Gå til innhold

Energiministeren advarer: Strømprisene kan gå «helt bananas»


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ett av argumentene for å etablere eksportkabler var å utnytte prisdifferansene i Europa. Idag er argumentet "forsyningssikkerhet" og vi har importmuligheter. Norge er selvforsynt med uhyre billig vannkraft. Men det eneste vi har oppnådd er å importertere Europeiske strømpriser. En svakhet ved Norges strømforsyning er riktignok at vi kun har vannkraft men det er ingenting som tyder på mindre nedbør fremover.

Pålitelig strømforsyning er vital infrastruktur og stabile forutsigbare priser er essensielt. Strømproduksjon er teknisk komplekst. På bakgrunn av dette kan ikke strømproduksjonen overlates til et fullstendig uregulert markedssystem.

Det er energipolitikken som har vært bananas i mange år nå. Å skylde på været eller at Statnett har brukt fortjenesten på lønninger istedenfor høyspenlinjer blir bare patetisk.

Nasjonaliser all kraftproduksjon i Norge og sett en makspris på 50 øre/kwh....

  • Liker 3
  • Hjerte 4
Lenke til kommentar
6RCURCGB skrev (Akkurat nå):

Ett av argumentene for å etablere eksportkabler var å utnytte prisdifferansene i Europa. Idag er argumentet "forsyningssikkerhet" og vi har importmuligheter.

Korrekt. Change their explanation as they go along. Det er nettopp det politikerne nå gjør. Og håper at folk kjøper det. Vel, ikke jeg.

  • Liker 7
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
ITtraktor skrev (6 minutter siden):

Om så bare hadde vært tilfellet. Tåkefyrsten har nok full i tåka rett mitt isfjellet. 

Jeg tror han vet veldig godt hva han gjør og hva som er konsekvensene av politikken. Det e rihvertfall min overbevisning. De er ikke handlingslammet som noen påstår. Det er en villet politikk og det handler om tilpasning og lojalitet til EU.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 4
Lenke til kommentar
8 hours ago, 6RCURCGB said:

Nasjonaliser all kraftproduksjon i Norge og sett en makspris på 50 øre/kwh

Meg bekjent er den stort sett allerede nasjonalisert.

Og med makspris vil - som en annen allerede har påpekt - strømforbruket bare fortsette uforstyrret til magasinene plutselig er tomme.

Endret av trikola
Strøk en del; var basert på en feiloppfattelse: fastpris istedenfor makspris
  • Liker 1
Lenke til kommentar
NERVI skrev (7 minutter siden):

Jeg kan ikke huske i min levetid, at Stasminister og ministere slår ut med hendene og abdiserer på denne måten. Fant at britene setter tak på hvor mye energiselskapene kan ta seg betalt, somt hvor mye kontantstøtte husholdninger får fra myndighetene.https://www.bbc.com/news/business-58090533 

Og franskmenn har ganske enkelt gitt beskjed til Brussel om at den franske bransjen pålegges å prioriter innenlands kunder foran eksport.

Jeg synes det er overraksende at Senterpartiet, Europas kanskje mest respektable EU-kritiske parti er såpass passive som de er; men jeg fester meg likevel til håpet om at de prøver å kjøpe seg litt tid og komme med en positiv overraskelse som også vil bli et stort nederlag for APs og Høyres agenda i energipolitikken. De har jo en historie med å være gode strateger innenfor politisk maktspill.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Roger Dyrøy skrev (1 minutt siden):

Medpassasjerene har også et ansvar, når man ser dette. MS Norge har aldri gått så godt, og kan på mange måter lignes med Titanic.  

 

Trump gjennomførte sanksjoner mot ferdigstillelse av Nordstream2, men avhengighet av gass og olje fra upålitelige regimer er det vel halve kloden som er? Men når Trump advarte mot nettop russisk gass, så kan jo det ha fått sin forklaring med det som har skjedd i Ukraina da det forkastet Krim2-avtalen med russerne den 21. februar i år. Var det ikke 24. februar krigen braket løs? 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Si hva man vil om Trump og regimer, men dette minner mer og mer om oljekrisen i 1973, når araberne styrte.

Tidlig på 70-tallet skjedde noe helt nytt i norsk sammenheng: For første gang kunne vi kjenne internasjonale konflikter på huden. Hver eneste familieøkonomi var truet av hendelsene som tok sted i midtøsten og begrepet «bensinrasjonering» ble dagligtale. For første gang siden krigen.

https://huskerdudenbilen.no/2016/05/18/oljekrisen-i-1973-da-norske-bilister-holdt-pusten/

  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Mr.M skrev (5 minutter siden):

Ukraina-krigen har selvsagt forverret situasjonen, men sannheten er at sykdomstegnene kom allerede sommeren 2021, altså lenge før invasjonen februar 2022

Strømmen begynte å bli dyr tidlig '21 og strømstøtte som vi vet ble utbetalt ra november.

Det er verken krigen eller Covid-19 som har skylda, men systemet politikerne lener seg på.

Det begynte med at Nordstream2 ikke ble satt i drift, og så var man vel forberedt på hva som kom til å skje i Ukraina når Minskavtalen ble terminert den 21. februar.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Litt  interessant og se hva "vi" skrev i bla.

2019 "legg spesielt merke til innleggene til @aanundo.

 

Eller hva jeg skrev i 2018

Sitat

Men som du sier så har det nok ikke større betydning siden vi sender ut av landet mye av strømmen og flere kabler skal det bli ut av landet etterhvert og da vil strømprisene stige enda mer uavhengig av forbruket her på berget.

Disse strømprisene har ikke kommet som "jula på kjæringa"

Endret av Nautica
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...