Gå til innhold

Krav om ladeboks, tullete eller nødvendig?


Anbefalte innlegg

Skrevet (endret)
6 hours ago, trikola said:

Gløde-/varmetråder er ofte viklet som en spole og har i et vaffeljern - som navnet sier - antagelig masse jern rund seg. Men det har neppe ledningen mellom stikk og likeretter i et apparat.

Det eneste du trenger er en spenningsforskjell mellom to punkter som ioniserer lufta i mellom. Selv med helt ren resistiv last kan du få lysbue. Spesielt på DC, men også på AC.

Det er hele grunnen til at brytere åpner med et bestemt "klikk". Man vil få denne avstanden stor nok så fort som overhode mulig.

En lysbue på AC vil som regel være veldig kort siden spenningen hele tiden vil krysse null. Men den kan være kraftig nok til å gi "pitting"/skader som gir høyere kontaktmotstand og dertil mer varme. Spesielt ved høy last.

Endret av sedsberg
Videoannonse
Annonse
Skrevet
Jotun skrev (På 23.5.2025 den 11.57):

Det er det jo i praksis allerede. Nyere forskrifter har ikke tilbakevirkende kraft slik at noen hus har jordfeil brytere, noen har it nett og noen tn med de forskjellene det innebærer og noen kan trekke 16A lengre enn andre bare fordi de ble montert før kravene kom og dermed har annen karakteristikk på sikringene sine.

Så vi er der allerede. Det er ikke krav til å fastmontere en vvb. Med mindre man kjøper ny eller gjør elektrisk arbeid på kursen.

Og det er den store fordelen med «ikke tilbakevirkende kraft».
Man legger seg på den strenge siden for sikkerhets skyld, inntil alle installasjoner er byttet til nyere standard.

Skrevet (endret)

Hæ? Blir jo helt motsatt. De gamle anleggene som burde hatt slike krav har jo ikke det. 

Mens et flett nytt anlegg som er helt iht forskrifter og god kvalitet har vesentlig reduksjon i nettet sitt, pga andre hus ikke tåler slike ting.

Her er vel elbil lading eneste unntaket selv om eg på hytta feks har lovlig schuko lading og ikke ladeboks fordi det ble montert før kravene endret seg.

Endret av Jotun
Skrevet (endret)
Trulss skrev (2 timer siden):

Mange borettslag og sameier har ladeanlegg med kun schuko. Det fungerer fint, og ikke vært noe branner.

Eldre anlegg med schuko i borettslag og sameier er gjerne bygget for motorvarmere. Gjerne dimensjonert til ca 500 Watt pr bil. Trefase 230 V IT fordelt på 12 plasser gir ca 2,5 A pr plass.

Denne typen anlegg er neppe egnet for lading av elbil? 

I tillegg ønsker gjerne borettslag og sameier en form for avregning av hvor mye strøm som benyttes for en fordeling av kostnader.

Mulig det også er bygget egne anlegg med schuko for lading av elbil ved noen borettslag og sameier? Men, neppe en utbredt løsning?

Endret av toralfb
  • Liker 2
Skrevet
minim skrev (På 23.5.2025 den 16.48):

Har sett fagfolk gjøre det samme. En tavle levert med fjærklem rekkeklemmer (zdu2.5) som åpnes med skrutrekker. Opplevde en gang at alle kabler var stukket i klemmene uten å være avisolert. Samsvarserklæring var utfylt på tilkobling også. En annen gang hadde et helt skap blitt bygget med 1 kvadrat uavhengig av sikringsstørrelse. 32A avgangene var som kokt spaghetti når jeg oppdaget det. Utallige ganger funnet koblingsboks på nybygg der alt er kveilet i boks uten å være koblet. Kan fortsette med anekdoter også :p

Det der er farlig uansett om man lader bil eller telefon. Ulovlig og idiotisk. Ser ikke helt hvorfor det skulle være noe argument mot lading av biler, eller telefoner for den del.

Skrevet
ozone skrev (På 23.5.2025 den 19.30):

Hele denne diskusjonen koker jo ned til én ting:

Hele konseptet stikkontakt og støpsel er jo feildesignet hvis forbrukeren må tenke seg om og sjekke wattstyrker og tenke på "hvor lenge", osv.

ALLE stikkontakter MÅ akseptere ALT utstyr som har støpsel som passer! Alt annet er idioti. For de aler fleste forbrukere er ikke teknisk anlagt.

Vel, det første man må gjøre ved å idiotsikre er å forby vanlige stikkontakter. De er mulig å koble for mye effekt på. I motsetning til USB der "stikk" og "støpsel" kommuniserer og sjekker om det er nok tilgjengelig effekt, om kabelen tåler det osv før effekten leveres. Schuko stikk er rett og slett for gammel og dum. Den lar seg misbruke og derfor får vi episoder som "ikke gjør dette hjemme". Hvordan tenker du å løse det i praksis? Hva skal man erstatte schuko med når effekten til USB ikke strekker til?

Skrevet
Jotun skrev (16 minutter siden):

Var litt mye å lese. Men hadde du giddet kopiere inn avsnittet der lading i borettslag på schuko blir nevnt?

Derfor skal du holde deg til hovedregelen om at man kun skal bruke egen ladeboks for lading av bilen….

Skrevet
Vokteren skrev (4 minutter siden):

Derfor skal du holde deg til hovedregelen om at man kun skal bruke egen ladeboks for lading av bilen….

Hadde du giddet vise i beviset ditt til alle brannene pga schuko lading i borettslag?

 

  • Liker 1
Skrevet
Simen1 skrev (31 minutter siden):

Det der er farlig uansett om man lader bil eller telefon. Ulovlig og idiotisk. Ser ikke helt hvorfor det skulle være noe argument mot lading av biler, eller telefoner for den del.

Det var et svar til de som hadde sett ufaglærte gjøre feil. Poenget var at det gjør fagfolk også. 

  • Liker 1
Skrevet

Det burte ikke være noe problem med maks last på schuko slik Simen nevner. Problemet er bare at folk ikke skjønner seg på det elektiske anlegget sitt. Det er altfor mange i dag som lader på sine utestikk som ble satt opp ved å hente ut fra nærmeste strømpunkt inne i huset, og i verstefall kan gå via flere koblingspunkter.

I eldre hus så ble koblingspunktene lagt over lampen i taket, det ble for mange år siden flyttet slik at de skal være bak bryter i stedet. Det er veldig mange hus rundt om kring med veldig overvarmet isolasjon over lamper i tak, og når man plutselig også får en fast last på 8-10A i mange timer i det samme så er brannrisikoen plutselig mye større.

De fleste VVB har dedikert kurs, og har hatt det i alle år, foruten i små leiligheter med små VVB i kjøkkenbenken (Selv mange av de har også egen kurs)

Er stikken ute også i solsteiken, så øker varmen nokså mye i den.

Hadde folk fulgt det som var å fått montert inn schuko riktig, så hadde det ikke vært noe problem. Kostnaden i forhold til egen kurs, og egen kurs med ladestasjoner ikke så gal, særlig når man slipper DC-vern i tavlen (Type 2 jordfeilbryter). Man kan ikke vite at alle som bruker stikken til lading faktisk har dedikert DC-vern i nødladeren. Samt med smart ladestasjon som er blitt nokså billig, og styring mot strømbruk og strømpriser, så tar det ikke så mange årene før man faktisk har spart inn kostnadene heller.

Og når det kommer til Schuko lading i borettslag og sameier, så er det dessverre flere elektrikkere og utbyggere som ikke kan reglene heller. Har sett flere som har fått montert 16A sikring uten Type B på til plassene. Noen har kalt det elbil lading, mens andre har satt stikk til parkeringsplass. Alt dette i anbuds prossesser for å være billigst. Underlig at de har tatt kostanden med å sette på dedikert måler pr kurs hvis det kun er til støvsuger en gang i blandt.

Har sett dette når vi har vært inne for å montere skikkelige ladestasjoner, som også gjør at de kan lade mye kjappere når de først lader. Det er alltid en fordel å ha muligheten for det hvis man trenger det. Har lest mange Tesla eiere som justerer opp sine nødlader til maks (13A?) fordi de kan. Det er flere som har levert nødladere med mulighet for høyere ladekapasitet enn det schuko tåler, da de også kunne brukes mot industristikk som tåler med

 

Skrevet
Jotun skrev (8 minutter siden):

Hadde du giddet vise i beviset ditt til alle brannene pga schuko lading i borettslag?

 

Rapporten, etter å ha skummet gjennom, tar ikke for seg forhold som er nye nok til at den viser noe om elbil-lading og branner. Den går gjennom branner for periodene 1995-2004, og så lagt til branner frem til 2009.

Ved å søke på elbil eller ladeanlegg finnes 0 treff, og de 4 treffene på lade, var referanser til Dagbladet...

Her er i realiteten det denne handler om (side 8 av de totalt 135 sidene, men side 6 i en delrapport på 88 sider).

Kort oppsummert, PVC som kabelisolasjon var en dårlig idé, både pga indre feil men og ytre påkjenninger. 😎

"Brannfaren i forbindelse med kabler og ledningssystemer
Kapittel 2 gir en oversikt over brannfaren knyttet til ledningssystemer, og konsekvenser ved brann i ledningssystemer.
Analyse av norsk brannstatistikk viser at antall branner med årsak i elektrisk installasjonsmateriell har hatt en økende
tendens. I 2009 startet 150 boligbranner i elektrisk installasjonsmateriell, og dette utgjorde 4,5 % av alle boligbranner
dette året. Branner som startet i kabler utgjør en stor andel av disse brannene. Serielysbue er den vanligste registrerte
brannårsaken ved brannstart i kabler og installasjonsmateriell.
I følge en studie av om lag 19 000 branner knyttet til elektriske installasjoner i USA, oppsto over 40 % i ledningsnettet
(ikke nærmere spesifisert). Om lag 20 % oppsto i stikkontakter, og 18 % i forgreiningsledninger.
Fra en analyse av 105 branner med elektrisk årsak i USA, går det frem at kabler og ledninger var involvert i brannstart
i over en tredel av brannene. I 61 % av disse brannene ble det oppdaget brudd på forskrifter i forbindelse med det
elektriske anlegget.
De viktigste elektriske brannårsakene er lysbue, motstandsoppvarming og eksponering for ytre varmekilder. Noen
eksempler på branner der kabler har spilt en viktig rolle er presentert i rapporten. Noen av disse brannene har hatt store
konsekvenser med hensyn til personskader, materielle skader eller skader på infrastruktur.
Brannteknisk prøving av kabler før og etter aldring
I kapittel 3 er branntekniske egenskaper til kabler før og etter kunstig aldring undersøkt ved hjelp av prøving i liten
skala. Hensikten med prøvingen var å undersøke hvilke resultater kabler med isolasjon av PVC og kabler med
halogenfri isolasjon ville oppnå i ved prøving i henhold til ISO 5660 og i henhold til IMO FTPC Part 5. Dette er tester
som brukes for andre typer bygningsprodukter, blant annet overflatematerialer. Forskjeller i brannegenskaper mellom
de to kabeltypene ble undersøktm og det ble undersøkt om kunstig aldring ved 80 °C i 4, 8 og 16 uker ga noen endring
i resultatene. Det var ikke mulig å oppdage noen åpenbar endring i brannegenskapene på grunn av denne aldringen.
Det var tydelig forskjell på brannegenskapene til de to materialtypene i de to testene. Kablene med PVC-basert
isolasjon antente lettest, og avga vesentlig mye mer røyk enn kabelen med halogenfri isolasjon. PVC-kabelen hadde
også størst evne til flammespredning. Den halogenfrie kabelen avga mer varme, men dette skjedde i en senere fase av
branntestene.
Sammenhenger mellom branntekniske krav til kabler, ledningssystemer, kapslinger og bygningsmaterialer
Kapittel 4 gir en oversikt over hvordan byggeregelverket og elregelverket regulerer brannrisiko knyttet til kabler,
ledningssystemer og kapslinger. En oversikt over ulike prøvingsmetoder knyttet til de to regelverkene er gitt i Vedlegg
A. Oversikten tar utgangspunkt i EU-kommisjonens klassifisering av kablers branntekniske egenskaper fra 2006, og
elektriske standarder (CENELEC/IEC/NEK) for testing av kablers branntekniske egenskaper. 

Skrevet
AndersT2 skrev (35 minutter siden):

Det burte ikke være noe problem med maks last på schuko slik Simen nevner. Problemet er bare at folk ikke skjønner seg på det elektiske anlegget sitt. Det er altfor mange i dag som lader på sine utestikk som ble satt opp ved å hente ut fra nærmeste strømpunkt inne i huset, og i verstefall kan gå via flere koblingspunkter.

I eldre hus så ble koblingspunktene lagt over lampen i taket, det ble for mange år siden flyttet slik at de skal være bak bryter i stedet. Det er veldig mange hus rundt om kring med veldig overvarmet isolasjon over lamper i tak, og når man plutselig også får en fast last på 8-10A i mange timer i det samme så er brannrisikoen plutselig mye større.

 

 

Fint at det gjøres i eldre hus. I nyere hus gjøres jo ikke dette lengre. Kun vegg punkter. I tillegg er det som du sier mer dedikerte kurser.

Hvis det å belaste en stikkontakt mer enn 8A over tid så finner eg det smått utrolig at det da er lov å sikre denne kursen med mer enn 8A. Hva er logikken? 13 eller 15A på en 2,5 kurs med stikk nå? Disse reduksjonene fra gode gamle 16A kursene kom jo fordi kablene visstnok ikke tålte strømmen over tid. 

Er det varmgang i selve lederne som brenner? Eller var det stikkontakten som var og er for dårlig?

Skrevet
Snowleopard skrev (39 minutter siden):

Rapporten, etter å ha skummet gjennom, tar ikke for seg forhold som er nye nok til at den viser noe om elbil-lading og branner. Den går gjennom branner for periodene 1995-2004, og så lagt til branner frem til 2009.

Nettopp. Nydelig i bruk som bevis mot påstanden. 

 

Skrevet
Jotun skrev (45 minutter siden):

Nettopp. Nydelig i bruk som bevis mot påstanden. 

 

Det var du som kom med en drøy påstand om «ingen branner» med Schuko.
En udokumentert påstand som dessuten er i strid med anbefalinger fra myndighetene.

Ballen ligger fortsatt hos deg…..

Skrevet
Vokteren skrev (2 minutter siden):

Det var du som kom med en drøy påstand om «ingen branner» med Schuko.
En udokumentert påstand som dessuten er i strid med anbefalinger fra myndighetene.

Ballen ligger fortsatt hos deg…..

Det var ikke @Jotun som kom med den påstanden, det var @Trulss.

Dessuten var det spesifikt snakk om ladeanlegg med schuko som løsning. Jeg oppfattet påstanden som begrenset til ladeopplegg laget spesielt med Schuko-kontakt som løsningen. Altså ikke meldinger om branner i noen av disse anleggene.

Du snakker derimot om Schuko på helt generelt nivå, så føler dere snakker om to forskjellige ting!

Trulss skrev (15 timer siden):

Mange borettslag og sameier har ladeanlegg med kun schuko. Det fungerer fint, og ikke vært noe branner.

 

Skrevet
Vokteren skrev (39 minutter siden):

Det var du som kom med en drøy påstand om «ingen branner» med Schuko.
En udokumentert påstand som dessuten er i strid med anbefalinger fra myndighetene.

Ballen ligger fortsatt hos deg…..

Du må begynne å lese det du svarer på.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...