Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Kona drikker to-tre glass vin hver kveld – burde jeg bekymre meg?


Gjest 56c0d...cb3

Anbefalte innlegg

Gjest 56c0d...cb3

Hei!

Jeg begynner å bli litt smått bekymrret for min kone. Da vi ble sammen, drakk vi stort sett bare i helgene. Men nå som vi nærmer oss 30 år og har fulljobb begge to, har hun begynt å drikke rundt 3 glass hver kveld. 

I utgangspunktet var jeg ikke bekymret, men for et par uker tilbake så prøvde hun å kutte ut vin i ukedagene pga kalorier. Da prøvde hun å drikke te og annet, men endte en kveld opp med å lage seg ein drink. Da slo det en liten alarm hos meg.

Men jeg har enda ikke tatt opp tema, fordi jeg vet at det er et meget farlig tema. Vi har også mange venninner som sier de drikker vin så og si hver kveld, og jeg har kollegaer som sier det samme. Og har jo kompiser som sier de tar to pils etter jobb hver dag.

Så dermed er det kanskje bare jeg som overtenker?

Anonymous poster hash: 56c0d...cb3

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ett glass hver kveld er i min bok mot grenseland, men seff det er land og kulturer hvor man tar seg et glass til kvelds. Men tre det er for mye, som du sier selv så forteller magefølelsen deg det samme og mer, ofte skal en stole på den.

Du får ta det forsiktig opp med henne og se an hvordan hun reagerer.

Lenke til kommentar

Om dette er eit problem eller ikkje er det vanskelig å meine så mykje om, det er i alle fall ikkje sundt.

WHO har satt sin anbefaling til 14 einheiter for kvinner og 21 einheiter for menn per veke, det er fortsatt ikkje sundt men med slike mengder så er det ikkje påvist umiddelbare helserisikoar.

Har du anslått kor mykje vin ho drikk per dag? Er det store glas? Kor høgt fyller ho glaset? Kor sterk er vinen?
Det drikkemønsteret du beskriv ser ut til å utgjere 3 alkoholeinheiter per dag, dette er litt høgt men fortsatt ikkje skummelt høgt. Faren er at disse vanene skal få utvikle seg og kan bli verre.

Eg kan kjenne meg igjen at det er godt å slappe av om kvelden med litt alkohol, særleg når ein er godt etablert og har god råd.

 

Dersom du er litt redd for å ta opp temaet direkte, så kan du jo prøve ein litt meir indirekte framgangsmåte der du foreslår aktivitetar som ikkje egner seg så veldig godt med alkohol, enten det er køyreturar, besøk hos venner/familie, osv, så kan du sjå korleis ho reagerer når ho ikkje får drikke vinen sin. Då vil du i alle fall fort få avdekka om det er avhengigheit eller berre litt for mykje kos om kvelden som er problemet.

Lenke til kommentar

Kanskje har hun anlegg for alkoholisme.
Kanskje kjeder hun seg, og mangler idéer til andre adspredelser.
Kanskje en kombinasjon av begge deler, eller noe helt annet.

Så lenge hun ikke jakter på rusen, altså drikker store mengder som om hun leter etter ett eller annet, ville jeg ikke vært kjempebekymret.
Alkoholisme er svært tabu-belagt i norge, siden alkoholen er så stor del av vår kultur.
Man oppleves kanskje som en trussel mot denne normative kosen, dersom man utvikler et problematisk forhold til den.

Vær bevisst på hvilke krav du evt. legger frem, eller hvordan du formulerer deg, dersom du velger å konfrontere henne på dette.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Gjest 56c0d...cb3

Tusen takk for gode svar. Et sent svar fra TS her.

Jeg har fulgt litt med, og anslår at mengden er cirka en halv flaske pr dag. Ikke noe mer, men det føles samtidig for meg som ganske mye. Spesielt når det er daglig. 

Selv merker jeg at jeg har en tendens til å tulle med "Skal du drikke vin igjen?!" eller "Jaja, der var nok en pappvin tom ja." 

Jeg tror at jeg skal prøvde å følge med, og kanskje prøve å notere meg faktiske mengder. Antall glass og hvor mange dager på rad typ.

Og som det blir nevnt over: notere meg om hun søker alkohol de fleste steder. Om vi har vært ute og gjort noe, så er ofte å fylle rødvinsglasset det første hun gjør når vi kommer hjem. Moren hennes synes jeg nemlig drikker altfor mye når vi kommer på besøk, og jeg vil ikke la min kone bli den samme. 

Anonymous poster hash: 56c0d...cb3

Lenke til kommentar

Hørte en gang et tips om å ikke konfrontere henne med at du mener hun drikker for mye eller er bekymret, men heller ved en passende anledning spørre henne hva hun mener er for mye så hun forhåpentligvis kan begynne å gjøre noen refleksjoner rundt eget alkoholforbruk selv. Har imidlertid ikke testet det ut selv, men syns det i teorien høres ut som en fornuftig tilnærming.

Samtidig kan det være greit for deg å fortsette som du gjør å notere deg hvor mye det faktisk er snakk om, da det er veldig vanskelig å gjette sånt. Da finner du det fortere ut dersom mengden øker også. Syns 3 glass hver eneste dag hørtes litt mye ut, men det er så ekstremt individuelt hvor grensen for avhengighet går.

Og som Taurean nevnte, vær særdeles varsom med å hinte til at hun har alkoholproblemer, det vil nesten garantert bare føre til at hun går i forsvarsmodus.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Dropp passiv-aggressive kommentarer som «jasså, vin igjen ja?» og den slags. Det er ren gift i en hvilken som helst relasjon. 

Ta det opp med henne som et voksent menneske. Spør henne om hvordan hun har det, og at du er bekymret for alkoholforbruket hennes. Men ikke gjør det etter tredje glasset, gjør det på de tidspunkt dere normalt sett har «voksenpraten». 

Går hun rett i forsvar kan det være et tegn på at noe er galt fatt. Men det er her det er viktig at du ikke over tid har gått og gitt henne små passiv-aggressive stikk og «spionert» på henne med å notere ned mengde, antall glass og tidspunkter. Det er en oppskrift på krangel.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Enig med de som sier du må droppe den passiv-aggressive tilnærmingen din. Det er ikke farlig å bare prate normalt om ting med den det gjelder, i stedet for å komme med hint og føre regnskap. Tenker ut ifra det du har skrevet at det høres ut som et over normalt inntak av alkohol (eller annen rus av preferanse), men samtidig ikke så veldig problematisk heller. I hvert fall ikke uten litt mer info:

Hva mener du med at dette er et "farlig tema"? Tenker du generelt, eller mener du det er farlig å ta det opp med henne?

Du skriver at hun laget seg "en drink en dag" etter at hun kuttet ut vin p.g.a. kalorier. Høres for meg slettes ikke så ille, men hvordan gikk det ellers med prosjektet? Er det relativt uproblematisk for henne å kutte ned?

Du skriver hun tar seg kjapt et glass vin når dere kommer hjem etter å ha vært på noe. Det høres for meg også helt normalt ut. Men lar dere være å gjøre ting fordi hun heller vil drikke vin, eller fordi det dere skal gjøre ikke innebærer å drikke vin?

Det er normalt at mennesker søker rus ved rekreasjon, det har vi alltid gjort. Det du ser rundt deg hos vennene dine, det er nok i tråd med virkeligheten. Det at en person har lyst på på noe (selv når dette "noe" er en rus) betyr ikke at vedkommende er avhengig av det. 

En skillelinje ihvertfall jeg syns er grei er når folk velger rusen sin foran andre ting de også kunne tenke seg å gjøre. Men å ta seg et eller annet når man først skal slappe av anser jeg som normalt. Kan hende 3 glass per dag er litt i overkant, men det er mange andre ting her som også er relevant.

Prat med henne. Ikke hint.

Endret av Kastrup
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...