Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

JK22 skrev (10 timer siden):

Den amerikanske produksjonen av radarutstyr og missilammunisjon er altfor dårlig. Så dårlig at kunder som hadde bestilt i forveien, har skapt trengsel og flaskehalser som ikke løses fordi av en eller andre grunn hadde Raytheon/RTX nektet å tilleggsrette muligheten for økt produksjon og skapt fram ekstrautgifter som gjør at våpnene ikke kan produseres raskt nok i kvantitet.

Et lite sidespor som jeg kom på da jeg leste dette:

Russiske propagandister er veldig ivrige etter å påstå at krigen ble "planlagt" av USA, og at USA bevisst provoserte Russland for å få Russland til å starte krigen. Dette skal i følge mange vanlige russiske propagandister være fordi krig lønner seg for våpenprodusentene, og politikerne de har bestukket.

Samtidig snakker russiske propagandister om hvor lite våpen og ammunisjon vestlige land klarer å produsere. Det var ikke måte på hvor triumferende russland-propagandistene var da Biden kom med uttalelsen om at de sendte klasevåpen til Ukraina fordi det manglet annen ammunisjon.

Disse to internt motstridende påstandene spres altså aktivt, særlig blant vanlige Russland-bots på Twitter. Dersom det faktisk var sant at krigen var noe USA bevisst prøvde å få Russland til å starte for å berike det "militær-industrielle kompleks"(?) så skulle man jo tro at de hadde forberedt seg på dette på forhånd og økt produksjonen allerede før krigen startet.

Bare enda et eksempel på hvor fullstendig skamløse og løgnaktige russiske propagandister er. De bryr seg ikke om det de slenger ut henger sammen engang. Stadige åpenbare selvmotsigelser er en vanesak for dem.

Merk at jeg ikke sier at du påstår noen av disse tingene, JK22, men det du skrev her fikk meg til å tenke på de som gjør det.

Endret av Markiii
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
1 hour ago, JK22 said:

Forhandling med Russland er umulig så lenge den offisielle politikken om at Ukraina ikke har eksistensrett og er terra nullius fritt for imperiale landtyveri er herskende i Kreml hvor Putin alene er drivkraften bak dette. Putin vil aldri la Ukraina eksistere som et selvstendig land, han vil aldri gi opp ideen om en "gjenforening" av den gamle Russland. Det vil ikke lønne seg å gi bort landterritorier, for da er et tabu som er sentralt i folkeretten, FN-charteret og internasjonale relasjoner helt siden 1945 ugjenkallelig brutt.


 

Mannen er også patologisk løgner. Her er han i Romania i 2008 på et NATO-møte, fire måneder før han angriper Georgia.

Polen gjør det eneste rette. De ruster opp og forbereder seg på krig med Russland.

 

aDXwaNLl_700w_0.jpg

Endret av Brother Ursus
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Kahuna skrev (På 18.8.2023 den 22.29):

Nja, vi snakket om RBS-70 for bare kort tid siden? ;)

Altså systemer hvor missilet styres aktivt av et menneske. Om styringen er laserbasert som på RBS-70 eller trådbasert som TOW spiller ikke noen rollet. Et stealth-fly som er så skjødesløst at det roter seg innom rekkevidden til den typen styrte våpen lever farlig. Rekkevidden er litt dårlig så motmiddelet er så enkelt som å fly høyt men det er nesten rart at det ikke allerede finnes kamerastyrte missiler med litt rekkevidde(FPV-dronene vi alle er så glad i er kanskje et varsel om hva som vil komme)

Vestlige flygere som flyr stealthfly er ikke så tullete at de roter seg på fyringsavstand fra manpads e.l. Våpen releases på lang avstand, opptil flere hundre km. Så manpads er meningsløse mot stealthfly.

Lenke til kommentar
Sitat

 

Brutaliteten viser seg i nyhetsmeldingene om drepte eller sårede i nye russiske angrep mot sivile mål. Dagens angrep mot bykjernen i Tsjernihiv har krevd mange sivile ofre.

Kynismen viser seg i de målrettede russiske angrepene mot ukrainske kornlagre og utskipningshavner.

De offisielle tallene på drepte sivile ukrainere nærmer seg 10 000. FN sier at det virkelige tallet er langt høyere.

 

https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/JQ4Q6b/putin-bruker-mat-som-vaapen-i-krigen-mot-ukraina

  • Liker 1
Lenke til kommentar

En bygning i Donetsk by ble dels gruslagt av en bombe sagt å være en JDAM. Opptaket er interessant, for det skulle være et sterkt luftvernsforsvar omkring denne byen som gjør at ukrainske fly ikke kan komme nær, og hvis det er en JDAM-ER, må det mene at amerikanerne har endelig gjort våpenet immun mot jamming, ettersom bygningen ligger et par mil inn i en elektromagnetisk dødssone. Men detonasjonsstyrken er uvanlig, det ser ikke ut at det var en JDAM-ER på 230 kg som ukrainerne hittil har benyttet, men en bombe i 110 kg.

Vi vet at USA har lovet å gi ukrainerne GLSDB, 110-kgs bomber montert på eldre M26 raketter, men Lockheed Martin hadde fått problemer fordi det virker som at tilstanden på de eldre rakettene var langt dårligere enn ventet etter langvarig lagring. Det er i skrivende stund usikkert. Det er mulig at amerikanerne istedenfor valgt å levere glidebomber av type GBU-39 Small Diameter Bomb (SBD) til Ukraina, som har MiG-29 og Su-24 kapabelt for å frakte JDAM som et fire-and-forget våpen. Vi vet at mindre mengder vanlige JDAM var levert i tillegg til JDAM-ER.

Ettersom det amerikanske flyvåpenet har ambisjoner om å gi F-35 SEAD/DEAD kapasitet og sliter med å bruke vanlige ARM våpen, har de et pågående prosjekt om å omgjøre små bomber til ARM-våpen mot radar og EW-sendere. Det er interessant at Norge for første gang siden 1939 søke bombeflyalternativet, fordi det var sendt en bestilling på GBU-53/B StormBreaker 93 kg bomber - slik at F-35 kunne ha åtte bomber som innvendig våpenlast. Så det kan være av veldig stor interesse for amerikanerne å teste sine 110-kgs og 93-kgs SBD bomber i slike elektromagnetiske forhold. 

Vi vet at minst 10 Su-24 har blitt modifisert/er under modifisering og mye tyder på at det ikke bare er for bruk av Storm Shadow (ikke lenge aktiv som før) og JDAM/JDAM-ER, det kan også være for andre stand-off våpensystemer fordi det gir ikke mening å ombygge nesten alle Su-24 flyene når det er nok med et par, ettersom det er trolig "bare" 150 Storm Shadow/SCALP ER som har blitt levert til Ukraina. To per fly, Mer enn to angrep per dag er ikke mulig med for få våpen mot mål som måtte velges med omhu. Su-24 i kontrast til MiG-29 og Su-27 er et ganske rommelig fly for å montere elektronisk ekstrautstyr på, hvilken var hvorfor dette flyet var populært som EW-plattform i sovjettiden. Russerne var i stand til å montere vestlige utstyr som GPS på sine Su-24M som bevitnet i Syria. 

SBD-bombene har en rekkevidde på 100 til 150 km. De var ustoppelig under de israelske angrepene inn i Syria med fulltreff nærmest hver eneste gang. Og hvis disse bombene kan ha ARM-kapasitet, kanskje ukrainerne hvis de har dette våpenet, endelig ta ut de meget horrible EW-plattformene og treffe S-300/400 batterier. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar
9 minutes ago, JK22 said:

En bygning i Donetsk by ble dels gruslagt av en bombe sagt å være en JDAM. Opptaket er interessant, for det skulle være et sterkt luftvernsforsvar omkring denne byen som gjør at ukrainske fly ikke kan komme nær, og hvis det er en JDAM-ER, må det mene at amerikanerne har endelig gjort våpenet immun mot jamming, ettersom bygningen ligger et par mil inn i en elektromagnetisk dødssone.

Som forklart tidligere så har JDAM-ER ikke bare GPS styring, men også treghetsnavigasjon. Treghetsnavigasjon er immun mot jamming.

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Gibblay skrev (3 minutter siden):

De har krasjet på månen faktisk. Nydelig. Lurer på hvem medvedev skal spre sitt oppkast på nå, for noen må jo få skylden i god gammel russisk tradisjon.

Prosjektet var nemlig forestått kansellert eller skrinlagt av prosjektansvarlige i Roscosmos. Siden 1997 hadde russerne planlagt returen til månen og hadde fram til februar 2022 fordel av internasjonal samarbeid for å gjennomføre månesondeprosjektet fordi månen og Jorden beveger seg gjennom rommet i ulike vinkler slik at Roscosmos må ha globale kontrollstasjoner for å ha romsonden under observasjon og kontakt med utstyret om bord for direktekontroll. I fakta, en kontrollstasjon i Russland vil miste romsonden av syne i store deler av døgnet når den går inn i "månerommet" omkring selve Månen. 

Syv romsonder var planlagt, Luna-25 som hadde blitt sendt ut, var den første. Den skulle lande på sydpolen av Månen - istedenfor mistet russerne kontrollen da en rakettmotor feilet med å antennes, og da man skulle reparere denne ulempen, mistet de kontakten i et kritisk tidsvindu. Dermed krasjet månesonden på overflaten, som avslørt at den var kommet for raskt fram til månerommet slik at motorkontroll måtte vektlegges mer enn vanlig. Og for dette, må man ha global dekning - som hadde blitt umulig pga. invasjonen av Ukraina. Kina, om de hadde ville, ikke vil være i stand til å hjelpe ut Russland fordi deres utstyr ikke er sammenlignbart med russernes. 

Det var galskap å lansere oppskytningen. 

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
28 minutes ago, Imaginacíon said:

Ser Russland tar seg råd til å (mislykket) utforske månen i disse dager. Jeg håper de kjører på med slikt, det tar ressurser vekk fra krigføringen og kanskje de kommer på at det fins bedre måter å bruke opp energien de har.

Denne månelanderen var vel nesten klar allerede før krigen startet. Ville kanskje anta at romprogrammet vil prioriteres ned slik at dette muligens var siste forsøk på en månelanding på kanskje flere tiår.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Espen Hugaas Andersen skrev (4 minutter siden):

Som forklart tidligere så har JDAM-ER ikke bare GPS styring, men også treghetsnavigasjon. Treghetsnavigasjon er immun mot jamming.

INS har en treffsikkerhet på 30 m radius. Da må man ha store bomber, allerede under Afghanistankrigen i 2001 var det oppdaget at JDAM-bomber hadde problemer med treghetsnavigasjonsutstyret om forholdene ikke er optimalt. Bygningen var truffet med stor treffsikkerhet, som tyder på GPS/terrengsfølgende navigasjonsutstyr.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
1 minute ago, JK22 said:

INS har en treffsikkerhet på 30 m radius. Da må man ha store bomber, allerede under Afghanistankrigen i 2001 var det oppdaget at JDAM-bomber hadde problemer med treghetsnavigasjonsutstyret om forholdene ikke er optimalt. Bygningen var truffet med stor treffsikkerhet, som tyder på GPS/terrengsfølgende navigasjonsutstyr.

Offisielt 30 meter, ukjent akkurat hvor bra i realiteten. Og man trenger ikke en stor bombe om man har litt flaks.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...