Gå til innhold

Loddebolt til datakomponenter


Anbefalte innlegg

Har lenge hatt lyst til å lære meg å reparere datating som dør. Lei av å hive gamle hovedkort pga ødelagte kondensatorer, eller grafikkort hvor jeg vet akkurat hvilken minnechip som er dårlig og ikke har kompetanse/utstyr til å få gjort noe med det. Men, skal jeg få gjort noe med dette trenger jeg litt utstyr - i første omgang en loddebolt, antar jeg. Eller kanskje flere, for alt jeg vet. Noen som har noen tips? Jeg vil heller legge i litt ekstra for godt utstyr, hvis jeg først skal kaste meg ut i noe sånt.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kjøp en skikkelig loddestasjon med det samme. Jeg har en Ksger T12 fra AliExpress. En veldig god stasjon som ikke har sviktet meg de tre årene jeg har hatt den. Denne får man forskjellige spisser til så man kan odde alt fra SMD komponenter til større ting. Styr unna loddestasjoner fra Clasern og Biltema. 

Du trenger loddetinn MED bly. Også trenger du flux middel. 

Skal du fjerne chip'er fra kretskort er du helt avhengig av en god varmluftspistol beregnet for formålet. Søk på AliExpress. Koster vel rundt 500 kroner for en som er god nok til hjemmebruk. Jeg er vertfall fornøyd. 

Varmeplate er også en fin ting å ha. Samt loddepasta hvis du skal lodde på chip'er etc. Dette klarer du ikke med loddebolt da beina er for små. 

Du trenger også noe som kan holde fast mens du lodder. 

Spør mer konkret hvis du lurer på noe. har kjøpt inn alt av utstyr selv og avloddet dsamt loddet det meste av chip'er og annet den siste tiden. Det er IKKE så lett som det ser ut til. :)

Lenke til kommentar

Du trenger også en godt multimeter. Du trenger ikke å kjøpe Fluke til flerfoldige tusen, men personlig er jeg veldig fornøyd med Brymen. Dette skal være helt på linje med Fluke og koster en brøkdel. 

Men for all del, du kommer langt med et billigere ett også. 

 

Sørg for å kjøpe testprober med tynne spisser hvis du skal måle på små områder. 

Lenke til kommentar

Får ikke gjort all verden med "bare" normal loddebolt. Det må til, men ting er for små og/eller for kompliserte til at man får gjort alt med loddebolten.

Bør nok gå for varmluftsutstyr, ala Quick 861 eller lignende. Jeg ville ikke engang prøvd med noe svakere / dårligere enn "tilsvarende" - det må til nok varme for å kunne gjøre noe med moderne smd-komponenter.

https://eleshop.eu/quick-861dw-hot-air-station.html

Fungerende avsug med filter er nesten en nødvendighet. Det går an å klare seg uten for enklere lodding med vanlig loddebolt, men skal du få gjort noe på normale datakomponenter der du er avhengig av å bruke fluks og mye varme, så vil det være plagsomt å holde på uten...

https://eleshop.eu/aoyue-fek-01-portable-soldering-fume-extractor.html

Mikroskop er essensielt. Noen foretrekker "vanlig" stereomikroskop mens andre trives best med kun kameramikroskop. Jeg gikk for sistnevnte alternativ og trives godt med det. Hayear (+ tilsvarende under andre navn) fungerer fint.

https://www.amazon.com/stores/HAYEAR/page/B8FE1052-BA43-4FA2-99E8-3AC4A9A05A29?ref_=ast_bln

( Video med kort forklaring om fordelene med kameramikroskop, fra northridgefix https://www.youtube.com/watch?v=NfkXitg5R4I )

Anbefaler å se litt på youtube for å bli kjent med hva som går igjen av problemer og hvordan man kan/må jobbe for å fikse sånt.  Northridgefix har mange videoer med reperasjon av alt mulig av datadeler. Louis Rossmann har også en hel haug - spesifikt for Macbook. Sistnevnte er verdt å se litt ekstra på siden han forklarer prinsippene godt og viser mer av hvordan man må gå fram for å finne ut av hva som er feil - han går ofte gjennom boardview/koblingsskjema og forklarer det opp mot det han måler og ser på kretskortet. (Eks. lading av macbook: https://www.youtube.com/watch?v=W71h60f1ERw&list=PLkVbIsAWN2lsHdY7ldAAgtJug50pRNQv0&index=56

Det er krevende *men* overkommelig å fikse moderne datautstyr, om man har tilgang på rett utstyr og har den grunnleggende kunnskapen som må til. Det er skjelden man har tillgang på full dokumentasjon, og det gjør det litt ekstra vanskelig.

Jeg anbefaler å se litt ekstra på hva som kreves av kunnskap og bakgrunn innen elementær elektronikk før man investerer i utstyr som kan gjøre jobben. Det er trivelig å lodde på småting med rett utstyr, men halve utfordringen er å vite hva som skal loddes og hvorfor, og læringskurven er såpass bratt at det ikke er for alle.

 

 

Lenke til kommentar

Du trenger forøvrig også loddetinn med lavt smeltepunkt. Dette brukes spesifikt for avlodding av CHip'er etc. for å hindre å bruke for mye varme. 

Som forrige taler nevnte så trenger du også et slags mikroskop. 

Skal du bare lode en og annen gang hjemme så bør du kanskje ikke invistere i dyre avsug etc. Jeg har vertfal ikke gjort det (enda). Men skal du drive med dette daglig så anbefales det. 

Endret av Bjerknez
Lenke til kommentar

Søk forresten opp "NorthridgeFix" på Youtube. En fyr som reparerer for det meste skjermkort og hovedkort. Alt han bruker av itstyr selger han i sin egen nettbutikk. Mye av det før du mye billigere på Aliexpress, men da ser du vertfall hva som må til. Han bar også laget en egen video som forteller hva man trenger etc. 

Lenke til kommentar
Bjerknez skrev (4 timer siden):

Du trenger loddetinn MED bly. Også trenger du flux middel.

Eller som det heter på norsk, fluss (flussmiddel)..

Bly i loddetinn brukes for å senke smeltetemperaturen, men er verken bra for miljøet eller deg selv. Det er estimert at 0,9 til 1,2 millioner mennesker dør hvert eneste år bare pga bly i bensin, og å puste det inn via loddetinn (selv hvis du har avsug) er ikke å anbefale selv for hobbybruk. Takket være blybasert bensin så har menneskeheten tapt over 800 millioner IQ-poeng siden hjernen blir så påvirket av selv bly vi puster inn fra bensin. Globalt nærmer vi oss 100 millioner døde pga bly i bensin..

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Christian Thork skrev (1 time siden):

Fluke er vel ikke det mest ideele..


Fluke er en produsent, blant annet av noen særdeles gode multimetere, både håndholdte og benkmodeller.

En T5 er et av mange produkter som Fluke produserer, og er en strømtester, tiltenkt i all hovedsak elektrikere, så nei, den er helt uegnet til elektronikk.

Til hobbybruk funker vel nesten hva som helst av multimetere til lave spenninger, men diodetester og middels grei nøyaktighet kan være kjekt å ha.
Man bør nok kjøpe noe annet enn de billigste kinamodellene ( eller Biltema osv ).

Fluke 117 er et fantastisk godt valg, men til under halve prisen får man et Brymen eller lignende, som nok er like gode til hobbybruk.

Med Fluke betaler man ekstra for serviceapparatet, garantier, og et produkt som vanligvis holder to-tre livstider, ikke nødvendivis at utstyret er teknisk bedre enn andre gode merker.

Til hobbybruk er det ikke alltid like viktig å ha et fantastisk serviceapparat, men bedrifter som kjøper litt mer spesialisert utstyr fra Fluke, til hundretusenvis av kroner, betaler åpenbart en hel del for servicen, i stedet for å kjøpe noe fra AliExpress med ut-døra garanti.

Personlig mener jeg et eldre benkmultimeter, fra Fluke, Keithley, Keysight, Siglent eller lignende, er veien å gå, dersom man sitter stasjonært og jobber med elektronikk.

Skal man jobbe med moderne datadeler, så kreves det som andre har nevnt litt spesielt utstyr, det holder ikke med en loddebolt fra Biltema.

En god loddestasjon er det første man bør investere i.
Jeg holder en knapp på Metcal eller Ersa, det er de jeg bruker selv, men for å komme i gang, så er det vanskelig å anbefale noe annet enn en T12, for eksempel KSGER, som er veldig bra for den prisen man betaler.

Varmluft er påkrevd for å jobbe med nesten alt av datagreier i dag, man kommer ikke særlig langt uten.
Selv kjøpte jeg en Atten ST-862D på tilbud fra Kina for ett år siden, og den har så langt fungert glimrende, og koster ikke all verden.

Noen form for mikroskop er kjekt når delene blir veldig små, noe de ofte gjør.
For en del feilsøking av I/O og annet, så trenger man nok etter hvert også et oscilloskop, muligens en funksjonsgenerator etter hvert, og skal man bytte litt større brikker, som GPU, CPU og lignende, så kreves det utstyr for reballing, stensiler og den slags.

I utgangspunktet er det så mye greier man kan kjøpe at det er fort gjort å bli blakk på utstyr, men man kommer i grunn langt med en god loddestasjon i starten, dersom det er kun bytting av enkle komponenter som motstander, kondensatorer osv. og som man visuelt ser er ødelagt. Så kan heller diverse annet for feilsøking av de litt mer infløkte problemer, og utstyr for bytte av brikker osv. komme etter hvert.

Lykke til.

Lenke til kommentar
ali q skrev (4 timer siden):

Eller som det heter på norsk, fluss (flussmiddel)..

Bly i loddetinn brukes for å senke smeltetemperaturen, men er verken bra for miljøet eller deg selv. Det er estimert at 0,9 til 1,2 millioner mennesker dør hvert eneste år bare pga bly i bensin, og å puste det inn via loddetinn (selv hvis du har avsug) er ikke å anbefale selv for hobbybruk. Takket være blybasert bensin så har menneskeheten tapt over 800 millioner IQ-poeng siden hjernen blir så påvirket av selv bly vi puster inn fra bensin. Globalt nærmer vi oss 100 millioner døde pga bly i bensin..

Skal man lodde manuelt for hånd så er det kun BLY som gjelder. Loddetinn uten bly er forferdelig å jobbe med synes jeg. Flyter dårlig og trenger mye flux (fluss) for å funke skikkelig. 

La oss ikke ta helt av her med miljødebatten. Skal man lodde litt hjemme i kjelleren i ny og ne så tror jeg neppe dette tar noen skade hvis man tar normale forholdsregler. Jeg tror det er farligere og ta seg en kjøretur enn å lodde fast en komponent med loddetinn som inneholder bly :) 

Når det er sagt dør det også 1.3mill. Mennesker hvert år i bilulykker. Men allikevel kaster vi barna våre inn i disse bilene og kjlrer avgårde. Men gud forby bly i loddetinnet. 

Industrien har dog så vidt jeg vet gått over til loddetinn uten bly (for det meste). Men elektronikk i dag blir loddet ved hjelp av maskiner. Når man skal reparere elektronikk manuelt så er det blybasert som gjelder. 

Endret av Bjerknez
Lenke til kommentar
knopflerbruce skrev (16 timer siden):

Har lenge hatt lyst til å lære meg å reparere datating som dør. Lei av å hive gamle hovedkort pga ødelagte kondensatorer, eller grafikkort hvor jeg vet akkurat hvilken minnechip som er dårlig og ikke har kompetanse/utstyr til å få gjort noe med det. Men, skal jeg få gjort noe med dette trenger jeg litt utstyr - i første omgang en loddebolt, antar jeg. Eller kanskje flere, for alt jeg vet. Noen som har noen tips? Jeg vil heller legge i litt ekstra for godt utstyr, hvis jeg først skal kaste meg ut i noe sånt.

Bare for å fortsette denne litt...

En ting er utstyr. Ja, det trenger du. Skal du avlodde små minnechip'er er dette som nevnt ikke lett å det er flere grunner til det. 

1. veldig små loddepunkter som er umulig og lodde skikkelig med vanlig loddebolt. 
2. du trenger varmepistol. For høy temperatur ødelegger lett chip og ikke minst omkringliggende komponenter, og for liten temperatur, ja... det sier seg selv...

Avlodding av chip'er gjøres tryggest når man bruker varmeplate i kombinasjon med varmluft/loddebolt hvis mulig. Evt. Varmluft og loddebolt. 

merk at varmen fra postolen lett smelter alt av plastikk.

Jeg har drevet litt med dette sporadisk den siste tiden og jeg er så absolutt ikke god på det, men jeg får det til, til slutt. Det er ikke så lett som det ser ut til. 

Selv fjerning av store komponenter med bein som stikker gjennom kretskortet kan være vriene og fjerne til tider. Spesielt hvis det er flere enn to bein. Du trenger i såfall en tinnsuger. 

Lenke til kommentar

Virker som det må investeres såpass mye i utstyr at hvis du skal reparere på et kort som allikevel er utenfor garantitiden i ny og ne, så vil det ikke lønne seg.

Hvis du vil gjøre en hobby ut av det, så er det noe annet.

Ang bly i loddetinn så mener jeg det er ulovlig i EU og Norge. Jeg har tatt feil før, så ikke heng meg om det er sånn nå også..

Det som er så farlig med å få i seg bly er at kroppen tror det er Kalsium og lagrer det i skjelettet. Du blir mao aldri kvitt det igjen. Får du i deg litt hver gang du lodder, så bygger det seg opp til giftige nivåer over tid.

Lenke til kommentar
Trene Arnholdt skrev (4 timer siden):

Virker som det må investeres såpass mye i utstyr at hvis du skal reparere på et kort som allikevel er utenfor garantitiden i ny og ne, så vil det ikke lønne seg.

Hvis du vil gjøre en hobby ut av det, så er det noe annet.

Ang bly i loddetinn så mener jeg det er ulovlig i EU og Norge. Jeg har tatt feil før, så ikke heng meg om det er sånn nå også..

Det som er så farlig med å få i seg bly er at kroppen tror det er Kalsium og lagrer det i skjelettet. Du blir mao aldri kvitt det igjen. Får du i deg litt hver gang du lodder, så bygger det seg opp til giftige nivåer over tid.

Så lenge ElfaDistrelec Norge og andre selger loddetinn med Bly, så er nok loven her trolig rettet mot industrien og ikke sluttbrukeren. Uansett så er ikke dette noe jeg har hengt meg så mye opp i. 

Angående det andre du skriver så er jeg enig i at i at det mest trolig ikke er lønnsomt og reparere elektronikk som feks. Skjermkort etc. selv. Sjansen er meget stor for at man ødelegger mer enn man klarer og fikse. Jeg snakker her om personer som heller ikke vet så mye om elektronikk fra før.

Å reparere en kanel med brudd, eller lodde større ting kan dem fleste lære seg uten større problemer, men skal man bytte ut en komponent som ikke virker så krever det jo også at man kan feilsøke frem til den komponenten. Da trenger man en ganske god forståelse av elektronikk samt god teknikk og riktig utstyr for å fikse problemet. 

Av det jeg har sett så langt er hovedproblemet de fleste ganger kortslutning i form av at en kondensator eller en transistor har røket. Ellers så er problemet ofte myntet på dårlige kontakter rundt om som løsner og eller mangler pinner. Disse kontaktene er ofte ganske store som feks. USB kontakter som sitter på kretskort etc. men disse er mer overraskende vanskelige å bytte enn man ofte tror, litt avhengig av hvilken type USB kontakt det er. Det finnes veldig mange versjoner av disse. 

Det at en CPU eller en chip ryker er mindre vanlig, men forekommer selvsagt også. 

Merk at dette ikke er egenerfart, men intrykket jeg sitter igjen med etter utallige youtube vidoer av profesjonelle som reparerer elktronikk. 

Vil man starte med dette som en hobby, så er det helt noe annet. Jeg har kjøpt alt jeg har av utstyr fra AliExpress. Og jeg kan med en gang si at du fort må regne med rundt 10.000-15.000 kroner for å sette opp en ok hjemmelab. 

- Loddestasjon
- varmluftpistol (for lodding/avlodding)
- 2 stk. Multimetere av god kvalitet.
- Oscilloskop
- 1-2 gode strømforsynere
- Mikroskop

i illegg trenger du alt av verktøy og tilbehør som krympestrømper, diverse reservedeler som ofte ryker, loddetinn, spesielle spisser til loddebolten, flussmiddel, avbitere, og en drøss andre ting jeg ikke har nevnt. 

Handler du fra AliExpress så får du nok en grei startpakke til rundt 10k. Handler du over disk i Norge kan du lett gange den prisen med 3x. Om ikke mer. 

Jeg har laget en artikkel her inne om kjøp fra AliExpress. For enkelte kan dette være en risiko. Man må vote litt hva man driver med og hvordan AliExpress funker før man handler derfra.

Endret av Bjerknez
  • Liker 1
Lenke til kommentar

At bly i loddetinn ikke er helsemessig bra merket jeg da vi hadde åpen dag på VK1 Elektronikk og læreren lagde en loddegryte med blytinn rett ved siden av meg. Det tok ikke mange minuttene før jeg ble såpass dårlig at jeg forlot klasserommet.

Sant nok at bly gjør tinnet mye bedre å jobbe med og at en lettere får gode resultater.

Lenke til kommentar
sedsberg skrev (På 9.12.2022 den 14.41):

Å lodde på moderne datautstyr krever helt spesielt loddeutstyr. Der nytter det ikke med en enkel Biltema-loddebolt. Her må man til med varmeplater, varmluftsblåser og spesielle loddebolter for SMD-utstyr.

Det var en god del flotte svar her da jeg omsider fikk somlet meg til å sjekke :) Jeg kan godt legge i litt ekstra, hvis jeg først skal ha dette som hobby - men det er kanskje mulig å score sånne ting brukt, også? Dette er vel ikke akkurat slitedeler. Denne TS-100 som er nevnt ser jeg et par stykker av på finn.no, i alle fall - blir ikke skremt av å bruke en tusenlapp på noe som er verdt prisøkningen.

Lenke til kommentar
Jann - Ove skrev (På 9.12.2022 den 14.59):

Får ikke gjort all verden med "bare" normal loddebolt. Det må til, men ting er for små og/eller for kompliserte til at man får gjort alt med loddebolten.

Bør nok gå for varmluftsutstyr, ala Quick 861 eller lignende. Jeg ville ikke engang prøvd med noe svakere / dårligere enn "tilsvarende" - det må til nok varme for å kunne gjøre noe med moderne smd-komponenter.

https://eleshop.eu/quick-861dw-hot-air-station.html

Fungerende avsug med filter er nesten en nødvendighet. Det går an å klare seg uten for enklere lodding med vanlig loddebolt, men skal du få gjort noe på normale datakomponenter der du er avhengig av å bruke fluks og mye varme, så vil det være plagsomt å holde på uten...

https://eleshop.eu/aoyue-fek-01-portable-soldering-fume-extractor.html

Mikroskop er essensielt. Noen foretrekker "vanlig" stereomikroskop mens andre trives best med kun kameramikroskop. Jeg gikk for sistnevnte alternativ og trives godt med det. Hayear (+ tilsvarende under andre navn) fungerer fint.

https://www.amazon.com/stores/HAYEAR/page/B8FE1052-BA43-4FA2-99E8-3AC4A9A05A29?ref_=ast_bln

( Video med kort forklaring om fordelene med kameramikroskop, fra northridgefix https://www.youtube.com/watch?v=NfkXitg5R4I )

Anbefaler å se litt på youtube for å bli kjent med hva som går igjen av problemer og hvordan man kan/må jobbe for å fikse sånt.  Northridgefix har mange videoer med reperasjon av alt mulig av datadeler. Louis Rossmann har også en hel haug - spesifikt for Macbook. Sistnevnte er verdt å se litt ekstra på siden han forklarer prinsippene godt og viser mer av hvordan man må gå fram for å finne ut av hva som er feil - han går ofte gjennom boardview/koblingsskjema og forklarer det opp mot det han måler og ser på kretskortet. (Eks. lading av macbook: https://www.youtube.com/watch?v=W71h60f1ERw&list=PLkVbIsAWN2lsHdY7ldAAgtJug50pRNQv0&index=56

Det er krevende *men* overkommelig å fikse moderne datautstyr, om man har tilgang på rett utstyr og har den grunnleggende kunnskapen som må til. Det er skjelden man har tillgang på full dokumentasjon, og det gjør det litt ekstra vanskelig.

Jeg anbefaler å se litt ekstra på hva som kreves av kunnskap og bakgrunn innen elementær elektronikk før man investerer i utstyr som kan gjøre jobben. Det er trivelig å lodde på småting med rett utstyr, men halve utfordringen er å vite hva som skal loddes og hvorfor, og læringskurven er såpass bratt at det ikke er for alle.

 

 

Takk for lenker. Blir jo litt penger, men men... Jeg har sett disse youtuberne en stund, forøvrig - og et par andre i samme kategori. Så er det jo og sånn at de KAN det de driver med, og da ser det gjerne lettere ut enn det egentlig er. Dog mistenker jeg at det er lettere å f.eks. fjerne duppeditter fra kort enn å lodde dem på, så det kan jo være en fin start å ta "roadkill"-kort og bare lodde av ting og tang for bruk på andre kort når jeg kommer så langt :)

Lenke til kommentar
Bjerknez skrev (10 timer siden):

Så lenge ElfaDistrelec Norge og andre selger loddetinn med Bly, så er nok loven her trolig rettet mot industrien og ikke sluttbrukeren. Uansett så er ikke dette noe jeg har hengt meg så mye opp i. 

Angående det andre du skriver så er jeg enig i at i at det mest trolig ikke er lønnsomt og reparere elektronikk som feks. Skjermkort etc. selv. Sjansen er meget stor for at man ødelegger mer enn man klarer og fikse. Jeg snakker her om personer som heller ikke vet så mye om elektronikk fra før.

Å reparere en kanel med brudd, eller lodde større ting kan dem fleste lære seg uten større problemer, men skal man bytte ut en komponent som ikke virker så krever det jo også at man kan feilsøke frem til den komponenten. Da trenger man en ganske god forståelse av elektronikk samt god teknikk og riktig utstyr for å fikse problemet. 

Av det jeg har sett så langt er hovedproblemet de fleste ganger kortslutning i form av at en kondensator eller en transistor har røket. Ellers så er problemet ofte myntet på dårlige kontakter rundt om som løsner og eller mangler pinner. Disse kontaktene er ofte ganske store som feks. USB kontakter som sitter på kretskort etc. men disse er mer overraskende vanskelige å bytte enn man ofte tror, litt avhengig av hvilken type USB kontakt det er. Det finnes veldig mange versjoner av disse. 

Det at en CPU eller en chip ryker er mindre vanlig, men forekommer selvsagt også. 

Merk at dette ikke er egenerfart, men intrykket jeg sitter igjen med etter utallige youtube vidoer av profesjonelle som reparerer elktronikk. 

Vil man starte med dette som en hobby, så er det helt noe annet. Jeg har kjøpt alt jeg har av utstyr fra AliExpress. Og jeg kan med en gang si at du fort må regne med rundt 10.000-15.000 kroner for å sette opp en ok hjemmelab. 

- Loddestasjon
- varmluftpistol (for lodding/avlodding)
- 2 stk. Multimetere av god kvalitet.
- Oscilloskop
- 1-2 gode strømforsynere
- Mikroskop

i illegg trenger du alt av verktøy og tilbehør som krympestrømper, diverse reservedeler som ofte ryker, loddetinn, spesielle spisser til loddebolten, flussmiddel, avbitere, og en drøss andre ting jeg ikke har nevnt. 

Handler du fra AliExpress så får du nok en grei startpakke til rundt 10k. Handler du over disk i Norge kan du lett gange den prisen med 3x. Om ikke mer. 

Jeg har laget en artikkel her inne om kjøp fra AliExpress. For enkelte kan dette være en risiko. Man må vote litt hva man driver med og hvordan AliExpress funker før man handler derfra.

Jeg har en grad i fysikk og en i kjemi, så jeg har relativt god basiskunnskap innen naturvitenskap. Jeg burde klare å navigere rundt i teorien her hvis jeg bare setter meg ned og leser litt.

Fortrinnsvis er det nok ting som minnechipper, kontrollere, kondensatorer, smd-er og evt. reballing av minnechipper jeg blir å bry meg med. Utover det, så er jo et dødt kort et dødt kort, så grenser for hvor mye galt en får gjort utover å gjøre et potensielt reparerbart kort vanskeligere å reparere :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...