Gå til innhold

Den frie kafeen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er versjonen for Amd du er ute etter. Den er ikke beregnet for AMD, men siden de var først ute med 64bits-prosessorer har det blitt vanlig å omtale x86_64 arkitekturen som amd64. (her får noen rette meg om det ikke stemmer)

 

Kort versjon:

amd64 - emt64 - x86_64 = det samme :-)

Endret av Venesis
Lenke til kommentar

De kalles AMD64 fordi det er det instrukssjonssettet egentlig heter. Dette instruksjonssettet ble utviklet av AMD og hadde kodenavn x86-64 før det ble lansert våren 2003. Kodenavnet har vært mye i bruk etter lansering også. Intel kom med AMD64-instruksjoner høsten 2004, men de nektet å bruke det offisielle nanvet AMD64 på grunn av at det inneholdt navnet til konkurrenten. Intel kalte det for EM64T i starten, men døpte det om til Intel® 64 i 2006. Da Microsoft kom med sitt første OS for AMD64 i 2005 så ville de ikke ta parti med Intel eller AMD i navngivingen så de kalte sine versjoner for X64.

 

Alle disse navnene betyr altså det samme, men AMD64 er det offisielle og riktige navnet, siden det var AMD som fant opp hele det suksessfulle instruksjonssettet og navnga det i utgangspunktet. Man kan jo si det var utaktisk å å lage et navn som inneholder AMD med tanke på navneforvirringen Intel skapte da de motsatte seg å bruke det, men det er nå det det ble hetende. Linux-distroer navngis som regel med det offisielle navnet AMD64 og kjører selvsagt like problemfritt på Intel-prosessorer som på AMD-prosessorer. Jeg synes det bare er bra at de fleste Linux-distroer bruker det offisielle navnet og ikke har laget seg ennå et synonym, eller brukt et av de eksisterende synonymene.

Lenke til kommentar
Kommer ATI-drivere til .33 samtidig som kjernen?

Det som skjer i .33 er at kernel-driverne for radeon (drm/kms) går over fra "staging" til moden, i praksis vil det si at den tas i bruk ("staging" er beregnet på uferdige og lav-kvalitet drivere). Den inneholder også en del forbedringer.

Det som omtales som radeon driveren vil fortsatt være en del av X. Men utviklingsversjonen av denne (tror jeg; hvis xf86-video-ati er samme) har fått basic støtte for "Evergreen" (5xxx), dvs. dårlig med både 2D og 3D akselerasjon.

 

Siste versjon av radeon driveren støtter allerede opp til 4890 på 2D, 3D er under utvikling eller at det grunnleggende er støttet.

 

KMS drivere for noveau blir også inkludert i .33 (men dårlig 3D støtte ennå), selv om det blir i "staging".

Lenke til kommentar
Så, de får drivere i kjernen, men ikke drivere som kan brukes til x? til hva da? :p

Ellers er det et 4870-kort jeg har på vei. 3d-støtte er ikke så farlig, den har win7 installert til spillbehov, men jeg må ha en del linuxapps tilgjengelige for å vær effektiv, gidder ikke sette meg inn i windowsprogramvare igjen. Og avidemux i Windows suger, for å ta et eksempel.

Lenke til kommentar
Så, de får drivere i kjernen, men ikke drivere som kan brukes til x? til hva da? :p

Ellers er det et 4870-kort jeg har på vei. 3d-støtte er ikke så farlig,

Det er to forskjellige (eksisterende) drivere det er snakk om: X radeon driveren og kernel DRM/KMS driveren.

X radeon driveren blir ikke lagt inn i kjernen, men kjernen (DRM/KMS driveren) får bedre støtte for X radeon driveren i form av utvidet støtte for kernel mode setting (KMS).

 

DRM/KMS støtte for en X skjermkortdriver må nemlig skrives/lages spesielt for hver driver. Det er ingen "one size, fits all" for dette. Og motsatt må X driveren ha støtte for KMS.

 

Og mye av denne støtten for radeon driveren i DRM/KMS driveren kom i kernel 2.6.32, men i .33 er den ennå mer forbedret slik at den (KMS) da anses for moden.

 

Forøvrig så er 3D støtte for 4870 (R700) klar i kernel driveren, så da (evt.) gjenstår støtte i radeon driveren og/eller Mesa.

 

Så, med mindre jeg har misforstått fullstendig, er det fortsatt hovedsaklig X/radeon driveren som er ansvarlig for funksjonalitet som er støttet for et bestemt kort. Men den får nå mer "hjelp" av kernel driveren, ved at kernel driveren sørger for funksjoner som X driveren tidligere måtte håndtere selv.

Lenke til kommentar
Er ett eller annet som gjør at jeg avskyr ubuntu. De går kaldt nedover ryggen på meg bare med tanken.

Hvis det er utseendet og ikke systemet bak du misliker så kan du enkelt skifte utseende. Enten i ubuntu eller ved å styre i retning av kubuntu (KDE), XUbuntu eller Mint.

 

Men de eee-tilpassede variantene er nok å foretrekke.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+56132

Noen som kan hjelpe meg med å kunne koble meg skikkelig opp til Ubuntu Server via SSH? Kommer meg inn på terminalen via PuTTy, men det er ikke akkurat heeelt det jeg har lyst til. Lurer i grunn på om jeg kan komme inn på terminalen til serveren og derfra faktisk starte programmer som via SSH dukker opp på Windows-dataen fra Ubuntu-serveren (så jeg kan konfigurere filer og slikt).

 

Har forresten ikke noe skrivebord på serveren så VNC/Nomachine er vel i såfall smått utelukket om jeg ikke er helt på jordet. Og jeg har googla som en gal, men kommer ikke så mange veier i grunn med dette. Noen som skjønner hva jeg skal frem til og kan hjelpe? :p

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...