Gå til innhold

Chatte-tråd for oss på Akam!


Anbefalte innlegg

 

Hva er fordelen med et fullframe kamera kontra crop når det gjelder sportsfotografering? Jeg ser poenget med en stor og lys søker, men man "mister" jo tross alt noe på brennvidden. Klart kan man beskjære, men blir dette aktuelt å gjøre med alle de bildene en sportsfotograf tar? Det er vel snakk om 1/3 lengre objektiver for å oppnå samme utsnitt som med et cropkamera?

 

Jeg er ingen sportsfotograf, og har svært liten erfaring med fullframe hus, så det er hovedsakelig tanker jeg deler her. Kan noen opplyse meg om de store forskjellene og likhetene mellom et fullframe vs crop når det kommer til sportsfotografering. Personlig har jeg jo alltid lest at cropkameraer lønner seg til sportsfotografering :)

 

For det første - sportsfoto innebærer ikke at man må ha lengst mulig brennvidde til enhver tid. Mange setter likhetstegn mellom sportsfoto og fotballfoto, der man til tider har fordel av litt rekkevidde, men det finnes mange andre idretter som sportsfotografer må involvere seg i, der en 70-200mm (på fullformat) gir mer enn nok rekkevidde.

 

For det andre - man "mister" ingenting ved å ha større sensor, og man tjener ingenting på ha mindre sensor, i forhold til brennvidde. Man kutter bare bort en del av bildet, og uansett hvordan man snur og vender på det, man kan aldri få noe ekstra ved å ta bort noe ;)

 

Over til det som i hvertfall for meg er den viktigste grunnen til å ønske fullformat til sportsfoto. Når man fotograferer idrettsutøvere i konkurransesammenheng har man så godt som alltid en forstyrrende bakgrunn. Det kan være reklameplakater, publikum, bygninger og landskap, eller andre utøvere. Dette vil man ikke ha med på bildet, og da er muligheten for tynn dybdeskarphet alfa og omega, og fordelen fullformat har på dette området er gull verdt.

 

Så kommer de bildekvalitetsmessige fordelene ved å ha ett større areal å samle inn lys på. En fullformatsensor er 70% større enn 1.3x crop, 125% større enn 1.5x crop, 156% større enn 1.6x crop og 300% større enn 2x crop. Det å samle inn såpass mye mer lys enn en mindre sensor medfører at bildet som helhet er en mer nøyaktig representasjon av det opprinnelige motivet, noe som gjør seg gjeldende i forhold til støy i skyggepartier og i svak belysning, større dynamikkomfang og mer nøyaktig fargegjengivelse.

 

Jeg kommer i hvertfall aldri til å gå tilbake til croppet sensor til sport og actionfoto.

 

 

Tusen takk til deg og Trondster for noen gode svar! Det er ikke tvil om at jeg i lang tid har lagt sportsfoto og fotballfoto under samme kategori, kanskje det er mangelen av andre type sportsbilder i bildetrådene på forumet?

Uansett gir det hele mer mening etter å ha lest svaret ditt, og når man ser det sort på hvitt er det ikke tvil om at fordelene ved ff er mange. For den ivrige sportsfotograf ser jeg jo nå at ff i de fleste tilfeller lønner seg, og at dagens nye modell er et steg i riktig retning. For sportsfotografer er det andre ting å jakte på enn brennvidde. Jammen lærte jeg ikke noe i dag og! :)

Endret av FredrikV.
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kjapt spørsmål ang skjermer.

Hvordan er det å redigere bilder på en TV-skjerm. Vil man kunne klare å få kalibrert den (ganske) riktig?

Skal nemlig kjøpe meg ny laptop, men i det prissegmentet (og den laptopstørrelsen) jeg skal kjøpe i ser det ut som det bare er dårlige skjermer å oppspore. Men har da en ny LED TV.

Er det noen som har erfaring med dette?

Lenke til kommentar

Fant noen kule bilder i fra Prypiat...

Synes noen av dem var litt overredigerte da.

http://www.howtobear...ndoned-prypiat/

Spennende sted! - men dessverre litt for lite arbeid i etterbehandlingen. Ser ut som at mange* av bildene er tatt inn i et "hdr program" og tatt ut igjen uten noen form for justeringer.. Forferdelig mye "haloes" rundt omkring.

 

*Ikke alle bildene var håpløse..

 

Men det var flott dokumentert :)

Lenke til kommentar

UPS er et mareritt! ringe klarer de ikke; levere klarer de heller ikke. Lurer på hvorfor man bruker dem overhode. Siste gang.

hehe, tenkte å linke til den store UPS klagetråden her på forumet, men så la jeg merke denne posten :tease:

Litt forundret over hvor brutalt de klarer rote det til plutselig; alltid fungert perfekt tidligere. Men tydeligvis noen nye mennesker som styrer i Oslo; noe jeg har merket for å si det pent!

 

Edit:

Forøvrig ingen forståelse hos dem; "budene har jo ikke telefon med seg, vi ringer aldri". Pakken brukte 1.5 døgn fra USA til Oslo; Oslo har brukt 1 uke på å prøve å levere ut; noe de ikke har fått til. Har snakket med dem flere ganger også; og det magiske er at all info jeg har gitt dem har de heller ikke klart å registrere noen steder.

Endret av TGB
Lenke til kommentar

De som har den neste halvtimen ledig bør absolutt ta en titt på fotovideos livesending av Harald Henden som i dette sekund holder et sterkt foredrag om kamera i krig og konflikt. Meget interessant og sterkt!. Foredraget blir ikke sendt live, så om du vil se bør du forte deg :)

Endret av FredrikV.
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Da var foredraget over. I enkelte perioder var det noe hakking, men heldigvis tok de affære og ordent dette. Ifølge de var det rett og slett at det var mange innom for å se. Meget interessant foredrag, og ikke minst spennende og samtidig sterkt å se bildene fra konfliktene og ikke minst hotellet hvor den norske journalisten ble drept. Nå har jeg ikke vært på mange foredrag, men dette er det som pr dags dato har gitt sterkest intrykk på meg, og et av de bedre jeg har sett på lang tid. Ikke tvil om at Harald Henden er en svært dyktig fotograf, men også et svært reflekterende menneske :)

Endret av FredrikV.
Lenke til kommentar

UPS er et mareritt! ringe klarer de ikke; levere klarer de heller ikke. Lurer på hvorfor man bruker dem overhode. Siste gang.

Tollpost er ikke noe bedre. Har i løpet av de siste to månedene fått fire pakker tilsendt via dem. (Dvs to av dem har enda ikke kommet fram.) Har i alle tilfeller fått beskjed om at pakken er ankommet utleveringssted, men de har ikke sett eller hørt noe. Den første pakken kom fram dagen etter, mens pakke nummer to brukte nesten tre uker. De to siste er nok rett rundt hjørnet.. eller noe :)

Lenke til kommentar

Har vært på treff med mindre en tre personer :)

 

Jeg vet ikke helt ennå, men det er store muligheter for at jeg dukker opp :)

Halden er for langt :) (lat)

Foreslår fototreff i verdens navle, Heggedal.

 

 

Ett litt mer seriøst forslag for senere som jeg vet tomsi sikkert er med på: Sandvika :)

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...