Gå til innhold

Klima - hva gjør du? God og dårlig samvittighet. Selvskryt og selvpisking


Anbefalte innlegg

Klima - hva gjør du? God og dårlig samvittighet.

Selvskryt og selvpisking

 

God samvittighet:
1. Jeg tar kollektivtransport til jobb, og kjører aldri bil til daglig. Selv dagligvarehandling gjøres gående på vei hjem fra toget.
2. Jeg overtalte kona til å kjøpe elbil, med det vil familien kun ha 1 elbil som eneste bil
3. Jeg flyr svært sjeldent fly. Jeg har ikke reist med fly på over ett år. Sist gang jobben skulle ha meg på jobbreise til Trondheim foreslo jeg videokonferanse, men ble ikke hørt. Da valgte jeg å ta toget til Trondheim istedenfor.
4. Jeg bruker som regel genser og bukse 7 dager før jeg vasker dem. Tskjorte vaskes oftere, og undertøy etter 1 dags bruk. Eco-program på vask brukes på alt som er egnet
5. Jeg kildesorterer glass/metall,plast,matavfall,papir. I tillegg brukes matavfallet om sommeren til kompost for hagen hvor vi dyrker grønsaker
6. Jeg dusjer kun hver 3 dag eller ved behov, og når jeg dusjer skrur jeg av varmtvannet når jeg såper meg inn, og prøver å ikke ha for varmt vann.
7. Vi bor i et nybygg med relativt god energiutnyttelse. Vi varmer opp huset med 2 luft-luft varmepumper som eneste varmekilde utover varmekabler på badet som kun står på lett lunk
8. Jeg bruker lite klær,sko og kjøper ikke ting unødvendig. Jeg har fortsatt et par plagg som er godt over 10 år gamle fra ungdomsskolen som fortsatt passer og jeg bruker innimellom
9. Jeg spiser sjelden kjøtt. På kantina på jobb spiser jeg alltid salat, og hjemme er nok fort minst 4 av 7 middager vegetar.

Dårlig samvittighet:
1. Jeg bor i enebolig, når jeg egentlig burde bodd i et lite kott i en storby, med naboer over/under og til siden.
2. Jeg tar toget til jobb, når jeg egentlig burde bodd i en storby hvor jeg kunne gått eller syklet
3. Jeg spiser noe kjøtt og elsker melkeprodukter som ost. Egentlig burde vi levd på knuste biller og larver
4. Det blir mye plast av embalasjen fra maten vi kjøper
5. Det meste av møbler i huset vårt er nye. Møbler og slikt skal passe inn i stilen, være hele og uten skader. Da blir det svært vanskelig å finne noe på finn.no. Dessuten synes jeg det er litt næsty med brukte senger og sofaer osv.

Endret av Drogin
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vi driver med god kildesortering i husholdingen og kjøper ikke mer mat enn vi forventer å bruke innen datofristen, så det er særdeles lite mat som kastes hos oss. Vi kjøper heller ikke "nye ting" bare for å få nytt (TV, telefon...bil, etc.), men bruker ting til de går i stykker eller rettogslett er utdaterte (f.eks. ADSL-modem eller Canal Digital TV-boks). Noe min nåværende Nokia 3720 og andre mobil totalt på rundt 15 år bærer preg av.

3720 har forøvrig et utmerket kamera...hvis man skal trykke frimerker.

 

Vi bor vel landlig til så å bruke bil er eneste metode for å komme seg til jobb. Jeg undersøkte for festlighets skyld bussmulighetene da jeg fikk meg ny jobb, og det viste seg at eneste måte å unngå å bruke bil fullstendig ville være å møte på jobb klokken 09 istedet for 08. Hvilket opplagt var uakseptabelt for alle parter.

 

Så jeg gjør "min del", men gidder ikke bruke ekstra tid eller penger på å ta vare på miljøet. Og har ingen dårlig samvittighet for det.

Endret av PaladinNO
Lenke til kommentar

That's okay. Jeg respekterer elektriske biler for det teknologiske fremskrittet de representerer, men batteriteknologien har fortsatt LANGT igjen å gå, samt at prisen på slike biler er allerede altfor høy. For mye skrøpelig teknologi også (sikkerhetskrav i mange tilfeller), uansett merke.

 

Mener du at el-biler har for dårlig sikkerhet? Det var nytt for meg. Jeg vet i alle fall at tesla model 3 har fått rekordgod score for sikkerhet. 

El-biler fra mindre luksuriøse merker som Nissan og Hyundai er vel heller ikke mye dyrere enn vanlige biler? 

Lenke til kommentar

Jeg gjør ingen tiltak for klimaet og har verken god eller dårlig samvittighet for det  :)

 

 

Jeg også. 

 

Jeg sykler og busser til jobb, men ikke fordi jeg tenker på klimaet eller ikke har råd til å ta bilen. Men fordi det gjør meg godt å komme ut blant folk.

Jeg kildesorterer ikke fordi jeg tenker på klimaet, men fordi kommunen har gitt meg forskjellige dunker å kaste ting i.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Familien har elbil, og jeg går stort sett til jobb, og tar buss eller løper hjem -- 4.2 kilometer hver vei.

Jeg ville brukte sykkel, men min 8. sykkel ble stjålet for et år siden.

 

Stuetemperatur på 15 grader vinterstid, og 10 grader på gang og soverom; vi kler på oss, og sparer penger på strømmen.

 

Jeg har ikke kjøpt flyreiser på 20 år, og bare reist med fly når vi eksplisitt har blitt invitert til jubileum på Kypros.

Lenke til kommentar

Mener du at el-biler har for dårlig sikkerhet?

 

Korrigert nå. Jeg så måten jeg artikulerte meg på kunne misforståes.

 

 

Videre driver jeg å synder med å la PCen stå og gå omtrent 24/7. Men jeg har skiftet omtrent alt av vi har i huset av lyspærer til LED. Og da til kvalitetspærer fra Philips eller Osram.

 

Vi slår av lys i rom som ikke brukes og holder oppvarmingen gjerne til 19 grader istedet for 22. Hvorvidt varmepumpen som ble montert i fjor er en faktisk besparelse gjenstår å se (var vedfyring ved siden av/som alternativ). Men jeg synder ved å noen ganger bruke skikkelig varmt vann i dusjen.

Endret av PaladinNO
Lenke til kommentar

Vi slår av lys i rom som ikke brukes og holder oppvarmingen gjerne til 19 grader istedet for 22. Hvorvidt varmepumpen som ble montert i fjor er en faktisk besparelse gjenstår å se (var vedfyring ved siden av/som alternativ). Men jeg synder ved å noen ganger bruke skikkelig varmt vann i dusjen.

 

Hvis min oppfatning er riktig kommer nesten all strøm i Norge fra vannkraft og ens strømforbruk har derfor ganske liten eller minimal betydning med tanke på klimabelastninger. 

Lenke til kommentar

Før i tiden hadde folk det temmelig kaldt om vinteren. Det gikk mye i varme klær heller enn å varme til sommertemperaturer. I dag er det convenience med å ha en jevn temperatur hele året, noe som også reflekterer seg i strømbruken på årsgrafer for Norge.

 

En kan vel si at det å justere ned til 19 grader er litt som meatless monday. Det er et lite steg i riktig retning. Et lite steg personllg, men når det er millioner av husholdninger som gjør det monner det.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
On 11/11/2019 at 3:00 PM, vidor said:

En kan vel si at det å justere ned til 19 grader er litt som meatless monday. Det er et lite steg i riktig retning. Et lite steg personllg, men når det er millioner av husholdninger som gjør det monner det.

Jeg har ikke bil og har derfor lavere utslipp enn andre, så derfor beholder jeg mine 23c hjemme og så får heller noen andre enn meg gå hjemme og fryse for å spare klimaet. 

Lenke til kommentar

Har ikke og kommer aldri få unger, har ikke bil og går alltid til jobb, 90%av tiden går jeg dit jeg skal, ellers er det bussen. Sorterer avfallet mitt, hater å shoppe så forbruket er lavt. Hater å kaste mat, så sørger på å bruke opp restene mine.

Flyr en gang ca hvert 5te år, lengste turen hele 4timer, en vei ? lav temp hjemme, kler heller på meg mere tøy. 

Jeg spiser endel kjøtt, kjøper ikke økologisk når jeg handler. 

Har hverken god eller dårlig "klima"samvittighet, gjør det jeg orker og gidder, og så lever jeg som det passer meg best ^^

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...