Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

[Løst] Koble strøm i flere stikkontakter


Anbefalte innlegg

Hva skjer om man kobler en (husker ikke navnet, men en sånn som man kan koble flere ledninger på) i veggen, så tar man og kobler en til til den og til slutt plugger den siste i en stikkontakt til. Er ikke sikker om dette ga meninv, om dere ikke forstod, be om en tegning, så skal jeg tegne.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du tenker på to seriekoblede forgrenere eller "strømpadder". Så lenge du ikke trekker store mengder strøm burde gå fint. Problemet kommer gjerne når man overbelaster kabelene med flere kilowatt. Kvadraten (tykkelsen på strømlederen i kablene) er høy nok til enkel bruk selv om du får økt motstand og spenningstap i kabelen.

Endret av vidor
Lenke til kommentar

For å få til det du tenker må du modifisere den siste strømpadden (ergo litt vanskelig), men over til det du lurte på.

 

Hvis du er heldig og treffer rett med fasen i det andre stikket vil det ikke skje annet enn at du har strøm fra to sider. Dersom du er uheldig og det blir to ulike fasert som møtes vil sikringen ryke.

 

Svarte dette på spørsmålet ditt?

Lenke til kommentar
Hvis hele hensikten er ønske/behov for flere kontakter, et par av disse kan anbefales:

Brennenstuhl grenuttak/strømpadder


 

8873333096478.jpg

 

Kommer med vanlig schuko kontakt, og kan veggmonteres (anbefaler en øyeskrue + en torx-skrue).

 

Har tre slike selv montert på veggen til PCen, skjermer, forsterkere og diverse ladere. Fungerer utmerket.
Endret av PaladinNO
Lenke til kommentar

Jo fleire koblingspunkt du har i ei slik kjede, jo større fare er det for at du kan få dårleg kontakt med tilhøyrande brannfare.

 

Kva som skjer er avhengig av korleis du koblar og kva du setter på endane.

 

Ein grei visualisering kan være å tenke på straumledningane som hageslanger, der du du koblar på mange forgreiningsrør. 

Skal du få fult trykk ut av meir enn ei av forgreiningane så må du auke dimensjonen på slangane frå krana og heilt ut til forgreiningane, viss ikkje blir det for lite vatn til å betjene begge uttaka.

 

Det er eigentleg det same prinsippet med straum berre at der vil den fyrste ledninga prøve å levere all den straumen som trengs, med det resultat at ledninga ryker om den ikkje har tilstrekkelig kvadrat heile vegen fram til det straumforbrukande utstyret.

Lenke til kommentar

Hva skjer om man kobler en (husker ikke navnet, men en sånn som man kan koble flere ledninger på) i veggen, så tar man og kobler en til til den og til slutt plugger den siste i en stikkontakt til. Er ikke sikker om dette ga meninv, om dere ikke forstod, be om en tegning, så skal jeg tegne.

Slik jeg oppfatter ditt spørsmål, vil du koble sammen flere grenuttak, og tilføre strøm fra begge ender av sammenkoblingen. Dette er ikke mulig, da hvert grenuttak kun har en tilkobling. Man kan modifisere slik at dette går, men det frarådes på det sterkeste. Hva som vil skje kommer an på hvor mange faser boligen har, om den har IT- eller TN-anlegg, og hvilke faser som kobles sammen. I heldigste fall går sikringen, men du kan få 400 V i kontaktene, noe som vil ødelegge tilkoblet utstyr, og være en brannfare.

Lenke til kommentar

Vet ikke helt om jeg skjønner problemstillingen, men for å svare litt det jeg tror du mener:

 

1: Såkalt "utstrakt bruk av skjøteledning" er ikke greit. Blir vel noe en vurderingssak, men ofte ved kontroll blir det påpekt om det er permanent bruk av skjøteledning til en fast last, og/eller flere skjøteledninger i serie, altså noe lignende det du skisserer ovenfor.

 

2: Å modifiere en skjøteledning så man får en hann/hann-kobling er ikke greit. Altså, at man kan plugge den ene enden i en stikkontakt og den andre enden i en annen stikkontakt. Dette sier fort pang med mindre man har stålkontroll på ledningene i huset, og har noe elektroteknisk kunnskap. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hei! Tusen takk for beskrivende gode svar. Dette er ikke noe jeg har tenkt å prøve, men noe jeg bare har undret over hva som ville skjedd. Larzen91 beskrev best hva jeg tenkte (2: Å modifiere en skjøteledning så man får en hann/hann-kobling er ikke greit. Altså, at man kan plugge den ene enden i en stikkontakt og den andre enden i en annen stikkontakt. Dette sier fort pang med mindre man har stålkontroll på ledningene i huset, og har noe elektroteknisk kunnskap.) 

Lenke til kommentar

Ah. Du tenkte å bruke to stikk til å mate samme strømpaddene. Som allerede sagt er dette ikke noe å rote med p.g.a faseforskjeller. Kobler du en ene fasen til den andre blir det fort litt for mye lys og varme. Spør heller en elektriker om å prosjektere dette eller finn flere uttak og/eller sjekk om du har nok kapasitet i kabel og sikringsskap. 

Endret av vidor
Lenke til kommentar

Kan jeg da spørre hva hensikten er? Hvorfor vil du dobbelmate en skjøtepadde på den måten? Dette blir vanligvis gjort hvis det er en rekke kontakter som ikke har strøm, og så henter man det bare "fort og gæli" fra en annen kontakt på det viset. Men som sagt over, dette er veldig langt fra innafor, så ikke gjør det. Men om du beskriver hensikten det har eller problemet som ligger til grunn så kan vi kanskje bistå med å løse det på en bedre måte.

Lenke til kommentar

Har stikkontakt Slutt tilkopla spenning frå ein anna kabel eller er tanken at du forsyner stikkontakten med spenning via padda? Uansett kva svaret er så er ingen av alternativa greit. Skal du ha spenning til ein ny stikk så legg kabel frå eksisterande stikk.

 

Å kople spenning til ei padde frå fleire stikk er ikkje noko problem for nokon som veit kva dei gjer på, så sant det er same kurs eller i det minste same fasar, men eg ser ikkje poenget. Dersom det var eit teoretisk spørsmål av rein nyskjerrighet så går det altså heilt greit gitt det eg nemnde over.

Endret av Zeph
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...