Jump to content

tingo

Medlemmer
 • Content Count

  3758
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

336 :)

About tingo

Profile Information

 • Kjønn
  Mann

Recent Profile Visitors

23735 profile views
 • TSP

 1. Den Zyxel-switchen er bra. Tror feilen ligger et annet sted.
 2. Generelt: brannmurer har to varianter av standardinnstillinger: 1) åpen - "alt er tillatt", bruker må lage regler for å begrense tilgang 2) stengt - "ingenting er tillatt", bruker må lage regler for å gi tilgang. (ja, det går an å mene at en variant er mer fornuftig enn den andre i dagens internett-verden) kjenner ikke Synology godt, men det kan se ut som om "åpen" er standardinnstilling. Eksempel fra https://miketabor.com/securing-synology-nas/
 3. Sånn ser lenken ut på desktopen (nederste ikon).
 4. Xfce - lett å lage lenker til dokumenter og filer ihvertfall - se vedlegg (obs: dette er fra Xfce på min FreeBSD arbeidsstasjon, men det er likt på Linux, og sikkert alle andre steder hvor Xfce kjører). Debian vs. Mint - jeg har ikke testet Mint, så det er vanskelig for meg å si noe om. Men dagens Debian (Debian 10 Buster) og en eller to versjoner bakover er like lett og installere som Fedora og Xubuntu ihvertfall. Jeg brukte først Xubuntu i mange år, til jeg fikk et problem som jeg ikke klarte og løse på en laptop jeg hadde (dette er noen år siden). Da bytta jeg til Fedora (som ikke hadde dette problemet) og brukte det i noen år. På det lokale makerspacet vårt brukte (og bruker) vi bare Debian som Linux, og etter å ha jobbet med det og installert det noen ganger, så fant jeg ut at det var like greit og kjøre Debian på egen maskin også. Ubuntu, Mint osv. er bruker jo Debian som "upstream" da er det greier og bruke originalen synes jeg. Et ankepunkt mot Debian tidligere har jo vært at programmene som finnes i repoene er veldig modne (les: gamle versjoner), men etter at jeg fant ut om backports, så er det i stor grad løst. Smør-og-brød greien installer jeg fra main repoet, og hvis jeg trenger nyere versjon av et program (KiCad er et godt eksempel) så installer jeg det fra backports. For de fleste moderne Linux-distroer så er det vanligste problemet man kan støte på under en installasjon er at installasjonsmediet mangler en driver for en eller annen maskinvare på maskinen som du trenger under installasjonen (eksempel: nettverkskort). Prosedyren for å legge til en driver under installasjonen kan være ... krøkkete, men som oftest kan du omgå problemet (eksempel: bruke kablet nettverkskort eller internett-deling via mobiltelefon og usb-kabel) mens du installerer, og så bare installerer du den manglende driveren etterpå.
 5. Som nevnt i tråden her, valg avhenger veldig mye av hva jobben / jobbene krever av verktøy (programvare) som skal brukes. De tre siste årene har jeg brukt Debian (med Xfce) på jobb-laptopen og klart meg fint med det. Men da har alle verktøyene jeg trenger (eksempel: git, KiCad, OpenSCAD, LibreOffice, Arduino IDE, Zoom, osv) vært tilgjengelige der, og alle samarbeidsverktøy (eksempel: felles lagring - github / gitlab, google drive, monday, osv) vært tilgjengelig via nettleser.
 6. overføring type kopiering / backup er mulig med feks. imapsync - men da må man (midlertidig) konfigurere getmail / Wemail slik at den bruker IMAP istedet for POP3 til å hente posten. Det var mulig med getmail, så jeg regner med at Wemail også støøter det men jeg har ikke sjekket det. - generelt: hvis man sier opp en avtale, så "forsvinner" epost-adressen (det er gjerne en "grace-periode" involvert) - man kan videresende epost fra en konto (feks. getmail /wemail til gmail) til en annen; det forutsetter at epost-kontoen eksisterer - man kan ikke få eksempelvis gmail til å "overta" en enkelt epost-adresse som er hos en annen leverandør (feks. getmail)
 7. Interferens mellom Bluetooth og WiFi 2.4 GHz er en reell problemstilling. Et eksempel: en kamerat opplever stadig at bluetooth tastatur og mus slutter å virke når han bruker det på en Raspberry Pi og samtidig bruker WiFi. Workaround: enten bruke kablet nett, eller ikke bruke bluetooth tastatur og mus. Om problemet oppleves kommer an på mange faktorer, ikke minst antennekonstruksjon på enhetene og antallet enheter av hver type. Noen opplever aldri problemer med dette.
 8. Spørre elektrikeren hva annet som skal inn i svakstrømsskapet? Dersom huset leveres med dørklokke, så er det vel vanlig og plassere transformator / strømforsyning for denne der.
 9. Chrome OS kan på en måte sammenlignes med Android: Android er Linux i bunnen, men fra brukerens side er det Android du ser. På Chrome OS er det tilsvarende: Linux i bunnen, men det er Chrome / Chromium du ser (pluss noen få lokale apper som Files). I tillegg til det du nevner med Android apper (som er en stor fordel - og fungerer veldig bra), så har man en begrenset mulighet (tenk chroot) til å installere og kjøre Linux-programmer på Chrome OS. '"Fordelen" med Chrome OS er et enkelt oppsett, ikke mye som kan gå galt. Ulempen er at det er nedlåst, ikke mye du kan gjøre hvis du vil "under panseret". IMHO, så er Linux på en laptop et mye bedre og mer fleksibelt valg.
 10. nei, innebygd win10 anti-virus / anti-malware er godt nok.
 11. Skal tåle 100 år - det er ikke verifisert ennå, ettersom mediene ikke har vært på markedet i 100 år. Da brennbare CD'er og DVDer kom på markedet trodde man også at disse kom til å ha lang levetid. Nå, noen få tiår senere erfarer man at det ikke er tilfelle.
 12. Å kjøre desktop på Linux er like problemfritt som å kjøre Windows (se spill som et eget område). Som privatperson så er det ingen problemer å finne gode alternativer til Microsoft Office, Adobe programmer osv. Det eneste problemet for en nybegynner at at vedkommende ikke vet at disse alternativene finnes, og hva de heter. Det er dog ikke vanskelig og finne ut av hvis man har et minimum av internett- og søkekompetanse. Nettsteder som AlternativeTo hjelper mennesker med å finne ut hva alternativene er.
 13. Skru på touchpad'en igjen? Noen maskiner har en tastekombinasjon for det, på andre trykker du på et dedikert hjørne (øvre venstre feks.) på touchpad'en for å skru den av og på.
 14. GIMP funker fint også med innebygd grafikk, ihvertfall til enklere ting (redigering av bilder, konvertering mellom forskjellige bildefil-formater).
×
×
 • Create New...