Jump to content

inside_446486

Medlemmer
 • Content Count

  718
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

538 :)

Recent Profile Visitors

3137 profile views
 1. Følger litt med på en fiberutbygging i området man kan kalle "Ekebergskrenten" i Oslo. De siste månedene har det vært utført en del micro trenching kombinert med litt "vanlig" graving/afaltering. Det har også kommet opp en rekke nye, grønne mellomstore metallskap merket "HOMX12345" der de siste sifrene ser ut til å være et løpenummer, plassert tett opp til Telenors eksisterende større CATV-skap. Kjenner ingen som bor akkurat der, og har heller ikke truffet noen å spørre, så jeg lurer på om noen her kan bekrefte at det er Homenet som eier disse? Navnet gir seg jo nesten selv, men fint å få det bekreftet. :) Har tidligere sett utbygging i samme stil i deler av Drøbak der Homenet har vært veldig aktive, og synes dette ser veldig likt ut. Jeg antar disse skapene kun inneholder passive komponenter som krysskoblingspanel, mens Ethernet-switchene er plassert i et noderom i området?
 2. Forslag: Kjøp en 5G-ruter som støtter bruk av ekstern antenne, og test først uten? Ting kan jo forandre seg, og du kan trenge eller ønske deg den eksterne antenna senere om du ikke nødvendigvis trenger den fra dag 1.
 3. Når blir så dekningskartet oppdatert tro?
 4. Et mulig dumt spørsmål men går det 2 kabler til dobbeltuttaket? Ellers kan man jo glemme gigabit (som krever 4 par per uttak)
 5. Ah, denne saken husker jeg - takk for påminnelsen, er jo relevant og interessant i seg selv - og hjelper vel å tenke på at det finnes verre konsekvenser enn en falsk alarm i ny og ne
 6. Ja, jeg tror vel også RIPE er den eneste kilden operatørene kan styre aktivt her. Og om Homenet f.eks. har delt opp blokkene så en del av IP-adresseblokka som i RIPE er "registrert i Bergen" faktisk brukes i Oslo og omegn så blir det jo ganske vanskelig for disse Geo-tjenestene å lene seg på RIPE som kilde. Det er jo vel sjelden et 1:1-forhold mellom tildelte adresseblokker, segmentering og ruting, så jeg kan se at det er en utfordring. Om Homenet dog IKKE bruker (hele) denne IP-blokka andre steder enn Oslo og omegn, ville det vært fint om de oppdaterte RIPE litt oftere enn hvert 10. år - siden det tydeligvis hentes informasjon derfra til slike formål. Det ville i det minste redusert problemet en smule. Noe av informasjonen Homenet har i RIPE peker på innfusjonerte (slettede) selskaper - som ikke lenger finnes i foretaksregisteret eller andre steder - å rydde litt kan vel neppe skade, selv om jeg godt forstår det ikke kommer øverst på lista over oppgaver. Se vedlagt info i bunnen av posten for de som er interessert. Årsaken til at dette bryr meg i det hele tatt er som nevnt at slike Geo-IP-tjenester brukes til "sikkerhetsformål" - som typisk trigger falske alarmer og støy når man bytter "lokasjon" mellom 2 steder det er "fysisk umulig" å reise så raskt som sesjonene tas ned/etableres. Det er vel kanskje heller denne formen for deteksjon som ikke er helt forenelig med mobilitet så lenge man baserer seg på upålitelige og/eller utdaterte kilder til informasjon. Uansett har jeg akkurat nå altså vunnet i "RIPE-bingo" og fått en adresse fra en blokk som er "hjemmehørende" i Bærum, noe Geo-tjenestene tydeligvis ser på som en del av Oslo. Så jeg har det vel bra frem til neste gang det gjøres endringer i mitt eller Homenets infrastruktur. #Eksempel på en range som benyttes aktivt i Oslo: inetnum: 62.63.63.0 - 62.63.63.255 netname: NET-Pronea remarks: INFRA-AW descr: Pronea AS org: ORG-PRON1-RIPE country: NO admin-c: BBAD1-RIPE tech-c: BBTE1-RIPE status: ASSIGNED PA mnt-by: MNT-BBFT created: 2008-04-15T12:48:06Z last-modified: 2011-07-22T13:26:35Z source: RIPE # Filtered organisation: ORG-PRON1-RIPE org-name: Pronea AS org-type: other address: Evjenveien 34, 9291 Tromso mnt-ref: mnt-bbft mnt-by: mnt-bbft created: 2008-04-14T13:20:42Z last-modified: 2017-10-30T16:11:29Z source: RIPE # Filtered role: BBFT ADMIN address: Pronea AS address: Evjenveien 34, N-9291 Tromso, Norway mnt-by: MNT-BBFT admin-c: mth tech-c: mth nic-hdl: BBAD1-RIPE created: 2007-08-20T12:03:42Z last-modified: 2012-07-24T13:07:50Z source: RIPE # Filtered role: BBFT TECH address: Pronea AS address: Evjenveien 34, N-9291 Tromso, Norway mnt-by: MNT-BBFT admin-c: mth tech-c: mth nic-hdl: BBTE1-RIPE created: 2007-08-20T12:10:36Z last-modified: 2012-07-24T13:09:06Z source: RIPE # Filtered
 7. Hm, aner ugler i mosen - kort tid etter dette innlegget over ble skrevet var det full stans i tjenester grunnet "fellesfeil" på DHCP hos Homenet - når tjenestene omsider var tilbake fikk jeg en adresse fra en helt annen range som (i følge whois) er registrert i Oslo. Om det har noen sammenheng med foregående "rot" aner jeg ikke, men nå er jeg plassert i en helt annen IP-blokk: inetnum: 195.139.152.0 - 195.139.155.255 netname: AS2116-HOMENET-FIBER country: NO admin-c: BNH2-RIPE tech-c: BNH2-RIPE status: ASSIGNED PA mnt-by: AS2116-MNT created: 2020-11-03T12:45:13Z last-modified: 2020-11-03T12:45:13Z source: RIPE Jeg får tviholde på IP-adressen jeg har fått tildelt nå så jeg ikke havner i en "omreisende" IP-blokk igjen.
 8. Jeg holder til i Oslo, og stusser på at IP-geolokaliseringstjenestene rundt om kring later til å ha veldig forskjellig informasjon om hvor IP-adressen min er hjemmehørende. Noen tjenester rapporterer faktisk "Oslo", mens andre rapporterer 3 forskjellige steder og fylker for én og samme adresse på samme tidspunkt: Bergen (Vestland) Hol (Hedmark) Kjeller (Viken) Tidligere har jeg bl.a. "tilhørt" en blokk i Tromsø og andre steder i landet. Diverse tjenester som "lokaliserer" meg får helt hetta av variasjonen og flagger meg av og til som "impossible travel" hvis jeg fra fra kontoret i Oslo og så plutselig kobler opp fra "Bergen" 20 minutter senere. Kan dette skyldes at min ISP Homenet gjenbruker IP-adresseblokker forskjellige steder i landet over tid, eller at de forskjellige lokaliseringstjenestene bruker forskjellige metoder for å forsøke å plassere meg? Jeg har forsøkt å snakke med Homenet/Globalconnect om feil/utdatert informasjon i Whois et par ganger (Siden jeg antar det er én av kildene) men det virker som de rett og slett ikke bryr seg om det. Slik ser "min" nåværende IP-blokk ut i Whois: inetnum: 193.75.48.0 - 193.75.55.255 netname: VENTELO-DHCP-BERGEN descr: Ventelo DHCP Bergen remarks: INFRA-AW country: NO admin-c: VENT-RIPE tech-c: VENT-RIPE status: ASSIGNED PA mnt-by: AS2116-MNT created: 2012-05-29T16:39:51Z last-modified: 2012-05-29T16:39:51Z source: RIPE
 9. Har du fri sikt mellom byggene kan nok en trådløs bro klare biffen. De som bruker høyere frekvenser enn vanlige wifi-nett er heller ikke plaget av forstyrrelser fra disse. Finnes 60 GHz-broer fra flere produsenter, men disse ser ut til å være de rimeligste. De har en vanlig nettverksport i hver ende, så tilkobles broen i garasjen et vanlig wifi-aksesspunkt: https://mikrotik.com/product/cube_lite60 https://www.dustin.no/product/5011216211/wireless-wire-cube-60ghz 150 meter bør jo være godt innenfor den oppgitte maksrekkevidden på 800 meter punkt-til-punkt.
 10. Du skriver dere har wifi fra før enkelte plasser - da ville jeg erstattet denne løsningen med et heldekkende wifi-system som kan dekke et større område, fremfor å lappe/repetere/forsterke det som allerede finnes der. Dårlig wifi er så irriterende at det er bedre etter min mening å ikke ha noe i det hele tatt Både Ubiquiti, Mikrotik og andre lager relativt rimelig utstyr med (semi)profesjonelle egenskaper som fint kan brukes til en slik løsning. Wifi-AP og slikt er strømforsynt utstyr som står på 24/7 og man ønsker ikke ha noe skrot som i verste fall kan ta fyr (!) i en garasje. Det dere velger må også kunne tåle litt fukt, støv og annet som vel typisk finnes i et slikt miljø. For å få dette bra i et såpass stort areale som 10000 Kvadratmeter og ikke har egne folk boende i sameiet som jobber med slikt, er det nok lurt å bruke en profesjonell aktør som har gjort det før, kan utføre befaring, analyse og planlegging og støtte dere i etterkant. Selve den fysiske monteringsjobben kan dere evt. gjøre på dugnad om dere vil spare penger på manuelt arbeid. Om dere har noen som kan "drifte" dette inhouse i etterkant kan dere evt vurdere planlegging og rådgivning fra en seriøs konsulent/freelancer (ville da etterspurt referanser fra andre). Mulig noen her på forumet kanskje er interessert.
 11. Nei, dette ser ut som TP-patchkabler og Ethernet-switcher. Misunner ikke den som skal feilsøke her
 12. Det du lenker til er jo et eksempel på at ikke alt handler om hva som er "teknisk mulig" av last mile-teknologi til en hver tid. Det kan også finnes andre hensyn som økonomi, behov for standardisering eller i dette tilfellet regulering av en dominerende markedsaktør. Artikkelen viser Telenor (og deres kundes) syn på saken men belyser ikke andre sider av saken. Og Telenors HFC-nett er som kjent ikke underlagt samme type regulering som fibernettet som omtales her. Tror du skal slite nok med å bruke en nettverksdisk over ditt eget Gigabit Ethernet LAN til redigering av 8K om du ikke skal blande inn en offentlig internettforbindelse inn i dette. For meg har overgangen fra HFC til Ethernet for noen år siden først og fremst gitt høyere upload (grunnet en symmetrisk aksess), økt stabilitet, færre feilkilder og en renere leveransekjede. Selv om du får gigabit levert hjemme skjer det ingen mirakler, og betyr ikke at man kutter ut alt av lokal lagring. Cloud storage er fint nok til sitt bruk som til online backup og synk, men erstatter ikke lokal lagring som brukes til redigering av bilder/lyd/video.
 13. Både dyrere utstyr, lav etterspørsel og et ønske om standardisering spiller vel inn her. Store aktører som Telia og Telenor shopper ikke det som er tilgjengelig av modem til en hver tid, men gjør langsiktige avtaler om uttak av et visst volum. Sagemcom (som Telia bruker som leverandør av HFC-kundeutstyr) har lenge hatt et 3.1-modem med en 2,5 GbE-port på LAN-siden - Telia har ikke skrevet noe om når (eller hvis) de kommer til å ta dette i bruk, men jeg tipper de har hatt det i testlaben sin lenge. Ved å ha modem med kun 1 Gbps-porter på LAN-siden sikrer de seg også (indirekte) at ikke alt for mange av kundene belaster nettet alt for mye. Så jeg blir ikke overrasket om Telia beholder Sagemcom 3890 så lenge det er en modell produsenten støtter fullt ut. Om Telenor noen gang kommer med noe mer enn 1 Gbps via HFC er vel kanskje mer tvilsomt hvis HFC-satsningen der i gården er å holde liv i nettet frem til de flytter kunder til fiber?
 14. De leverer internett-tjenester både i Telenors fibernett (GPON) og andre fibernett som f.eks. OBOS OpenNet, ja. Hva det har med Telenor 1 Gbps-tilbud over coax å gjøre, forstår jeg derimot ikke.
 15. Har du både Telenor GPON og Telenor HFC hjemme bør du jo kunne sammenligne selv. Vanskelig å vite hva du vet og hva du trenger å vite når du ikke gir noe informasjon om hva du har selv. Skjønner ikke hvem som skal gå konkurs og hvorfor?
×
×
 • Create New...