Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Lov å dryppe litt avføringsmiddel på sjokoladen - som jeg vet noen kommer til å stjele?


Mads2

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Diktatur er også en fin styreform så lenge man finner riktig diktator.

 

Edit: eller snarere anarki, så lenge alle er skikkelige folk.

 

Det jeg beskriver er ikke diktatur! Det er et spesifikt tilfelle av overvåkning for å fakke en tjuv!

 

Overdramatisering, sensasjonalisering og stigmatisering, derimot, er vår tids største og verste folkefiende, og dét er det DERE driver med!

 

Balanse mellom regelverk og fri tanke er nøkkelen. For mye regelfølging gjør at alt tar så lang tid at de som er skadelidende må vente i lange tider før de får rettferdighet, og det blir en apatisk tilstand der ingen gidder å ta til ordet for det får ingen effekt likevel. Dét er like ille som en diktator som dømmer urettferdig og uten innsikt. Da føler man avmakt.

 

Det jeg beskriver er noe midt imellom, ingen blir skadelidende, og tjuven blir fakket og dømt, men på en avskrekkende måte og bare i den lille sirkelen det gjelder. Etterpå blir beviset med fordél slettet.

 

 

Hvis man leser dine forslag i trådene (feks denne og den om røyking) så er det 100% sikkert at du hadde misbrukt noe eventuell makt.

 

Eksempler? Slutt å spre dritt uten hold.

 

 

Problemet med folk med empati er at de blir så lett misforstått. Det er så lett for andre å mistolke, mobbe og spre dritt.

Lenke til kommentar

Ingen blir skadelidende bortsett fra de som urettmessig blir overvåket i sitt hjem uten samtykke. Får de andre beboerne som ikke er skyldig i sjokkisnasking noe kompensasjon for kriminaliteten de blir offer av? Hva om de føler det er et sterkt brudd på deres personvern og privatliv?

 

Hvordan vet du at de vil føle seg som et offer? Hvordan vet du at de ikke vil føle det som en lettelse å få avslørt tjuven? Har man ikke noe å skjule så har man ingenting å frykte. Og jeg gjentar meg selv igjen: Dette er offentlig område, -IKKE- privat område. Har du problemer med å lese? Du spinner rundt på de samme billige folkelige poengene bare for å høste billige poeng, nekter å innse de dypere realitetene og sannhetene her. 5% ville kanskje lagt et stort juleball ut av det og spilt offerrolle, men jeg vil velge å tro at 95% ville bare blitt glad for å avsløre tjuven.

 

For å gjenta meg selv for tiende gang: Så lenge man overvåker OFFENTLIG rom!!!

Endret av Taurean
Lenke til kommentar

Det er jo ikke offentlig rom, det er en privat bolig. Og uansett om det hadde vært offentlig rom skal overvåkning skiltes og informeres om, og det er strenge regler til behandlingen av innhentet data. Jeg sier ikke at jeg vet noen ting, nå er det du som putter ord i munnen min. Jeg kommer med forslag til utfall, og merker meg at du vegrer deg for å svare, kanskje du innser at det kanskje ikke er så kult mot de andre beboerne, selv om vi i beste fall for diskusjonens skyld skal holde med deg at det er greit å gjøre det mot selve tyven.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

For å gjenta meg selv for tiende gang: Så lenge man overvåker OFFENTLIG rom!!!

Kan du og jeg uten å kjenne noen i kollektivet dra dit som du selv føler for, når du selv vil, i likhet med f.eks en offenltig park?

"Et offentlig rom er rent juridisk et fysisk territorium som alle har tilgang til."

Eller fra lovdata

"Med offentlig sted menes et sted bestemt for alminnelig ferdsel eller et sted der allmennheten ferdes."

 

Ellers er det langt ifra lov til å sette opp kamera i offentlig rom heller.

 

Offentlige myndigheters kameraovervåking

 

Offentlige områder, parker, strender og rekreasjonsområder

Private virksomheter kan vanligvis ikke overvåke offentlige områder. Med offentlige områder menes veier, gater, plasser, parker, strender og lignende. Offentlige områder skal kun overvåkes av offentlige myndigheter, slik som politiet. Dersom bare en helt uvesentlig del av offentlig område fanges opp, vil overvåkingen likevel kunne tillates. Dette betyr for eksempel at en butikk ikke kan sette opp kamera som overvåker gata utenfor. Å sette opp kamera som overvåker fasaden vil derimot kunne være greit.

Det skal mye til for at offentlige myndigheter skal kunne overvåke parker, strender og andre rekreasjonsområder. Dette er steder der den enkelte kommer for å slappe av, og derfor er overvåking her svært inngripende.

Endret av aklla
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

@Taurean: Jeg skriver "hva om". Det er et spørsmål, til deg, for å presentere et mulig utfall, og for å se hva din respons til et slikt utfall kunne vært. Vi kan jo også ikke se bort i fra at du misrepresenterer saken, i caps og bold, for å forsvare ditt poeng. Det er altså ikke snakk om offentlig rom. Endrer det ditt synspunkt? Hvis du ikke vil repetere deg selv foreslår jeg å lese mine innlegg rolig og fattet, og svare på det som faktisk står og ikke sette deg i en passiv aggressiv offerrolle som du hevder å ikke ville gjøre.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Det jeg beskriver er noe midt imellom, ingen blir skadelidende, og tjuven blir fakket og dømt, men på en avskrekkende måte og bare i den lille sirkelen det gjelder. Etterpå blir beviset med fordél slettet.

De personene der blir ulovlig overvåket - de blir selvfølgelig skadelidende, også utsatt for ett lovbrudd. Det er å spionere på privatlivet til folk.

Ved tyveriet blir kun en person skadelidende ... hvis man kan si de få kroner den kostet forsvinner - mens denne vinner igjen på å ikke spise usunt. Personen som blir stjålet fra kan låse den neste inn, la være å kjøpe seg osv - men når man blir overvåket så har man ingen kontroll i det hele tatt, man vet det jo ikke og overtrampet kan skje over lang tid.

 

Jeg hater tyver som snor seg på andre, men å overvåke slik syns jeg er dårlig løsning. Det er å trå over streken. Det samme sier lovverket.

 

Edit: Slike plasser er ikke å betegne som offentlig rom - det er ikke felleskjøkken åpen for offentligheten.

Endret av K.S
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Vårt samfunn er i stor grad basert på at vi diskuterer oss imellom hva som er greit og hva som ikke er greit, og det har forandret ting opp gjennom historien. Vi brenner ikke hekser lenger, f.eks. Og selv om det er en del detaljer folk er uenige om er de fleste enig i de fleste grunnleggende tingene. Tyveri er jo blant de tingene de aller fleste, meg inkludert, er enig om at ikke er greit. Så kan det være uenighet om hvordan vi skal straffe tyveri, og det kommer helt an på tyveriets omfang, the devil is in the details.

Lenke til kommentar

Det må være veldig slitsomt å desperat prøve å få folk til å dele samme meninger og perspektiver som en selv.

Vi kan snakke om "rett" og "galt" helt til vi dør, men det kommer ikke til å forandre noe

I det store bildet blir man aldri enig, men akkurat her er det 100% klart at å sette opp kameraovervåkning av uskyldige personer i deres hjem er langt over det som er akseptabelt for at noen tok en umerket sjokolade. 

Lenke til kommentar

Det må være veldig slitsomt å desperat prøve å få folk til å dele samme meninger og perspektiver som en selv.

Vi kan snakke om "rett" og "galt" helt til vi dør, men det kommer ikke til å forandre noe

 

Ikke når jeg vet det er en riktig måte å gjøre ting på, selv om loven er firkantet. Politiet bryter loven hver dag, dommere gjør det, alle bryter loven fra tid til annen. Når målet er å fange en tjuv og lære dem en lekse, så mener jeg det må være lov å tøye loven litt. Ikke-voldelig er det også.

 

Så nei, det koster meg ingenting.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ja, det gjelder jo å holde kjeft om det - ikke bli oppdaget. Begrense overvåking til kun det som trengs - kjøleskapet, kanskje med en bevegelsedetektor i tillegg. Så fort tjuven er oppdaget, montere ned utstyr. Aldri nevne det for noen. 

 

Litt som du kjører 20 km/t for fort på en tom vei kl 02 på natta, eller røyker noe jazztobakk, eller laster ned en serieepisode/film på nett.

Endret av Mr_Spock
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...