Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Koronapandemien i USA


Simen1

Anbefalte innlegg

Morromann skrev (21 minutter siden):

Begravelsesbyråene vil med andre ord få travle dager rundt jul om dette skulle stemme.

Jeg så et intervju med en republikaner ca en uke før valget. Han påsto Trump var fantastisk og hadde gjort mye bra. Så fikk han spørsmål om hvordan han mente coronahåndteringen har påvirket arbeidslivet i småbyen hans og han svarte at bedriften hans hadde aldri gått så bra som nå. Strålende, mye arbeid, penger i kassa. Yeah! Coronahåndteringa var i hvert fall ikke noe problem. Siste spørsmål fra journalisten var "Hva jobber du med?"  - Eier og driver et begravelsebyrå. Trump FTW! Yeah!

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Simen1 skrev (1 minutt siden):

Jeg så et intervju med en republikaner ca en uke før valget. Han påsto Trump var fantastisk og hadde gjort mye bra. Så fikk han spørsmål om hvordan han mente coronahåndteringen har påvirket arbeidslivet i småbyen hans og han svarte at bedriften hans hadde aldri gått så bra som nå. Strålende, mye arbeid, penger i kassa. Yeah! Coronahåndteringa var i hvert fall ikke noe problem. Siste spørsmål fra journalisten var "Hva jobber du med?"  - Eier og driver et begravelsebyrå. Trump FTW! Yeah!

Det er denne. Ca. 5:25 ut i denne videoen. Flere hårreisende svar tidligere i videoen og, men dette er folk som nærmest kan anses som del av en slags kult og er heldigvis ikke representativ for den gjengse amerikaners holdning til pandemien. Dog et stort problem at disse holdningene er såpass utbredt spesielt ytterst på den ene politiske siden.

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Litt interessante data:  

2018: In 2018, a total of 2,839,205 resident deaths were registered in the United States.

https://www.cdc.gov/nchs/products/databriefs/db355.htm

2020, per 25/11:

 

Total Deaths   2,579,548  

https://www.cdc.gov/nchs/nvss/vsrr/COVID19/index.htm

 

Det ligger altså i 2020 an til å dø FÆRRE mennesker enn det gjorde i 2018. 

Og dette midt i den verste pandemien som noengang har rammet USA, og som dreper omtrent alle i hele landet. 

 

Hvordan skal man forklare dette mon tro? Hvem er det som benekter vitenskapen? 

Endret av Carltondance
Lenke til kommentar
:utakt skrev (20 minutter siden):

Store deler av samfunnet i USA er vel mer eller mindre åpent som vanlig, så jeg vet ikke om Thanksgiving vil ha så mye å si fra eller til. Folk der borte møter jo hverandre og farter rundt uansett. 

Jeg har inntrykk av at det personlige synet på smittevern er like delt som det politiske synet og at det korrelerer i en eller annen grad. Om jeg har forstått rett så er det begrenset mingling mellom republikanere og demokrater, inkludert innad i storfamilier. Men akkurat den biten kan jo fort brytes over kalkunmiddagen. Man kan jo ikke stappe i seg kalkun med munnbind på så jeg tenker det blir en del smitte mellom republikanske storfamiliemedlemmer og demokrater. Mange tøyer vel strikken litt ekstra i forbindelse med thanksgiving.

Men vi får se. Fasiten for thanksgiving kommer jo etter hvert.

Fasiten fra valget har vi allerede. Den ligger i spoileren med valgdagen markert. Merk at valget er en "sosial prosess" som har pågått over en periode og ikke en enkeltdags-hendelse som thanksgiving, så det vil nødvendigvis være spredt ut i tid.

Spoiler

1968955416_Screenshot_2020-11-27CoronavirusPandemicDataExplorer(1).png.6177f770ac3ec7f3f026a21a1c051334.png2059742984_Screenshot_2020-11-27CoronavirusPandemicDataExplorer(2).png.06473199223460418837d32eb240db64.png928016047_Screenshot_2020-11-27CoronavirusPandemicDataExplorer.png.d29ec51d8e43c8fa7a5f5cb2bf4ff6fe.png

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

I spoileren over her kan vi se at andelen som tester positivt er doblet de siste 3 ukene, fra ca 7 til 14%. Det indikerer at mørketallene øker. Antall registrerte smittetilfeller er også doblet på samme tid, fra ca 80 000 til 160 000 per dag. Se smittetall og indikasjoner på økte mørketall i sammenheng. Det kan tyde på at antall reelt smittede er omtrent 4-doblet på 3 uker.

Dødsfall-kurven henger jo som kjent 2-3 uker bak smitte-kurven så det kan tyde på at reelt smittede fram til nå, vil føre til en stor økning i antall daglige dødsfall om 2-3 uker. Matematisk kan vi kanskje forvente 4-gangeren, men det er stor usikkerhet så det kan også bli ned mot en dobling hvis de har "flaks", eller det kan gå ennå værre enn 4-gangeren dersom stadig flere sykehus må avvise dødssyke. Vanskelig å spå akkurat hvor ille det vil gå, men at det blir betydelig værre enn nå virker veldig sannsynlig.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
1 hour ago, Carltondance said:

Det forandrer ikke det faktum at det i 2018 døde flere mennesker enn i 2020. 

Vi får se hvordan man ender opp til slutt. Kan hende man ender opp på 2017-nivå. 

Etter den dødeligste pandemien noensinne. 

Det er faktisk satt inn tiltak i å kontrollere smitten. Dette gjør ting mye vanskeligere for blant annet influensavirus.

Influensavirus har noe sånt som R0 på 1,2, mens coronavirus har noe sånt som R0 på 4. Altså om man setter inn tiltak som halverer smitteveiene i befolkningen, så går influensa til en R på 0,6, mens corona går til en R på 2. R på 0,6 betyr at smitten dør ut *raskt*, mens R på 2 er en eksplosjon i tilfeller. Altså det er harde kår for influensa i år.

Om man ikke hadde satt inn tiltak ville man kunne ha en stygg influensasesong på toppen av Covid-19, og dødstallene kunne vært mye høyere.

Og realiteten er at influensa i stor grad tar knekken på de som er allerede nær døden, mens Covid-19 i mye større grad påvirker ellers friske folk. Altså det er ikke umulig at man får en dødsbølge neste år, der de som har klart å leve i 6-12-18 måneder ekstra etter å ikke ha dødd av influensa bukker under. Om alt returerner til normalt kan neste influensasesong bli ganske brutal.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
0laf skrev (15 minutter siden):

Veldig interessant. Jeg kan tenke ett par faktorer som gjør at folk fra spansk taleende land er hardere rammet enn andre grupper.

  1. De har ofte lavtlønnede jobber med mye kundekontakt
  2. De bor trangt
  3. De har ikke helseforsikring
  4. De har mange overvektige. Mexico er på verdenstoppen i ekstrem fedme
Sitat

Obesity is the leading public health concern in Mexico and has been on the rise for the past 30 years. Its evolution has been illustrated by four nationally representative health and nutrition surveys (2000, 2006, 2012, 2018). During this period, adult obesity increased 42·2%, after adjusting for population change.

1

In the latest national survey (2018), 36·1% of adults had obesity (BMI ≥30 kg/m2), with a substantially higher prevalence in women than in men (40·2% vs 30·5%).

1

Results also showed only 23·5% of the adult population had a healthy weight (BMI ≤25 kg/m2), with even less adults in the 40–49 age group (15·4%). Furthermore, central obesity (≥94 cm in men or ≥80 cm in women) was present in 81·6% of all adults (>90% for adults aged 50–70 years) and morbid obesity increased by 96·5% from 2000 to 2018 (1·8% to 3·6%).

1

Currently, obesity prevalence in adults in the poorest regions of Mexico is similar to that of high-income areas. These regions have had the highest relative increase in mortality due to non-communicable diseases (NCDs) during past decades and continue to struggle with undernutrition and poor sanitation. Today, the main causes of mortality are associated with obesity, including cardiovascular diseases (20·1%), type 2 diabetes (15·2%), malignant tumours (10·8%), and liver diseases (7·6%) (Global Health Observatory, WHO 2020). In 2013, dietary risks accounted for more than 10% of disability adjusted life-years, with high fasting plasma glucose and high body mass index as the leading risk factors of disease.

2

https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(20)30269-2/fulltext

Endret av Pc Lynet
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Sitat

Sjå skilnadane: Slik har smitta utvikla seg i Noregs fire største byar

Dei siste to vekene har talet på nye smitta i Bergen rast. I Oslo søkk talet mykje saktare. Den omstridde fempersonsregelen i Bergen er årsaka til forskjellen, meiner medisinsk fagsjef.

I haust starta den såkalla andre koronabølga. Smittetala begynte så vidt å stige i september, og auka raskt mot slutten av oktober.

28. oktober innførte regjeringa nye nasjonale innstrammingar i smitteverntiltak.

NRK har henta inn tal på smitta frå dei fire største byane i landet, og rekna ut smittetal per 100.000 innbyggarar.

Grafen over viser at særleg Bergen og Oslo blei råka av kraftig auke i tal på smitta personar, mens Stavanger og Trondheim har merka mindre til det.

Gir fempersonsregelen mykje av æra

Dei to siste vekene har Bergen derimot fått grep om og senka smitta betydeleg, mens Oslo har gått ned noko, men framleis slit.

Bergens medisinske fagsjef gir den omdiskuterte fempersonsregelen mykje av æra for skilnaden byane imellom.

– Eg trur skilnaden i tillaten storleik på private samankomstar har betydning, seier Trond Egil Hansen om skilnaden mellom dei to storbyane.

– Ser du på dei siste 14 dagane, har vi oppnådd ein fin nedgang, men det er nedgang til eit framleis høgt nivå, samanlikna med Stavanger og Trondheim. Det kan ha noko med storbyfaktoren å gjere, held fagsjefen fram.

Også fredag held nedgangen i Bergen fram, med 25 nye smittetilfelle.

– Men vi er ikkje der at vi kan slå oss til ro.

Oslo har 155 nye smittetilfelle, ein nedgang frå 177 dagen før. Stavanger meldte i dag om tre nye registrert i går, og Trondheim om fem nye.

Bergen gjør det bra!

https://www.nrk.no/vestland/sja-skilnadane_-slik-har-smitta-utvikla-seg-i-noregs-fire-storste-byar-1.15261812

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (7 timer siden):

Jeg så et intervju med en republikaner ca en uke før valget. Han påsto Trump var fantastisk og hadde gjort mye bra. Så fikk han spørsmål om hvordan han mente coronahåndteringen har påvirket arbeidslivet i småbyen hans og han svarte at bedriften hans hadde aldri gått så bra som nå. Strålende, mye arbeid, penger i kassa. Yeah! Coronahåndteringa var i hvert fall ikke noe problem. Siste spørsmål fra journalisten var "Hva jobber du med?"  - Eier og driver et begravelsebyrå. Trump FTW! Yeah!

Nesten som en stereotyp fra de gamle westernfilmene det der

f74876cfb3c9b9f24bea54a292c42195.jpg

Lenke til kommentar
Sitat

Vi har en pandemi med kriminalitet akkurat nå, sier politisjef Michel Moore i Los Angeles.

 

I løpet av de første ni månedene i 2020 var det 28 prosent flere drap i de 67 største byene USA enn i fjor. Økningen var på 52 prosent i Boston og 85 prosent i Minneapolis.

 

– Vi har ikke sett tall som dette siden 1990-årene, sier daglig leder Chuck Wexler i Police Executive Research Forum til Washington Post.

En midlertidig FBI-rapport for januar til juni viser at drapsraten på landsbasis i USA har økt med 14,8 prosent. Nettstedet gunviolencearchive opplyser at det har vært 579 masseskytinger så langt i 2020. Det er 38 prosent mer enn i fjor.

– Vi har hatt 20 år med stabil nedgang i kriminalitet. Er dette bare et tilfeldig avvik eller sier det noe om framtiden? Dette har gått under radaren på grunn av pandemien, men noe skjer over hele landet. Den neste presidenten må sette fokus på dette, mener Wexler.

– Vet ikke nok

USAs avtroppende president, Donald Trump, har anklaget Demokratene for å slippe kriminaliteten løs i sine byer. Tallene viser ifølge New York Times at drapsbølgen treffer like hardt i byer som styres av Republikanerne som av Demokratene.

– Økningen har ingenting å gjøre med den politiske tilhørigheten til borgermesteren, fastslår kriminologiprofessor Richard Rosenfeld ved Universitetet i Missouri-St. Louis.

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/6z4EkW/drapstallene-til-himmels-i-usa

Mindre skole, mer kriminalitet.

Lenke til kommentar

USA rapporterte om rekordhøyt antall covid19-dødsfall i går: 2614. Det har ikke vært registrert så høye tall siden 21. april. Texas er verstingen drar opp dødstallene.

Det ble også registrert 182 276 nye smittede. Det femte høyeste registrert noen sinne, alle topp fem har skjedd de siste tre ukene. California er verstingen som drar opp smittetallene.

Etter-registreringer for 29. og 30. november skal ha bidratt til de høye tallene.

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...