Gå til innhold

Hvorfor gidder fortsatt banker låne ut penger til bolig?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Lån har fort ett 20-30-års tidsperspektiv, at de har tjent mindre på boliglån de siste 5 årene har nok ikke kjempemye å si.
Samt om ingen får lån vil boligmarkedet kræsje, noe bankene også taper på.
I oversikten der har de også trukket fra skatt, noe som blir feil når man ser det fra banken sitt syn ettersom banken får sine rentepenger uavhengig av betalers skattefradrag.

Edit: og så klart at banken låner ut mer penger enn de har, låner du ut 1 million har de fort bare 100 000 selv(gjerne fått av deg) for å dekke opp lånet, men de får renter fra 1 million. Mulig tallene her er feil, ikke sikker på hvor mye sikkerhet bankene må ha på sine lån.

Endret av aklla
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Bankene tjener ikke penger på realrente, de tjener penger på nominell forskjell mellom innlånsrente og utlånsrente. Mange investorer er villige til å låne ut penger til svært lav (eller negativ) nominell rente så lenge pengene er trygge. Så lenge boliglånsrenten er høyere enn det disse investorene er villige til å låne ut penger til, så vil bankene låne ut penger.  (strengt tatt: Tilstrekkelig mye høyere til å dekke driftskostnader og forventede tap) 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
hurrdurrdarr skrev (På 10.4.2021 den 12.56):

https://www.smartepenger.no/lan/299-realrente

Realrente på boliglån har jo vært latterlig lav de siste 5 årene, hvorfor sier ikke bankene bare blankt nei til å gi ut nye boliglån? Det gir jo ikke mening å gi boliglån så billig. 

Når du tar opp lån i en bank, så er det stengt tatt ikke bankens penger du låner.. 

Banken kan derimot ta opp lån i sentralbanken, til en enda hyggeligere rente enn hva du og jeg får. Disse pengene lånes så ut til oss, og banken lever av mellomlegget. 

Slik er det også når renten er høyere. Dersom sentralbanken opererte med 8% rente og banken ga utlån på 8,2% rente, kan differansen se overraskende lav ut. Men 0,2% av alle huslån blir pene penger det og, skal du se!

  • Liker 1
Lenke til kommentar

At bakene for tiden tjener mindre penger på å låne ut penger betyr ikke at de kan slutte med det. Bankene driver på konsesjon og er pålagt å tilby nødvendige tjenester. Boliglån nevnes riktignok ikke i finansavtalen som nødvendig tjeneste, men jeg tror nok det fort vil bli tilfelle dersom bakene plutselig bestemte seg for å slutte med den tjenesten. Norsk økonomi avhenger av tilgang til lånt kapital.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...