Gå til innhold

Hvorfor vi ikke anmelder voldtekt


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det du sier at vi må våkne opp, tror ikke du kommer noen vei her. Voldtekt har vel vært en fenomen i alle tider og i alle land men kun i moderne tider har man kunnet anmelde noen for dette. Det ligger nok i en del av menneskets natur å misbruke andre mennesker seksuelt. Så ærlig må vi være uten at jeg noensinne har voldtatt noen så mener jeg ihvertfall dette at det ligger i vår natur å pare seg enten "offeret" vil eller ei men at de aller fleste klarer å kontrollere sine naturdrevne lyster. Før i tiden så ser man vel for seg en hårete gubbe med et svært balltre som har svimeslått en stakkars lovende brud og som han nå sleper etter seg for å ha seg med henne. Tror ikke det samfunnet vi lever i nå er så fryktelig mye mer sivilisert enn det det var før. Jaja så er vi i år 2022 da men hvor langt er vi egentlig kommet? De slakter hverandre i Ukraina, voldtar og dreper og har det morro på andre sin bekostning. Her slipper man ihvertfall som regel unna med livet i behold. Å bli voldtatt tenker jeg er dypt personlig og ikke noe man ønsker å dele med så mange så jeg personlig er sannelig ikke så sikker på om rettssystemet alltid er rette instansen for å ta opp dette pga. det du sier at såpass mange saker blir henlagt. 

At du ikke anmelder vedkommende, tja det blir jo som å si jaja han gjorde dette mot meg men men la gå han gjør det sikkert ikke igjen. Du har på en måte godtatt at han gjorde dette og det blir jo feil. Du må selvfølgelig komme deg videre i livet men et eller annet oppgjør er jo på sin plass. Kanskje et krav for tort og svie er på sin plass med et erstatningsbeløp? Skal vel mye til for å få vedkommende i fengsel og det er en kamp kun de få orker å gå gjennom, men ti ikke - Fortell hva som har skjedd hvis dette nå er en serieovergriper !!!      

Lenke til kommentar
aklla skrev (17 timer siden):

Hvordan ønsker du at det skulle ha vært?

  • At politiet tok vold mot kvinner på alvor og faktisk ga oss beskyttelse. 
  • At avhør ble lagt opp slik at de kunne gjennomføres uten retraumatisering. 
  • At politiet hentet inn dokumenter fra overgrepsmottaket etter samtykket. 
  • At potensiell overgripere ble avhørt og at den utsatte ble tatt på alvor. 
  • At et nei betyr voldtekt. At ikke voldtektsmannen skal komme unna med det fordi offeret gikk i frys. Uten vold eller bevisstløshet er det per i dag ikke voldtekt rent juridisk. 
  • En samtykkelov er ikke nok, men et steg i riktig retning. 
  • En god innføring i traumeutløst oppførsel blant lekdommere, slik at man ikke blir mistenkt pga oppførsel som har en forklaring. Oppførsel etter voldtekt kan virke ulogisk.
  • At den som blir anmeldt blir varetektsfengslet hvis det er rettmessig grunn. 
  • At politiet får mer øremerkede ressurser til å etterforske voldtekt.
  • At menn slår ned på voldtektsvitser og ikke ser på voldtekt som noe naturlig som vi må leve med. Noe menn fortjener som vi burde få behandling for etterpå. Ref kommentaren over her. 
  • At det blir en vits å anmelde så flere gjør det i fremtiden. 
  • At man kan bli trodd hvis man anmelder alene. Ref Julio Kopsen. Hvorfor fikk han voldta så mange før han ble tatt? Fordi hverken politiet, samfunnet eller jussen tar en enkelt kvinne på alvor, man må være flere. 

Ingen skal dømmes uten en rettssak. En heksejakt ødelegger bare for samfunnet. Dette er dog et alvorlig samfunnsproblem og vi går glipp av utallige årsverk og mye lidelse fordi dette området ikke blir prioritert. 

Jeg har sagt ifra til mitt nettverk og noen nærmere han jeg vet jeg kan stole på. Har gitt beskjed om at hvis noen flere kommer frem, så kan de kontakte meg og så kan vi anmelde sammen. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Rutgerus skrev (37 minutter siden):

Flere av disse punktene tar utgangspunkt i «din» side av saken, og ikke politiets. Politet må gjennomføre avhør på vanlig måte, også med personer som anmelder voldtekt. Kan virke frustrerende for deg som anmelder, men det er jo politiet sin jobb å finne ut om du snakker sant eller ikke. Da må man ofte grave i ubehagelige ting. 
 

Resten av punktene omhandler vel strengt tatt rettssystemet i Norge og ressursbruk i politiet? Der vet man jo at de har en del å gå på. 
 

For øvrig tror jeg ikke du skal tenke at menn i Norge ser på voldtekt som noe akseptabelt eller bare en liten hump i livsveien. De aller fleste forstår at det er en ekstremt belastende hendelse.
 

 

Jeg er uenig med deg. Jeg synes dette er rimelige krav i henhold til hvor mye det påvirker samfunnet. Det er mye prat om dette, men ingenting skjer. 

Man kan fint gjennomføre avhør på denne måten. Dette gjøres i Oslo hvor overgrepsmottaket har hatt kurs for politiet. I resten av landet skjer ikke dette. Da får man spørsmål om hva man hadde på seg og om man hadde flørtet tidligere på dagen. Dette er irrelevant i henhold til voldtekt. Flørting gir deg ikke rett til å voldta noen. 

Hvis du leser på @1000historier på Instagram vil du se hvordan situasjonen egentlig er. 

Det blir henlagt med åpenbare bevis. 

Det blir henlagt selv om personen har innrømmet det. 

Det blir henlagt fordi politiet ikke har ressurser. 

Det blir ikke bevilget ressurser fordi dette ikke er et prioritert området. 

Du sier de fleste forstår, men det gjør dere ikke. For dere har ikke opplevd det. Så lenge dere argumentere for at status quo er godt nok så kjemper dere kampen til voldtektsmenn.

Det er ekstremt mange overgripere som går fri i Norge. Jeg føler meg relativt trygg nå, men jeg vil aldri tørre å ha et ons eller være alene med menn jeg ikke kjenner ekstremt godt.

Hvis noe skjer vet jeg at det ikke vil hjelpe å anmelde og jeg vet at det ikke vil ha noen konsekvenser for han. Er jeg så heldig og får han dømt vil straffen hans bli minimert i lagmannsretten pga lekdommere. Dette gjør at vi kvinner må mistenke uskyldige menn, for å beskytte oss selv. Dette er ekstremt uheldig. 

Konsekvensene av denne situasjonen er at 50% av befolkningen ikke kan føle seg trygge rundt det motsatte kjønn. Hvis det skjer noe med deg vil ikke samfunnet straffe den som gjorde det mot deg. Med mindre han også gjør det mot andre. Minst 15 ganger og så deretter blir han dømt for 1.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Et litt interessant eksperiment kan jo være å sammenligne statistikker mellom Norge, Sverige og Danmark og studere likheter og ulikheter. Vi som bor her i Norge ser ikke ting "utenfra" noe som ofte kan være med på å gi en mindre forståelse av problematikken i sin helhet. Norge er vel ikke akkurat noe uland hva kommer til overgrep men denne forståelsen min er faktisk basert på det jeg opplever er situasjonen kun her til lands. En del av problemet er at du knytter handlingen opp mot lover og regler og statistikker og avhandlinger etc. og prøver å sette det hele i system så man kan forstå og bearbeide det, men jeg mener mye av det som skjer ikke er like enkelt å sette ord på (teori og praksis) 

Kan jeg spørre om det er lenge siden overgrepet skjedde? Tidsperspektivet har vel en del å si for saken. Er det ikke blitt mye strengere de siste årene for de som blir dømt for voldtekt?

Lenke til kommentar

Det mest hensiktsmessig vil være å utforme et system som gir ofre rettsikkerhet. Uansett om det har skjedd i andre land eller ikke. 

Jeg skjønner ikke helt hva du mener? Det er en straffbar handling. Derfor er lover, regler og systemet rundt viktig. Da det er systemet rundt som svikter. 

Jeg vil ikke dele når det skjedde her. Det er dessverre ekstremt vanlig at det tar tid å innse at det var et overgrep. Derfor burde det tas på alvor selv om det er en stund siden overgrepet skjedde. 

Skal man bare gi rettsikkerhet til de som kommer rett på overgrepsmottak etter hendelsen vil man miste mesteparten av de som opplever voldtekt. 

Jeg kjenner jeg er ekstremt misunnelig på din mulighet til å diskutere dette klinisk. Som om vi snakker om skatt.

Det har ikke blitt strengere. Drevdal saken er jo et godt eksempel på det. Det hjelper uansett ikke om det blir strengere hvis ingen blir dømt. De snakker også om å senke straffen for å kunne få flere dømt. Jeg skjønner hvor de kommer fra, men det er et hån mot ofre. Man får høyere straff for skatteundragelse enn voldtekt i en del saker. 

Les gjerne mer her:

https://www.krisesenter.com/sekretariatet/statistikk/

"Av kvinnene som har opplevd voldtekt, var 44 % redde for å bli alvorlig skadet eller drept, og 29 % fikk alvorlige skader. 29 % hadde aldri fortalt om voldtekten til noen andre.

Av de 229 kvinnene som hadde opplevd voldtekt anmeldte 10, 5 % saken selv til politiet. Totalt 17, 5 % av sakene var kjent for politiet."

Mer informasjon om hvor omfattende dette samfunnsproblemer er:

https://www.nkvts.no/rapport/vold-og-voldtekt-i-norge-en-nasjonal-forekomststudie-av-vold-i-et-livslopsperspektiv/?fbclid=IwAR0s-rEaKAo_BKb2EDVdekyhZtiYpE0bSM3HIW_e70IXaXwsCc999kB2P2I

 

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Toodles skrev (11 minutter siden):

Det mest hensiktsmessig vil være å utforme et system som gir ofre rettsikkerhet.

Det vanskelige er vel å gi ofrene rettssikkerhet uten å frata påståtte overgripere rettssikkerhet?

Når det er ord mot ord og ingen fysiske bevis, hva burde politi og rettsvesen gjøre?

Sitat

Du sier de fleste forstår, men det gjør dere ikke. For dere har ikke opplevd det. Så lenge dere argumentere for at status quo er godt nok så kjemper dere kampen til voldtektsmenn.

Jeg forstår at dette er sårt for deg, men når du løfter spørsmålet ut i offentligheten så kan du vel ikke forvente at vi uten spørsmål skal gå for dine forslag?

-k

Endret av knutinh
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Toodles skrev (2 timer siden):
  • At man kan bli trodd hvis man anmelder alene. Ref Julio Kopsen. Hvorfor fikk han voldta så mange før han ble tatt? Fordi hverken politiet, samfunnet eller jussen tar en enkelt kvinne på alvor, man må være flere. 

Ut fra det jeg kan se, gikk det 12 år fra det som angivelig var første voldtekt(godt mulig det var flere før det også) til første anmeldelse.
Det kan ha en påvirkning.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
knutinh skrev (6 minutter siden):

Det vanskelige er vel å gi ofrene rettssikkerhet uten å frata påståtte overgripere rettssikkerhet?

Når det er ord mot ord og ingen fysiske bevis, hva burde politi og rettsvesen gjøre?

Jeg forstår at dette er sårt for deg, men når du løfter spørsmålet ut i offentligheten så kan du vel ikke forvente at vi uten spørsmål skal gå for dine forslag?

-k

Det er et godt poeng. Begge må ha rettsikkerhet. Men slik det er nå har bare overgripere rettsikkerhet. 

De burde avhøre begge parter. Snakke med vitner og bekjente. Sjekke telefoner. I ekstremt mange tilfeller henlegger politiet uten å ha gjort dette. 

Jeg har bedt om det så jeg har full forståelse for at det kommer påpekelser. Jeg ville bare si ifra om at dere er heldige som ikke er berørt. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
aklla skrev (5 minutter siden):

Ut fra det jeg kan se, gikk det 12 år fra det som angivelig var første voldtekt(godt mulig det var flere før det også) til første anmeldelse.
Det kan ha en påvirkning.

Og hvorfor de ikke anmeldte har jeg beskrevet godt her. 

Systemet beskyttet han. Fordi ofrene visste de ikke ville bli trodd før det var flere. 

Drevdal saken viste at vi ikke har kommet noe sted etter Hemsedal saken. Flere kjemper nå, men ingenting har skjedd. 

Kan anbefale denne:

En sånn jente

  • Liker 2
Lenke til kommentar
aklla skrev (7 minutter siden):

Hva tror du hadde skjedd om hver eneste person Kopsen voldtok anmeldte umiddelbart?

Det er ikke jeg i en posisjon til å spekulere i. 

Men i og med at dette skjedde:

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/9KAB4d/siktet-for-voldtekt-av-ukrainsk-flyktning-i-tromsoe

https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/siktet-for-voldtekt-av-ukrainsk-flyktning_-politiet-sier-de-skulle-vurdert-saken-annerledes-1.15919482

Kan man jo tenke sitt. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

I første innlegget ditt så nevner du både menn og kvinner, men så fort du skal ramse opp tiltak så gjelder det bare for kvinner. Jeg tar fullstendig avstand fra voldtekt, men du beviser allerede her at du ikke klarer å holde deg objektiv. Husk at det er akkurat dette politiet er nødt til, holde seg objektiv å se to sider av saken.

 

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Hver år behandler politiet 1800-2000 saker knyttet til falske anmeldelser, og dette inkluderer flere overgrep og voldtektssaker der politiet snur saken og etterforsker anmelder. 

Dette er veldig reelle problemstillinger, og slike saker er på mange måter mer ødeleggende for den som blir offer. Ditt syn er alt for enkelt og ensidig. 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Det er flest kvinner som blir voldtatt, selv om menn også blir det.

Sitat

Seksuelle overgrep - forekomst blant voksne

  • 9 prosent av alle kvinner og 1 prosent av alle menn over 18 år hadde vært utsatt for voldtekt minst én gang i livet.

https://www.fhi.no/nettpub/hin/skader/vold/

Jeg synes trådstarter nettopp viser innsikt i og forståelse for at dette også skjer menn, ved å nevne det i første innlegg. Når man har blitt voldtatt av en mann, er det ikke rart at man blir dømmende overfor menn, eller tviler på rettsstaten som henlegger så mange voldtektssaker.

Ut i fra en slik statistikk burde alle menn bli feminister.

Endret av Subara
  • Liker 5
Lenke til kommentar
Toodles skrev (4 timer siden):
  • At politiet tok vold mot kvinner på alvor og faktisk ga oss beskyttelse. 
  • At avhør ble lagt opp slik at de kunne gjennomføres uten retraumatisering. 
  • At politiet hentet inn dokumenter fra overgrepsmottaket etter samtykket. 
  • At potensiell overgripere ble avhørt og at den utsatte ble tatt på alvor. 
  • At et nei betyr voldtekt. At ikke voldtektsmannen skal komme unna med det fordi offeret gikk i frys. Uten vold eller bevisstløshet er det per i dag ikke voldtekt rent juridisk. 
  • En samtykkelov er ikke nok, men et steg i riktig retning. 
  • En god innføring i traumeutløst oppførsel blant lekdommere, slik at man ikke blir mistenkt pga oppførsel som har en forklaring. Oppførsel etter voldtekt kan virke ulogisk.
  • At den som blir anmeldt blir varetektsfengslet hvis det er rettmessig grunn. 
  • At politiet får mer øremerkede ressurser til å etterforske voldtekt.
  • At menn slår ned på voldtektsvitser og ikke ser på voldtekt som noe naturlig som vi må leve med. Noe menn fortjener som vi burde få behandling for etterpå. Ref kommentaren over her. 
  • At det blir en vits å anmelde så flere gjør det i fremtiden. 
  • At man kan bli trodd hvis man anmelder alene. Ref Julio Kopsen. Hvorfor fikk han voldta så mange før han ble tatt? Fordi hverken politiet, samfunnet eller jussen tar en enkelt kvinne på alvor, man må være flere. 

Ingen skal dømmes uten en rettssak. En heksejakt ødelegger bare for samfunnet. Dette er dog et alvorlig samfunnsproblem og vi går glipp av utallige årsverk og mye lidelse fordi dette området ikke blir prioritert. 

Jeg har sagt ifra til mitt nettverk og noen nærmere han jeg vet jeg kan stole på. Har gitt beskjed om at hvis noen flere kommer frem, så kan de kontakte meg og så kan vi anmelde sammen. 

Jeg synes noen av forslagene kan ha mye for seg mens andre kanskje har litt mindre, men jeg tror det er hensiktsmessig å skille mellom konkrete forslag og mer generelle og vage ønsker:

  • Sitat

    At politiet tok vold mot kvinner på alvor og faktisk ga oss beskyttelse. 

    Her er vi over på noe vagt. Politiet tar åpenbart vold mot kvinner på alvor og gir kvinner beskyttelse. Så kan man diskutere form og mengde.

  • Sitat

    At avhør ble lagt opp slik at de kunne gjennomføres uten retraumatisering. 

    Kan du være mer konkret?

 

  • Sitat

    At politiet hentet inn dokumenter fra overgrepsmottaket etter samtykket. 

    Det høres fornuftig ut. Hva er praksis i dag og eventuelt grunnen til at de ikke gjør det? 

 

  • Sitat

    At potensiell overgripere ble avhørt og at den utsatte ble tatt på alvor. 

    Igjen blir dette litt vagt. Jeg kan vanskelig se dekning for at offer ikke blir tatt på alvor, og overgripere blir vel avhørt? Hva er en "potensiell overgriper"?

  • Sitat

    At et nei betyr voldtekt. At ikke voldtektsmannen skal komme unna med det fordi offeret gikk i frys. Uten vold eller bevisstløshet er det per i dag ikke voldtekt rent juridisk. 

    Det høres rimelig ut, men jeg er usikker på riktigheten. Det er kanskje snakk om tilfeller som grenser til aktsom voldtekt? 

  • Sitat

    En samtykkelov er ikke nok, men et steg i riktig retning. 

    Slik jeg forstår det vil det vel nærmest utelukkende være symbolpolitikk uten effekt, og fremstår mer som støy som ødelegger for et viktig tema i mine øyne.

  • Sitat

    En god innføring i traumeutløst oppførsel blant lekdommere, slik at man ikke blir mistenkt pga oppførsel som har en forklaring. Oppførsel etter voldtekt kan virke ulogisk.

    Det kan sikkert være hensiktsmessig. Samtidig er jeg usikker på hvilken effekt det vil ha. Problemet er kanskje mer at om en adferd kan forklares med traume og med noe annet eksisterer det tvil, som i vårt system kommer tiltalte til gode?

  • Sitat

    At den som blir anmeldt blir varetektsfengslet hvis det er rettmessig grunn. 

    Enig, og det virker rart når vi leser saker der overgripere får fortsette mens de venter på dom. 

  • Sitat

    At politiet får mer øremerkede ressurser til å etterforske voldtekt.

    Det kan kanskje være hensiktsmessig.

  • Sitat

    At menn slår ned på voldtektsvitser og ikke ser på voldtekt som noe naturlig som vi må leve med. Noe menn fortjener som vi burde få behandling for etterpå. Ref kommentaren over her. 

    Her er det mye sammenblanding og en del å ta tak i. Jeg mener vi må akseptere også grove eller usmakelig humor. Vi må samtidig aldri akseptere handlingene. Å mene at voldtekt er noe naturlig som vi dessverre må leve med, i likhet med mye annen forferdelig menneskelig adferd, er ikke det samme som å si at det er bra eller ønskelig eller ikke er noe vi skal motarbeide. Det kan rett og slett være en observasjon av "er". 

  • Sitat

    At det blir en vits å anmelde så flere gjør det i fremtiden. 

    Dette blir igjen over i den litt vage enden. Det er en vits i å anmelde, men en bør nok få opp andelen som dømmes. 

  • Sitat

    At man kan bli trodd hvis man anmelder alene. Ref Julio Kopsen. Hvorfor fikk han voldta så mange før han ble tatt? Fordi hverken politiet, samfunnet eller jussen tar en enkelt kvinne på alvor, man må være flere. 

    En tar nok en enkeltkvinner på alvor, men ingen av oss kan automatisk forvente å "bli trodd". 

 

 

 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...