Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

Farlig å ta på bilbatteri?..


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

12V er ubehagelig om man får begge polene på tungen, ikke merkbart med andre kroppsdeler. For stor motstand oi kroppen til det.

Ikke at jeg anbefaler å prøve ålegge ledere fra et bilbatteri på tungen. Om elektrisiteten er harmløs i seg selg, så er varmeutviklingen om de to lederene kommer borti hverandre nok til å gi brannskade..

Endret av MailMan13
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Formula90 skrev (31 minutter siden):

Driver å diskuterer med en annen fyr. Han mener det er livsfarlig å ta på polene på et 12v batteri. Dødelig farlig. Jeg mener det er for svakt til at man blir å merke noe en gang. Hav er rett?.. 

Han har vel sett på film at ett bilbatteri og ett par startkabler er førstevalget når det kommer til torturredskap....

Lenke til kommentar
Just now, Mumriken said:

Evt kortslutning... Miste en fastnøkkel mellom feks

Som sagt, det er skummelt pga.potensielt høye temperaturer som kan oppstå fort, ikke fordi man kan få elektrisitet gjennom seg. Det får man ikke.

Tråden handler om berøringsfare, ikke andre farlige situasjiner som kan konstrueres.

Lenke til kommentar

Polene er vel lagd av bly så man bør vaske henda etterpå.

Jeg har fått strøm av et 12volt system en gang. Da drev jeg å fiklet rundt innslaget på startmotor mens en læregutt uheldigvis begynte å kjinne. Da lugga det litt i fingeren.


Noe jeg innimellom gjør for å diagnosere klassiske lambdasonder er å holde signalledning til ECU i en hånd(minus), og den andre hånda på plusspolen på batteriet. Etterhvert blir Co`en strøken og kroppen er rimelig lambda 1 sånt sett.

Lenke til kommentar
Just now, MailMan13 said:

Som sagt, det er skummelt pga.potensielt høye temperaturer som kan oppstå fort, ikke fordi man kan få elektrisitet gjennom seg. Det får man ikke.

Tråden handler om berøringsfare, ikke andre farlige situasjiner som kan konstrueres.

Derav svaret; Ikke før du legger noe ledende mellom?

Lenke til kommentar

Det er vanskelig å si om en viss spenning er farlig. Det er strømmen som er farlig og strøm mengden vil avhenge av ohms lov

U = I * R

der U er spenningen, I er strømmen og R er resistansen. Huden har litt resistans avhenging om en er våt på fingrene eller tørr.

F.eks ved 12 V,  får en strøm på 50 mA om resistansen er 12/0.050= 240 ohm.

Det er også farligere å få strøm fra hånd til hånd slik at strøm går gjennom brystet enn å få strøm bare gjennom en hånd eller en finger.

Opp til 50V regnes som relativt trygt når det gjelder berøringsspenning.

https://no.wikipedia.org/wiki/Berøringsspenning

Ellers så står det litt om dette her

https://www.elsikkerhetsportalen.no/skole/er-strom-farlig/

 

Endret av Svein M
  • Liker 1
Lenke til kommentar

12V er ufarlig å berøre. Helt opp til 30V er det ufarlig. Mener laveste spenning som man har registrert at noen har blitt drept av noensinne ved berøring er i 30-40V området. Og da skal mye klaffe...

Det betyr så klart ikke at 12V er ufarlig når det gjelder kortslutning. Skadene ved kortslutning går på hvor mye strøm som kan leveres. Om du f.eks har en strømkilde som kan levere mange titusen ampere men bare ved f.eks 5V, og får kortsluttet dette med en skiftenøkkel, så vil skiftenøkkelen øyeblikkelig fordampe og eksplodere. Man kan da lett bli drept om man er i nærheten. Men det er fullstendig ufarlig å slikke på kontaktene. Dette viser litt at man snakker om to veldig forskjellige momenter.

Berøringsfare går bare på spenning, hvis kilden kan levere mer enn 50 mA. (<30V er ufarlig, 30-200V kan være farlig, 200+V er veldig farlig.)

Kortslutningsfare går på kildens evne til å levere strøm. (Hundrevis av ampere og oppover er farlig. Og da skal man ikke tro at en 16A kurs kun kan levere 16A! I et kort øyeblikk kan den levere tusenvis av ampere.)

Endret av Espen Hugaas Andersen
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Skiftenøkkelen vil ikke eksplodere og fordampe men du kan få kraftige gnister og metallpartikler sprutende ut fra kontaktpunktene. Ved langvarig, god kontakt kan skiftenøkkelen bli rød/gul/hvitglødende og begynne å smelte. Med mindre batteriet gir seg først.

Men får du gifteringen mellom + og - kan du fort miste en finger.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...