Gå til innhold

Den store øl-tråden


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

 

Synes de hadde ganske mange flasker på valken. Betydelig flere enn cantillon hvertfall, de hadde bare fått inn tolv kriek flasker, og 24 geuze flasker.

 

Både B12 og Kriek var borte i dag.

 

Overrasker ikke veldig. Kriek var borte da jeg var der kl 11 i går, så de fløy ut av polet. Var hvert fall tre esker igjen av B12 da jeg kom, men ikke rart at de forsvant i løpet av en dag heller. Vil tippe Cantillon Geuze også var tomt, for det var ikke mange flaskene igjen da jeg gikk. Tror jeg kanskje fikk med meg siste 0.37 flasken som var der.

Lenke til kommentar

Kinn har kjørt ut Julefred til butikkene. Så den på Meny på Bjølsen i Oslo. Litt tidlig spør du meg. Dog jeg kjøpte en pakke med Julesylte i dag. Shame on me. :)

 

Har sett litt juleøl på polet også (Skøyen og Storo i Oslo), men det er kanskje rester fra fjoråret? Hadde vært fint hvis Vinmonopolet bremset julehysteriet litt med å nekte å ta inn juleøl før i november.

Lenke til kommentar

Har sett litt juleøl på polet også (Skøyen og Storo i Oslo), men det er kanskje rester fra fjoråret? Hadde vært fint hvis Vinmonopolet bremset julehysteriet litt med å nekte å ta inn juleøl før i november.

Er fjorårets ja. Noen pol har hatt restejuleølet stående i hyllene hele året tom.
Lenke til kommentar

Jeg satte en juleøl sist søndag, basert på 7 fjells vinter.

 

Ble noe slikt:

 

Maris Otter 5kg

Special B (300EBC) 0.25kg

Crystal (120EBC) 0.25kg

Chocolate (1200 EBC) 0.14kg

 

Magnum 7g 60min

Cascade 40g 15min

Citra 40g 2min

 

Gjær: Safale US-05

Koketid: 90min

Mesketemp: 66 C

 

Aner ikke om den blir god, men blir vel øl :)

Endret av Glutar
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Heisann! Fått tak i 10 flasker Westvleteren 12 og et par Westvleteren 8. I denne forbindelse har jeg for første gang hatt lyst til å lagre øl selv. Passer også fint at juleølet snart kommer i hyllene.

 

Problemet er at jeg ikke har noen kjeller, ei heller noe rom som holder 12-16 grader jevnt.

 

Spm. 1

Noen forslag til hvordan jeg skal lagre ølen? Det første jeg tenker er å kjøpe en vinkjøler med vannrette hyller, for så å bygge om hyllene slik at ølen kan stå.

 

Andre forslag?

 

Spm. 2

Har noen flasker av et annet trappistøl som har stått alt for kaldt (4-8) grader noen uker, er gjæren da død, eller bare i dvale, slik at hvis jeg tar de ut og setter de på 12 grader vil de begynne å utvikle seg?

Lenke til kommentar

Gjæringen stopper opp når det ikke er mer oksygen i flasken, så det er ikke det som skjer når øl lagres.

 

Det viktigste er vel at det lagres mørkt, hvit sensitivt det er med tanke på temperatur vet jeg ikke.

 

Tenker ikke på å spare ølen til senere, men å lagre den for at smakene skal få utvikle seg, så da vil jeg tro temperatur er særs viktig.

Endret av rodfjell
Lenke til kommentar

Jeg har lagret øl på hobbybasis i mange år. Hoversaklig mørkt juleøl av type Berentsens Jule-avec, Ringnes Julebokk og denslags. Lar dem stort sett stå ett år. Mine erfaringer er at kjøleskapslagring kan få ølet til å smake i retning tynt og fattig etter ett år. Mens romtemperert lagring får ølet til å få en for mektig og svulmende karakter. Lagring i kjellertemperatur gir flott bløthet med god dybde og smaksrikdom. Det er små variasjoner, men disse trendene har jeg opplevd selv de siste årene og lært av dem. Har mine flasker stående i underetasjen på en hylle inn mot grunnfjellet, hvor det er mørkt og sjelden over 16 grader. I tillegg har jeg et lite vinkjøleskap hvor jeg har tatt ut hyller slik at flasker kan stå oppreist. Om du har fått tak i mange westvletern ville jeg sporenstreks kjøpt et vinkjøleskap og sørget for at de fikk stå i ro i mørket i 12 grader. Det fortjener disse flaskene. Og ikke rør dem før det har gått ett års tid. De er på høyden sin 18-36 måneder etter produksjonsdato. Og du verden for en høydare de er da. Har smakt både 8'ern og 12'ern ved forskjellige anledninger. Den aller beste var en 8'er som hadde stått 2,5 år i en kjeller, den overgikk alt jeg har smakt av 12'ere. Så lagring har utrolig mye å si. Til slutt er det individuelle variasjoner mellom flaskene som påvirker lagringspotensialet også. Så hver eneste flaske er utrolig spennende.

Lenke til kommentar

 

 

Jeg har lagret øl på hobbybasis i mange år. Hoversaklig mørkt juleøl av type Berentsens Jule-avec, Ringnes Julebokk og denslags. Lar dem stort sett stå ett år. Mine erfaringer er at kjøleskapslagring kan få ølet til å smake i retning tynt og fattig etter ett år. Mens romtemperert lagring får ølet til å få en for mektig og svulmende karakter. Lagring i kjellertemperatur gir flott bløthet med god dybde og smaksrikdom. Det er små variasjoner, men disse trendene har jeg opplevd selv de siste årene og lært av dem. Har mine flasker stående i underetasjen på en hylle inn mot grunnfjellet, hvor det er mørkt og sjelden over 16 grader. I tillegg har jeg et lite vinkjøleskap hvor jeg har tatt ut hyller slik at flasker kan stå oppreist. Om du har fått tak i mange westvletern ville jeg sporenstreks kjøpt et vinkjøleskap og sørget for at de fikk stå i ro i mørket i 12 grader. Det fortjener disse flaskene. Og ikke rør dem før det har gått ett års tid. De er på høyden sin 18-36 måneder etter produksjonsdato. Og du verden for en høydare de er da. Har smakt både 8'ern og 12'ern ved forskjellige anledninger. Den aller beste var en 8'er som hadde stått 2,5 år i en kjeller, den overgikk alt jeg har smakt av 12'ere. Så lagring har utrolig mye å si. Til slutt er det individuelle variasjoner mellom flaskene som påvirker lagringspotensialet også. Så hver eneste flaske er utrolig spennende.

 

Takk som deler.

 

Har lyst til å si at Nøgne Ø ikke bare har godt øl, men også bra kundeservice.

 

Kjøpte inn ei flaske Imperial Rye Porter fra 2012 i sommer. Dessverre bruste nesten 2/3 av ølet da jeg åpnet det. Jeg visste ikke helt hva jeg skulle gjøre der og da fordi jeg ikke forventet det. Fikk helt over litt på glass, men hadde ikke et stort nok glass til å fange alt. Samme kveld tok jeg kontakt på e-post, og det tok ikke lange tida før jeg fikk et svar tilbake. To uker seinere fikk jeg ei ny flaske (fra ny batch) sammen med ei pose ølbrikker. Staben mente at dette var ei isolert hendelse og at batchen flaska kom fra var OK.

 

Kudos!

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Har et spørsmål. Har en kompis som påstår han ikke "tåler" "øl". Dvs, hvis han drikker en pils, ipa, whatever så blir han dritdårlig og må spy. Det eneste han har funnet ut at han kan drikke er weissbier. Er det noe det er mindre av i weissbier enn annet øl, siden han kan drikke uten å bli dårlig? Det første jeg tenkte var at han muligens ikke tålte humle, men det er vel det i weissbier også?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...