Gå til innhold
Trenger du tips og råd? Still spørsmål anonymt her ×

Infotråd rundt seksuelle begreper


Eplefe

Anbefalte innlegg

Det virker til at forumet kunne trenge en utgreing av seksuelle begreper, så jeg har valgt å ta på meg denne oppgaven. Vi begynner med seksuell orientering, følger litt opp med seksuelle preferanser (BDSM Og lignende), og avslutter med fetisjer.

 

Her i tråden kan dere stille spørsmål dere måtte ha rundt temaene, men svar som ”sykt” eller ”herregud så ekkelt” vil bli slettet uten varsel. : )

Seksuell Orientering

Heterofili: Å være tiltrukket av en av motsatt kjønn.

Parafili: Nøytralt samlebegrep i psykologien og sexologien for ulike mindre vanlige seksuelle interesser/legninger, som for eksempel ekshibisjonisme, transvestitisme, sadomasochisme og pedofili.

Nekrofagi: blanding mellom nekrofili og kanibalisme.

Homofili: Å være tiltrukket av en av samme kjønn som deg selv.

Androfili: Å være tiltrukket av menn, uten at det sier noe om ditt kjønn

Gynofili: Å være tiltrukket av kvinner, uten at det sier noe om ditt kjønn.

Panfili: Å være tiltrukket av en person uten at vedkommendes kjønnidentitet eller biologiske kjønn har en innvirkning på tiltrekningen din.

Bifili: Å være tiltrukket av begge kjønn (dette er dog som oftest avhengig av deres biologiske kjønn og kjønnidentitet)

Aseksualitet: Ingen seksuell tiltrekning i det hele tatt (disse kan allikevel forelske seg, men de blir rett og slett ikke kåt på deg)

Pedofili: Å være tiltrukket av prepubertale barn

Hebefili: Å være tiltrukket av personer i ung pubertetsalder, men fortsatt under seksuell lavalder (13-16 år)

Zoofili: Å være tiltrukket av dyr

Nekrofili: Å være tiltrukket av døde mennesker

Polygami: Ekteskap eller forhold til flere personer.

Promiskuitet: Fullstendig seksuell løssluppenhet. Man tar ingen hensyn til samfunnets normer for normalt samliv, og eier som oftest lite hemninger på det seksuelle plan.

Klismafili: Å tenne på å få klyster.

 

Seksuelle preferanser

"Safe, sane and consensual" (SSC): Et uttrykk for "sunn sadomasochisme", men med usikker praktisk betydning. På norsk kalt "sikker, sunn og samtykkende" (SSS).

RACK ("Risk Aware Consensual Kink"): Uttrykk for "sunn sadomasochisme". Uttrykket er konstruert av folk som ikke liker uttrykket "safe, sane and consensual".

 

BDSM: En utvidet forkortelse for sadomasochisme. BDSM står for "Bondage & Discipline, Dominance & Submission, Sadism & Masochism"

Dominanse/Underdanighet

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor

Dom: Dominant mann.

Domina: Dominant kvinne. På engelsk brukes ofte ordet Domme. Et annet ord, som brukes i mindre grad, er Dominatrix.

Dominant: Fellesbetegnelse på seksuelt dominant person; person som liker å dominere andre mennesker

seksuelt.

D/s: Betegnelse på den delen av sadomasochismen som har med dominanse og underdanighet å gjøre.

Master: Engelsk ord for "hersker", som også blir brukt litt på norsk.

Mester: Fornorsket ord for "master" - "hersker".

Mistress: Engelsk ord for "herskerinne".

Hersker: Betegnelse på dominant mann i et SM-forhold.

Herskerinne: Betegnelse på dominant kvinne i et SM-forhold.

Sadisme: Nytelse av å påføre andre smerte. Dette kan være kontrollert i SM-forstand, eller ukontrollert i form av mishandling. Uttrykket sadisme kommer fra franske Marquis de Sade.

Sadist: Person som nyter å påføre andre mennesker smerte.

 

Sadomasochisme: En seksuell legning som i hovedsak dreier seg om å dominere andre eller selv å bli dominert, og/eller å gi eller bli påført smerte. Det seksuelle ligger som basis, men alle aktivitetene innenfor SM trenger ikke nødvendigvis å gi seksuell nytelse. Forkortes SM, S/M eller S&M. En utvidet forkortelse er BDSM.

 

Service-sub: Betegnelse på underdanige som i hovedsak liker å oppvarte de dominante, i stedet for å bli ydmyket. Ydmykelse er en viktig del av SM-opplevelsen for mange som praktiserer det. Mange, men ikke alle underdanige sadomasochister tenner på ulike grader av ydmykelse.

Sub: Populær forkortelse av det engelske ordet "submissive"

Underdanig: Seksuelt underdanig person; person som liker å underkaste seg for andre mennesker seksuelt.

Switch: Sadomasochist som har både en underdanig og en dominant side, og som liker begge deler, avhengig av situasjon og humør.

Masochisme: Nytelse av å bli påført smerte. Dette kan være i SM-forstand, eller i en sykelig form. Uttrykket

masochisme kommer fra østerrikeren Leopold von Sacher-Masoch.

Masochist: Person som nyter å bli påført smerte, vanligvis seksuelt.

Painslut: Betegnelse på ekstreme masochister som liker og tåler mye smerte.

 

Slave, slavinne: Betegnelse som oftest brukes om en ekstrem form for underdanig, som følger sin Hersker eller Herskerinne i ett og alt, og adlyder tilnærmet blindt. Brukes også av enkelte om alle underdanige.

Slavekontrakt: Kontrakt mellom "slaven" og hersker/innen som regulerer visse forhold i samlivet mellom dem. Det er lite trolig at slike slavekontrakter er juridisk bindende, men mange SM'ere foretrekker likevel å formalisere forholdet seg imellom med slike kontrakter.

Subspace: Et endorfinkick som oppleves som en slags transetilstand eller "rus" som masochister og underdanige kan komme i under intens SM-lek. Mange masochister og underdanige ser på subspace som det maksimale klimaks under leken. Også dominante og sadister kan oppnå et lignende klimaks, som da gjerne kalles Dom-space. Etter klimakset er det viktig at masochisten blir behandlet med omsorg, ellers kan ettervirkningen av endorfinkicket føre til midlertidig depresjon og tomhetsfølelse (også kalt subdrop) hos masochisten.

 

24/7: Brukes i SM-forstand i teorien om SM-forhold som varer døgnet rundt. I praksis betyr det ikke at de to i et SM-forhold leker eller er i SM-modus døgnet rundt, men at de bor sammen og lever i et forhold der SM er en viktig del av livet deres. Det finnes og folk som driver med kontinuerlig dominanse og submissivitet, f.eks. folk som lar partneren ha et eget bur og egen matskål osv, bruker straff og belønning (nå brukte jeg konstant rollespill med hund/eier som eksempel)

 

Ageplay: ("Barne-lek"). En form for SM der den underdanige blir behandlet som barn eller baby, og den dominante tar rollen som "mamma", "pappa", "tante", "lærerinne" eller lignende. Ageplay har ingenting med virkelige barn eller pedofili å gjøre.

 

Bondage: Binding. SM-lek der den underdanige blir bundet eller lenket opp, enten liggende fritt eller bundet i ei

seng eller til Andreaskors eller annet.

Andreaskors: Krysskors oppkalt etter apostelen Andreas. Brukes i SM til å binde underdanige/masochister

opp på under SM-lek.

82px-Andreaskreuz_mit_Model_Monique.jpg

 

Infantilisme: Ønske om å bli behandlet som et barn. Dette kan være mer eller mindre seksuelt. Det finnes mange grader av infantilisme. Mange infantilister er ikke sadomasochister, men liker bare å føle "barnet i seg" på en ikke-seksuell måte. I SM-sammenheng driver mange infantilister med ageplay. Infantilisme er ikke en sykdom eller unormalt, men snarere et kraftig ønske fra Dom/Dominaen om å vise omsorg for suben og for suben å bli tatt vare på.

Bleie-fetisj: Fetish for å gå i bleier. Mange bleiefetisjister er infantilister, men slett ikke alle.

Adult babies (AB): ("Voksne babyer"). Underdanige som liker å gå i bleier og bli dullet med som babyer.

 

Anal-lek: SM-lek som går på å stikke ting opp i endetarmen (rektum). Dette inkluderer til tider klyster.

Butt plug: "Anal-plugg". Brukes i anal-lek.

Cat o'nine tails: Pisk, opprinnelig brukt som strafferedskap i den britiske marinen, nå vanlig redskap i SM.

Collar: "Halsbånd". Tegn på at en underdanig er "eid". Kan sammenlignes med en giftering. Brukes fysisk av underdanige, og også i overført betydning på nett, som klammer etter navn for å vise at den underdanige er "eid".

Collaring: Seremoni der den underdanige blir tildelt sitt collar av sin dominante "eier".

 

Bottom ("bunn"): Betegnelse på en masochist eller underdanig som gjør det han/hun gjør uten å være særlig følelsesmessig engasjert. Brukes også av og til om masochister og underdanige generelt.

Top ("topp"): Betegnelse på en sadist eller dominant som gjør det han/hun gjør uten å være særlig følelsesmessig engasjert. Brukes også av og til om sadister og dominante generelt.

"Topping from the bottom": Engelsk uttrykk for det at en underdanig prøver å ta kontrollen fra den dominante. Det kan skje når den underdanige ikke er bevisst på sin rolle som underdanig, og så stiller for mange krav eller tar for mye initiativ overfor den dominante. Dette blir sett på som svært negativt.

 

Breath Control: SM-lek der den underdanige får begrenset muligheten til å puste, enten ved bruk av maske eller ved at han eller hun får holdt noe foran munnen og nesa. Breath play kan gi en rus-følelse hos den underdanige, men det kan være farlig, og må utføres med stor forsiktighet.

Branding: Brennemerking som SM-aktivitet.

CBT, "Cock & Ball Torture": Form for SM-lek der mannens penis og testikler blir pint og ofte bundet opp. Kan omfatte bruk av diverse kyskhetsinnretninger.

Crossdressing: Å kle seg i klær beregnet på det motsatte kjønn. Ofte skilles det mellom crossdressere, som

bare ønsker å ha på seg klærne til det motsatte kjønn, og transvestitter, som oppfører seg som og ønsker å være av det motsatte kjønn. Crossdressere og transvestitter er ikke uvanlig i SM-miljøet.

Edgeplay: Samlebetegnelse på SM-lek som kan ha ekstra stor risiko. Dette kan for eksempel være lek som inneholder blod, permanente kroppsforandringer, kniver og ild.

 

Etterbehandling: Omsorgsfull behandling av den underdanige etter intens SM-lek. Denne fasen av SM-aktiviteten er viktig for å sikre at den underdanige (og for såvidt også den dominante) føler seg bra og "stabil" igjen etter den intense SM-leken. Sadomasochisme har ofte mye mer med omsorg å gjøre enn det som vises til omverdenen, den dominante har et gigantisk ansvar for den submissive, og viser ofte stor omsorg for slaven sin.

 

Stopp-ord (safeword): Spesielt, på forhånd avtalt ord som brukes til å stoppe SM-lek hvis noe går galt. Dette ordet kan i prinsippet være hva som helst, men i Norge brukes oftest "rødt" for å stoppe fullstendig og "rosa" for å stoppe midlertidig. På engelsk brukes oftest "gult" ("yellow") for å stoppe midlertidig. Men i praksis kan hva som helst brukes som sikkerhetsord.

"Vanlige" Leker innen BDSM

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor

Fisting: Innsetting av hele hånden eller også til og med deler av armen i endetarmen eller vagina. Fisting er en ekstrem form for anal-lek, og må utføres med stor forsiktighet.

Golden showers: "Gyldne dusjer". SM-lek som består av å tisse på et annet menneske eller selv å bli tisset på. Kalles også for "vannsport" (watersports).

Ild-lek (fire play): SM-lek med ild.

Klyster (enema): Tarmskylling. Kan brukes som del av anal-lek, eller for å vaske endetarmen før anal-lek.

Kniv-lek: Sanselek med kniver. Knivlek består vanligvis av forsiktig stryking på huden med skarpe knivblader, uten å skjære i huden.

Mummifisering: En form for bondage der den underdanige blir pakket helt inn i plast eller andre materialer, slik at hen eller hun ikke kan røre seg i det hele tatt.

Nålelek: SM-lek med nåler. Midlertidig piercing med sterile nåler av varierende tykkelse. Kan også brukes som en mer ekstrem del av sanselek.

Sanselek: SM-lek med vekt på sansene til den underdanige. Den underdanige blir gjerne (men ikke alltid) bundet fast og/eller påsatt bind for øynene, og får så føle eller smake ulike ting. Det kan være ulike sorter smaker, lett berøring, kiling, kald og varm berøring, (svak!) strøm eller andre ting. Dette føles pirrende og intenst for den underdanige fordi han eller hun føler seg hjelpeløs og ikke vet hva som kommer.

Scarring: Skjæring med kniv i huden for å danne mer eller mindre dekorative arr.

Scat-lek: SM-lek med avføring.

Spanking: Ris på rumpa. I SM-sammenheng kan dette være både seksuell lek og straff.

Spanko: Populær betegnelse på person som tenner på å få eller gi spanking (ris på rumpa).

 

Rollespill: En viktig del av SM. Mange lever ut seksuelle fantasier og tar på seg roller i disse fantasiene.

Ponyplay: SM-lek der den underdanige tar rollen som "hest", med munnbitt og anal-plugg med "hale".

 

Old Guard: Hovedsakelig amerikansk betegnelse på tradisjonell SM, med stor vekt på respektfull opptreden og bekledning.

OTK: Forkortelse for "over the knee" - posisjonen over fanget som masochister ofte blir lagt i for spanking.

 

Paddle: Et redskap for fysisk straff eller SM-lek ("spanking"), av tre, hardplast eller lær, med form som ei lita padleåre. Opprinnelig (og fremdeles) brukt på barn i USA...

 

Vanilje: SM'ernes betegnelse på folk, klær og situasjoner som ikke har noe med SM å gjøre. Dette ordet blir brukt ganske mye for å skille mellom SM'ere og andre folk, også i Norge.

 

Fetisjer

Seksuell tenning på spesielle objekter. Kniver, smykker, undertøy, sko, fotballer, ballonger.. Ikke en gang fantasien setter grenser. Et fetisj betyr ikke nødvendigvis at man vil ha sex med gjenstanden man teller på, men at man tenner på det. F.eks. om man tenner på kniver betyr det ikke at man vil drive med scarplay eller lignende, det betyr at man tenner av å se kniver, og får lyst på sex av å se dem.

 

Og en STOR takk til DemoniZer

Endret av Eplefe
Fiksa tagger ~Alastor
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Fantastisk bra...

 

Likte den siste:

Fetisjer

Seksuell tenning på spesielle objekter. Kniver, smykker, undertøy, sko, fotballer, ballonger.. Ikke en gang fantasien setter grenser.

 

Blir kåt av å sjå ein kniv... "Å f*** tenk å få den opp i assen`a"

Redigerte litt for din skyld :)

Lenke til kommentar
Du er en stor ressurs for oss Eplefe. Lært meg noen nye begreper i dag og :)

Vet du skriver mer, så gleder meg.. Det denne jenta ikke kan om seksualitet, kan ingen.

Jeg foretrekker å si "Det jeg ikke vet om seksualitet er ikke verdt å vite" xD

(Nei okei, jeg tuller, det er nok hull i min kunnskap, så vel som andres. :))

Lenke til kommentar

For de spesielt interesserte:

 

Actrotomofil:

En person som blir seksuelt tiltrukket/opphisset av amputerte kroppsdeler.

 

Apotemnfil:

En person som blir seksuelt opphisset ved tanken på å miste en kroppsdel, enten ved kirurgi eller ved å fjerne den selv.

 

Dendrofil:

En person som foretrekker å ha sex med ett tre fremfor ett menneske.

 

Emetofil:

 

En dragning mot å kaste opp, eller bli kastet opp på.

 

Dacryfil:

Å bli seksuelt opphisset av å se tårer i partnerens øyne.

 

Nasofil:

Å bli seksuelt opphisset av synet av partnerens nese, samt å kose eller slikke denne.

 

Siderodromofil:

Å bli seksuelt opphisset av å kjøre tog.

 

Oculolinctus:

Ett svært sjelden fenomen, men beskriver en person som bare kan tenne seksuelt dersom hun/han får mulighet til å slikke partnerens øyeeple!

Det er i legevitenskapen rapportert om en kvinne som faktisk ikke var i stand til å få orgasme med mindre hun fikk lov å slikke sin elskers øyeeple.

 

Sacofricosis:

Egentlig ikke en fil, men beskriver den praksisen enkelte driver med hvor de lager ett hull i bukselommen, slik at de kan onanere på offentlig sted med minimal risiko for å bli oppdaget.

 

Axillisme:

De som foretrekker å ha sex i en armhule…

 

Taphefil:

Seksuell tenning på tanken av å bli begravet levende.

 

Agalmatofil:

En person som blir seksuelt opphisset av utstillingsdukker. Noen personer får en nesten ustoppelig trang til å onanere når de ser en naken utstillingsdukke i ett butikkvindu.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
×
×
  • Opprett ny...