Gå til innhold

basillen

Medlemmer
 • Innlegg

  310
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

basillen sine prestasjoner

449

Nettsamfunnsomdømme

 1. Ok, takk! Men flere land fraråder jo nå personer under 30 år å ta vaksinene, nettopp fordi man mener at risikoen ikke rettferdiggjør den gevinsten man eventuelt kan oppnå. Dette er vel særlig relevant nå som den mildere varianten omikron dominerer, samt at mange under 30 år nå allerede har hatt viruset og dermed oppnådd naturlig immunitet.
 2. Gjelder dette for alle aldersgrupper? Det er jo et faktum at en ikke ubetydelig andel av de som havner under paraplyen "uvaksinerte" er særdeles gamle og skrøpelige mennesker hvor man ikke har gitt vaksinen basert på den vurderingen at selv bivirkningene etter vaksinen vil kunne medføre dødsfall. Så når mennesker i denne gruppen først får Covid-19, så er det ikke særlig overraskende at de kan få alvorlige komplikasjoner, inkludert hjerteproblemer. Likevel blir menneskene i denne gruppen, slik jeg har forstått det, ofte telt med i disse statistiske undersøkelsene. Spørsmålet er imidlertid om det samme gjelder for, la oss si, aldersgruppen 18-30 år. Er det her også 37 ganger større sjanse for å få hjertebetennelse om man blir smittet av covid, enn om man er vaksinert og ikke blir syk?
 3. Du har denne også: https://www.facebook.com/groups/517797528922003
 4. Apekopper er ikke i nærheten av å være like smittsomt som covid.
 5. Tro det eller ei, men det finnes faktisk "forskere" her til lands som også mener vi bør prøve å utrydde viruset.
 6. Ingen poeng overhodet. Dette må da være klart for alle som har bestått Naturfag på VG1. At en del land fremdeles tviholder på dette tøyset har null med vitenskap å gjøre. Sannsynligvis dreier det seg om politikere og helsebyråkrater som ikke tør å innrømme at de har tatt feil, og dermed velger å videreføre tullet for å ikke "miste ansikt".
 7. Det var det da høsten 2020 også, men vi klarte fint å ha skolene åpne likevel. Som nevnt så mener jeg ikke at man burde hatt skolene åpne uten et eneste smitteverntiltak. Men det ingenting som tilsier at vi ikke kunne hatt skolene åpne på samme vis i mars-mai 2020 som vi hadde det høsten 2020. Greit nok at man kanskje kunne stengt skolene i en uke, maks to, for å få på plass smittevernregler for skolene. Men at man stengte skolene i så mange uker som man gjorde mener jeg var fullstendig unødvendig. Akkurat slik Aavitsland hevder.
 8. "Så da ser det ut til det blir en ny runde med intensivinnleggelser, massedød og vaksiner til høsten". Hva i all verden baserer du dette på? Norge gjennomgår for tiden en stor BA4/5-bølge, men overleger på norske sykehus forteller at bare rundt halvparten av de som er innlagt for Covid-19 har dette som hovedårsak for innleggelse, nesten alle som innlegges er gamle mennesker med underliggende sykdommer, og nesten ingen havner nå på intensivavdeling (https://www.bt.no/nyheter/direkte/i/3Jd0RL/siste-nytt-om-korona). Sitat fra tredje sak på denne lenken: "Gjesdal fortel at dei fleste innlagde er eldre pasientar, som treng eit kortvarig opphald på sjukehuset. Litt over halvparten av covidpasientane er innlagd på grunn av virussjukdommen, medan resten har dette som ein bidiagnose. Omikron BA.5, som er den dominerande varianten i Noreg, gir vanlegvis mild sjukdom. På Haukeland har dei hatt svært få pasientar på intensiven dei siste vekene." Som det også står under andre sak på denne lenken havnet bare ni personer på landsbasis på intensivavdeling forrige uke. Og dette skjer altså midt i en stor smittebølge.
 9. Her er vi 100 % enige. Jeg er i tidlig 40-årene uten underliggende tilstander, og da omikron ankom fant jeg ut at det var uaktuelt for meg å ta en booster da jeg hadde så ekstremt lite å tjene på det fra et kost-nytte perspektiv. Med to doser innabords viste dataene klart og tydelig at sannsynligheten for at jeg skulle bli alvorlig syk var absurd lav. Dette fikk jeg også bekreftet da jeg faktisk fikk omikron i mars. For meg var dette som en hvilken som helst annen forkjølelse jeg har hatt i livet mitt. Og da hadde det faktisk gått syv måneder siden jeg fikk andre dose.
 10. Det er vel en del sykehusdata fra høsten 2021, da deltavarianten herjet, som tilsier at for særlig middelaldrende personer gav vaksinene økt beskyttelse mot å havne på sykehus. I aldersgruppen 35-65 år var jo helt klart uvaksinerte overrepresenterte i forhold til hvor få disse faktisk utgjorde i befolkningen. Med omikron er jeg derimot enig med deg i at denne fordelen ikke lenger er målbar.
 11. Vel, vi visste faktisk godt allerede i mars 2020, basert på hva som skjedde i Italia, at dette viruset ikke var spesielt farlig for barn. Hovedargumentet som i så fall kan brukes til å forsvare skolestengingen er at man risikerte at barn kunne dra med smitte fra skolen og smitte andre som kunne vært mer utsatt for viruset. Men da kan man også spørre seg om en bedre løsning i så fall hadde vært å på det sterkeste fraråde barn å treffe mennesker i risikogruppene ved eventuelle symptomer. Noe som jo også var den strategien Norge la seg på fra høsten 2020 av.
 12. Studier fra 2020 underbygget dette, ja. Vi kan lese dette i denne rapporten fra FHI publisert i september 2020 (https://www.fhi.no/publ/2020/risiko-for-smitte-av-covid-19-pa-skoler-og-i-barnehager/). Husk også at Norge hadde skolene åpne i hele høst 2020, uten at ting gikk fullstendig over styr. Det er selvsagt også viktig å poengtere her at smittevernstiltak innad i skoler (f.eks. kohorter) kan ha begrenset smitten. Og det er helt kurant. Så jeg mener ikke her at man nødvendigvis trengte å kjøre på med åpne skoler uten smittevernstiltak. Det eneste jeg påpeker er at man ikke nødvendigvis trengte å stenge skolene.
 13. Den første varianten (Wuhan-varianten) var faktisk lite smittsom mellom barn. Under første bølge var Covid, i stor grad, en sykdom som rammet voksne. Det er først når alfa-varianten kom på banen at viruset gradvis muterte til å smitte mer hyppig mellom barn, og med omikron er det vel ingen forskjell mellom barn og voksne i henhold til hvor lett man kan smitte og bli smittet. Så det er faktisk ikke helt på jordet å hevde at det å ha åpne skoler under den første bølgen ikke ville utgjort så stor forskjell i henhold til smittespredning.
 14. Dette har du rett i. Som Gibblay påpeker er det nok langt mer nyttig å se på sykehusinnleggelser. Dersom vi antar at det nå er BA4/5 som dominerer, og vi antar at sannsynligheten for innleggelse er den samme nå som under forrige omikronbølge, så kan vi vel se tilbake på hvor stort smittetallet var i forrige bølge da vi hadde like mange innlagte som nå. Dette vil vel da gi en indikasjon på hvor mye smitte som reelt er i samfunnet.
 15. Ja, vi er nok mer enige enn vi er uenige :). Du har jo helt rett i at personlige erfaringer ikke trumfer publisert forskning, så jeg setter pris på at du lenket meg til informasjon som viser at også med omikron kan vaksinene gi en ekstra beskyttelse mot alvorlig sykdom.
×
×
 • Opprett ny...