Gå til innhold

Krigshandlinger mellom Iran og Israel


Anbefalte innlegg

FriskLuft skrev (28 minutter siden):

Som flere har vært inne på her - så er mye av Irans befolkning ganske åpne og ikke av den krigerske terrorsorten. Så en fredelig løsning for å gi fremtidshåp for irans yngre befolkning er nok å foretrekke. Går man til krig mot Iran nå - så vil det jo ende med en henvaksjon en eller annen gang i fremtiden - om ikke med atomvåpen med en gang - så vil man jo lykkes med dette før eller siden..og så lenge man bomber dem sønder og sammen får de jo ikke et positivt inntrykk av vesten for å si det slik

Jeg er forsåvidt enig i dette, mange flotte folk i Iran. Det er bare ikke de som sitter med makta.. 

https://www.iranintl.com/en/202403167055

Fjern terrorveldet og prestene.

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
13 minutes ago, Snikpellik said:

Blant dem er Netanyahus høyreekstreme sikkerhetsminister Itamar Ben Gvir som sier Israel bør «kaste all tilbakeholdenhet og proporsjonalitet til side» og «go crazy» mot Iran.

De mer moderate og normale ansvarlige politikerne er dog langt mer avmålte, og virker å holde hodet litt kjøligere.

Det er sterk konsensus i Israel at et slikt angrep skal få konsekvenser for Iran, så man må ikke misforstå dette å tro de vil til forhandlingsbordet.

Men som nevnt over, så har Biden trolig gitt grønt lys for å ta Rafah og da kan de endelig få avsluttet krigen uten å skade forholdet med USA. Det vil ikke være et direkte svar mot Iran, men fortsatt godt nok til å vise styrke.

Og skulle Iran angripe igjen, så kan de angripe Iran direkte da.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Markiii skrev (1 time siden):

Hvem var dette offeret? Hvor er dette omtalt?

Og hva har dette offeret med det israelske forsvaret å gjøre?

Kilde?

Nei, det var drepte barn og halshugde babyer. Det var voldtekter.

At du ikke klarer å ta avstand fra terrorangrepet 7. oktober sier egentlig sitt.

De 40 halshugde babyene viste seg å ikke stemme, men det finnes overveldende bevis for grusomhetene 7. oktober ja. Han er åpenbart et offer for konspirasjonsteorier. 

Det var en interessant artikkel i Haaretz om hvordan "a few false stories feed the deniers":
https://www.haaretz.com/israel-news/2023-12-04/ty-article-magazine/.premium/hamas-committed-documented-atrocities-but-a-few-false-stories-feed-the-deniers/0000018c-34f3-da74-afce-b5fbe24f0000 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Camlon skrev (7 minutter siden):

Men som nevnt over, så har Biden trolig gitt grønt lys for å ta Rafah og da kan de endelig få avsluttet krigen uten å skade forholdet med USA.

Skjønner ikke helt hvorfor du mener Biden skal ha gitt grønt lys til en Rafah-operasjon basert på at IDF har mobilisert noen flere reservestyrker for å operere på Gazastripen? Brigadene er i kontinuerlig rotasjon og trenger hvile.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

https://www.mei.edu/publications/irans-revolutionary-guard-and-rising-cult-mahdism-missiles-and-militias-apocalypse

Ifølge denne teologien må Israel utslettes før Mahdien kommer, Irans drøm. 

Det viser vel egentlig hvor viktig det er for Iran å utslette Israel, de vil gjøre absolutt alt for det. Etter mitt syn er ikke ledelsen i noen av Israels naboland trygge 

Endret av Tussi
  • Liker 3
Lenke til kommentar
29 minutes ago, Snikpellik said:

Skjønner ikke helt hvorfor du mener Biden skal ha gitt grønt lys til en Rafah-operasjon basert på at IDF har mobilisert noen flere reservestyrker for å operere på Gazastripen? Brigadene er i kontinuerlig rotasjon og trenger hvile.

Det er også basert på nyhetene om at Netanyahu ombestemte seg etter en telefonsamtale med Biden. 

Biden må ha gitt noe til Netanyahu for å ikke angripe Iran og jeg tror det er grønt lys for Rafah. Det er noe han uansett planlegget å gjøre, og på grunn av angrepet fra Iran vil det være mindre internasjonal motstand.

Men som du sa, så er det splittelse i regjeringen og jeg ser andre nyheter nevne at Rafah-invasjonen har blitt utsatt og de vil svare Iran. Israel vil definitivt besvare eskaleringen fra Iran, men vi vet ikke ennå hvordan de vil svare.

Endret av Camlon
  • Liker 3
Lenke til kommentar
JK22 skrev (1 time siden):

Jeg vil ikke stole på Gallant som er mannen som startet det hele ved å godkjenne konsulatangrepet mens Netanyahu var sykmeldt. Det vil ikke være overraskende om en granskning skulle finne ut at verken Netanyahu eller Gantz var kjent med målets karakter før det var for sent, muligens hadde disse bifalt planen om likvidering av IRGC-staben i Damaskus hvor man visst hvor disse oppholdt seg til enhver tidspunkt. 


Men vet man at Gallant alene godkjente angrepet? Det virker lite trolig.

Det er normalt krigsrådet som i fellesskap godkjenner alt slikt, og på det tidspunktet var det Gallant og Gantz, i tillegg trådde vel Yariv Levin inn som statsminister mens Netanyahu gjennomgikk en operasjon for brokk.

Den operasjonen ble gjennomført søndag 31. mars, mens angrepet på den iranske terrorbasen i Damaskus skjedde mandag 1. april.

På den mandagen var Netanyahu sykemeldt, men han var våken og klar, etter den mindre operasjonen på søndag, så man kan anta at han ble oppdatert.

Angrepet på terrorbasen fremstår svært godt planlagt, og det er trolig noe de hadde trent på, på forhånd.
Det relativt lille bygget de hevder var et konsulat, ligger klemt mellom Irans ambassade, og Canadas ambassade.

Man kan vel bare tenke seg konsekvensene dersom en av rakettene traff ambassaden til Canada.

Nå har ikke Israel tatt på seg ansvaret for angrepet, og heller ikke sluppet noe informasjon.
Iran derimot har hevdet at terrorbasen ble truffet av seks raketter fra minst to israelske F-35.

Dette skjedde kort tid etter at ambassadøren og hans familie hadde forlatt bygningen.

Min oppfatning er at Israel hadde etterretning som viste at General Mohammad Reza Zahedi var instrumentell i terrorangrepet 7. oktober, noe som senere er bekreftet av Iran.

Israel har god kontroll på hvor disse topplederne i Irans militære styrker befinner seg til en hver tid.
Israel har også vært klare på at alle som var delaktig i 7. oktober vil bli arrestert eller eliminert.

Denne generalen, og et par av de andre som var i bygningen, har i flere tiår vært et viktig bindeledd mellom Iran og Hamas, Hezbollah, Houthiene m.fl. og har bistått med våpen, penger og opplæring osv.

Min oppfatning er videre at iranerne trolig møttes regelmessig på det de hevdet var et konsulat, i en noe mindre bygning ved siden av ambassaden, for å unngå å bli avlyttet, bombet osv. og brukte bygningens diplomatiske status som dekke for militære operasjoner og terrorplanlegging, og det fungerte trolig mer som militærbase, enn konsulat.

Måten bygningen ble truffet på, og dersom det var seks raketter fra flere fly, uten å skade ambassadene på hver side, tyder på at dette var det opprinnelige målet, og at det var planlagt over tid.

Høyst sannsynlig hadde IDF også noen på bakken, som holdt bygningen under oppsyn, og kunne bekrefte at ambassadøren med familie ikke var til stede, og høyst trolig så "malte" de også målet med laser for å unngå feiltreff, ellers ville risikoen for å treffe ambassadene vært for høy.


Det er jo den Iranske ambassaden på venstre side, og den Canadiske ambassaden på høyre side, mens terrorbasen til de iranske generalene var en mindre bygning i midten, som er totalt tilintetgjort, uten skade på ambassadene, som tyder på nøye planlegging, ikke at to jagerfly bare fyrte løs med seks raketter på et mål som plutselig dukket opp.

1200x675_cmsv2_f707d6bc-9a55-5aba-8b49-f

Endret av 0laf
  • Liker 6
Lenke til kommentar
Camlon skrev (20 minutter siden):

Det er også basert på nyhetene om at Netanyahu ombestemte seg etter en telefonsamtale med Biden. 


Mulig den nyheten er noe overdrevet. 
Netanyahu valgte å ikke gå til direkte motangrep der og da, men å vente til situasjonen var avklart.
Et motangrep er ikke avlyst.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Iran’s attack seemed planned to minimize casualties while maximizing spectacle (msn.com)

Yet Iran also needed to try to avoid sparking an all-out war. Its economy has buckled under the weight of Trump-era sanctions, and there is growing discontent on its streets over the government’s repressive policies. On Sunday, Iran appeared not only to have factored in Israel’s robust air defense systems, but to have relied on it. The relatively high degree of US intelligence about the operation also suggests Iran may have engaged in back-channelling with Western leaders. Iranian Foreign Minister Hossein Amir Abdollahian said he gave neighboring countries, including major US allies, 72-hour notice. To contain the fall-out of their own operation, they appeared intent to foil it.

The style of attack is reminiscent of Tehran’s response to former President Donald Trump’s targeted killing of Iran’s most storied general, Qassem Soleimani, in January 2020. Tehran gave US troops 10 hours of advance warning before raining down massive ballistic missiles on US military positions in Iraq, including al-Asad airbase. The attack wreaked havoc, leaving gaping craters in the ground, but caused no known US casualties. In the process, Iranian forces accidentally shot down a commercial jet taking off from Tehran airport, killing over 100 passengers and fuelling pubic anger against a regime increasingly seen as incompetent.

At the time, the Iranians were preoccupied with demonstrating what their military could do, rather than what it was willing to do. The US did not retaliate, averting regional war.

Det iranske angrepet i virkeligheten er en maktdemonstrasjon hvor man vil markere seg ved å vise at man kan gjør skade som respons på alvorlige provokasjoner, ennå ikke ønske storkonflikt. Iranerne visst med andre ord at de kan ikke regner med resultater, bare at at de kan gjøre skade på Israel etter egne valg. Det er fremdeles meget spredte opplysninger om hvor mange det var som var sendt ut, ikke minst fordi flere "kryssermissiler" var propelldrevne droner fremfor rakett/jetdrevne kryssermissiler (et eksempel var fanget av strømlinjer i Irak). Det skulle være 136 enveisdroner og 45-48 kryssermissiler, til sammen rundt 180-200 eksempler. Visuelt sett er det sett at bare flere dusin ballistiske missiler var observert i Iran, og det er funnet missiltrinn og rester av trolig et dusin eksempler eller mer. Opplysninger om nedskytninger av droner/kryssermissiler tyder ikke på høyere enn 100 til 150 eksempler. 

Det mener at dette er et begrenset angrep, som var forvarslet i god tid på forveien. 

Hvis det jeg tror - at det er rundt 40 til 60 ballistiske missiler delt i fire typer, av dette kanskje halvparten med MARV/MIRV, er riktig, er dette en liten del av den iranske slagkapasiteten som er på mer enn 3,000 ballistiske missiler, ikke medregnet masseproduksjon av Fateh-familien.

For Fateh 110 basert på Zelzal helt tilbake til 1980-tallet, er modulært konstruert slik at alle varianter fra disse med r.v. på 300 km til disse på 1,450 km har samme basiskonstruksjon. Og det er kjent at Iran har Fateh 110 i produksjon helt siden 2002 i mer enn tjue år. Dette gjør denne familien til det farligste TBM-systemet i hele verden. 

Hvis to missil var avfyrt for hver 120 trussel som var registrert, ment det et forbruk på 240 missiler. Ammunisjonen i Israel er hemmeligholdt, men det kan ikke ha vært mer enn et halvt tusen til sammen med ABM-kapasitet. Iron Dome-våpenet har ikke effektiv ABM kapasitet mot sanne ballistiske missiler. Dessuten er 50 % av all produksjon av disse missilene ikke i Israel, men USA. 

Det er ikke gode nyheter for israelske militæreksperter. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Dette var tidenes største angrep mot et land med droner og raketter.

Det var heller ikke varslet, utover at Israel og USA har utmerket etterretning, og at det dessverre for Iran tar flere timer før dronene kommer frem, som gjorde at Israel var klare.

Målet her fremstår som om det var å overvelde Israels luftforsvar, ved å sende en stor mengde forskjellige typer angrep samtidig.

At Israels luftforsvar, og med hjelp fra en rekke andre land, klarte å avverge angrepet, betyr ikke at det bare var for syns skyld. 

Størrelsen på angrepet tyder på at målet var å få inn noen fulltreffere. 
Den eneste tilbakeholdenheten fra Iran, var at de ikke i større grad involverte Hezbollah.

Endret av 0laf
  • Liker 5
Lenke til kommentar
0laf skrev (11 minutter siden):

Yariv Levin

"Levin"? Superhauken i Netanyahus regjering? Mannen som sto bak det demokratifiendtlige rettsreformforslaget som delte Israel i to? Da kan jeg lett skjønne hvordan det kunne gå galt. 

Ved å kalle dette "terrorbase" er det ikke mulig å ta dem på alvor. Uansett er det nå formelt krigstilstand mellom Iran og Israel, så konsulatangrepet - som burde settes under granskning både i Israel og internasjonalt sett - ikke lenge er av betydelighet. 

Alt avhengiges av hva krigsrådet gjør. Gallant f*** med militæroperasjonen i Gazastripen mens Gantz demonstrert likegyldighet og kaldblodighet mens Netanyahu er utilregnelig. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

"Norske mediers og eksperters fremstilling av bakgrunnen for dette angrepet ser ut til å være noe mangelfull.

Andre forståsegpåere ser ikke ut til å i nevneverdig grad bry seg om at de er fanebærere for den islamske republikkens propaganda.

Det er lett å trekke bakgrunnen for Irans angrep på Israel tilbake til hendelsene i Damaskus 1. april 2024, men det vil være misvisende og historieløst."

https://www.nettavisen.no/norsk-debatt/israel-har-undervurdert-trusselen-fra-iran/o/5-95-1761544

Som alltid dyktige og saklige Mahmoud Farahmand. 

Endret av DukeNukem3d
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
JK22 skrev (23 minutter siden):

Ved å kalle dette "terrorbase" er det ikke mulig å ta dem på alvor.


Det beror på hvorvidt det hovedsakelig var en terrorbase, eller et konsulat.

Ambassaden ble ikke angrepet, og det er ambassaden som er den offisielle diplomatiske representasjon, et konsulat ved siden av en ambassade er kun en støttefunksjon, som oftest for ting som nødpass, beskyttelse, diverse forespørsler, dokumenter osv.

Mye tyder på at Irans konsulat, det vil si den mindre bygningen som lå ved siden av ambassaden, som de hevder var et konsulat, faktisk ble benyttet av iranske militære ledere for å planlegge terror.

Endret av 0laf
  • Liker 4
Lenke til kommentar
0laf skrev (1 minutt siden):

Dette var tidenes største angrep mot et land med droner og raketter.

Det er allikevel smått mot det som vil komme om Iran skulle sende ti ganger flere uten noe som helst forvarsling. Og de er kapabelt for det. Israel trenger ammunisjon. Kostbar ammunisjon, det kostet dem opptil 15 milliarder norske kroner eller mer i løpet av få timer. Dronene og kryssermissilene var ofret - mange av disse hadde navigasjonslys - for å åpne opp for angrepsbølgen med ballistiske missiler. Det er ikke mulig for israelerne å innta en offensiv rolle pga. mangel på ballistisk våpen med bare fly til rådighet, en trenger bare å huske på Jemenkrigen, for å hindre nye angrep. 

En klok mann vet når han ikke kan fortsette. Det beste israelerne burde gjøre, er å fortsette den lavintensive bombeoffensiven mot Hizbollah for å svekke disse over tiden og reorganisere seg i Gazastripen for å innføre militærsokkupasjon - og mest av alt; tar Netanyahu i arrest og sende Gallant til krigsdomstolen, så nyvalg kan arrangeres snarest mulig. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
5 hours ago, 0laf said:

 

For noe vås du siterer her: Hvisomatte-dersomatte-muligens-kanskje-kan-hende?! Hva HVIS Iran hadde sendt UFO'er fra verdensrommet med laservåpen som myrdet halve israels befolkning?! Skal man gjøre gjengjeldelser basert på oppkonstruerte scenarioer som ikke eksisterer annet enn i fantasien som man kan "forestille seg" slik det oppfordres til i denne tweet'en?! En ting er å forsvare seg der og da ut i fra worst case scenarioer, men å i ettertid og med fasit i hånd konstruere hva/hvis/dersomatte/kanskje-scenarioer som grunnlag for gjengjeldelse blir bare ALT for dumt!!!

  • Liker 4
Lenke til kommentar
30 minutes ago, JK22 said:

Det er allikevel smått mot det som vil komme om Iran skulle sende ti ganger flere uten noe som helst forvarsling. Og de er kapabelt for det. Israel trenger ammunisjon. Kostbar ammunisjon, det kostet dem opptil 15 milliarder norske kroner eller mer i løpet av få timer. Dronene og kryssermissilene var ofret - mange av disse hadde navigasjonslys - for å åpne opp for angrepsbølgen med ballistiske missiler. Det er ikke mulig for israelerne å innta en offensiv rolle pga. mangel på ballistisk våpen med bare fly til rådighet, en trenger bare å huske på Jemenkrigen, for å hindre nye angrep. 

En klok mann vet når han ikke kan fortsette. Det beste israelerne burde gjøre, er å fortsette den lavintensive bombeoffensiven mot Hizbollah for å svekke disse over tiden og reorganisere seg i Gazastripen for å innføre militærsokkupasjon - og mest av alt; tar Netanyahu i arrest og sende Gallant til krigsdomstolen, så nyvalg kan arrangeres snarest mulig. 

Da vil 10 ganger fleire droner og missiler ramle ned i Iran nett som di gjorde i natt som var. Noko anna du ikkje tek inn over deg er at Israel ikkje kjem til å sette seg ned å tvinne tommeltotter viss Iran eskalerer til krig. Da blir det meste av det Iran kan sende mot Israel skutt i senk før det letter. Krig er ikkje som nettspill der man venter på tur.

 

Israel finner nok sin vei for å trygge sin eksistens i midtøsten. Og som vanlig vil di fleste legge seg opp i det på ein negativ måte. Nyvalg vil ikkje forandre på noko og blir sjelden gjennomført midt oppi ein krigssituasjon. 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
6 hours ago, Cascada81 said:

Hamas vant siste gang det ble avholdt et valg i Palestina, og er den nærmeste man kommer en lovlig valgt regjering i Palestina. Israel må trekke seg ut av okkuperte områder og starte samtaler med Hamas. Kun da kan man få til en løsning. Israel må bære hele ansvaret for at det er konflikt mellom Palestina og Israel. (https://www.dagsavisen.no/rogalandsavis/nyheter/stavanger/2006/01/30/hamas-valg-og-demokratiet/)

TULL: Israel kan og ikke minst BØR kritiseres for mye, som for eksempel bruddene på menneskerettigheter og folkemord som de bedriver på Gaza nå, og opprettelse av ulovlige bosettninger på Vestbredden med mer. Men å påstå at "Israel må bære hele ansvaret for at det er konflikt mellom Palestina og Israel" blir bare for dumt og latterlig unyansert! Nøyaktig hvordan skylden bør vektes er jeg usikker på, men måten Israel og palestinere begår krigsforbrytelser, folkemord og terror frem og tilbake bør gjøre det åpenbart for andre enn ensporede "fans" at begge sider bærer en STOR andel av skyld i situasjonen! Selv å ensidig legge skylden på terroraksjonen fra HAMAS den 7.oktober blir latterlig nærsynt siden konflikten i området har vart i flere tiår tidligere, og siden opprettelsen av staten Israel og dermed fortrengning av tidligere inbyggere i området, og sikkert ennå flere århundrer, om ikke flere årstusener tilbake til jesu tid og så videre...

Edit: Rettet feil omkring Gaza/Vestbredden.

Endret av Gjest MKII
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Gjest MKII skrev (5 minutter siden):

Selv å ensidig legge skylden på terroraksjonen fra HAMAS den 7.oktober blir latterlig nærsynt siden konflikten i området har vart i flere tiår tidligere

Russland og Iran har nok også skyld for 7.oktober. En bursdagsgave til Putin slik at fokuset på krigen i Ukraina svekkes kraftig.

Jeg tror ikke alle jødene som ble slaktet, voldtatt, torturert og tatt som gisler den dagen har noen skyld. Men vi fikk jo en smakebit på hva som venter oss dersom maktforholdet i konflikten noen gang skulle snus på hodet. Det er vårt største ansvar at det aldri skjer.

Endret av DukeNukem3d
  • Liker 4
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
DukeNukem3d skrev (10 minutter siden):

Russland og Iran har nok også skyld for 7.oktober. En bursdagsgave til Putin slik at fokuset på krigen i Ukraina svekkes kraftig.

Jeg tror ikke alle jødene som ble slaktet, voldtatt, torturert og tatt som gisler den dagen har noen skyld. Men vi fikk jo en smakebit på hva som venter oss dersom maktforholdet i konflikten noen gang skulle snus på hodet. Det er vårt største ansvar at det aldri skjer.

Jeg leste engang om en arabisk militærleder som svarte på spørsmål om hva som ville skje med de jødiske overlevende hvis Israel tapte en krig.

Han sa at det ville ikke bli noen overlevende. 

Finner det ikke igjen. Men glemmer det aldri 

  • Liker 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
2 hours ago, DukeNukem3d said:

Jeg tror ikke alle jødene som ble slaktet, voldtatt, torturert og tatt som gisler den dagen har noen skyld. Men vi fikk jo en smakebit på hva som venter oss dersom maktforholdet i konflikten noen gang skulle snus på hodet. Det er vårt største ansvar at det aldri skjer.

Jeg tror ikke alle sivile som spedbarn, barn, sivile kvinner, HAMAS-motstandere i Gaza har noen skyld heller, men flere både her og i Israel-HAMAS-tråden synes visst det er uproblematiskt å ensidig og unyansert forsvare Israel i allt og ett til tross for hvor grumsete oppførselen er fra begge parter i den konflikten. At maktfaktoren i en enorm grad favoriserer Israel og at Israel misbruker denne maktfaktoren til å drive folkemord og mennesekrettighetsbrudd etter terrorangrepet fra HAMS er visst ingens ansvar... Man må være rimelig ensidig hvis man påstår at terroristaksjonen fra HAMAS startet allt, og at palestinere derfor bare skal akseptere allt som blir gjort mot de i maktbalansens navn.

For å ta noen klisje'er:

"Vold avler vold"

"Øye for øye og tann for tann gjør hele verden blinde og tannløse"

Ved å hele tiden leke "the blame-game" med gjentagende gjengjeldelsesspiral ender hele regionen i en krig som i sum vil ta livet av enormt mange fler enn om man tar til fatningen! Men flere i minst denne og Israel-HAMAS-tråden er jo "mer katolske enn paven", og mindre nyanserte og mer tilhengere av Netanyahu og Israel enn det en stor andel av israelske jøder er...

Edit: Rettet feil omkring Gaza/Vestbredden.

Endret av Gjest MKII
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...