Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Hvorfor snakkes det så lite om covid-plager som kan vise seg mange tiår etter gjennomgått infeksjon?


majer

Anbefalte innlegg

Hvorfor forbereder ikke Norge seg på at man kan risikere at covid kan føre til at mange av de som er unge i dag dør som følge av gjennomgått infeksjon flere tiår senere? 

Vi som har jobbet med virus vet hvordan en del virus har muligheten til å skape endringer i kroppen som ikke kommer til syne med en gang. Ta eksempelvis hpv virus. Jo tidligere man får en av de ekreftfremkallende variantene jo større er risikoen for at man ender opp med kreft når man er 50. Et annet eksempel er herpesviruset og demenssykdom. 

Ser man på influensa og vaksinasjon vet man at folk som har tatt en vaksine har langt lavere risiko for å utvikle demens enn en som ikke har tatt det. Men man har ikke forsket på om det er vaksineringen som gir den gode effekten eller om folk som har tatt en vaksine lever sunnere. Hvorfor gjøres ikke det? 

Med en stadig mer aldrende befolkning og et helsevesen i knestående vil selv en liten økning av risiko for demenssykdom være vanskelig å takle. Vi vet allerede at covid kan angripe indre organer som lunger så er det utenkelig å tenke at det kan påvirke hjernen på linje med langt mer "harmløse" virus?

Endret av majer
Skrivefeil
 • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
 • 5 måneder senere...
aklla skrev (På 11.12.2023 den 2:03 PM):

Er det i det hele tatt praktisk mulig å forske på langtidseffekter så lang tid i forkant?

Nei, du har et poeng der. Men vi bør jo være forberedt. Vi vet eks at mennesker som går på antivirale legemidler har langt lavere risiko for å utvikle demens enn andre. Det skyldes sannsynligvis beskyttelsen det gir mot herpesviruset. Når selv det "harmløse" herpesviruset har den effekten må vi anta at et virus som kan angripe lunger og andre organer er minst like farlig. Dersom det øker demensrisikoen med så lite som 10%, som er langt lavere enn andre virus, vil det være ekstremt uheldig

Endret av majer
 • Liker 1
Lenke til kommentar
majer skrev (På 11.12.2023 den 12:42 PM):

Hvorfor forbereder ikke Norge seg på at man kan risikere at covid kan føre til at mange av de som er unge i dag dør som følge av gjennomgått infeksjon flere tiår senere? 

Nå klarer de ikke en gang å forske på (eller innrømme) at det finnes alvorlige bivirkninger på kort sikt. Jeg har lagt merke til det som skjer med unge (ofte topptrente) menn og kvinner nå, de dør grunnet hjerte / kar problemer som de IKKE skulle hatt på flere ti-års tid..
Nå innrømmet jo AstraZeneca omsider at deres vaksine var livsfarlig men det er ikke LENGE siden den vaksinen var anbefalt for unger..
The Telegraph: AstraZenecas koronavaksine trekkes over hele verden.
(https://www.nettavisen.no/nyheter/the-telegraph-astrazenecas-koronavaksine-trekkes-over-hele-verden/s/5-95-1806789)

Lenke til kommentar

Det er noen interessante undersøkelser:

Noen kan få permanente skader av Covid -- og man kan få bekreftet å ha long-covid, som er en varig forstyrrelse i immunforsvaret.

Sitat

Research hints that those with symptoms may see an improvement after two years—but not everyone.


https://www.nationalgeographic.com/premium/article/long-covid-inflammation-immune-recover

 • Liker 1
 • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Woff skrev (6 minutter siden):

Nå innrømmet jo AstraZeneca omsider at deres vaksine var livsfarlig men det er ikke LENGE siden den vaksinen var anbefalt for unger..

Fremdeles mindre farlig enn Covid;

Husk at mennesker med underliggende helseproblemer som kunne gjøre at Covid var farligere for dem enn friske mennesker fikk vaksine først.

Dermed er undersøkelser på dødsfall allerede kommet skjevt ut, da det er forventet at flere av dem som er i grupper som får vaksiner er mennesker som kommer til å dø -- på grunn av eksisterende helsekomplikasjoner.

Mange grupper sprer disinformasjon om vaksiner, fundert på forestillinger om at de som får vaksiner dør -- uten å ta hensyn til at de som fikk vaksiner var en utsatt gruppe.

Utsatte personer med underliggende helseproblemer døde også i langt større grad enn den øvrige befolkningen av covid.

Endret av Red Frostraven
 • Liker 2
 • Innsiktsfullt 1
 • Hjerte 1
Lenke til kommentar
majer skrev (5 minutter siden):

Det skyldes sannsynligvis beskyttelsen det gir mot herpesviruset.

Kilde?

Sitat

Når selv det "harmløse" herpesviruset har den effekten må vi anta at et virus som kan angripe lunger og andre organer er minst like farlig.

Har herpesviruset den effekten nå? Du skrev akkurat at det var sannsynlig.. uten å legge ved noe som helst som bekrefter at det faktisk er sannsynlig.

Og selv om det stemmer at det er sannsynlig - hvordan fører dette til konklusjonen din om at vi da MÅ anta at et helt annet virus har tilsvarende effekt?
Hvorfor mener du ikke at forkjølelse fører til demens? Et virus som er mye nærmere beslektet med covid? Og alle andre virus for den sak skyld som vi er fulle av til en hver tid.

 

 • Liker 1
 • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
 • Opprett ny...