Jump to content

Jann - Ove

Medlemmer
 • Content Count

  6635
 • Joined

 • Days Won

  2

Jann - Ove last won the day on May 7 2010

Jann - Ove had the most liked content!

Community Reputation

587 :)

About Jann - Ove

 • Birthday 04/27/1989

Profile Information

 • Kjønn
  Mann

Recent Profile Visitors

30082 profile views
 1. Forsåvidt kan det allikevel være en ide å spørre pent hos produsenten. Selv om man ikke har rett på noe, så kan det hende at de vil prøve å være litt behjelpelige allikevel. Har selv opplevd at en forsterkerprodusent tilbød kostnadsfri reperasjon dersom jeg tok kostnaden med frakt frem/tilbake, når jeg opplevde en kjent feil på en forsterker som var langt utenfor garantitiden. Det kostet for mye, men siden feilen var kjent og relativt grei å fikse, så var det noe som ikke kostet mye å få gjort hos en lokal reperatør.
 2. Ja, men når selger *og* importør/distributør er konk (spaceworld importerte vel det meste helt på egen hånd?), så kan man ikke gå rett på produsenten i Sverige. Norske lover og regler gjelder, men kun i mot de leddene i kjeden som er i Norge. Man har jo ikke noen rettigheter opp mot de som importør/distributør kjøpte varene fra. Får man virkelig gjennomslag for noe sånt dersom man går rett på kredittkortutstederen så lenge etter selve kjøpet? Virker nesten merkelig. Men det er vel eneste mulighet som gjenstår.
 3. Noen som har en 44pin laptop IDE til vanlig IDE (eventuelt SATA) overgang som er til overs? Kastet min for et par år tilbake. Nå har jeg plutselig bruk for den en siste gang - *tror* det er noen bilder som kun ble lagret på en laptop og ingen andre steder, og disken fra den laptopen har jeg fremdeles... Spør her siden det er bedre med gjenbruk enn kjøp av nytt kinaræl.
 4. Nei, det er ren fakta at backblaze-tallene har begrenset verdi. Anekdotiske historier er ikke nok for å si noe betydningsfult om harddiskpålitelighet. Det må til hundrevis/tusenvis av disker i kontrollerte forhold for å gi statistikk som har noen verdi. Backblaze presser bevisst grensene for fysiske forhold for diskene, og velger bevisst å kjøpe inn de billigste diskene de finner på ulike vis, blant annet med hamstring av eksterne disker på tilbud. Amazon, Google, Microsoft, eller tilsvarende store skyleverandører, som gjør ting etter boken, og kjøper inn disker som faktisk er ment til slik bruk... kunne gitt oss tall som har verdi, og uten enorme feilkilder ala Backblaze. Men hvorfor skulle de det. (Og motsatt - hvorfor gjentar Backblaze publisering av unyttig statistikk - det er markedsføring, og for å skape mindshare - de vil at du skal tenke på de som et alternativen den dagen du skal ha billig skylagring.) Det kan selvfølgelig hende at enkeltmodeller er helt håpløse, og det er noe som kan vises i etterkant, både i form av anekdotiske historier på nett, og i backblaze om de *tilfeldigvis* kjøpte inn den modellen. Men det sier absolutt ingenting om holdbarhet for andre modeller fra samme produsent fremover i tid. At tallene til Backblaze har begrenset verdi er ikke en påstand, det er fakta. For å innse det, så holder det med normal kunnskap om maskinvare, hvordan feil arter seg, og hvordan god statistikk registreres og brukes. De to spesifikke momentene for "bedre" harddisker til bruk i større skala er klart dokumenterte, og det er bare å sammenligne dataarkene fra ulike typer disker, konsument / prosumer / enterprise for å se at det rent faktisk er målbare tall som gjør enkelte disker bedre til slik bruk. (Og som er stort sett irrelevante ellers.) Den andre "meningen" jeg legger fram - at harddisker er noe upålitelig ræl... er det virkelig kontroversielt? Aldri stol på en enkelt harddisk.
 5. Nei. 100% unyttig statistikk selv når man skal kjøpe 3.5" harddisker. Backblaze-statistikken er ren markedsføringsbullshit og kun gyldig dersom du har dusinvis av disker i samme "helt feil" tortur-lignende forhold som det backblaze opererer med, altså billige forbrukermodeller i helt feil oppsett og alt for høy tetthet i forhold til hva diskene er beregnet for. Som sagt, se etter noe der diskene faktisk er sata, med separat usb-sata bro. Jeg gidder ikke google det for deg, men det er den ene tingen det kan være greit å se etter. Sett bort fra det, så er det ikke noen vits i å spekulere for å finne en "bedre" disk, samtlige harddisker er upålitelig ræl, aldri stol på de. (Altså hold deg til planen om harddisk *og* skybackup.) (Det er mulig å finne "bedre" harddisker når man skal ha store raid-array og/eller dusinvis av disker i samme chassis, da i form av lavere URE/unrecoverable read error-frekvens, og høyere vibrasjonstoleranse.)
 6. Det bør være uaktuelt med SSD til kald lagring av backup. Husk at SSD-er er avhengige av strøm for å gi stabil og trygg lagring av data over tid. Måneder/år uten strøm er ikke lurt. Kan godt hende det går bra, men det er for dumt å gamble på det når man istedet kan velge rett teknologi. Harddisker er noe herk, men det er i det minste relativt trygt å bruke de til kald lagring, og alle de normale ulempene er velkjente og håndterbare. Pass på at du velger en ekstern harddisk der det er mulig å nå fram til en ren sata-harddisk ved behov. usb-broen kan ryke når som helst, og man har litt større kjangse for å få tak i dataene igjen på disker der man kan koble vekk den og gå rett på sata. "Ubegrenset" skylagring er tvilsomme greier. Skal man få til det med flere TB utnyttbar kapasitet for nesten ingenting så må *noen* betale for det. Misbruk av gsuite fungerer helt til Google går seg og sletter alt. Superbillige løsninger ellers kan være tvilsomme. Selv bruker jeg Amazon Glacier. $4-5 i måneden for ~750GB. Lokal kryptering og automatisert backup med MSP360/Cloudberry. Veldig grei løsning alt i alt.
 7. Tja. Bør ikke være med. Men dersom den blir glemt *og* har såpass innvirkning på ytelsen at det blir problematisk, så er det noe som må oppdages i en normal (forhåpentligvis delvis automatisert) testsyklus av ferdigbygd maskin. Den groveste feilen her er jo ikke at en relativt harmløs plastbit er på feil sted. Det er jo at de har sendt fra seg en maskin uten å sjekke at den fungerer som normalt, slik man skal forvente av en ferdigbygd maskin. Hva var høy temp her, og hvor stor var innvirkningen? Lavere turbo? Helt ned på baseclock? Ustabilitet? (Høy temperatur er vagt, og relativt intetsigende når ~90C kan være normalt og forventet...)
 8. Nei. Kan være ustabil OC generelt, eventuelt bare ustabile innstillinger på selve minnet. Er alt ellers stock? Kjører du XMP eller JDEC? Hvor fort kan du framprovosere det med stresstester ellers?
 9. 36 bøker i 2019. Ikke ille. Noen høydepunkter: Scifi: Half Past Human / The Godwhale, TJ Bass. Grass / Raising the Stones / Shideshow, Sheri S. Tepper Helliconia, Brian Aldiss Annet: The Sellout, Paul Beatty Rob Roy, Sir Walter Scott Night Without End / Ice Station Zebra / Bear Island / Athabasca, Alistair Maclean The Indifferent Stars Above - The Harrowing Saga of the Donner Party, Daniel James Brown
 10. Har du prøvd instruksjonene her? https://www.amazon.com/gp/help/customer/display.html?nodeId=201620400
 11. Skal være med moms og alt inkludert. Har handlet derfra et par ganger og de er kjappe og rimelige, med relativt greit utvalg. Handler ellers fra... der det passer seg, for det jeg skal ha. Har gode erfaringer med techbay, aquatuning og performance-pcs - og med direkte handel fra ekwb og aquacomputer. Ville unngått frozencpu, av det som kom fram når de hadde problemer en stund tilbake. Greit utvalg, men noe (mye) skurer litt med hvordan de holdt på, og når ting har vært så ute å kjøre så frister det ikke å handle derfra.
 12. PG349Q har vel ikke samme gode panel som aw3420dw og 34GK950G-B? Dumt å kjøpe noe uten nano-ips i dag, dersom man kjøper ips-basert skjerm.
 13. Helt normalt det. Vi er jo *ikke* i EU, og en EU-vennlig løsning som tar seg av moms internt i EU vil være helt feil for oss. For deres del er det jo helt som å selge til et hvilket som helst annet ikke-EU-land, og det gjør de vel allerede fra den amerikanske siden? Fin pris. Trivelig å se at elektrostater ikke lenger er svindyrt... men jeg ville vært litt skeptisk. Er vel ikke til å unngå de typiske kompromissene med elektrostat-teknologien til den prisen?
 14. Lite vits i å stresse mye med å finne "best" til slikt bruk. Stort sett det samme panelene det går i, og så lenge man kjøper noe fra en grei produsent så bør det være godt nok. Jeg ville gått rett til Dell. U3419W for under 10K, U3417W til ca 7K. En killer feature for slik bruk kan være å ha muligheten til KVM-funksjonalitet mellom to porter. Separat KVM som takler 3440x1440 koster relativt mye, men velger man rett skjerm så får man med det helt gratis. Thunderbolt eller USB-C kan også være aktuelt/nyttig, avhengig av om den skal brukes med laptop eller ikke. Fint å kunne koble til laptopen med en enkelt kabel for skjerm/mus/tastatur/lading.
 15. Vi vet den er over 3.5T i tillatt totalvekt med full nyttelast som den tilbys med i amerika. Men utover det så er det vanskelig å gjette hvor tung den faktisk blir. Men jeg ser ingen grunn til å tro at den er mer enn 3T, og at det antageligvis vil være mulig å få tak i en variant med vesentlig mindre tillatt nyttelast som akkurat går innenfor klasse B. De kan umulig ignorere hele europa som marked? Hvordan det tunge stålet faktisk slår ut når det gjelder egenvekt er også usikkert.
×
×
 • Create New...