar ansvar for at det nå er et av rommene i kollektivet som står tomt.

 

Jeg har sendt en mail til utleier i leiligheten jeg leier i og spurt om, istedenfor at jeg har eneansvar for utleiekontrakten, at vi isteden kan få individuelle kontrakter for alle som bor i kollektivet.

 

Dette var svaret jeg fikk.

 

---------

"Hei,

takk for ryddig mail.
 
Vi har drevet utleie av  20+ leiligheter i noen titalls år og modellen som er beskrevet nedenfor er uendret.
 
Det finnes 1 utleier og 1 leietaker. Kontrakten skrives mellom  disse 2 juridiske personene hvor begge parter,ihenhold til kontrakten, har definerte økonomiske og praktiske forpliktelser. Hvordan leietaker organiserer det økonomiske ved et eventuelt samboerforhold, ekteskap eller bofellesskap, kan vi som utleier ikke forholde oss til. Det vi krever er å vite hvem som bebor leiligheten siden dette, av sikkerhetsmessige grunner,  er et krav fra sameiet. 
 
Hvis du ønsker å si opp kontrakten har du all rett til det med virkning fra 3 måneder etter siste dag i måneden. Vi vil også forholde oss til kontrakten.
 
Fortsatt god dag!"
----------
 
Dette skurrer for meg. At utleier fraskriver seg ansvar for utleie? Eller er det dette som er realitetene? 
Har ikke utleier plikt til å gi oss individuelle kontrakter om vi ber om det?
 
 
Takk for all hjelp! 
 
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Utleier bestemmer selv hvordan utleieform han vil ha på dette, du kan ikke kreve individuelle avtaler - men du kunne valgt å ikke godta avtalen i første omgang. Resultatet da hadde trolig vært at han hadde funnet seg noe andre. Ditt eneste alternativ nå er å si opp avtalen.

 

Du kan dermed skrive kontrakt med de andre leieboerne, men å påta seg den risikoen på dine vegne ville aldri jeg gjort - isåfall kun hvis dette var veldig nærme bekjente. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Den lenkede artikkelen oppsummerer greit. Eneste fordel med en avtale hvor du står ansvarlig for framleie av deler av boenheten, er at utleier ikke kan legge seg borti hvor mye du leier ut for. Å framleie deler av en leilighet er et godt argument, så sant markedet er der, for å ta bedre betalt for den aktuelle delen av boenheten enn leiebrøken skulle tilsi, fordi du sitter med risikoen for at deler av boenheten står tom ved manglende leietaker.

 

Jeg ville sett etter et annet sted å bo, fordi det i praksis er utleier som sitter med gevinst og du risiko. Skulle du velge å stå for framleie, er det viktig å ha ryddige kontrakter og avtaler med dine leietakere, gjerne for hele kalenderår, så ikke du sitter med en ekstraregning hver gang det er juli og det ikke er studenter i byen, samt ta depositum som rekker tiden det tar å få tak i en nye leietaker ved mislighold.

Lenke til kommentar

Slik som utleiger legg fram saka so er leigeforholdet i dette tilfellet organisert slik at du som leigetakar har ein leigeavtale med utleiger som du er ansvarleg for, og at du deretter har eigen framleigeavtale med dei andre som bur i kollektivet.

 

Du kan ikkje kreve å få endre leigeavtalen.

 

Det fyrste du i dette tilfellet må gjere er å sjekke kva som står i husleigeavtalen for å bekrefte at kven som er partane i avtalen.

Dersom du opererer som framleigar so burde du inngått framleigeavtaler med kvar enkelt bebuar i kollektivet. Her burde det være avtalt korleis ein skal håndtere at ein i kollektivet flyttar ut og kva oppsigelsesfristar som då skal gjelde.

Det er ikkje uvanleg at det i kollektiv er slik at dersom ein i kollektivet vil seie opp avtalen, so innebærer det at dei andre i kollektivet også må seie opp sine avtalar samtidig fordi dei ikkje har råd til å bli buande igjen i ei stor bolig med ein mindre betalar.

Dersom du ikkje har slik skriftlig avtale so har nok dere ein muntlig avtale som i utgangspunktet er like gyldig men langt vanskeligare å bevise kva som er innholdet i avtalen.

 

 

 

Kva slags leigeavtale som er best er avhengig av forholda forøvrig.

Med den avtalen som du i dag har so har du ein fordel av at utleiger ikkje legg seg opp i om du framleiger eller ikkje. Det betyr at du (innanfor rimeligheitas grenser) sjølv kan bestemme kor mange du vil framleige leiligheita til, og kva du vil ta i framleige frå kvar enkelt.

Det er også du som bestemmer kven som skal få flytte inn i kollektivet.

Ulempen med ein slik avtale er at det er du som sitter ansvarleg for heile leigeavtalen ovanfor utleiger, og at det er du som må rette eventuelle regresskrav vidare til dei som bur i kollektivet, samt at det er du som må holde orden på framleigeavtalane.

 

Hadde leigeforholdet vært organisert slik at kvar enkelt i kollektivet hadde eigen leigeavtale so er fordel at du kun står ansvarleg for din del av boligen. Ulempen er at då blant anna at du/dere ikkje har kontroll på kven som får flytte inn i kollektivet.

 

 

 

 

Kort oppsumert so er ein slik avtale både lovlig og vanlig.

Utfordringa her er at du ikkje har vært bevist på problematikken. Det du burde ha gjort er å inngå framleigeavtale med dei andre i kollektivet på forhånd.

Du burde nok også ha krevd ei framleige som er sopass mykje høgare at du har ein passelig sikkerheitsmargin som gjer at kollektivet toler at eit av romma står ledig. Alternativt burde du fått på plass ein avtale som sikrar at ein av bebuerane ikkje kan flytte ut utan også å gi deg tidleg nok varsel til at du kunne ha sagt opp heile leigeavtalen og oppløyst kollektivet før vedkommande flyttar ut og sluttar å betale husleige.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...