Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Koronaviruset i NORGE [Les første innlegg]


Simen1

Anbefalte innlegg

FHI om når varmen forsvinner: − Mulig det blir en liten vinterbølge
https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/O3dMb1/fhi-om-naar-varmen-forsvinner-mulig-det-blir-en-liten-vinterboelge

Sitat

FHI tror sommer og vaksinering vil bidra til å holde epidemien under kontroll i august og september, og at fullvaksinerte kan leve tilnærmet som normalt i høst.

– Hvor alvorlig blir corona-høsten, tror dere?

– Vi tror at det blir en økning i antall tilfeller nå i august – september, kanskje opp mot to-tre tusen i uken, mot rundt tolv hundre tidligere i sommer. Dette blir i hovedsak unge uvaksinerte voksne, altså folk som har veldig lav risiko for alvorlig forløp, sier overlege Preben Aavitsland i FHI til VG.

– I tillegg er nesten alle de middelaldrende, eldre og kronisk syke vaksinert og dermed godt beskyttet mot smitte. Antallet sykehusinnleggelser blir derfor neppe så høyt, kanskje opp mot femti i uken. Vi tror ikke det er noen fare for overbelastning av sykehusene, sier Aavitsland.

Sitat

Mister sommer-effekten

– Det har jo tidligere vært snakk om at det kommer en ny bølge til høsten. Det har dere ikke så mye tro på nå? I alle fall ikke en bølge som kan måle seg med dem vi har hatt før?

– Vi har vurdert perioden august-september i denne omgang. Da vil sesongeffekten, altså varm og fuktig luft og sollyset, ha stor betydning og bidra til at epidemien holdes under kontroll mens vi vaksinerer stadig flere, svarer Aavitsland.

– Når vi kommer lenger ut på høsten, avtar sesongeffekten, og da er det mulig det kan bli en liten vinterbølge, slik vi kjenner fra andre luftveisvirus. Men, dette viruset overrasker stadig. Det kan oppstå enda verre varianter enn delta, sier FHI-overlegen.

Sitat

– Hvor stor joker er delta-varianten for denne spådommen?

– Vi begynner å få bra oversikt over delta-variantens egenskaper, selv om det fortsatt er noe usikkerhet, sier Aavitsland.

Dette taler for og imot

I en kronikk i VG tirsdag trekker FHI-toppene frem at den immuniteten mange har etter én vaksinedose, virker litt dårligere mot delta-varianten enn mot alfa-varianten.

Det trekker nå i begge veier, påpeker Aavitsland:

  • Kan øke smittespredningen: Reising og at folk har mer kontakt med andre etter sommerferien.
  • Kan hemme smittespredningen: Det varme og fuktige været, vaksinasjon, testing, isolering og smittesporing.

– Vi regner med at de gode kreftene vinner. Vaksinasjonsprogrammet er helt avgjørende, så alle som vil vaksinere seg, må gripe sjansen når den er der, sier Aavitsland.

Sitat

– Ser du for deg at fullvaksinerte kan leve tilnærmet som normalt i høst? 

– Ja, sannsynligvis. Målet er en normal hverdag for hele befolkningen. Vaksinasjonsprogrammet gjør det mulig, sier Aavitsland.

 

Endret av Snikpellik
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Benbjo skrev (28 minutter siden):

https://www.dagbladet.no/nyheter/ma-ikke-ga-i-fella/74056825

Flott artikkel! Klein og Westin er spot on. 

Disse to er like pessimistiske og på jordet som vanlig. Blir nok ikke lenge før man får en kronikk i søppelblekka Dagbladet fra den vanlige gruppen av rikshysterikere; disse to, Gilbert, Nyborg, Andersen og mest malplassert av alle, IT-professor Svanås.

  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Kommuneoverlege vil ha lik karanteneplikt for vaksinerte: – Vanskeleg å kontrollere smitteutbrot

Sitat

Krava til vaksinerte er for slappe og gjer at helsevesenet ikkje kan gjere jobben sin, meiner kommuneoverlege. FHI vil ikkje endre reglane for karantene.

Sitat

Larsen er redd dette kan føre til eit smittesporingsproblem, som igjen kan føre til ressursproblem i kommunen.

Sitat

Dagens reglar gir fullvaksinerte unntak frå karantene, om dei har vore nærkontakt med ein smitta person. Om ein har fått ei av to dosar, kan ein teste seg ut av smittekarantene etter dag tre.

Sitat

Sjølv om ein har fått vaksine, kan ein framleis smitta og bli smitta av koronaviruset. Men det er lite truleg at ein vil driva smitten vidare, ifølgje FHI.

Forland understrekar at reglane kan bli endra dersom smittesituasjonen endrar seg, og dei får data som seier at vaksinerte er med å drive smitten.

Endret av Subara
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Sitat

Klein er bekymret for at smitten vil spre seg blant barn og unge utover høsten, når barnehager og skoler åpner igjen.

- Dette er en gruppe mennesker som i stor grad er uvaksinerte. Jo flere som blir smittet, desto flere vil trenge behandling på sykehus - også hvis man i utgangspunktet er ung og frisk, sier han...

https://www.dagbladet.no/nyheter/ma-ikke-ga-i-fella/74056825

Får håpe at lærere og førskolelærere har rukket å bli vaksinert til skole- og barnehageinnsats etter ferien. Vet ikke om de er prioritert i alle kommuner.

Sitat

– Vi regner med at de gode kreftene vinner. Vaksinasjonsprogrammet er helt avgjørende, så alle som vil vaksinere seg, må gripe sjansen når den er der, sier Aavitsland.

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/O3dMb1/fhi-om-naar-varmen-forsvinner-mulig-det-blir-en-liten-vinterboelge

Endret av Subara
  • Liker 2
Lenke til kommentar
1 hour ago, Morromann said:

Viktig at fleste mulig gjør det slik at man kan spare eventuelle unødige vaksinedoser som da kan avses til den tredje verden. Eller bruks til tredjedoser? Jeg er litt på jordet her, men første- og andredoser er helt like eller er de forskjellige?

Om flere trenger kun en dose vil det gi fortgang i den etterlengtede gjenåpningen isåfall.

Jeg ble informert om at 1. dose har mindre vaksinedose enn 2. dose. Men når jeg luftet den informasjonen her, så ble jeg banket med Felleskatalogen om at det ikke kunne stemme. Jeg var da bare et relé på info jeg hadde hørt fra selve vaksinatøren min.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, Morromann said:

Når man er fullvaksinert, ja,, til en viss grad men ikke når man er uvaksinert. Selvfølgelig er det et farlig virus for uvaksinerte i risikosonen og det vet du veldig godt at jeg mener også. Du har fulgt meg i denne diskuisjonen og vet veldig godt og utmerket hva jeg mener om den saken. "Seig forkjlelse" var en dum formulering og jeg har derfor redigert det for at man ikke skal måtte lage diskusjoner om misforståelser basert på forumleringer.

Ok, takk for oppklaringen. Jeg vet at andre som ikke tror på pandemien er virkelig, eller som har en agenda om å motsi det som vi får som konsensus fra helsemyndighetene og selv konspiratorikere bruker retorikken at det er ikke verre enn en influensa.

Så det var derfor jeg reagerte på at du hadde brukt betegnelsen en seig forkjølelse. Når det kommer til åpning så er jeg like interessert som deg at vi når dette, bare det er trygt nok vel og merke.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
1 hour ago, Benbjo said:

https://www.dagbladet.no/nyheter/ma-ikke-ga-i-fella/74056825

Flott artikkel! Klein og Westin er spot on. 

Dette her er jo faktisk litt fascinerende. Leger som sier de ikke er enige med hverandre. Kollegialt så er jo dette normalt sett totalt uakseptabel oppførsel får man inntrykk av. Men, nå når så mye står på spill så tør de likevel. :laugh:

Quote

- Hvor lenge burde vi vente med å lette på tiltak?

- Jeg tror vi må holde ut til september, det er ikke så lenge til. Vi kan ikke slippe smitten løs blant de unge før vi har kommet lenger med å vaksinere dem. Jeg tror september er et stalltips på når det er passe å gå til trinn fire, sier Westin.

 

Lenke til kommentar

Du vet veldig godt og har fulgt med såpass lenge i denne disksusjoen at du vet veldig veldig godt at jeg ikke er noen tinfolie-konspirasjonsteorietiker som fornekter pandemien. Jeg brukte det kun som en metafor for at det i sjelden grad er noe veldig alvorlig for de som er vaksinerte, men like fullt noe ingen ønsker å få. Selvfølgelig ønsker ikke jeg å få det, men jeg kommer ikke til å isolere meg fra omverdenen for å unngå det slik jeg gjorde det stort sett mellom mars 2020 og juni 2021 med noen få "utskeielser" på sommeren i fjor.

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Sa jeg heller ikke. Ønsket bare å vise spekteret. Tenker som så at en slik melding fra deg om seig forkjølelse kan gi den typen mennesker ved til bålet sitt. Det var derfor jeg lurte på om du hadde kommet over noen artikler som kunne si noe om hyppighet av mildere og alvorligere tilfeller.

Seig forkjølelse er forsåvidt en grei betegnelse dersom det foreligger tall som underbygger det. Men, så har man noen som har det verre enn seig forkjølelse. Da er det jo vesentlig å se noen tall på hvor stor denne gruppen som har det verre måtte være.

Endret av G
Lenke til kommentar
Sitat

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at vi har hatt en økning i antall smittede siste uka, for første gang på fem uker.

– Tallene går litt opp og har lagt seg på rundt 1500 per uke. Det skyldes flere pågående utbrudd, blant annet i Vesterålen og Bergen, sier Nakstad.

Sitat

– Hvordan ser du på smittesituasjonen her i landet nå?

– Det er et 20-talls kommuner som har en økende smittetrend. Det er den direkte forklaringen på smitteøkningen, men det er ingen økning i antall sykehusinnleggelser per nå. Det ser ut til at kommunene det gjelder håndterer utbruddene ganske godt, sier han.

Sitat

Mange fullvaksinerte smittes

– Det er over 500 fullvaksinerte som er blitt smittet her til lands. Tall fra Israel viser at 43 prosent av de innlagte er fullvaksinerte. Hvordan ser dere på det? 

– Både i Israel og Storbritannia er en stor del av de innlagte fullvaksinerte. Det er nok et resultat av at en stor del av befolkningen er vaksinert. Når man er i en smittebølge, slik som i Storbritannia, er det de uvaksinerte som lettest blir smittet, men også noen fullvaksinerte blir smittet fordi vaksinen er ikke hundre prosent effektiv, sier Nakstad.

Sitat

– Hvilke tanker har dere om smitteutviklingen framover?

– Det er åpenbart at det er ungdom og unge voksne som driver pandemien videre – det er de som i stor grad smittes. Nå håper vi at effekten av vaksineringen vil komme for fullt de to neste månedene. Når vi har vaksinert de aller fleste over 18 år, vil vi få en fasit og vil da se hvor lett dette viruset faktisk sprer seg i Norge, sier Nakstad.

Han mener at vi i utgangspunktet har en gunstig situasjon her i landet, fordi de aller fleste takker ja til vaksinen.

– Så vi tror befolkningsimmuniteten vil bli ganske god og at vi vil kunne leve ganske så normalt til høsten.

Sitat

Senvirkninger bekymrer

– Så lenge sykehusinnleggelsene ikke øker, hvilket smittenivå er levelig?

– Det er når smitten øker så mye at vi får flere alvorlige sykdomstilfeller og helsetjenesten begynner å merke det, at det begynner å bli problematisk. I tillegg så har vi dette med Long Covid blant unge mennesker med mild sykdom som vi ikke skal glemme, men som vi ikke vet nok om, sier Nakstad.

Han mener at det ikke er smittetallene, men konsekvensen av smittetallene som fortsatt er viktig.

– Men det er ofte en forsinkelse på et par uker mellom de tallene. Dersom smittetallene øker voldsomt så går det et par uker før innleggelsene kommer også blant uvaksinerte.

https://www.tv2.no/nyheter/14135094/

Endret av Snikpellik
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
OlavEH skrev (2 timer siden):

Disse to er like pessimistiske og på jordet som vanlig. Blir nok ikke lenge før man får en kronikk i søppelblekka Dagbladet fra den vanlige gruppen av rikshysterikere; disse to, Gilbert, Nyborg, Andersen og mest malplassert av alle, IT-professor Svanås.

Klein har jeg for lengst avskrevet som totalt useriøs. Dette er fyren som i fullt alvor selv under perioder med lavt smittetrykk har gaulet om at vi må gå med munnbind utendørs. Samt at fyren hele tiden kommer med ekstremt dystre spådommer og masse tiltak vi bør innføre, uten at han har noen langsiktig løsning på noe som helst. Nå er altså Klein bekymret for at etter at den voksne befolkningen er vaksinert, så kan smitte fortsatt spre seg blant de under 18. Vi vet da godt at for de under 18 som ikke har underliggende tilstander, er vanlig influensa mer farlig enn Covid-19.  Men selv om antallet barn og unge som får alvorlige senvirkninger, ender på sykehus, eller til og med dør, av influensa er høyere enn for Covid-19, så har vi aldri vurdert masse tiltak i skolene av den grunn. Jeg husker selv da jeg gikk på barneskole at i røffe influensasesonger kunne halve klassen være borte på en gang. Men det var ikke snakk om å stenge skolene, begynne med testing av elever, oppfordre til bruk av munnbind i friminuttene, etc. Livet gikk sin gang. 

Nå mener imidlertid åpenbart Klein at man skal fortsette med tiltak i skolene og barnehagene. Så når ser i så fall Klein for seg at dette skal ta slutt? Viruset vil bli endemisk, og foreløpig er det ingen planer om å vaksinere barn. Det spørs til og med om det å vaksinere barn er lurt i henhold til en risikovurdering. Vaksinene utgjør tross alt en viss risiko også, og er den risikoen lavere enn det vil være for barna å få Covid-19? Dette vil sannsynligvis ta nokså lang tid å utrede. Så skal vi altså drive på å ødelegge undervisningen for barna våre i mange måneder, eller i verste fall, mange år fremover? Klein har som vanlig ingen langsiktig løsning her. Han har, i likhet med mange andre av disse Zero Covid-fruktkakene, åpenbart enda ikke forstått at dette viruset ikke vil forsvinne. Og jeg stiller meg svært tvilsom til hans påstand om at så mange som 1% av barn får alvorlig sykdomsforløp. For ikke å snakke om det tullete premisset han legger opp til hvor samtlige norske barn liksom skal bli smittet.

Westin er hakket bedre og klarer i hvert fall å holde seg noenlunde forankret i virkeligheten. Men han tyr også til uærlig retorikk her. Han kommer blant annet med følgende utsagn:

"- Vi er i en situasjon hvor vi ikke må gjøre den samme feilen som i Storbritannia. Frislippet der har gått riktig ille. Vi har sluppet opp mye allerede, men vi har heldigvis ikke gjort som Boris Johnson og sluppet opp for nattklubber og liknende. Det var et ille syn sett med mine øyne etter at de feiret gjenåpning 19. juli. Nå har de kjempehøye smittetall. Vi må ikke gå i den fella."

Dette er rett og slett påstander uten noe som helst fundament. For det første vil det ta opp mot 10-14 dager før man ser en eventuell effekt av å innføre, eller fjerne, tiltak. Altså vil man enda ikke kunne se konsekvensene av frislippet. Så når Westin sier at "Frislippet der har gått riktig ille", så er dette en påstand uten noe som helst forankring. Vi vet rett og slett ikke enda hva konsekvensene av frislippet vil bli. At han så fortsetter med å si at etter gjenåpningen 19. juli "har de kjempehøye smittetall" så er dette igjen basert på samme uærlighet. Faktum er videre at smittetallene faktisk har gått kraftig ned siden 19. juli! De kjempehøye smittetallene hadde man altså før frislippet. Når det er sagt kan det godt være at Westin får rett på sikt dersom den positive trenden nå snur og smittetallene skyter i været igjen. Men per dags dato er det ingen som kan si noe som helst konkret om hva slags effekt frislippet har hatt. Det vil vi vite mer om cirka to uker fra nå. 

Og har egentlig denne bølgen i Storbritannia vært så ille? Til tross for høye smittetall har dødstallene vært svært lave. Faktisk har Covid-19 de siste månedene vært en av de minst hyppige årsakene til at folk dør.

 

Endret av basillen
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Unge slipper smittekarantene
https://www.nrk.no/nyheter/unge-slipper-smittekarantene-1.15590092

Sitat

Barn og unge under 18 år vil fra 16. august bli unntatt plikt til smittekarantene, med mindre de bor sammen med eller er tilsvarende nærkontakt til en smittet, for eksempel en kjæreste. 

Unntaket gjelder kun hvis det gjennomføres testing i tråd med retningslinjer fra kommunen

I dagens regelverk har ubeskyttede nærkontakter plikt til å være i smittekarantene i 10 døgn etter eksponering. Karantenetiden kan forkortes ved negativ PCR-test etter 7 døgn.

Regjeringen begrunner unntaket for unge personer med skolestart:

–Vi må unngå at mange barn og unge settes i karantene og får mye fravær når skolene åpner på grønt nivå. Siden det ikke vil være inndeling i kohorter på grønt nivå er det nødvendig å unnta dem under 18 år fra karanteneplikten, slik at ikke hvert enkelt smittetilfelle fører til fravær for mange og redusert skoledrift, sier helseminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

Testing erstatter karantene for unge under 18 år.

Endret av Snikpellik
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Gjest a8a68...e1d skrev (På 26.7.2021 den 10.43):

De ekstroverte opplever det sikkert slik, for introverte er det ekstremt forstyrrende og svært vanskelig å konsentrere seg om arbeidet med all støyen fra alle som skal snakker høyt samtidig hele tiden.

Anonymous poster hash: a8a68...e1d

Jeg er ikke ekstrovert :)

Hjemmekontor er minste motstands vei. Det eksisterer også hjelpemidler - som støydempende hodetelefoner - for å unngå forstyrrelser. Uten at man da mister de mange fordelene og den positive personlige utviklingen det gir å gå ut av komfortsonen. Obs! Jeg snakker om tverrfaglige kontorløsninger, og ikke en som er isolert for en avdeling/firma.  

Hilsen (eks)-introvert. ;)

 

torbjornen skrev (På 26.7.2021 den 11.44):

 

Den beste løysinga er vel ei Ole Brumm-løysing, altså litt av kvart. Då får ein i pose og sekk.

Det er jeg helt enig i. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Nå har jeg smålyttet litt til informasjonen fra myndighetene. Det nevnes noe risiko forbundet med skoleåpningen fordi vaksineringen ikke kommer før uti september. Kan de ikke bare utsette skoleoppstarten bittelitt da? Det er jo ikke så fantastiske ting de lærer på skolen likevel. For mange elever så er det kjedelig og ting som forsvinner fra hukommelsen raskt etter at de har pugget det likevel. Så tapet med noen ukers senere oppstart er liten. Dessuten så slipper de et semester som er ekstra langt før jul, som jo må være befriende for disse elevene som skal ha mange år utdannelse med i baggasjen.

Lenke til kommentar
G skrev (2 timer siden):

Jeg ble informert om at 1. dose har mindre vaksinedose enn 2. dose. Men når jeg luftet den informasjonen her, så ble jeg banket med Felleskatalogen om at det ikke kunne stemme. Jeg var da bare et relé på info jeg hadde hørt fra selve vaksinatøren min.

Det er helt likt innhold og mengde på dose 1 og 2.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...