Gå til innhold

Kunne du tenkt deg en veldedighetsjulegave ?


Notatblokk

Anbefalte innlegg

Det er jo ikke til å legge under en stol at vi er ekstremt materialistiske i Norge. Spesielt til jul forventer vi å få en ganske stor del av det vi selv har ønsket oss. Ofte ting vi ikke har bruk for. Lurte på hva jeg skulle videoblogge om nå, og fant ut at julegaver og hva JEG har tenkt til å gjøre med de fleste av mine i år var et aktuelt tema.

 

Helt ærlig, ville du hatt et par Ulvangsokker eller kunne du tenke deg at de pengene ble donert bort til noe annet eller noen andre som har mer bruk for det?

 

Her er bloggen, den er på engelsk:

Se filmen hos Youtube

 

 

UNICEF er bare en av mange som selger slike julegaver, det finnes som jeg også nevner i bloggen, et utall organisasjoner

http://www.unicef.org/

http://www.supportunicef.org/site/pp.asp?c...E&b=4444339

 

Kunne du tenke deg å GI en sånn gave istedet for noe tradisjonelt som klær, kjøkkenredskap eller drikke?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

For mitt vedkommende foretrekker jeg prinsipielt sett å velge hvilke organisasjoner jeg ønsker å støtte, og når noen gir meg slike gaver som det du forespeiler er det ikke til å komme bort i fra at det er giveren som har bestemt for meg hvilke organisasjoner jeg skal støtte opp om. De færreste vil nok ha noe i mot å indirekte støtte UNICEF, barn i nød er tross alt et veldig edelt formål å slutte opp om. Men jeg har opplevd å få tilsvarende gaver som til tross for idealismen har innehatt et underliggende politisk eller ideologisk bakteppe, og det er ikke til å komme bort i fra at det i slike tilfeller kan forekomme en aldri så liten bismak.

 

Personlig tror jeg at det kan være vel så bra å snu hele konseptet på hodet: istedenfor å substituere vanlige gaver med donasjoner til veldedighet og gi dette som gave til andre, kan man heller sette slike på ønskelisten til seg selv. Det er ikke like proaktivt, og man får utvist en passelig dose altruisme uten at det går på bekostning av andre enn en selv.

Endret av fargoth
Lenke til kommentar

Men hva er det det går på bekostning av? :)

Er det bedre om man f. eks spør de man har tenkt til å gi julegave hvilke(n) organisasjoner de kunne tenke seg å støtte, og velger noe de er enig i? Selv om det kanskje ødelegger noe av koseptet med at det er en gave :p Jeg ser helt klart argumentet med at man kanskje overkjører mottakeren noe om man selv bestemmer seg for en organisasjon og så bare gjør det.

 

F. eks til min 14 år gamle bror har jeg ikke tenkt til å gi en slik gave. Mens mine fire sett med onkler og tanter, ja dem kan jeg heller tenke meg å gi noe slikt enn å gi noe tilfeldig som jeg tror at de liker.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Jeg ga en gris (eller var det to eller tre?) til noen i et eller annet U-land på vegne av min far, som er en av dem som har alt, en gang. Man fikk et kort hvor det sto hva som var gaven, på en litt artig måte, som jeg pakket inn sammen med en marsipangris. Greit en sjelden gang i blant, tror jeg, men å gjøre en vane av det blir for påtrengende. For min del er julaften en tid for å tenke på sine nærmeste, heller enn på de mange lange vekk som også trenger omtanke. De fleste gaver med mening går da heller ikke direkte til noen som en julegave, selv om det ofte fremstilles slik, og strengt tatt vet vel ikke mottakerne hva jul er uansett, slik at gaven like godt kunne bli gitt når som helst ellers på året. Altså er det omtrent bare et anti-materialistisk budskap som prakkes på noen som kanskje ikke vil ha det.

 

Selv vil jeg ha noe med litt tanke, som for å være ærlig ikke er en liten utfordring så sær som jeg er, men om man bare plukker en eller annen ting fra en ønskeliste kan man like godt avstå fra å gi meg noe. Allikevel er det ikke en mening jeg prakker på noen i familien, men jeg prøver å lære dem opp ved å gå foran som et godt eksempel. I år vil min far for eksempel få en flaske peated whisky, siden han liker brunt brennevin og forhåpentligvis ikke har prøvd denne typen whisky før, og som jeg tror han vil like. Det er ikke sååå vanskelig (selv om jeg hvert år bekymrer meg for om jeg vil klare å finne på noe).

 

Så gaver med mening, gjerne, men en mening som betyr noe for den gaven er ment til.

Lenke til kommentar

Jeg kunne gjerne tenkt meg det. Jeg har fått det to ganger tidligere og syntes det var en fantastisk gave.

 

Jeg lurer også på om de som er så bevisst på hvilke veldedige organisasjoner de ønsker å støtte er like bevisst på hvilke klesprodusenter julesokkene de får kommer fra? Har de like strenge føringer på hvem som har produsert CDen, DVDen, skjorta eller kameraet du får til jul som til vannstasjonen i Afrika?

Lenke til kommentar

Jeg kunne i grunn ikke tenkt meg noe slikt. Kunne muligens kjøpt noe slik til mamma eller pappa, men foretrekker å kjøpe noe som gleder dem. (De kunne sikkert blitt glad for penger til Røde Kors e.l., men jeg synes det er koselig å gi *dem* noe.)

 

Ja, det finnes andre mennesker som har det vondt i verden, men i julen liker jeg og kose meg, og det nekter jeg å ha dårlig samvittighet. Kultur- og tradisjonsmessig så vokser vi i Norge opp med juletider som gjerne handler en del om materialistisme, men det synes jeg er helt greit.

Lenke til kommentar

Jeg liker faktisk ikke veldedighetsorganisasjoner generelt. De fleste er lite transparente og driver med tvilsom praksis. Jeg ga til et par av de mer seriøse organisasjonene for noen år siden, og ble etter det terrorisert av salgstelefoner og fikk lodd og postkort med giro i posten. Etter det har jeg ikke gitt. Den eneste måten å få dem til å endre praksis er dessverre med lommeboka, men det nytter jo ikke når det er så mange som har behov for å kjøpe seg god samvittighet og går på alle triksene deres. Derfor ville jeg heller ikke satt pris på slike gaver, selv om jeg gjerne skulle gitt noe til dem som trenger det mer enn meg.

 

Men til dem som ønsker slike gaver er det selvfølgelig en fin gave :)

Endret av rikspøbel
Lenke til kommentar

Jeg ga bort et større pengebeløp til Amnesty Int. sist uke.

 

Fikk brev i dag faktisk, med fem kort der jeg skriver navnet på alle jeg opprinnelig tenkte å kjøpe gave til. Sammen med giverbeløpet. På kortet er det også en takk for gaven på vegne av Amnesty.

 

Hvorfor har jeg gjort dette de siste åra, jo fordi:

 

- Folk i Norge ER bortkjemte. Mange husker knapt hva de fikk i fjor, av hvem.

- Egoisme og kynisme blant unger i dag er helt latterlig. Ikke vil de dele, bare ha-ha-ha. Får de ikke nøyaktig hva de vil ha. Blir de utakknemmelige og i verste fall sure og irriterte på vedkommene som ga gaven.

- Når jeg var liten var det så mange gaver til søskna mine, at foreldrene min gjemte bort halvparten av gavene. Slik at de ikke skulle bli flaue. Resten ble åpnet dagen etterpå. Det var ikke plass under treet engang. Vi fylte opp TRE sorte søppelsekker med gavepapir. Hvor mange var vi? Tre voksne, fire barn.

- Rent miljømessig er det også bedre å gi opplevelser eller gaver i andre former enn det materialistiske.

- Slipper å stresse rundt i butikker på shopping, uten å egentlig vite hva folk trenger.

 

Sist, men ikke minst.

 

Jeg syns det er DØDSKULT å se på trynet til de som åpner konvelutten, og som er helt sikker på at det er gavekort. Så ser dem at det "bare" er et takkekort, og jeg ser skuffelsen bare bre seg over ansiktet. Samtidig som dem ytterst prøver å skjule skuffelsen i ansiktet. Sammtidig har jeg lagt igjen et budskap i korta der det står rett ut hva jeg mener om den egoistiske og materialistiske kulturen vi har. Yeyeye! GO GO OG. Den der er helt ubetalig. =)

 

Dessuten, når skatteoppgjøret kommer. Får jeg 28% igjen fra gaven jeg ga. Noe som stort sett hindrer meg å få restskatt. Men isteden får jeg igjen penger fra julegaven min. =)

 

I tillegg, har jeg gjort en avtale med folk. At jeg ikke ønsker / vil ha noen julegaver. Som oftes da blir jeg enten invitert på en middag, eller ut en kveld. Noe som er MYE bedre enn en 10`pack strømper fra dressmann.

 

Jeg blir seriøst kvalm av all den egoismen og kynismen som vi omgir oss med. FYSJ! *SPY*

Lenke til kommentar

Vad du är söt! Vilket fagert anlete och vilken fager röst!

Nej, jag bryr mig inte om julpresenter, men jag vill ej heller ge bort mina förvärvningar till de mindre lyckligt lottade, som jag helt sonika anser har försatt sig i sin eländiga situation själv.

Skulle på min höjd giva en present ala natura till djuren.

Lenke til kommentar

Konseptet bak disse gavene er flott; de setter julehysteriet i perspektiv. Vi trenger virkelig å bli påminnet hvor kommersialisert og idiotisk tradisjonen med julegaver har blitt.

 

Jeg er i den situasjonen at jeg har kun en ting på ønskelisten i år: mer snø. Som de fleste andre har jeg omtrent alt jeg trenger. Om jeg hadde fått en sånn gave så er det i konflikt om mine personlige overbevisninger om hvordan uhjelp bør utføres - men jeg ville likevel likt gaven. Hvorfor? Jo fordi da har giveren skjønt min tilnærming til julens gavepress og materialisme.

 

Jeg skulle gjerne stått over julen helt. Alt som er med på å åpne folks øyne om hva det egentlig handler om er positivt. Slike gaver, og reklame for slike gaver bidrar. Får man tonet ned kjøpepresset, tempoet og alt det unødvendige styret så ville julen blitt bedre. Julen bør være en tid for både familie og venner, og for refleksjon.

Lenke til kommentar
Jeg syns det er DØDSKULT å se på trynet til de som åpner konvelutten, og som er helt sikker på at det er gavekort. Så ser dem at det "bare" er et takkekort, og jeg ser skuffelsen bare bre seg over ansiktet. Samtidig som dem ytterst prøver å skjule skuffelsen i ansiktet. Sammtidig har jeg lagt igjen et budskap i korta der det står rett ut hva jeg mener om den egoistiske og materialistiske kulturen vi har. Yeyeye! GO GO OG. Den der er helt ubetalig. =)

 

Dessuten, når skatteoppgjøret kommer. Får jeg 28% igjen fra gaven jeg ga. Noe som stort sett hindrer meg å få restskatt. Men isteden får jeg igjen penger fra julegaven min. =)

 

I tillegg, har jeg gjort en avtale med folk. At jeg ikke ønsker / vil ha noen julegaver. Som oftes da blir jeg enten invitert på en middag, eller ut en kveld. Noe som er MYE bedre enn en 10`pack strømper fra dressmann.

Jeg har vanskelig for å tro at noen kan ha så lite respekt for sine nærmeste.

 

Jeg blir seriøst kvalm av all den egoismen og kynismen som vi omgir oss med. FYSJ! *SPY*

Det slår meg faktisk som ganske hyklersk etter å ha lest resten av innlegget ditt. Men hva verre er, du velter deg i egoisme og kynisme på andres bekostning, dine nærmeste no less, helt bevisst.

Lenke til kommentar

rikspøbel: Forstår over hode ikke hvordan du kan si slikt, om meg - uten at du faktisk kjenner meg fra før av, kun basert på det inntrykker du har via et enkelt innlegg fra meg! dessuten - ikke enig i noe av det du sier.

 

Du må se humoren i det også, ikke ta alt så jævla blodig seriøst.

 

Skal si deg såpass, at de aller-aller fleste som får takkekort fra meg, setter stor pris på gaven jeg har gitt. Men så er det enkelte som reagerer anderledes, og det er morsomt (JA, morsomt!) - når de tror de får gavekort.

 

At du påstår noe så idiotisk som at jeg ikke har respekt for mine nærmeste, fordi jeg gir dem en veldedighetsreklame? Eller at jeg ler av noen av de? - Vel, hvis du tryner i trappa. Og noen av de nærmeste ser det, så vil de nok le av deg også. Selv om du kanskje ikke syns det er så kult.

 

Skal si deg såpass, at jeg er selve "limet" i familien min, den som holder oss samlet og som har løst flere familiekonflikter og floker gjennom åra. Så det at du påstår at jeg ikke har respekt for de nærmeste, er kynisk og bortkjemt. Uten å engang arrgumentere hvorfor jeg er det? Bare quote og sitere. Jaja.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...