Gå til innhold

Den elektriske kaféen


Anbefalte innlegg

Noen noob spørsmål

 

Hvor farlig er det å evt. bruke en juleslynge med LED lys utendørs, når den er beregnet til innendørs bruk?

 

Utendørs (godkjent) veggstikk, og selve transformatoren 24 V er under tak og vil garantert være utenfor rekkevidde av både uvedkommende hender og vann/fuktighet, mens LED slyngen (10 stk pærer - 0.04 W) kan muligens bli fuktig noen steder hvis det regner/blåser kraftig.

 

Er slike innretninger det man kaller likestrøm? Typisk på slik 12V og 24V "julepynt" er jo at det ikke er pluss/minus pol, så antar det? Hvordan støt eller risiko er det (på pære/lednings delen), og hvordan arter det seg hvis det kortslutter? (sikring i transformator?)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er nok høyst sannsynlig lite problematisk. Det viktigste er å garantere at trafoen/strømforsyningen og eventuell annen ledningskobling er under tak.

Lysene er nok som regel relativt tette (se artikkel til Din-side), og 24V har tilnærmet ingen risiko for støt selv om du holdt åpne ledere i henda, da det i normale situasjoner ikke trenger gjennom huden din en gang.

Kortslutning kan potensielt oppstå om man er uheldig (aka, at det ikke er tett ved selve lysene), og lederene er plasser ganske nærme hverandre. Jeg ville nok ikke dømt dette som veldig sannsynlig, men skal ikke avføye det helt heller. Nå går jeg ut fra at det er sikring i alle slike strømforsyninger/trafoer, som slår ut ved eventuell kortslutning. Men nøyaktig hva som ville skjedd kommer av mange variabler (som hvor mye som skal til for å slå ut sikringen, hvor kraftig kortslutning det er etc..), og i verste fall så smelter det noe isolasjon/tar fyr. i LEDen det gjelder.

At selve trafoen skal begynne å brenne er nok lite sannsynlig, men kan selvsagt skje om det ikke er sikring.

Jeg ville karakterisert det som relativt greit å gjøre, men 100 % sikkert, det ville jeg nok ikke sagt.

 

Jeg kan ikke tro at det ikke er noen form for sikring i trafoen, som da vil gå

Lenke til kommentar

Takker for den gode redegjørelsen.

 

Forøvrig skal det ikke stå koblet på om natta, skal bruke tidsur (på flere komponenter)

 

Ett oppfølging/gruble spørsmål: -er det forskjell på hvordan en jordet vs u-jordet transformator håndterer et evt. scenario med "kortslutning" ute på pære-delen av ledningen? Eller er "jordet" i den her settingen først og fremst sikkerhet på selve transformatordelen og stikkontakten? (mulig jeg formulerer meg klønete her)

Lenke til kommentar

Du har helt rett. Jording har ingenting å si på "pære delen". Det hjelper deg altså ikke mot kortslutning, og er i tillegg i en isolert krets med eget jordpotensiale og lav spenning.

 

Det er når det kommer til "trafodelen" nærmere bestemt primærsiden hvor jording er viktig for å unngå fare ved feil.

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

Det var kanskje litt spesielt formulert, og kanskje en liten felle. Men var rett og slett for å minne på hvordan strømmen du får i stikkontakten blir skapt. :)

Ac strøm er nettopp skapt med roterende magneter, og i enhver strømforsyning er det en trafo som mottar all strømmen trådløst via varierende magnetfelt. :) (selv om det bare er snakk om ekstremt kort avstand)

Det er også basisen til trådløs strøm/lading og hvordan en induksjonsovn funker.

Ja, et kraftig og raskt nok varierende magnetfelt vil derfor kunne indusere nok strøm i en hver elektrisk krets til å ødelegge den. ^^

Mens et statisk magnetfelt ikke kan overføre noen energi eller utføre noe arbeid. Det er om man har hatt fysikk endringen av magnetfeltet og ikke magnetfeltet i seg selv som gjør dette.

F.eks om man har en magnet, en spole og en lyspære koblet til spolen. Så kan du fint holde magneten inni spolen uten at noe skjer. Men med en gang du begynner å bevege magneten fram og tilbake så vil du se at det skjer ting. ;)

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

Hvis vi setter inn alle ressurser vi eier å har (noe vi sikkert hadde gjort) i et slikt tilfelle, så hadde vi nok garantert ikke måtte ventet flere år på at samfunnet i sin helhet er uten strøm. Aggregater og andre backupløsninger hadde dukket opp i fleng, og trafoer hadde selvsagt blitt erstattet en etter en.

 

Fra de viktigste systemene og så til slutt de minst viktigste som hjemme hos folk osv... Som nok burde kjøpe seg en alternativ oppvarmingskilde i mellomtiden. :p

 

Men en ting er sikkert, det hadde gjort underverker for norsk økonomi. (relativt selvsagt) Vi har godt med kapital, og store mengder olje og gass hvor prisene ville skutt i været, mildt sagt.

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

4A hørtes fornuftig ut som en generel grense. Klarer nok 5A også, men igjen kommer jo ann på isolasjon og andre faktorer.

 

Samt om det er spesielle krav for spenning/effektivitet, og lengde, type leder, omkringliggende temp, nærliggende kabler, frekvens, og hva den ligger inntil.

Endret av Andrull
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...