Gå til innhold

Hvem vinner presidentvalget 2020? [Høst 2020)


Gjest Slettet-404071
Gjest

 

Presidentvalget USA 2020  

195 stemmer

  1. 1. Hvem tror du vinner presidentvalget?

    • Joe Biden
      96
    • Donald Trump
      99

Denne meningsmålingen er stengt for nye stemmer


Anbefalte innlegg

Vaniman skrev (1 time siden):

Oddsen blir nok satt på bakgrunn av meningsmålinger. Forøvrig er det flere i USA som tipper seier til Trump, enn til Biden.

 

Nei, odds settes ut fra hva folk tipper. Om flere tipper Trump så henger det selvsagt sammen med at man får mer penger tilbake ved Trumpseier siden han har høyere odds.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Snikpellik skrev (56 minutter siden):

Dette er selvsagt noe de som jobber med målinger tar høyde for.

Gjør de? Har ikke lett etter info om dette, men kan ikke huske at det har blitt oppgitt at man justerer råtallene for en slik effekt i USA, tvertimot mente blant annet 538 at det ikke kan legges til grunn at en slik effekt finnes. Men for alt jeg vet gjør man en vri.

Jeg tror for øvrig det finnes en slik effekt, har ikke sett det motbevist i hvert fall, men hvor stor den er spørs. I 2016 var det mange flere enn nå som sa de ikke var sikre på målinger tett opp til valget, og at 2/3 av dem gikk for Trump betyr nok i realiteten at de var sikre men bare ikke ville si det. Men at færre oppgir å være usikre gjør målingene mer sikre, skulle man tro.

I Norge har de jo funnet en metode for å måle blant annet «upopulære» Frp, vi husker f.eks i 2005 at de endte med 22 % tross spådommer om 17 % basert på målinger. Men å vekte opp mot hva man stemte forrige gang er ikke like lett ved presidentvalg, siden det er kandidater og ikke partier som gjelder, og ingen har stilt til mer enn ett valg tidligere, med noen få unntak.

Lenke til kommentar

Ja, det er vel alltid (tror jeg) oppgitt feilmarginer i metodebeskrivelsene for de ulike målingene. Den må man ha i bakhodet. De som sier "man kan ikke stole på meningsmålinger" misser poenget, for selvsagt skal man ikke stole bare på målinger, det ligger i ordet. Men det fungerer veldig godt til å se utvikling over tid, og effekt av for eksempel debatter eller større hendelser.

Regner med du sikter til denne forklaringen fra 538 rundt skjulte Trump-velgere: https://fivethirtyeight.com/features/trump-supporters-arent-shy-but-polls-could-still-be-missing-some-of-them/

Ganske interessant! Politico har også en artikkel fra 2016: https://www.politico.com/story/2016/10/donald-trump-shy-voters-polls-gop-insiders-230411

EDIT: Angående polls, så synes jeg det er merkelig å se på Rasmussen Reports sine i det siste. De er tradisjonelt den pollen som viser best resultater for Trump, og er ofte referert til av Trump som den eneste som ikke er "fake". De siste ukene har Biden ledet +12, +10, +11 og så videre på pollene deres, men er nå de siste dagene tilbake på det mer "vanlige" +3 i favør Biden, den han gjør det dårligst på. Skjønner ikke helt hva som skjer med Rasmussen når det er slike svingninger.

Endret av Snikpellik
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Xiphac skrev (12 minutter siden):

Jeg holder en knapp på at Biden vinner valget.

Det gjør nesten alle, men alt er mulig og jeg tror ikke noe før jeg ser det...

Snakket for en uke siden om at hvis Biden fortsetter å være langt foran neste søndag, så er det svært kort tid for Trump å gjøre noe. Nå er vi der, og det er det 9 dager igjen til valgdagen. Biden leder fortsatt stort på målingene, med hele 9.1 prosentpoeng på FiveThirtyEights nasjonale snittmåling og med hele 8.0 på RealClearPolitics snitt.

Den siste debatten er unnagjort uten at den ble noe særlig suksess for Trump, og senere i kveld sendes et 60 Minutes-intervju på NBC som Trump stormet ut av og sannsynligvis ikke akkurat henter nye velgere på. Så nå er det ikke lang tid til å få inn noen knockouts. Trump kjører rallies, blant annet i New Hampshire i kveld, men dette engasjerer nok ikke så mange flere enn menigheten. 

Dersom målingene stemmer omtrent som de gjorde i 2016, eller til og med litt dårligere, vil det med alt over 6-7 prosentpoengs ledelse til Biden etter stor sannsynlighet bli et valgskred i hans favør. Men så er det det med sannsynlighet, sjanser osv da. Trump kan fortsatt vinne.

Endret av Snikpellik
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (53 minutter siden):

Statistikk- og dataprofessoren Bela Stantic som tippet utfallet i 49 av 50 stater riktig ved forrige valg, har tippet Trump som vinner i årets valg også. Stantic fikk også rett om utfallet i det australske valget i fjor da , og Brexit i 2016.

 

Ikke akkurat noen klar seier som blir spådd her, snarere at det kan bli ganske jevnt. Selvsagt interessant med en slik alternativ modell, spesielt siden den har truffet i flere tidligere valg hvor det som virket klart mest sannsynlig ut fra meningsmålingene har vist seg å stemme dårlig med valgresultatet. Det kan også være tilfeldigheter at denne fyren har truffet så godt, så mange valg er det ikke snakk om.

Ser at andre eksperter som spådde Trump i 2016 mener det sannsynligvis blir Biden denne gangen, men dette er i hovedsak basert på synsing og svært simple «modeller» om hvordan økonomien er osv. 

Endret av Leiferen
Lenke til kommentar

Det er mye meningsmålingene ikke nødvendigvis klarer å fange opp. Dette valget er så spesielt at det er vanskelig å ty til erfaringer. Trump er historisk upopulær blant medier, kjendiser osv. Målingene viser hva folk som svarer sier. Det er greit. Og man forsøker å justere for "likely voters". Ok. Mellom 40 og 45 % mener Trump gjør en god jobb, litt over 50 % at han gjør en dårlig jobb. Svært polarisert. Problemet for Biden er at det ikke er noen entusiasme rundt ham. De nesten halvparten som er entusiastiske rundt Trump vil med stor sannsynlighet gå og stemme. De som misliker Trump vil selvsagt ikke stemme på ham. Men mange av dem gir blanke F i Biden og kommer ikke til å gidde å stemme på ham bare fordi de misliker Trump. I tillegg har vi effekten om at noen relativt få, men likevel mange nok, som stemmer Trump ikke gidder å svare på målinger. Eller ikke svarer ærlig. 

Det betyr ikke at Trump vil vinne, men han har en langt større sjanse enn det man leser ut fra målingene.

Er det ikke gøy om man føler på litt spenning, dere!

Lenke til kommentar

Man må huske på at det ikke var flere enn omtrent 22% av de stemmeberettigede som stemte på Trump i 2016. Valgdeltagelsen i USA er ekstremt lav. I år ligger det an til å bli rekordmange (for USA) som stemmer. Det er en enorm grasrotmobilisering blant demokrater og motstandere av Trump. Jeg tror ikke Trump har flere å hente og jo mer mobilisering man klarer å få til jo verre er det for Trump. Dette vet GOP og det er derfor de gjør alt de kan for å hindre så mange som mulig fra å stemme. Jeg tror dette går mot et valgskred og at Demokratene ender opp med både presidenten, huset og senatet.

Lenke til kommentar
ism_InnleggNO skrev (1 time siden):

 Det er en enorm grasrotmobilisering blant demokrater og motstandere av Trump. 

Tror du. Du kan selvsagt leve i troen på at millioner på millioner som ellers ikke pleier å stemme går mann av huse for å stemme på supermannen Joe Biden, som det ikke finnes noe som helst entusiasme rundt.

Endret av bellad76
Lenke til kommentar
bellad76 skrev (5 minutter siden):

Tror du. Du kan selvsagt leve i troen på at millioner på millioner som ellers ikke pleier å stemme går mann av huse for å stemme på supermannen Joe Biden, som det ikke finnes noe som helst entusiasme rundt.

Men det finnes mye mer entusiasme imot Trump.  Mange folk ikke gidder å stemme når de ikke er glad i både kandidater men hater ingen av dem.  Hat og/eller kjærlighet motiverer mange 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
jjkoggan skrev (35 minutter siden):

Men det finnes mye mer entusiasme imot Trump.  Mange folk ikke gidder å stemme når de ikke er glad i både kandidater men hater ingen av dem.  Hat og/eller kjærlighet motiverer mange 

Det er dette som vil være avgjørende. Det er entusiasme for Trump. Det er entusiasme mot Trump. Hvilken gruppe får høyest oppslutning? De som gjennom sin entusiasme for Trump stemmer Trump? Eller de som gjennom sin entusiasme mot Trump stemmer Joe Biden? Problemet med sistnevnte er som nevnt den manglende entusiasmen rundt Biden. De fleste som liker Trump stemmer på ham. Mange av de som ikke liker Trump stemmer ikke på ham, men gidder ikke nødvendigvis å stemme på Biden heller.

Endret av bellad76
Lenke til kommentar

Det er vanskelig å være sikker, ettersom det er veldig mye følelser involvert i dette valget.

Jeg antar dog at mange stemte på DT sist, siden han uansett ikke kom til å vinne( få levnet han en sjanse). Det var en måte å sende et signal, uten at det ville ha noen faktisk konsekvens.

Jeg tror også at mange HC velgere ikke tok seg bryet (køer, fri fra jobb, avlyse planer++) for å stemme på en kandidat som uansett kom til å vinne.

Jeg tror det er flere som stemte på DT og angret på valget sitt, enn de som stemte på HC og angret på valget sitt.

Jeg tror at en ikke ubetydelig andel personer foretrekker å stemme på en mann (DT) kontra en kvinne (HC).

Ingen av de tingene gjelder i år og det tyder på at Biden burde vinne klart. Vi må også huske på at marginene var små i 2016 selv om differansen ble stor.

En fordel for DT i år er at amerikanerne er patrioter og de har nok en trang til å stille seg bak den sittende presidenten.

Endret av WiiBoy
  • Liker 2
Lenke til kommentar
bellad76 skrev (1 time siden):

Tror du. Du kan selvsagt leve i troen på at millioner på millioner som ellers ikke pleier å stemme går mann av huse for å stemme på supermannen Joe Biden, som det ikke finnes noe som helst entusiasme rundt.

Voter enthusiasm running higher than 2016, 2012: survey

Sitat

Voter enthusiasm for the 2020 election is running ahead of levels in 2016 and 2012, according to Gallup polling released Tuesday.

Sixty-seven percent of respondents said they are more enthusiastic about voting than usual, around the level reported in September 2008 and September 2004. High enthusiasm levels are bipartisan, with 80 percent of Democrats and 75 percent of Republicans both saying they are now more enthusiastic than usual.

GOP enthusiasm is at a similar level to this point in 2004, while Democrats are outpacing their previous record of 68 percent in 2008, Gallup noted.

https://thehill.com/homenews/campaign/519753-voter-enthusiasm-running-higher-than-2016-2012-survey

 

Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (56 minutter siden):

Dette har jeg alt kommentert om "likely voters", og som lenken din selv bekrefter: "The pollster notes that [..] its enthusiasm polling has not historically been strongly predictive of turnout".

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Kajac skrev (52 minutter siden):

Jeg tror dessverre at Trump vinner en periode til. Jeg håper virkelig ikke han gjør det, men han har større sjanse for å vinne dette valget enn det forrige, og han vant jo sist...

Større sjanse statistisk/historisk om man ser på tidligere valg for sittende presidenter til sin andre periode. Det er skikkelig avvik dersom Trump ikke gjenvelges, det har ikke skjedd siden 1992 med Bush senior. Men på målingene ligger han nå langt dårligere an enn han gjorde på samme tidspunkt mot Clinton i 2016. Fortsatt 8-9 prosentpoeng som skiller de to kandidatene.

Trump bør helst få popular vote ned til rundt 4 prosentpoeng bak Biden ifølge ekspertene på dette. Og i Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Arizona og et par vippestater til leder Biden stabilt og solid. Det er bare å stålsette seg for denne siste uka, for Trump vil gjøre absolutt alt han kan for å ta innpå, og vi vet etter fire år med Trump at det kan være absolutt hva som helst. Det finnes ingen grenser han ikke er villig til å bryte nå.

Endret av Snikpellik
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...