Gå til innhold

Klokketråden — Diskusjon og kjøpetips!


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
2 hours ago, Bjerknez said:

Mobilen eller Apple watch går 100 riktig, hele tiden. Selv om man tømmer batteriet og lader den opp igjen. Hvorfor skal man i det hele tatt gi penger for en klokke som går flere minutter for fort (eller for sagt) pr. Måned? Jeg har lest at Selv dyre Rolex'er gjør dette. Fant informasjon rundt dette på et rolex forum jeg datt innom. 

Smartklokke er nok veien å gå :) 

Nå er det flere, inkludert meg selv, som har påpekt at det ikke er kun "smartklokker" ala applewatch som kan vise tiden 100% riktig hele tiden. F eks citizen har radiostyrte klokker, casio med flere har mulighet til å koble opp til mobilen via blåtann etc. Og man får jo disse til en rimeligere penge enn 10k også. Så det er fult mulig å få en klokke som går riktig hele tiden man ikke må lade hver dag. Man kan jo også kanskje argumentere for at disse er "smarte" men det er vel en annen diskusjon. Dog, har man bestemt seg for at man ikke vil ha en "tradisjonell" klokke, så er det jo bare å gå for smarklokke eller noe annet.

Og det med verdiskapning på klokke, og at man må ha en dyr klokke er en tankegang som jeg personlig ville lagt i fra meg. Nå har jeg selv klokker som koster fra 1000-100 000kr, men jeg bruker like gjerne de til 1000kr "like stolt" som de til 100 000kr. Jeg tror ikke det noen gang har skjedd meg at en tilfeldig person har kommet bort til meg og spurt hva klokka mi koster. Og hva så om jeg sier 800kr? Jeg tror uansett at jeg ville fått et mer annerkjent blikk om jeg sa 800kr enn 100 000kr. Og jeg tror det knapt er 2 ganger at noen i det hele tatt har annerkjent at jeg har en pen klokke (sett bort i fra et par kollegaer jeg vet er klokkenerder, hvor det første de ser på er hvilken klokke jeg har på meg :P)

  1. For at en klokke skal beholde eller øke verdien sin, må den være en ettertraktet modell.  Det kan enten være en limited edition, eller rett og slett en modell som bare produseres lite av, men mange ønsker. En tilfeldig limited edition fra et vilkårlig merke er med andre ord ikke noe som typisk stiger i verdig og det er vanskelig å treffe på noe slikt. Omega f eks, spytter ut mange limited editions (eller de har forsåvidt roet seg litt nå da), og for å si det slik, så er det ikke mange av disse som øker i verdi.
  2. Per i dag, så er det kun ytterst få merker som har en høyere verdi på bruktmarkedet enn nye i butikk. Men disse er enten 100-200k klassen (Rolex) eller enda dyrere som Patek, Vacheron eller AP. Men disse får du som "mannen i gata" ikke kjøpt ny fra butikk uansett.
  3. Hadde man kjøpt en flunka ny rolex for 40 år siden, og beholt boks, papirer og hatt den i perfekt stand så hadde man hatt en grei fortjeneste i dag. Hadde du derimot kjøpt en annen klokke, til samme pris for 40 år siden, er det ikke sikkert man hadde fått noe fortjeneste for den i det hele tatt. Og fortjenesten man hadde fått for rolexen, hadde man også kanskje triplet om man hadde hatt aksjer eller fond...
  4. Er målet å tjene penger, så er det nok mye enklere å enten plassere pengene i indeksfond eller lignende. 

Skal du derimot ikke tape for mye penger på en klokke, eller kanskje gå bittelitt i pluss, så ville jeg kjøpt en lettere brukt klokke av en poppis modell. Som f eks Omega speedmaster, seamaster, noe fra longines, breitling etc. eller en av de 4 nevnt over, men da er man i en annen prisklasse.

Og bare for å legge til, ja, selv dyre rolex klokker kan gå flere minutter for fort i måneden. Men man kan også få en rimelig automatisk klokke til å gå 10 sek for fort i måneden, som igjen er meget bra. Men ærlig talt, hvor ofte trenger du å være på sekundet presis? Jeg har flere automatiske klokker som kan gå 15 sekunder feil om dagen, og jeg har en klokke jeg kan få til å være mer eller mindre helt presis, altså ca 0 sekunder avvik i måneden. Men hadde du lånt den, så kan det hende du hadde opplevd at klokken hadde gått 1 minutt for fort... Det å lage presise mekaniske klokker er meget vanskelig, og det er mange variabler som spiller inn. Selv det hvilken posisjon klokken har i forhold til gravitasjonen spiller inn en rolle på hvor presis den er. Den aktuelle klokken f eks, går ca 1 sekund for fort pr dag med mitt bruksmønster, lar jeg den så ligge i riktig posisjon over natta (med kronen opp), så sakker den ca 1 sekund pr natt, og da er jeg tilbake i null på morgenen. Ønsker du mer lesestoff rundt dette, ville jeg satt meg dypt inn i f eks METAS og COSC.

Endret av dTd
  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Casio bruker visst både Miyota og Seiko/Epson i de analoge klokkene, -åpnet denne, kjøpt ifjor sommer

Var plunder få adskilt lokket fra urkassen, men fikk vippet det av ved hjelp av kniveggen på en Stanley-kniv, det tynneste objektet man vel har i heimen.

Det "avslørte" S.Epson cal. VX3JE

bgOcL1m.png

https://movement.epson.com.hk/Line-Up/Multi-Function/VX3-Series/Multi-Function-VX3JE/p/VX3JE

 

er vel kanskje på digital-klokkene de bruker kun egne moduler, for alt jeg vet.

Lenke til kommentar

Citizen og Casio er nevnt som merker som produserer ur som synkroniserer tid via radiosignaler. I tillegg har man vel Seiko Astron, som synkroniserer tid og tidssone via GPS (?).

Skal innrømme at jeg synes noen av Astron-modellene er råflotte, men de er også ganske kostbare. Når det er sagt, så er inntrykket mitt at kvaliteten er ganske god. Noen her inne som har en Astron?

Lenke til kommentar
Powertrainer skrev (På 13.1.2024 den 6:07 PM):

Har hatt to stk. G-shock til rundt tusenlappen. De var driftsikre med 10års batteri men begge gikk for fort. Iløpet av en måned var det snakk om et par minutter.

Du får også Casio med Radio eller Satelitt. Disse går nøyaktig.

At klokker går litt for fort er normalt, selv dyrere klokker går litt feil. Det er bare snakk om noen sekunder.

De må stilles ca en gang i måneden om de skal være døds-nøyaktig, jeg ser ikke noe problem med dette, om jeg gjorde så hadde jeg kjøpt en med Gps osv.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
Gouldfan skrev (1 time siden):

Du får også Casio med Radio eller Satelitt. Disse går nøyaktig.

At klokker går litt for fort er normalt, selv dyrere klokker går litt feil. Det er bare snakk om noen sekunder.

De må stilles ca en gang i måneden om de skal være døds-nøyaktig, jeg ser ikke noe problem med dette, om jeg gjorde så hadde jeg kjøpt en med Gps osv.

2min på 3-4uker ble for mye for meg så jeg gikk over til Lorus quarts, den er nøyaktig men spiser batteri så nå vurderer jeg en automatisk klokke.

Lenke til kommentar
Powertrainer skrev (20 minutter siden):

Er det forresten noen som har erfaring med automatiske armbåndsur? Er det noen fallgruver? Er de like nøyaktige som quarts? Får man en brukbar en til 3-4000kr?

Er mange som har erfaringer med automatiske. :) Jeg har ikke det selv, da jeg etter lange samtaler med min urmaker innså at jeg er mer en quartz-mann da jeg er avhengig av at klokka går rett. Jeg kan feks ikke komme 2 minutter for sent til et møte fordi klokka er for sen, og det å sitte 10min å vente på at møtet skal starte er bortkastet tid.
For min del er klokka for det meste en bruksgjenstand og det er mindre viktig hvordan den ser ut. Den skal være lettleselig både innendørs og ute, og selvsagt være nøyaktig.
Victorinoxen jeg har nå stilte jeg sist i desember og den er fortsatt innenfor +/- 10 sekunder siden da, meget godt fornøyd med akkurat det.

Min urmaker sa at automatiske ur i prisklassen 5-10000kr er å anse som en LP-spiller, der et quartz-verk blir en cdspiller: det er veldig nøyaktig og krever lite av brukeren. Et automatisk verk kan gå forskjellig alt etter hva slags temperatur det er der du er, hvor aktiv du er, enkelte tåler dårlig rystelser av typen "slå spiker med en hammer" og man må kanskje justere minuttene en gang pr mnd.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
24 minutes ago, Powertrainer said:

Er det forresten noen som har erfaring med automatiske armbåndsur? Er det noen fallgruver? Er de like nøyaktige som quarts? Får man en brukbar en til 3-4000kr?

Automatiske ur i denne prisklassen kan ofte gå mye feil pr dag. F eks seiko sports 5 med 4R36 urverket er spesifisert til å være mellom -35/+45 s/dag så i verste fall kan den gå opp mot 45 s feil pr dag. Det er dog selvfølgelig mulig å regulere hos urmaker (koster penger) eller være veldig heldig. Jeg har en skx007 f eks som går +2 sek om dagen. Ellers så koster jo også service på automatiske klokker ofte 2-6k. Det er anbefalt å ha det mellom 5-6 år. Men på så rimelige klokker er det like greit å bare bruke de til de er brukt opp. Og det er kanskje opp mot 10-15-20 år avhengig av hvor heldig man er. 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Powertrainer skrev (3 timer siden):

2min på 3-4uker ble for mye for meg så jeg gikk over til Lorus quarts, den er nøyaktig men spiser batteri så nå vurderer jeg en automatisk klokke.

Det kan variere og du kan ha vært uheldig og fått en mandagsaktig vare.

Klokkers nøyaktighet varierer det er kjent, om det er mye Off så påvirker dette ryktet. Casio har et solid rykte på nøyaktighet som ofte slår dyre automatiske klokker.

Den nye G Shock til sønnen er helt nøyaktig fortsatt, og mere nøyaktig enn min gamle 5600. Jeg kan ikke huske å ha stilt den siden gullsmed stilte den like før jul. G Shock 2900 F1 VER

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar

Generelt vil jo en ganske billig quartz danke ut selv de dyreste mekaniske ur når det kommer til nøyaktighet. Det er ikke nødvendigvis slik at "dyrere" betyr større presisjon i tidtakningen, selv om dyrere ur gjerne har spesifikasjoner som tilsier at usikkerheten i tidtakningen er mindre enn billigere ur.

Lenke til kommentar
Powertrainer skrev (1 time siden):

Takker for tips👍. Mulig jeg må gå for en ny quartzklokke da jeg er avhengig av nøyaktighet. Den jeg har nå må jeg bytte batteri på hver 2-3mnd.

Den til sønnen vår har visstnok inntil 10 års batteritid. Ifølge selgeren litt avhengig av hvordan man bruker lyset.

Seiko har Sol Quartz også med analoge visere, om du heller vil ha en tradisjonell med visere, typiske sports og divers, finnes sikkert mere formelle dressklokker på solkraft også.

Ellers er det et vell av energi former i bruk på klokker. Men sol kraft er vel mest praktisk mtp pris. Seiko og Casio har iallefall sol klokker.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
Gouldfan skrev (30 minutter siden):

Den til sønnen vår har visstnok inntil 10 års batteritid. Ifølge selgeren litt avhengig av hvordan man bruker lyset.

Seiko har Sol Quartz også med analoge visere, om du heller vil ha en tradisjonell med visere, typiske sports og divers, finnes sikkert mere formelle dressklokker på solkraft også.

Ellers er det et vell av energi former i bruk på klokker. Men sol kraft er vel mest praktisk mtp pris. Seiko og Casio har iallefall sol klokker.

Takk for gode forslag🙂. Skal ta en titt på solklokkene. Har sansen for analoge klokker med litt størrelse på.

Lenke til kommentar

Etter mye om og men, så ble det kjøp av "klokke" i dag. Rettere sagt en smart-klokke :) 

Det ble en Apple Watch Ultra 2. Jeg kommer ikke til å bruke den noe særlig til trening så jeg tror batteriet lett vil vare 2-3 dager på en lading. Jeg har helse appen som kjlrer i bakgrunnen og lagrer helsedata samt søvn etc. ellers bruker jeg den som en klokke samt få varseler som medlinger og telefonsamtaler etc. 

IMG_0321.thumb.jpeg.494157e4b60aa6fd968eb4aa1e2e91d5.jpeg

IMG_0322.thumb.jpeg.69c55af85658b5227334662f71b5d2b6.jpeg

  • Liker 2
Lenke til kommentar

En liten førsteoppdagering av Apple Watch Ultra 2 angående batteritid. 

Det er nå ca 8 timer siden klokken var fullstendig oppladet å jeg har sittet og konfigurert og trykket litt på den, samt sett en film hvor jeg nesten ikke rørte den i løpet av de 8 timene. 

Batteriprosenten er nå 93%. Den har altså sunket omtrent 1% pr. Time. I teorien vil den da holde i 100 timer med samme bruk. Det vil si omtrent fire døgn. Jeg kommer tilbake angående faktisk varighet :) 

Må si jeg ble bittelitt positivt overrasket siden jeg har fiklet en del med den i løpet av de 8 timene. :) 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sydvest skrev (18 minutter siden):

Morsomt med nye leketøy. Som med alt annet nytt så avtar bruken etter hvert som hvetebrødsdagene ender, da vil batteritiden antagelig bli litt bedre

Av erfaring har du 100% rett i det ja :) 

Bruken blir jo mer normalisert etter hvert å da vil batteritiden bli enda bedre som du nevner. Men jeg er helt ærlig ganske fornøyd hvis jeg får tre døgn batteritid med normal til litt aktiv bruk med god margin. Men jeg kommer tilbake til hvor lenge batteriet varte :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...