Gå til innhold

Vær nå litt rause overfor bøndene nå da..


Anbefalte innlegg

Skrevet

Regjerigens forhandlinger med bondeorganisasjonene skal etter planen gå mot slutten nå i disse dager.  Bøndene krevde i utgangspunktet å få 2 milliarder i statssubsidier, (f.eks. EU  gir som kjent også betydelig støtte til sin landbruksproduksjon), men ble tilbudt mindre enn halvparten (Norge gir dermed  f.eks. over et par hundre millioner mer i bistand til utlandet, vel og merke pr. uke!, enn det Staten tilbyr våre bønder  for et helt år fremover, nevnes uten sammenligning forøvrig, men for å belyse størrelsesorden på f.eks. de to postene i statsbudsjettet og hva Norge tar seg råd til, - og manglende kontroll med hva de store pengene går til i utlandet (og det er det verste) er forresten gjentatte ganger sterkt kritisert av Riksrevisjonen). 

Det klages nå over høye matvarepriser i Norge og sågar at dette påvirker utsettelsen av den "varslede" rentenedsettelsen.  Hadde regjeringen (nå ved Jensemann) vært smarte, så hadde vel den styrtrike staten nå gitt et solid bidrag til bøndene, slik at de ble fornøyde med oppgjøret, og ikke slik man nok med god grunn  kan frykte at det legges opp til med "gjerrig-jens", at prisene ut til kundene i stedet skal økes, for at staten skal slippe lettere unna i dette tilfellet.  Da øker jo konsumprisen "unødvendig", og rentenedsettelsen blir nok enda fjernere...

(Look to Gaza, - der er det intet fungerende landbruk, og så ser man hvordan det kan gå når forsyningslinjer blir brutt av en hensynsløs krigsmakt i en krigssituasjon, - sult oppstår).

 

 

 

  • Liker 1
Videoannonse
Annonse
Skrevet (endret)
11 hours ago, Iki said:

Hvor selvforsynt mener du norge skal være?

Norge ER selvforsynt med egenprodusert  mat når man teller med fisken.

Men fisken teller ikke - rettere sagt kun fisken vi kjøper og spiser teller. Fisken som eksporteres teller ikke med i selvforsyningsgraden

Beregningen gjøres ut fra hva folk kjøper og spiser, ikke hva Norge produserer.

Endret av trikola
Utvidet/presisert 2. avsnit
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Skrevet
Iki skrev (10 timer siden):

Hvor selvforsynt mener du norge skal være?

I følge det teoretiske ønsket fra f.eks. nåværende regjering, så er det iallfall et ønske om (har man vel forstått hvis man følger litt med i diskusjonen om temaet) at det pr. i dag importeres hele ca. 60% av maten vår.  De har et gjervt mål, ikke minst pga. selvforsyningsproblematikken/beredskapssituasjonen nå for tida, om at mer enn 50% burde vi kunnne skaffe til veie ved produkksjon innenlands (men husk bare ca. 3% av Norges landareal er regnet som dyrkbart, mener jeg å huske at tallet er, men korrigér meg gjerne hvis tallet er feilaktig..).  

Et annet tall som ble fremsatt i en bok som nylig kom ut vedr. nedgang i antall gårdsbruk på 2000-tallet, viste at hele 4 bruk er blitt lagt ned hver dag.  Det sier vel kanskje sitt om lønnsomheten i næringen.  (Dyre innsatsmidler er det gitt, kjøpte f.eks. en ganske liten pose fullgjødsel nylig,  -pris et kvart tusen kroner..).

Men det er selvsagt heltidsbøndene som må få prioritert tilskuddene. Om noen år (innen 2034) så skal alle som driver med storfe ha løsdriftfjøs (egentlig et fælt opplegg med å stå bundet for kyrne, som mange tusen fortsatt må), men da må bøndene ta opp lån i 10-15 millioners-klassen for å få finansiert et slik bygg i dag.  I tillegg til å greie den daglige dont med adre utgifter også for disse familiene, så virker det som at renter og avdrag på slike lån fort blir uhåndterlige for jordbrukerne, slik lønnsomheten viser seg å være.  Ikke rart mange yngre kvier seg for å gi seg i kast med slike utgifter.  Tilskudd til bygging av løsdriftsfjøs burde økes betraktlig, gjerne via ekstra uttak av oljepenger.  (Lommerusk i forhold til at tusenvis av milliarder f.eks. forsinner på børsen, uten "krisestemning" hos myndighetene av den grunn..).

  • Liker 2
Skrevet

Personleg så synes eg at det hadde vært ein fordel om bøndene hadde fått betre betalt. Prisstiginga på matvarene skuldast fyrst og fremst mellomledda. Om vi dobblar prisen som mjølkebonden får per liter mjølk frå 0,77 kr til 1,50 kr så er det ikkje dette påslaget som gjer mjølkekartongen dyr.

Det som er vanskeleg med bøndene og lønnsnivå er at det er så store forskjellar frå gard til gard på kva ein ender opp med av produksjon etter X timar. Vi har i dag både bønder som har dette til fulltidsjobb og meir enn det med 12 timars arbeidsdag alle dagar i veka, og så har vi bønder som har dette som ein betalt hobby der ein berre bruker litt tid om morgonen før ein drar på sin vanlege jobb og nokre timar på kvelden i tillegg til å ha anna fulltidsjobb.
I tillegg er det enorm forskjell på kva forutsetning dei ulike gardane har for produksjon. Sjølv om det er politisk vilje til å drive alle slags gardar, også dei små, så følger det ikkje med nok pengar til å få slik drift til å gå rundt når produksjonsvolumet er lite sett opp mot investerte arbeidstimar.

Ein tanke eg gjer meg er om driftsbygningar, landbruksmaskiner, og anna nødvendig infrastruktur burde vært finansiert og eigd av staten direkte. På den måten hadde ikkje bonden sjølv trengt å stå for finansieringa, og vi kunne fått drift på langt fleire gardar. Det er mange potensielle bønder her i landet som ikkje startar opp fordi kostnaden og risikoen er for stor samanlikna med å være vanleg arbeidstakar i ei bedrift.
Med ei slik ordning så hadde også staten kunne styrt meir direkte kva slags matproduksjon vi har i landet. 

 

Ellers så stemmer det at vi er nesten heilt sjølvforsynte med mat her i landet, det er berre at vi er sjølvforsynte med mat som vi ikkje ha, enten fordi det er mat vi ikkje synes er like godt som alternativa eller fordi maten blir for dyr. Norsk laks er eit godt døme på mat vi har stor produksjon på, men der det er meir lønnsomt å selge den ut av landet enn å servere den på norske middagsfat. Hadde vi droppa fredagstacoen og avokado toast til fordel for laks og poteter så hadde vi fint klart oss på norskprodusert mat. Når det gjeld fiskeproduksjon så er det ein produksjon som vi enkelt kan auke ganske mykje. Den norske fiskeproduksjonen er i dag avrensa til dels av fiskekvotene som er fastsatt for å halde fiskebestanden vedlike, og til dels ved at vi ikkje driver fiskeri på stadar der det ikkje er lønnsomt.

Den store ulempen med fiskeproduksjonen er at den kan være sårbar i enkelte scenario. Kanskje mest relevant dersom vi i samband med krigføring får ein blokkade som gjer at vi ikkje får sendt fiskebåtane ut i norskehavet. Om vi berre kan fiske nært land så klarer vi nok ikkje å fiske like mykje.
Det er derfor absolutt ein verdi i å også ha ein middels stor matproduksjon på landjorda også. Om vi skulle få ei krise som gir drivstoffmangel her i landet så er det nok på mange måtar enklare å kommandere arbeidsfolk ut i potetåkerane for å gjere jobben som normalt hadde blitt utført med traktor, enn det er å erstatte fiskebåtane med småbåter, årer og segl.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Skrevet
3 hours ago, trikola said:

Norge ER selvforsynt med egenprodusert  mat når man teller med fisken.

Men fisken teller ikke - rettere sagt kun fisken vi kjøper og spiser teller. Fisken som eksporteres teller ikke med i selvforsyningsgraden

Beregningen gjøres ut fra hva folk kjøper og spiser, ikke hva Norge produserer.

Den oppdrettsfisken som produseres i Norge egner seg ikke til konsum. Jeg spiser ikke syk fisk.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Skrevet
9 minutes ago, rabler said:

Den oppdrettsfisken som produseres i Norge egner seg ikke til konsum. Jeg spiser ikke syk fisk.

Blir du sulten nok så spiser du læret på støvlene dine.

  • Liker 3
Skrevet
The Avatar skrev (25 minutter siden):

Personleg så synes eg at det hadde vært ein fordel om bøndene hadde fått betre betalt. Prisstiginga på matvarene skuldast fyrst og fremst mellomledda. Om vi dobblar prisen som mjølkebonden får per liter mjølk frå 0,77 kr til 1,50 kr så er det ikkje dette påslaget som gjer mjølkekartongen dyr.

 

All praksis tilsier at om råvareprisen dobles, blir prisen ut i butikk også tilnærmet doblet. Nesten alle som driver med noe som gir verdiskapning, måler driftsmargin og overskuddsmål i prosent.

Nå er jo Tine samvirkestyrt, så hvis bøndene virkelig mener at det er de grådige mellomleddene som er skyld i høye matvarepriser, har mange av dem gode muligheter til å påvirke også dette. Når det gjelder flytende meieri, har butikkene relativt lav avanse på denne sammenlignet med de fleste andre varegruppene, ofte rundt 10-15 prosent.

  • Liker 1
Skrevet (endret)
trikola skrev (3 timer siden):

Norge ER selvforsynt med egenprodusert  mat når man teller med fisken.

Men fisken teller ikke - rettere sagt kun fisken vi kjøper og spiser teller. Fisken som eksporteres teller ikke med i selvforsyningsgraden

Beregningen gjøres ut fra hva folk kjøper og spiser, ikke hva Norge produserer.

FEIL! Oppdrettslaksen er avhengig av importerte matvarer.

Endret av Heradon
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Liker 2
Skrevet

Matbaronene tjener milliarder hvert år, så det er et åpenbart pengesluk. Hva om konkurransen var så hard at sjefene for Rema,Kiwi og resten av gjengen "bare" tjente la oss si 2 mill i året? Hvor mye mer kunne bøndene fått da? Alternativet ser vi jo i dag, sjefene tjener milliarder, mens bøndene får hvor mange hundretusen i året?

  • Liker 2
Skrevet (endret)

Jeg så en kvittering en bonde hadde fått for levert fjærkre for en stund tilbake.

7300stk fjærkre a 5500 kg.

En betaling på ca 2000kr.

Utsalgspris de samme fjærkreene i butikk? Ca 330.000 kr.

Lønnsomt å være bonde serru.

 

Skal lete litt rundt for å finne kvittering fra slakteri. Riktignok fra 2023, men tror nok det er ganske relevant fortsatt.

 

Edit* Bildene skulle inn i spoiler, men bruker mobilen nå så ble tull og fjas med redigering, som vanlig...

 

 

Screenshot_20250515_134021_Facebook.jpg

Screenshot_20250515_134039_Facebook.jpg

Screenshot_20250515_133944_Facebook.jpg

Endret av Duriello
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Skrevet
20 minutes ago, Heradon said:

FEIL! Oppdrettslaksen er avhengig av importerte matvarer.

Landbruket er også avhengig av import. CoPilot skriver nedenfor stående og henviser til https://nlr.no:

Quote

Omtrent 30 % av råvarene som brukes i norsk kraftfôrproduksjon er importert. Regjeringen har satt et mål om at 70 % av råvarene i kraftfôr til husdyr skal være norskproduserte innen 2034. Du kan finne mer detaljert statistikk om kraftfôrforbruk og import på Landbruksdirektoratets nettsider.

Så kommer mye annet i tillegg - utstyr, arbeidskraft.

  • Liker 1
Skrevet
59 minutes ago, rabler said:

Den oppdrettsfisken som produseres i Norge egner seg ikke til konsum. Jeg spiser ikke syk fisk.

Deg om det...

Skrevet
1 hour ago, trikola said:

Deg om det...

All fisk som svømmer i norske mærder har minst en sykdom. Som regel fire eller fem. Det drives ikke bærekraftig oppdrett i Norge.

  • Innsiktsfullt 3

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...