Jump to content

inside_446486

Medlemmer
 • Content Count

  439
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

192 :)

Recent Profile Visitors

2397 profile views
 1. Det bli ikke mindre forsinkelse av å pakke datapakker inn i andre datapakker og kalle det « VPN». Det du beskriver over er jo ikke mer mystisk enn at en VPN-løsning introduserer enda en forsinkelse i tillegg til det du har fra før - som skyldes avstand. Flere ledd, større forsinkelse. Det tar tid å pakke inn og ut trafikk på begge sider. Det blir heller ikke færre ruterhopp på veien av å bruke VPN, avstanden i luftlinje er uansett den samme, og all trafikken din starter uansett i Estland. Du ser ikke rutinghoppene på veien siden trafikken går via et virtualisert nettverkskort mellom VPN-klienten som har en IP-adresse i «Estland» og VPN-gatewayen i Norge. Du vil derfor kun se rutinghoppene frem til klientens nettverkskort og fra gatewayen i den andre enden. Alt i mellom blir «usynlig» for deg, men trafikken passerer dem jo likevel på et underliggende lag i stacken. En «tunnell» gjennom mobilnettet Oslo-Tallin (30 ms) så en ny «tunnell» over internett Tallinn-Oslo (30 ms) er ikke oppskrift på god ytelse hvis du skal bruke innhold fra Norge eller andre steder enn Estland og omegn. Som nevnt før vil du nok treffe lokale CDN i Estland og omegn for en del typer innhold, noe som kan gi deg bedre resultater (30 ms eller deromkring) siden hoppet fra operatørens internett-gateway i Tallinn blir kortere. Lokale CDN kombinert med triks som flere parallelle TCP-sesjoner forsinkelsen ikke merkes like godt i alle tilfeller. Særlig effektiv eller «bærekraftig» vil denne løsningen uansett ikke være.
 2. Nei, det hjelper ikke å bytte DNS eller bruke VPN - du er tilknyttet internett fra Tallinn og det er nok fint lite å gjøre med akkurat det. Mobilterminalen er tilknyttet telenettet, et lukket nett der kun teleoperatører har adgang, det er ikke det samme som internett, og de to har i utgangspunktet ingenting med hverandre å gjøre. Tilgang til internett er kun ett av mange bruksområder for mobildata selv om det er dette som dominerer. Det finnes også bruksområder for mobildata der man er tilknyttet et lukket (feks bedriftsinternt) nett via en egen APN. For internettaksess vil datatrafikken fra din terminal går via en gateway (P-GW) din operatør har sitt nett der trafikken sendes oppstrøms til nettverksinfrastruktur som igjen er tilkoblet det offentlige internettet via en ISP - ofte har operatøren også ISP-rollen. Når du beveger deg utenfor din operatørs fysiske nett og kobles på en operatør som har en roamingavtale med din operatør, vil all trafikk fra din mobil typisk sendes over telenettet til din operatør og behandles videre der. Både samtaler og datatrafikk vil som hovedregel fremdeles produseres av operatøren der du har abonnement, og operatøren i utlandet sørger bare for en videresending av trafikk over telenettet. Når du er utenlands med et abonnement fra Telia i Norge er det Telias gateway ("P-GW") mot internett som brukes - du vil derfor ha en IP-adresse som peker mot en ruter som befinner seg på Økern selv om du fysisk befinner deg på stranda på en øy i stillehavet. Det samme skjer når du bruker et abonnement fra Estland, da går trafikken over telenettet hele veien til Tallin og først der treffer du internett. Det finnes visstnok teknisk støtte ("LBO") for å gi gjeste/roamingbrukere tilgang til en lokal "internet breakout" i nettet man besøker, men dette ser ikke ut til å være særlig utbredt. EDIT: Les mer om du er interessert i temaet: https://www.tutorialspoint.com/lte/lte_roaming_architecture.htm
 3. Speedtest-appen bruker bl.a. lokaliseringstjenester for å finne nærmeste server, noe som normalt er fornufig, men din trafikk går via Tallinn hele tiden og det er en situasjon appen ikke hensyntar. Innhold du opplever leveres fort er sannsynligvis hentet fra CDN eller cache lokalt der borte.
 4. Tja, det er langt fra oslo til Tallinn og tilbake som er den veien trafikken din tar. Kanskje operatøren i Tallin har en transparent caching proxy stående, og for ukryptert trafikk som FTP leveres fila derfra istedet for fra Oslo. Halvert latency har litt å si. Samtidig går trafikken internt på operatørens nett og de slipper belaste oppstrøms-forbindelsen mot utlandet. En En boks i Tallinn blir jo langt nærmere når internett-gatewayen din befinner seg der. Test mot Speedtest-servere i Tallinn så kan du se om ikke det går litt raskere.
 5. Forstår ikke hva du mener er vanskelig her. Det er vel nok av applikasjoner til Android som viser all tenkelig og utenkelig informasjon om tilknytningen til basestasjon(er) terminalen kommuniserer med? Hvilke bånd som brukes i øyeblikket er vel helt grunnleggende funksjonalitet i disse appene.
 6. Vet ikke hva de andre har gjort men jeg endte opp med å innføre MikroTik RB260GS her så denne meldingen er skrevet uten at pakkene har berørt noen Genexis-boks https://mikrotik.com/product/RB260GS Meget fornøyd. Enkel, rimelig og kraftig nok. Bruker den kun som switch med swOS.
 7. Jeg tror jeg gir opp å forstå om du får 30 eller 200 mbit fra denne basestasjonen. Hvis du får 200 og de sier de max tilbyr 230 er det vel ikke så mye mer å hente? Da er det vel for mange om beinet. Du bør jo enkelt kunne se hvilke bånd du bruker på telefonene du tester med?
 8. Det er hvf den høyeste frekvensen som er tilgjengelig, og den gir teoretisk best throughout. Så er du neppe alene om denne. Har du nå testet med Telia- og Telenor-abonnementer på samme basestasjoner? Eller er det fortsatt et brukt prepaid-abonnement fra Estland kjøpt på eBay? I så fall kaster du bort din egen tid og andres. Håper du forstår at det ikke fører til noen positiv effekt på ytelsen å flytte datapakker over halve Europa før det når internett via en gateway i Tallinn. CDN o.a. blir plutselig veldig langt unna og du legger på flere titalls millisekunder i latency. Og igjen vet du ikke hvordan Telia behandler roaming-trafikken din oppstrøms. Selv om de ikke tar betalt for datatrafikken og påstår alle behandles likt, har de nok noen sine policies, roamingavtaler og mekanismer for å hindre overforbruk. Ja, det er fri roaming i EU men Telias nettverksfolk lever ikke i en boble, de vet nok meget godt at det er noen som spekulerer i bruk av abonnement fra lavkostland. Håper du også har reflektert over at all trafikken din passerer et knutepunkt som er underlagt et annet lands personvernregime og lovverk. Du gjør det i det minste enklere for de som ønsker å overvåke deg siden det ikke omfattes av Norske personvernregler. Og med et mobilabonnement som kan trianguleres siden du sikkert er mellom 3 basestasjoner eller flere er det jo relativt enkelt å peke ut nøyaktig hvor du holder til. Anonyme prepaid-abonnement er vel noe som sikkert er populært blandt folk som har noe å skjule - siden det er vanskelig å vite hvem som bruke det og trafikken originerer fra utlandet. Så kanskje det går litt tregt fordi du deler basestasjon med en Albansk heroinsmuglerliga og trafikken din gjennom den lokale basestasjonen av den grunn er underlagt kommunikasjonskontroll av Kripos? Telia og andre operatører er jo lovpålagt å tilby Norske myndigheter tilgang til grensesnitt for kommunikasjonskontroll hvis det foreligger en kjennelse som åpner for det. Kanskje Kripos har bedt dem sette på litt shaping så de rekker å analysere hva som foregår. De andre er sikkert glade for at Kripos må bruke tid på trafikkanalyse og utelukke deg som et medlem i ligaen etter de ser du kun laster ned Linux-distroer og bruker Steam. Da bør det gå raskere når de fjerner shapingen. Kanskje fyren som selger SIM-kort på eBay samarbeider med denne ligaen for å spre kilder til forvirring for å gjøre det vanskeligere for lokale myndigheter å spore dem som faktisk har noe å skjule? Sikkert småpenger for dem å sponse innkjøp av en bunke prepaid-kort. Eller kanskje det er en felle, og dette er manipulerte SIM-kort som allerede overvåkes av Estisk sikkehetspoliti siden de vet at målgruppen kan ha lyssky motiver. Spekulasjoner? Lite sannsynlig? Absolutt, men hvis du først begynner å gruble på årsaker til at ting går tregt er det mange muligheter.
 9. Ble litt forvirret nå - i forrige post skrev du at hastigheten på din lokale basestasjon varierer mellom 200 og 50 Mbps - nå skriver du 30?
 10. Er det en hovedvei eller annen tungt trafikkert vei mellom basestasjonen og deg så har du kanskje svaret på den varierende ytelsen? Det å frigjøre 2100 MHz (og faktisk bruke det) fra 3G til 4G vil vel hjelpe, og det er jo på gang. Men som nevnt før bør du teste med et abonnement fra netteier - for å vite hva basestasjonen er god for. Hvert bånd inneholder både ned- og opplink. Eks 2500-2520 opp og 2620-2640 ned hos Telia i 2600-båndet under gjeldende lisens Hvis du tenker på hvilket/hvilke bånd som brukes til opplink ved bruk av CA, kjenner jeg ikke status for opplink-CA på terminaler og basestasjoner. Vil tror det varierer hva som støttes, og også her kan variere hva netteier tillater roaming-gjester å bruke av CA.
 11. Nå vet du hvf at terminalen og abonnementet kan gi bedre ytelse hvis forholdene ellers ligger til rette. De kan jo rett og slett vært hardt belastet da. Hvor står basestasjonene ift vei, jernbane og annet? De som er plassert rett ved innfartsårer har vel nok brukere til at de må porsjonere ut kapasiteten. Står Telia og Telenor på samme sted? Ser du sektorantenner som peker i din retning? Dekker den et stort område og mange sektorer? Sammenfaller retningen på sektorantenner som peker «mot deg» med et boligfelt/område med dårlig bredbåndsdekning så mange kan tenkes å belaste denne med mobilt bredbånd? Dersom det både er en trafikkert vei og en slump brukere som henger på denne for sin daglige internettaksess så blir det kanskje mange om beinet. Har du sjekket erfaringer med basestasjonene i diverse forum der folk poster og deler info om basestasjoner? Har du fri sikt til andre basestasjoner du kan prøve med retningsantenne?
 12. Vesentlig bedre specs, men betyr vel lite hvis du begrenses av andre ting som nevnt over. Med en CAT20-ruter. Telia-abo, 4 bånd tilgjengelig og fri sikt 500 meter bort burde jo prognosene være gode for litt økt ytelse målt via nettverkskabel koblet rett i ruteren. Siden ruteren har batteridrift er det enkelt å teste utendørs også, og evt. andre steder hvis basestasjonen henger på en tynn eller overbelastet backhaul.
 13. Med 515 meter avstand og fri sikt (?) bør det være mulig å åpne et vindu eller teste utendørs? Da får du jo et inntrykk av forskjellen ute/inne med og uten retningsantenne. Godt mulig du har mer å hente på en annen ruter enn den Aircard-tingen som er en forlatt produktserie. Trenger du bedre ytelse nå så er det uansett flere ting å prøve. og et Telia-abonnement i en mer oppegående ruter er to slike ting som bør sjekkes av. Med 4 bånd og CA bør peak-ytelsen kunne ligge i nærheten av det jeg selv opplever med Telenor, og de bikker 500 ned og 120 opp på en god dag. Da er det snakk om Speedtest-resultater med flere HTTP-sesjoner. Den basestasjonen jeg bruker er neppe lavt belastet, og dette er hastigheter som måles i litt "off-peak"-tidspunkter som søndag morgen o.l.
 14. Sløse bort tid synes jeg det virker som du klarer fint selv, så ikke klag på folk som forsøker bidra med innspill. Du leste kanskje ikke hele setningen "bør monteres på mast/veggfeste - så høyt det er praktisk mulig med den kabellengden som følger med"? Dette er ingen antenne man som regel ønsker å bruke innendørs - hele poenget er å komme utenfor husets 4 vegger og høyt opp - du har ikke nevnt noe om innendørs bruk hittil. Hvis poenget at du vil ha maks burst-ytelse når det er tilgjengelig kapasitet på basestasjonen er det viktig med gode signalforhold på alle de båndene du skal kombinere, og en utendørs antenne vil som regel gi det mest stabile resultatet over tid. Det er også et poeng å ha en antenne som faktisk tåler utendørs bruk i Norsk klima. Det er også nevnt flere ganger at det er mange variabler - utstyr, signalstyrke, hvilke / hvor mange bånd/bærer du har tilgang til, oppstrøms-kapasiteten på basestasjonen, abonnementet - hvordan avtalen med netteier regulerer tilgang til kapasitet (inkl bruk av CA) 3600 MHz som du nå plutselig trekker inn er ikke i bruk til LTE her i landet. Det er tenkt brukt til 5G. Dette vet du vel egentlig?? Jfr. dette side 7 som viser hvilke bånd og båndbredde som brukes av hvilke nettverkseiere her i landet: https://eng.nkom.no/topical-issues/news/_attachment/40945?_ts=168b83e4053 Mener du å låse bruken til 2600 MHz så kommer det an på ruteren, eneste jeg har fått til å låse båndet på er Huawei-bokser som ikke støtter CA. F.eks. M1 som jeg bruker til vanlig kan kun settes til "LTE", og hvilke(t) bånd som skal brukes velger den selv. Det er vel å foretrekke så man beholder dekningen hvis et bånd er overbelastet, faller ut eller er rammet av støy. Vet du at 2600 Mhz er tilgjengelig på den basestasjonen du har kontakt med? Det er ikke alle steder dette er tilgjengelig, og det brukes typisk i tett befolkede områder. Finnsenderen.no viser deg det netteier har rapportert, og man kan håpe det er oppdatert informasjon. Uansett: skal du benytte høyere frekvenser og ikke har fri sikt til en basestasjon med sektorantenner pekende rett på deg 100 meter unna kan det igjen være poeng med en antenne montert utendørs hvis du skal ha en god opplevelse av mobilt bredbånd over tid. Andre er godt fornøyd med å sette ruter/antenner nært et vindu på hytta. Uavhengig av hva som finnes av utstyr på basesasjonen, er det (som nevnt før) ikke alle nettverkseiere som gir virtuelle operatører (MVNO) full tilgang til alt i nettet og flere begrenser bruk av CA - lykke til med å få Telia kundeservice til å komme med rett informasjon om dette. Det finnes andre forum enn dette der folk er mer oppdatert på detaljer og har praktisk erfaring med hvilke MVNO som tillates å bruke hva fra nettverkseieren. Les der. Edit: https://www.diskusjon.no/forum/20-mobiloperatører-og-tjenester/
 15. Tja, si det - Telenor kommer sikkert til å si noe om utbyggingsplaner når det først er lansert. Tipper de først fyrer opp for publikum der de har piloter og så bygger de vel ut både i tett befolkede områder og mer tynt befolkede områder der de vil hente inn kunder på FWA over 5G. Kommer neppe noen flere svar om dette her i tråden som hverken handler om 5G eller utbygging.
×
×
 • Create New...