Gå til innhold

Rapport refser DAB-lyden


Anbefalte innlegg

Det har litt å si at Norge er et veldig lite marked. Dersom ikke DAB bygges ut i noen andre land enn Norge og England, så må det da spesiallages utstyr for oss. Det medfører:

 

1) Veldig lite utvalg av radioer med DAB på sikt

2) Veldig dyrt utstyr

 

Når resten av Europa, med unntak av England (der de fortsatt kjører på venstre side...) har sagt nei, så burde Norge gjøre likedan. Dersom vi følger standarden, får vi billige og gode produkter.

7888414[/snapback]

 

eeh...Feil.

 

Frontier-Silicon og Radioscape, som til sammen leverer dab-moduler til 95% av markedet, kommer begge i løpet av året med chipper som støtter både DAB og DAB+ (MP2/AAC). Altså vil man selge de samme radioene i Norge som i resten av Europa, og prisen blir den samme. :thumbup:

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dette er jo typisk Norge, staten skal styre oss inn på en standard som ikke har slått ann på det internasjonale markedet. DAB er vel en standard som er like gammel som meg, dvs. snart 22 år gammel. Selv om alt ser ut til at det i framtiden vil bli sendt digitale signaler på FM nettet, velger alikevel Norge å satse på DAB formatet. Norge bestemte seg for DAB formatet på en tid vanlig praksis for innkjøp av datasystemer til offentlige etater, var å inngå anbudsrunder med NORSK DATA og andre produsenter, i dagens verden er dette selvsagt en helt håpløs metode.

 

Vi kan fort ende opp som Frankrike når det kommer til TV som er det eneste vesteuropeiske landet som har SECAM, og med all de ulempene det har medført for dem. Atpåtil har de sin helt unike understandard av SECAM igjen som selvsagt ikke er kompatibel med den de har i Øst Europa og andre SECAM land.

 

Norge bør vel heller vente å se hvilken standard som slår, ann og heller legge ned DAB nettet, slik at man ungår at norske forbrukere kjøper inn dyre radioer til en norsk særstandard. På den måten ungår man i hvertfall at vi havner i en felle der vi tilhører en liten gruppe land, med vår egen standard med dyre radioer, og sansynligvis dårligere lyd enn andre digitale radiosystemer som vil dukke opp.

Lenke til kommentar

Glad jeg aldri hører på radio jeg, så slipper jeg å krangle så fælt :p

Jeg kan ikke huske sist jeg hørte en radio som spilte musikk jeg likte(Sverige-tur med familien er helvete skal jeg si deg)

Radio-konseptet er noe tøv syns jeg. Jeg liker i hvert fall ikke at "store stygge" plateselskap skal betale seg inn i mine øreganger. Nei, nå må jeg gå å hvile litt. Ble dårlig bare ved tanken på radio. :tease:

Lenke til kommentar
Denne debatten er veldig morsom å følge. Her er det veldig mange "eksperter" som vil uttale seg og drar inn elementer som markedsøkonomi, hva som er godt nok for folk flest og at man må binde seg til en standard for flere år fremover (derfor MPEG1 Layer II codec).

Mener du at man kan diskutere samfunns-funksjoner som radio uten å dra inn samfunns-nytte, kostnad og markedet? En rent teknisk diskusjon?

Man kan fint lage oppgraderbart utstyr. Selv min billige "MP3-spiller" (i anførselstegn siden den også spiller andre formater) fra Creative lar seg utstyre med ny firmware. Eneste man trenger er en USB port på utstyret så kan man oppgradere selv eller levere inn hos forhandler for å få den oppgradert med støtte for nyere codecs. I bunn og grunn er jo en DAB radio en spesialisert datamaskin.

Hvor mye erfaring har du med å programmere FPGA eller legge ut ASICS? Du er kanskje en dreven dsp-progger?

 

Kan du kort skissere nødvendig struktur for å lage et radiosystem hvor enhetene skal koste ned mot 199,- på rema, holde 2 uker på 2 AA batteri, og hvor tante Olga på 72 skal oppdatere radioen sin via usb-plugg?

 

Hvorfor er ikke parabol-mottakere for tv oppgraderbar mhp kodingsstandard? Kan det være fordi MPEG2 dekodere er utrolig mye billigere og mindre strømkrevende når implementert som fixed chip i stedetfor ren softwareimplementasjon?

Forbrukere er ofte ikke så dumme som man tror. De er faktisk meget godt opplyste om du velger å kalle de hifi-entusiaster, nerder, vaskedamer eller konserndirektører. Og si at vi nøyer oss med hva som helst og greie alle over en kam synes jeg er frekt rett og slett.

Vi blir alle bombardert med reklame om forskjellige produkter og tjenester hver dag. Dette gjør inntrykk selv om vi ofte ikke innrømmer det. At større krefter velger å presse utdaterte teknologier over hodene på oss for en dyr pris er ikke noe vi bare bør la skje. Vi må si ifra.

7888534[/snapback]

Hva om noen prøver å lure oss til å betale mer enn nødvendig i skatt for å rive ned et halvferdig radionett av tilstrekkelig kvalitet, for å sette opp et helt nytt radionett som i praksis ikke gir bedre kvalitet men plass til flere kanaler slik at private aktører får mer anledning til å sloss om reklamepenger?

 

Hva om noen aktører øyner muligheten til å tjene mer penger på forbrukerne via IP-baserte tjenester og derfor genererer masse FUD i media?

 

 

-k

Endret av knutinh
Lenke til kommentar
hehe, etter å ha frekventert AVforum en stund har jeg lært å ikke være for påstålig når knutinh entrer scenen. Har man ikke ryggdekning kan man fort bli avkledd og refset. Ikke noe kritikk til deg denne gang Knutinh, godt at noen drar oss litt ned på jorda ;)

7890127[/snapback]

Takk :-)

 

Merk at jeg slett ikke er noen uforbeholden tilhenger av DAB. Det er for mange ukjente til å gjøre seg opp noen bastant mening. Det som overrasker (og irriterer) meg er at noen som tilsynelatende har enda mindre oversikt enn meg kan ha så skråsikre meninger om hva som er til det beste for forbrukerne og skattebetalerne.

 

-k

Lenke til kommentar

Jeg har som de aller aller fleste her inne ikke peiling på DAB, men jeg har kjøpt en slik boks som står på kjøkkenet. Den slipper ut liflig lyd hver dag, og fungerer utmerket på tross av alle spådommer og dommedagsløfter som skrives på tu.no og her...

Og den banker FM-radioen ned i støvlene på nesten alle punkter. Untatt utvalg av kanaler. Nærradioene mangler.

Men man kan jo ikke sammenligne lydkvaliteten med radiolyden fra HIFI-anlegget i stuen som har signaler fra kabelTV-anlegget. Men der hører man jo ikke på radio heller...

 

Skulle gjerne hatt en DAB i bilen, hvertfall når kanalvalget blir større.

Lenke til kommentar
Først og fremst så benyttes teknologi som ikke holder mål. De bruker MPEG-1 Audio Layer II som ved mindre enn 256kbps gir merkbart dårlig kvalitet. Og NRK sender med 128kbps.. så kvaliteten vil i de fleste tilfeller være dårligere enn eksisterende FM sendinger.

Husk at NRK ikke spiller av CD'r når de sender på FM-båndet heller. Det er den samme rippa driten så den reelle forskjellen på FM/DAB (gitt at DAB-sendingen overholder konsesjonskravet på 160kbs) er nok ikke så merkbar som folk skal ha det.

7886971[/snapback]

Om jeg ikke tar helt feil så har musikken som sendes ut på FM-båndet et utgangspunkt i en bitrate på 192 kbps.

 

Men nå er NRK godt i gang med å legge hele platesamlinga over på FLAC. Så da kan folk ihvertfall ikke klage på utgangspunktet.

 

http://www.idg.no/bransje/bransjenyheter/article9887.ece

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Selv i 1995 var mpeg 1 layer 2 en veldig voksen codec. Optimaliseringen den har fått de siste 13årene er og svært beskjeden.

 

Firmware oppgradering av DAB radioen til å støtte flere(nyere) formater vil i de aller fleste tilfeller ikke gå an fordi det vanligvis benyttes en dedikert hardware(chip) til decoding av streamen.

Lenke til kommentar
Selv i 1995 var mpeg 1 layer 2 en veldig voksen codec. Optimaliseringen den har fått de siste 13årene er og svært beskjeden.

 

Firmware oppgradering av DAB radioen til å støtte flere(nyere) formater vil i de aller fleste tilfeller ikke gå an fordi det vanligvis benyttes en dedikert hardware(chip) til decoding av streamen.

8054722[/snapback]

Det er en utbredt oppfatning at siden PC-er er softwareoppgraderbare så må også alt annet være det. De færreste har et forhold til at det faktisk kan gi dyrere og mer batterislukende radioer dersom de skal ha prosesseringskraft og fleksibilitet nok til å kjøre kompresjons- og modulasjons-standarder som kommer om 5 år.

 

-k

Lenke til kommentar
DAB vil floppe, kven gidder å bruke det i framtida når det blir meir vanlegt med nye yngre brukere som faktisk vil bestemme innhaldet.

 

I framtida vil det bli vanlegt å koble seg til internett med bilstereoen og velge eit forhåndprogrammert webbbasert radiokanal enten det er p1 eller Deutch Gothic Punk. Eller streame musikk heimanfrå over internett til bilstereoen.

 

Dette er garantert på plass om 10-20 år!

7885331[/snapback]

Ja utviklingen går nok noe i den retningen. Men kan hende at det blir mobiltelefon med bredbånd og stor lagringskapasitet som blir bilstereoens "kompanjong". Selve bilstereon går vel mer og mer i retning av å bli ett tilkoblingspanel med AUX, USB med flere typer plugger om nødvendig.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...