Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Lavfrekvent mystisk lyd.. Hva kan dette være?


Anbefalte innlegg

vidor skrev (14 timer siden):

Hva tenker du er logikken bak en følt sinusbølge fra ytterdelen av en varmepumpe ?

Min opplevelse av disse er at de er temmelig konstante når de starter opp.

Har opplevd pipelyder med høy frekvens fra inneklima-anlegg der luft og temperatur fordeles via taksjakter og tapping ut til rom.

Hva logikken er? Jeg vet ikke om jeg forstår spørsmålet, men akslingen til en for eksempel en vifte eller en valse kan lage en lyd. En årsak er mangel på vedlikehold som smøring av akslingen, men jeg mener å ha lest om andre fenomener rundt dette også. Jeg kan ikke finne lenke for øyeblikket. 
Enkelte girsystemer i biler har også slik lav(styrke) dure lyd. Hvorvidt det er en lyd eller en uønsket lyd er kanskje diskuterbart.

Teknisk sett så tror jeg det kalles rentonelyd/støy.

Se også denne undersøkelsen for eksempel: https://www.stoyforeningen.no/Fakta/Varmepumper

 

 

 

 

 

 

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Videoannonse
Annonse

Har boligen balansert ventilasjon? Vist den har det, ble denne kuttet når du skrudde av sikringene?

 

hvilken fasade materiale har du? Å hvilken tak materiale har du?

 

en fasade med f.eks blikk plater kan lage en helt lik lyd du snakker om, vist en av skruene er knekt, mangler eller ble satt opp med feil avstand. 
 

lokalet på min arbeids plass lager en konstant lavtdurende summelyd, selv med veldig svak vind ute. Denne lav frekvente duringen er vanskelig å spore, men ikke vanskelig å føle. 
føle seg fram til vibrasjoner med hender virker nesten bedre enn å lytte seg til problemet i sånt tilfelle. 
Dette bygget er blikk plate fasade type, å montert med feil avstand mellom skruene

 

bare ett av sikkert mange andre dårlige tips. 
 

Lenke til kommentar

Jeg hører en dyp konstant lavfrekvent lyd, høres ut som en lav bass/eller som lyden av en gravemaskin som står på langt borte. Det kan også høres ut som elektrisk støy, som om en ledning er koblet i feil, og at det dermed kommer en dyp basslyd i anlegget. Jeg har plugget ut alt, både balansert ventilasjon, og tatt av strømmen. Lyden forsvinner ikke 🤔

lyden er konstant, men høres ut som den innimellom kan komme i bølger samtidig. Merker det mye bedre på kvelden, men hører den også på dagen.

Lenke til kommentar
Tranceformation skrev (7 timer siden):

Jeg hører en dyp konstant lavfrekvent lyd, høres ut som en lav bass/eller som lyden av en gravemaskin som står på langt borte. Det kan også høres ut som elektrisk støy, som om en ledning er koblet i feil, og at det dermed kommer en dyp basslyd i anlegget. Jeg har plugget ut alt, både balansert ventilasjon, og tatt av strømmen. Lyden forsvinner ikke 🤔

lyden er konstant, men høres ut som den innimellom kan komme i bølger samtidig. Merker det mye bedre på kvelden, men hører den også på dagen.

Du har ikke tilfeldigvis en trafokiosk i nærheten?

Lenke til kommentar

Jeg trodde lenge at det var en eller annen slags maskin/elektrisk maskin, som laget denne mørke basslyden. Men jeg er mer og mer overbevist om at det kommer fra hodet mitt 😅

Har tenkt på om det kan være noe fra Corona. Har vært syk 2-3 ganger med corona. Eller kanskje vaksinen, som jeg har tatt 3 av. Men så tenker man mye rart, når man grubler på hva dette kan være

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
vidor skrev (På 8.3.2023 den 0.41):

Høres ut som elektromekanisk støy som kommer fra utstyr det går 50 Hz igjennom

Mat inn 50 Hz og square i denne så hører du noe som er temmelig likt (juster ned volumet på siden, så du ikke får volumsjokk).

https://onlinetonegenerator.com

Nå er vekselstrøm sinusbasert da, men det er årsaker til at det oppfører seg mer som firkantpuls.

Jeg har også en tråd som kanskje er relatert her.

I mitt tilfelle så forstår jeg dette først som noe i miljøet, men hørsel eller noe kjent eller ukjent medisinskt kan jo altids overlappe.
Da vibrasjon(ene) eller lyd(ene) har en 50Hz "hum" og det ofte er overharmonisk svingning av 50 (100,150,200,250 osv) i akustikken så er "noe elektrisk" en hovedmistenkt. 
Så vidt jeg forstår så kan komponenter i elektriske apparater lage vibrasjon/lyd fra vekselstrøm. F.eks. mikrobølgovn som arbeider og noen transformatorer. Det er vel en dypere teknisk forklaring her som jeg for øyeblikket ikke er klar for å begi meg alt for langt ut på.
Denne kan videre overføres til struktur via luft og eller direkte til sidestruktur hvis komponenter ikke er 'godt nok' dempet, skjermet og eller diffusert som igjen blir til større vibrasjon/lyd og akustiske fenomener som stående lydbølger osv.

SNL: Harmonisk Svingning
https://snl.no/harmonisk_svingning

Manglende grunntone

 

Annen tråd,

 

Lenke til kommentar

Å forsøke å systematisk skru av sikringer er et sted å starte for å se om problemet er i boenhet/husholdning eller ikke.
Forsøk å gå igjennom om det ikke er noen uheldige konsekvenser med å skru av skringene, og så start med å skru av hovedsikringen og bruk litt tid på å forsøke å kjenne etter.
Forsvinner eller avtar opplevd vibrasjon/lyd så det stor sjansen stor for at boenheten inneholder "problemet".
Slå på hovedsikringen igjen og fortsett nå med å skru av en og en kurs til problemet forsvinner eller avtar. 
Igjen, forsøk å kjenn forsiktig etter hvor hver kurs som skrues av.
Avtar problemet så fullfør til alle sikringene er av og noter fortløpende "problemkurs"
Når en har funnet kurs(ene) så sørg for at alle sikringene er på igjen og fortsett med å gå igjennom kursen eller kursene som har problemer med å ta ut en og en stikkontakt i hver kurs.
Forhåpentligvis så vil dette vise hva som er problemet.

Husk å bruk nødvendig tid for å kjenne etter for hver ting en kobler ut.
Ideelt så bør en kanskje utføre feilsøkingen om kvelden og eller når det er oppholdsvær.
Når vibrasjon/lyd har lav frekvens og eller amplitude så er det enklere å lytte når verden utenfor er roligere eller færre ting som kan overlappe.
For eksempel i etasjen under meg så er det 3 apparater som 'hummer' i 50Hz og det ene apparatet har høyere amplitude som overlapper de to andre, tror jeg


 

Endret av tanda
Lenke til kommentar
Hårek skrev (På 8.3.2023 den 17.31):

Min erfaring er at elektromekanisk støy fra stømnettet vil gi 100 Hz lyd. Det kan vises med en mobilapp som Audio Spectrum Analyzer.

Jeg forstår det så langt som at 100Hz lyden ofte kommer fra apparat-deler som vibrerer av påvirkning fra de elektromagnetiske feltene i 50Hz, og at denne påvirkningen er kraftigst ved annenhver syklus. 50*2=100. En hørbar 100Hz hum kan oppstå.

Jeg har ikke helt taket på det ennå, men det forsøkes å forklares noe i dette eksempelet med en mikrobølgeovn. Mulig det er noe enklifisert, men en start, kanskje

 

Endret av tanda
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Jeg hører lyden konstant, hele døgnet. Aner ikke hva det kan være. Finner heller ikke noen lydklipp som kan minne om lyden. Det er en dyp pulserende lyd som faktisk kan ha samme frekvens som når et fly eller bil passerer. Jeg hører det uansett hvor jeg er i huset, hører det også ute, men finner ikke kilden😬 jeg har forsøkt å lytte til dette andre steder, men hører det ikke da. Har alltid utelukket tinnitus, men nå aner jeg ikke. Føler jeg selv har god hørsel, og mener fast bestemt at denne lyden ikke kommer fra mitt eget hode 🤯 har tatt all strøm, likevel er lyden der. Bor i tomannsbolig, og naboene hører ikke lyden

Lenke til kommentar

Det er en sånn lyd i huset jeg bor i også.

Det er en lavfrekvent summelyd som ligger godt under 50 Hz som strømnettet bruker.

Har opplevd at den har forsvunnet helt en gang, og da hadde strømmen gått i hele nabolaget. Når strømmen kom tilbake kom også lyden igjen.

Har opplevd at en bil som står med motoren på utenfor kan gi lignende effekter, men om den stopper eller kjører videre forsvinner jo lyden.

Det var en annen kar her på forumet som isolerte det til kjøleskapet sitt, så det smart å forsøke å ta sine egne sikringer en etter en og så sjekke hva som er på kursen om du merker at lyden forsvinner på en av sikringene. Alternativt kan du prøve å alliere deg med naboen sånn at dere får sjekket hele huset.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Her er noen observasjoner jeg har gjort i forbindelse med dette som helt sikkert kan diskuteres

* Norsk byggstandard sies å yte noe dårlig på lave lydfrekvenser. Frekvenser under 200Hz. Dette har ikke blitt noe bedre med årene, blir det sagt. Undertegnede kan ikke annet en å si at boliger og rom er i utgangspunktet mer 'lette' og 'kassete'. Mye materialer med hulrom / luft. Det skal ikke så mye trykk til før dem svinger, og hvis trykket er periodiske så kan struktur 'synge'.
Vaskemaskinen på vaskerommet, tunge fartøy som avfallsbil på utsiden, integrerte byggtekniske apperater som oscillerer/svinger med mer. Alle kan produsere lavfrekvent vibrasjon/lyd. Når slikt får tak i større struktur så kan hele bygget svinge med. Det er ikke snakk om orkan, men kanskje vibrasjon på 0.3 mm - 0.5 mm i sekundet i kanskje hele vegger og eller hele rom osv. 

* På utsiden av bolig eller bygg så har jeg merket meg trafokretser. Vibrasjon-/lydsignaturen av oscelleringen fra mange transformator er 50 Hz, ofte med heltallmulitplikasjoner 100 Hz, 150 Hz, 200 Hz osv.  Jeg tror det abstrakt kalles harmoniske i fysikk.

* 50 Hz og klanger under 200 Hz fra en trafo kan fort treffe bygningen gjennom luften eller som vibrasjon i fast materiale som for eksempel grunnfjell.

* Jeg kan måle dette i interiøret med en normal mobiltelefon og app (Spectroid), men jeg har observert at ikke alle legger merke til lyden eller frekvensene. Noe av det er kanskje også klang fra byggstruktur/materiale. ( se vedlagt skjermdump fra frekvensmåling)

* En tråd sånn kroppslig sett er at hvis en har god basshørsel eller normal alder/slitasje nedsatt hørsel hvor diskanten forsvinner settes ned først, så kan det hende at bassen blir mer fremtredene enn tidligere. En legger kanskje plutselig merke til lave frekvenser. Hvis frekvens er syklisk eller periodisk så er det kanskje lettere at øret plukker det opp. 

* En annen tråd som kan taes med er egenfrekvens (fysikk). Alt har en egenfrekvens og forsøk på studier sier at indre organer i en voksen menneskekropp resonerer ved lave frekvenser, inkludert infralyd (under 20 Hz). Det er vel utfordrene å sette noen verdier da alle har noe forskjellig dimensjon på organene.
 

* Norsk forening mot støy forstår jeg som en uavhengig tverrfaglig organisasjon og samler mye informasjon, https://stoyforeningen.no/
* SNL - Svingning, https://snl.no/svingning
* SNL - Infralyd, https://snl.no/infralyd
* SNL - Egenfrekvens, https://snl.no/egenfrekvens
* Bass & Health's artikkel om kroppens egenfrekvenser, https://www.healthandbass.com/post/resonant-frequencies-of-the-body

Frekvensmåling i et av leilighetens rom. Fossefallet i det nederste vinduet er ca. 15 sekunder med måling, og kan leses fra ned til opp. Frekvensen er som en ser horisonale, og tegningen på skjermen sier at det topper seg ved 50 Hz. Legg også merke til 100 Hz'en som pulser (dottede linje). På grunn av zoom nivået mitt her så ser en ikke over 150. Det hender at en 300 Hz også dukker opp. Jeg forstår ærlig talt ikke decibelopplegget, ennå.

En mobilapp er ikke akkurat profesjonell eller noe å ta med seg til en rettsal, men jeg vil tro den fungerer fint som en indikasjon.

image.thumb.jpeg.c5a3689c08374040d794f3345bb12aef.jpeg

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 4 måneder senere...
Tranceformation skrev (7 minutter siden):

Har noen funnet ut mer om dette? Jeg hører ikke denne lyden når jeg er i besøk, kun hjemme. Lyden høres både dag og natt.

Har ikke lest hele tråden men jeg husker det var noe lignende da jeg bodde sentralt i Oslo, det var noe irriterende men ikke voldsomt plagsomt. Naboen min derimot holdte på å miste vettet sitt, så hun kontaktet kommunen som etter mye somling fikk tatt noen målinger og fant ut at støykilden var et digert kjøle\ventilasjonsanlegg tilhørende en Cafe i nærheten. De fikk så pålegg om å redusere støyen eller få bøter, såvidt jeg vet etterfulgte de dette en periode før det kom tilbake. Naboen hadde dog flyttet ut så det ble med det. Så kanskje dette er noe du kan få hjelp til å finne ut av fra enten offentlig eller privat hold.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...