Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

bojangles skrev (7 minutter siden):

De vi, i vesten kan gjøre er å øke donasjonene til Ukraina, får fortgang i levering av våpensystemer, ammo og missiler. Og kanskje må vi bare innse at det vi nå trenger er å få et par skvadroner F16 på vingene. Jeg tenker vi kan ikke vente til alt er optimalt for F16, for det blir det kanskje aldri. Vi kunne hatt service og vedlikehold i Polen. 

Med hva? Den europeiske militærindustrien er ned for telling og må gjenreises, vi har ikke problemer med kampkjøretøyer og kjøretøysbaserte våpensystemer, men vi har problemer med elektronikkproduksjon og spesielt ammunisjon for artilleri, luftvern og panservern. Det vil ta mange måneder å få alt dette på fots, det er hvorfor Ukraina nå vil produsere så mye som mulig på egenhånd, da de har mye ledige kapasitet i et sterkt industrialisert land. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
1 hour ago, JK22 said:

Ingen hær kan fortsette i det uendelig; rotering er nødvendig - og snart må ukrainerne rotere sine styrkene i Søndre Donbass-fronten. De har sløst bort hundretusener av granater og raketter, de har mistet flere hundre kjøretøyer, mistet viktig nøkkelpersonell, utmattet sine spydspissavdelingene, slitt ut materiell og menn

Ja, men den største katastrofen er jo at de får så lite hjelp. Hadde jeg bestemt hadde de allerede hatt F-16 fly, ubåter og alle tanksene til Norge. Denne seigpiningen er jo helt vanvittig.

På den annen side så må jo det snart briste hos russerne også – jeg kan ikke forstå annet etter de enorme tapene de har hatt. Hvis det stemmer at de har klart å ta ut 47 artilleri på ett døgn så må de gjøre noe riktig.

Generalstaben må jo ha fått en enorm erfaring i løpet av krigen, men tror nok strategi og planer blir holdt veldig tett til brystet. Moderne simuleringer har også kommet meget langt, men usikker på hvor mye hjelp de får av andre land her, men vil tro det er betydelig.  

Hvis det stemmer at Ukrainerne nå skal få styrket luftforsvaret så vil det kunne demme opp for alle droneangrepene, samtidig som de selv får bedre og flere droner. Dette sammen med langtrekkende våpen som kan slå ut forsyningslinjer/jernbane/bro(er) tror jeg vil bli avgjørende. Dette har også i stor grad blitt en teknologisk krig.  

Alle bør finne måter å støtte Ukraina på (jeg setter opp i kalenderen min så jeg ikke glemmer å gi. Ingen må glemme å gi, vi må aldri «gå lei» her… Spleis fra SpareBank 1)

Endret av Cervinus
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
3 hours ago, JK22 said:

Motoffensiven har blitt en katastrofe, det hjelpe ikke lenge med å holde på optimismen, mirakelet bare utebli og utebli, det er kommet indirekte innrømmelser om at det ikke lenge er nok ammunisjon

Gitt den politiske stillstanden i USA så er det rart om ikke ukrainerne må tenke på å spare ammunisjon selv hvis de skulle hatt nok for øyeblikket. Hvordan kan man kjempe en krig hvis man ikke aner når man neste gang får ammunisjonsleveranser?

Putin satser alt og alle på å vinne krigen, eller i alle fall å beholde det han har karret til seg. Europeiske ledere må ta innover seg at situasjonen kan bli uholdbar for verdensdelen om noen år med et fullt ut krigsmobilisert Russland og et likegyldig USA, det er ikke nok å øke forsvarsbudsjettene fra 1.0 til 1.1 prosent og håpe at ukrainerne holder ut i flere år mens militærproduksjonen øker sakte.

Endret av TAC-2
  • Liker 5
Lenke til kommentar
TAC-2 skrev (8 minutter siden):

Gitt den politiske stillstanden i USA så er det rart om ikke ukrainerne må tenke på å spare ammunisjon selv hvis de skulle hatt nok for øyeblikket. Hvordan kan man kjempe en krig hvis man ikke aner når man neste gang får ammunisjonsleveranser?

Putin satser alt og alle på å vinne krigen, eller i alle fall å beholde det han har karret til seg. Europeiske ledere må ta innover seg at situasjonen kan bli uholdbar for verdensdelen om noen år med et fullt ut krigsmobilisert Russland og et likegyldig USA, det er ikke nok å øke forsvarsbudsjettene fra 1.0 til 1.1 prosent og håpe at ukrainerne holder ut i flere år mens militærproduksjonen øker sakte.

Allikevel ser vi at det finnes sterke krefter som ikke bryr seg, og at altfor mange politikerne i USA og EU er fremdeles enten farlig naiv eller skremmende inkompetent. 

The bewilderment and schadenfreude the White House feels over McCarthy's ouster - POLITICO

Da McCarthy stemmes ut, hadde Biden valgt å la det skje fordi denne republikanerens oppførsel i de siste måneder hadde opprørte og skremte ham og det hvite huset, de hadde gjentatte ganger opplevd dobbeltspill, løgnaktighet, usannheter og spillfekteri som gjør at både venn og fiende blir usikkert på ham, hele kaoset i uken før nedstengningen var stanset bare minutter før presidentens undertegnelse hadde vært et stort sjokk. Og da McCarthy nektet å tillate Ukrainastøtten og deretter oppført seg helt avsindig i møte med demokratenes forespørsel om å hjelpe ham ut, valgt mange å vende ryggen til en mann som disse forsto var blitt helt upålitelig. 

Dessverre klarte ikke republikanerne å fatte situasjonen, disses stammetenkningstendenser blender dem - og dessverre nok er flere MAGA-republikanerne villig til å ta speakerrollen for valget i den neste tirsdag 11. oktober. Spesielt Jim Jordan som sverget på at han vil aldri tillate hjelp til Ukraina. Demokratene innser at så lenge Trump er i stand til å kvele all opposisjon gjennom hans meget skremmende grep på et folk som mer og mer så ut til å lide av kollektiv galskap som med Khomeini og perserne i 1979, vil det bare bli verre og verre fordi republikanerne flest er for skremt til å gjøre opprør. I senatet er de republikanske senatorene i åpen krig med hverandre, isolasjonister vers hardlinjestilhengere. Trump kontrollere finansapparatet i republikanerpartiet, og dermed kan han ødelegge politiske karrierer. Det var et meget stort feilgrep av veterangarden i partiet å tillate dette. Og det var enda verre at de nekter å korrektere de andre partimedlemmene for at disse nektet å samarbeide på tvers av partigrensene. 

Ukraine is ‘freaking out’ as McCarthy chaos threatens US aid  – POLITICO

“We are freaking out. For us it is a disaster,” said Ivanna Klympush-Tsintsadze, a senior Ukrainian MP who chairs the committee on the country’s integration with the European Union. “We are interested in getting things sorted out so American democracy can function, and so we can restore the bipartisan consensus on supporting their own national interest by supporting Ukraine.”

Ukraina trenger 42,8 milliarder dollar for det neste året. Dette er 440 milliarder kroner. 

“There is nothing good, but, objectively, we have simply become hostages of their internal politics,”

For den amerikanske utenrikspolitikken er galskapen i kongressen lansert av McCarthy og Trumps nikkedukkene som ingen kunne kontrollere - Trump vil ha nedstengning og stans i all støtte til utenlandske allierte inkludert Ukraina - meget alvorlig fordi dette svekker den amerikanske stormaktens troverdighet som en alliansemakt, også for Norge. For Biden er blitt vingeklippet, unntaksloven som hadde blitt vedtatt for å unngå nedstengning, vil varer i bare 45 dager og er i tillegg sterkt begrenset. Så lenge det ikke er en speaker, kan ikke kongressen gjøre noe. 

Og hvis den nye speaker skulle være en Trump-mann, er det en meget sterk sannsynlighet at nedstengningen vil bli et faktum i juletiden fordi kongressen er så delt, at ingen lov som forutbestemme det neste årets budsjett, kan vedtas da det forutså majoritetsflertall. Republikanerne selv klarte ikke å bli enig om hvordan budsjettet skulle bli, og sinnssvake kuttforslag hentes fram bare for å bli sablet ned. McCathy vist seg å være så håpløst, at han aldri skulle ha blitt valgt inn i kongressen i den første plassen. 

Jeg ser bare en løsning; Trump må elimineres for godt, hans eksistens har blitt en alvorlig trussel fordi han ansporer fram kaos og katastrofe - og de fascistiske kreftene i republikanerpartiet må motarbeides. Dessverre hadde så mange moderate blitt fjernet eller uskadeliggjort, at kandidatene som har meldt seg, så langt ikke er av god papir. McCarthy er dessuten uaktuelt selv hvis han skulle ønske det, mange i kongressen og det hvite huset var meget dypt sjokkert da de så hvordan han løy for et statsoverhode som Zelenskyj, noe som er helt uhørt som etikettebrudd. Han hadde blitt helt sprø, han nektet å motta hjelp til hans vennenes fortvilelse og hisset på seg nærmest alle. 

Det er nå meget sannsynlig at USA kommer til å bli slått ut i vinteren mens Ukraina må få støtte annetsteds, og i EU er pro-russerne med Orban i full gang med å sabotere all EU-støtte, slik at deler av EU må gå sammen for å finansiere Ukraina, det finnes en plan om 50 milliarder euro. 

Ett er sikkert; nå  det amerikanske folket innser hvor det bar hen! Det går mot katastrofe på verdensbasis og en fryktelig borgerkrig i deres egne hjemland. Selv om demokratene overlevd kongressvalget, hadde altfor mange allikevel stemt republikansk. En stemme på republikanerne er nå jevngodt med høyforræderi mot USA. 

Hvis Ukraina miste all støtte fra USA, kommer det til å ende katastrofalt - all presisjonsvåpenteknologi som for HIMARS og JDAM-ER er fra USA, og våpeneksport må nemlig skje med kongressens tillatelse. 

  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
9 hours ago, Ankor said:

Hadde det bare vært så vel. Pepsi skal ha annonsert over 500 ledige stillinger i Russland. Slike verstinger ser de andre vestlige selskapenes nedtrapping som en mulighet til å ta markedsandeler.


Vi har en del colaholikere på jobben, inkludert meg. Jeg overbeviste de fleste av dem om å bytte fra Pepsi Max til Cola Zero. Hver av oss drikker i snitt et par liter om dagen. Hvis Pepsi og Ringnes tar halvparten av utsalgsprisen i butikk, så har jeg kostet Pepsi ca. 65.000kr i året :p

  • Liker 5
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

Jeg har forøvrig en helt annen oppfatning av kontraoffensiven.

De store gjennombruddene har uteblitt, ja. Det er først og fremst fordi Ukraina angriper i feil retning. I stedet for å angripe forberedte fiender sørover, skulle man ha angrepet nordover mot Moskva. Men det finnes det ikke politisk vilje til i Vesten, som binder ukrainernes hender.

Det Ukraina i stedet har gjort er å jobbe systematisk med å feste russiske reserver av både tropper og materiell som har blitt systematisk utslettet. Det var dette som funket ifjor og som til slutt ledet til seier i både slaget om Kyiv, Kharkiv og Kherson.

Russerne har åpenbart lært av dette, men resultatet av det ukrainerne gjør er likevel uungåelig - Russland slipper opp for rutinerne soldater og brukbart materiell. De sliter med å finne soldater å mobilisere, og de sliter med å finne våpen å gi dem. Skytetakten til det russiske artilleriet har gått ned over 90% sammenlignet med begynnelsen av krigen. Skytetakten til Ukraina har så vidt gått ned. Ukrainerne har nå fordel i både presisjon, rekkevidde, og også noe i volum.

Denne krigen går bare én vei for Russland. Uten soldater, med for lite materiell og en økonomi som går opp i limingen er det begrenset hvor lenge de kan fortsette som de har gjort. Det er tross alt en grunn til at de nå har begynt å bygge linjer på østre Krim.

Russlands eneste håp er at Vesten skal miste interesse, miste moral og stanse sin støtte til Ukraina. Vi risikerer tom. i denne tråden å spille rett inn i det narrativet.

Ting er betydelig militært og logistisk vanskeligere nå for Russland enn for Ukraina.

  • Liker 7
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Quote

Another coordination meeting was held with partners of Ukraine on the coalition of modern fighter jets

On behalf of the President of Ukraine and the head of the Office of the Head of State, Deputy Head of the Office of the President Ihor Zhovkva, Deputy Minister of Defense Nataliya Kalmykova and Advisor to the Head of the Office of the President Oleksandr Kozenko held another coordination meeting in the format of a video conference with the main partners of Ukraine on the coalition of modern fighter jets.

The Ukrainian side brought the updated needs to the partners and informed about the course of training of pilots and technical personnel. The parties discussed the schedule of implementation of the agreements within the coalition, in particular regarding the completion of the necessary works on the preparation of the relevant infrastructure, the terms of pilot and staff training and the delivery of aircraft to Ukraine.

Ihor Zhovkva thanked the partners for the support of our state in the issue of speeding up the training of pilots and the supply of modern aircraft to protect the Ukrainian skies.

"The coalition works and demonstrates progress on the way to fulfilling mutual obligations. With joint efforts, we will be able to strengthen the defense of Ukraine with modern aircraft and thus minimize losses, secure the civil infrastructure and our citizens," the deputy head of the President's Office emphasized.

Separately, the parties synchronized the next steps in the context of the activities of the coalition of modern fighters, and also agreed to hold the next coordination meeting in the near future.

Ukraina er tålmodigheten selv. 

Det er vel tia og veien for å slutte å vise frem hvem som har størst kuk nå? Bare få jobben gjort og få jagerskvadroner på vingene i Ukraina raskest mulig. Er ikke jagerpilotene klare for utsjekk på F-16 på lenge ennå? Da må vi tenke alternativer og vurdere frivillighet for å fylle noen skvadroner samt crew til service og vedlikehold og plassere alt i feks Polen og reise over dit for service. 

Endret av bojangles
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Quote

Rustem Umyerov had a telephone conversation with the Minister of Defense of Italy Guido Crozetto

The Minister of Defense of Ukraine Rustem Umyerov had a telephone conversation with the Minister of Defense of Italy Guido Crozetto.

The ministers discussed the urgent needs of Ukraine at the front, in particular, long-range missile systems and EW.

"I am grateful to Italy for its steadfast military assistance and participation in the IT coalition. Invited Italy and Italian companies to invest in the Ukrainian defense industry. I will be glad to meet with Minister Crozetto in Ukraine in the near future," Rustem Umyerov said.

Da krysser vi fingrene for at Italia bidrar med både missiler med lang rekkevidde samt at de kan bidra med EW, som jeg tolker som digital krigføring. Fint at det legges direkte press på internasjonale politikere forsvarssjefer om å bidra med missiler med lengre rekkevidde. 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
5 hours ago, Brother Ursus said:

aOxObGD_460swp.webp

Nettopp, en påminning til oss alle om å ikke gå oss fast i fellene som russerne stadig legger ut, der de forsøker å skape sitt narrativ om krigens gang og hva som er konsekvensen av ymse valg Ukrainas støttespillere tar. Jeg tror at de fleste av oss ikke engang er i nærheten av korrekte om vi forsøker å tallgi størrelsen på den russiske digitale slagmarken. Vi skjønner det er stort, men jeg tror vi dag for dag nærmest forstår at det går så mye dypere og spenner videre enn hva vi tidligere har trodd. For om det kun var trollfabrikken til kokken så burde jo trykket minsket etter at kokken falt ned fra oven? Det har jo ikke skjedd. Det ser vi jo her inne tilogmed.

Og det blir også selvforsterkende. Jo flere som sluker agnet til russerne jo flere "misjonærer" får putin, som gladelig misjonerer og forteller de andre i flokken og alle som vil høre på hvorfor de tar feil og at de burde endre tankegang. Og siden vi har frie demokratier og alle kan mene det de vil, ja da får de også taletid på TV, de skaper førstesider og skriver leserinnlegg eller holder foredrag. Disse kjenner vi som putins nyttige idioter. Jeg vet ikke om vi kanskje bare burde se på de som overløpere? De er som nyfrelste, de lar seg ikke rettlede eller tie. Det gjør meg forbannet at kyniske russere bruker vårt frie demokrati mot oss på den måten. Mens de selv lever i et kleptokrati og mangler alt det en trenger for å være en sivilisert nasjon. 

Og når en tenker på dette i sammenheng med hvordan russland bevist og på skikkelig kynisk vis har gjort alt de kan for å skape splid og splittelse rundt om på kloden i minst 20 år nå så tegner det et trasig bilde. Straks russerne kan lage helvete for mennesker i andre nasjoner, da blomstrer russerne, og de er jo stolte av det. Hva er dette for umennesker?

Det uhyggelige i det er jo at dette er tidenes "long con" og har skapt både kriger og borgerkriger, påvirket valg i flere nasjoner og har kostet tusenvis av liv og skapt lidelse og katastrofer for langt flere. 

russland er virkelig verdens kreftsvulst, her må bare alle gi så det svir. Hver eneste måned. Det trengs både bomber og granater for å få vekk kreftsvulsten. 

Endret av bojangles
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (På 1.1.2023 den 1:46 PM):

323127086_747544173458095_4389751250320620050_n.gif

torbjornen skrev (På 1.1.2023 den 8:37 PM):

Eg tykkjer at det siste "talet" minner meir om eit 4-tal enn eit 3-tal.

(Men eg håpar at eg tek feil).

I det vi er inne i oktober kan vi vel slå fast at det ikkje er eit tretal vi ser nederst til høgre. Det er i skrivande stund ganske uklart kva årstal vi ser nederst.

Kan 2024 bli det året Ukraina får F16 og der alt raknar for Russland?

Endret av torbjornen
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, Brother Ursus said:

Er det russerne som fortsatt forsøker seg på offensiv i nord som er årsak i høyere tall? Eller er det fremgangen i sør eller øst?

Kanskje en kombinasjon? Jeg vet ikke, det er likevel gledelig lesing. Både at det fortsetter å ryke mengder av artilleri, men også at antallet falne russiske soldater øker og at mengden tanks er så høyt. Kan Ukraina fortsette å holde trykket på russerne så vil det barbariske gliset hos russerne snart nok tørke inn og forsvinne fullstendig. Kanskje de da kan bruke tiden og energien rettet innover og ta seg en god titt i speilet og tenke over hvem som titter tilbake?

Endret av bojangles
  • Liker 5
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...