Gå til innhold

Multicom fjerner reklamasjonsrett ved å kalle privatkjøp næringskjøp


Anbefalte innlegg

Hvordan skal Multicom kunne dokumentere at skjermkort er brukt til mining ? Så lenge man kjøpe som privatperson er det norsk lovverk som er gjeldende (uansett om det benyttes til mining). Så de kan egentlig mene hva de vil, men de vil tape en sak ;)

Endret av TGB
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

 

Ofte hørt om 1 års garanti ved bedriftskjøp, som Komplett opererer med

 

'Ved salg til forbruker gjelder reklamasjonsreglene i henhold til kjøpslovens § 32, nr. 3. Ved salg i næring kan det avtales kortere reklamasjonsregler enn hva som fremgår av kjøpsloven (jf Kjøpsloven §3) . Dersom annet ikke er avtalt, selges produktene med 12 måneders reklamasjonsfrist for feil/mangler',

 

aldri 3 måneder.

Står ikke noen nedre grense i §3 av kjøpsloven, så da kan man vel i prinsippet selge med 1 dags reklamasjonsrett?

Kjøpsloven er deklaratorisk , altså en lov man kan avtale seg vekk fra. Man kan altså avtale ingen reklamasjonsrett i det hele tatt. Se paragraf 3.

 

Dette er praktisk for næringsdrivende, da kjøper gjerne kan avtale gunstig pris mot å frafalle reklamasjonsrett.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Hmm, garantien kan selvfølgelig Multicom syre som de vil. men "defineres som næringskjøp" er jeg ikke sikker på om de har anledning til, dersom en privatperson er kjøper. IANAL, og alt det der.

 

Nei, de kan ikke selv bestemme garantitid. Det har vi klare lover om her i Norge.

 

 

 

Det har vi ikke. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

 

 

 

Nå kan ikke Multicom ta rettigheter fra forbrukere

Så vidt jeg vet så er det ikke lov med avtaler som svekker en forbrukers rettigheter. Dette er regulert i forbrukerkjøpsloven $3. https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2002-06-21-34#KAPITTEL_1

 

 

Jeg vet ikke hva du trodde jeg mente med den setningen? ;)

 

 

Følte hele innlegget ditt bar preg av mye usikkerhet og du hadde en liten avhandling senere enn den setningen om Multicom kan påberope seg en rolle til å fastsette om kjøp uten org.nr. er ment som næringkjøp.

 

Jeg er ihvertfall enig med Nizzen enn så lenge, forbrukere blir dekket av forbrukerkjøpsloven. Om ikke komponentene er ment til å bli brukt 24/7 så får produsentene begynne å skrive en estimert tidsangivelse for hvor "lenge" produktet dems er ment til å bli brukt før det forringes av slitasje.

 

 

Vel, nå blir jo en mining rigg som dette et "tilvirknings kjøp", på samme måte som Kompletts datamaskiner som lages på bestilling. Produsenten av mining riggen, blir altså Multicom. Og de har jo da tydeligvis (ihvertfall til en viss grad) estimert "hvor "lenge" produktet dems er ment til å bli brukt før det forringes av slitasje".

 

Ellers er selvfølgelig jeg også enig med Nizzen om at "forbrukere blir dekket av forbrukerkjøpsloven". På samme måte som jeg er enig med Nizzen i at man blir våt i regnet om man ikke har paraply eller regntøy.. Men det er jo altså ikke det som er spørsmålet i denne saken.

 

Jeg er bare ærlig nok til å innrømme at jeg ikke aner om Multicom faktisk har mulighet til å definere noen kunder som "næringsvirksomhet", og andre som "forbrukere", basert på hva de handler..

 

Edit:

 

Litt av grunnen til at jeg lurer på om Multicom har anledning til å definere dette. Er at jeg vet at skatteetaten kan bestemme at en miner er "næringsvirksomhet", selv om mineren i utgangspunktet er en privatperson som har handlet alt av hardware som "forbruker". Og selv mener han bare driver på hobbybasis. Man trenger altså ikke i skatteetatens øyne ha et org.nummer for å være "næringsdrivende". Det handler for dem, ihvertfall i noen grad, om hvor mye du tjener på virksomheten. Altså, om du tjener 50 000 Kr i måneden på å mine, så kommer du neppe langt med å hevde at det bare er hobby. Samtidig kan en bedrift gå millioner i minus, og likevel åpenbart være "næringsdrivende"..

Endret av Gabri3L
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Forbrukerkjøpslovens definisjoner er autonome, det er like lite adgang til å avtale at formål X ikke skal regnes som forbrukerkjøp som det er til å avtale at kjøpet ikke reguleres av forbrukerkjøpsloven.

 

Mining vil kunne være næring, i alle fall hvis man kjøper dedikert rigg til det. Men en rigg som er egnet til mining vil også kunne brukes til andre formål, og det sentrale i skillet forbruker/næring er ikke hva gjenstanden kan brukes til men hva den faktisk vil bli brukt til.

 

For at kjøpet skal falle utenfor forbrukerdefinisjonen må ett av to vilkår være oppfylt:

 

1) Kjøper må være en juridisk person, eller

2) Kjøper må hovedsakelig handle som ledd i næringsvirksomhet (næringskjøp). I korte trekk vil dette si at 51 % av brukstiden til gjenstanden må gå med til mining.

Lenke til kommentar

Så eneste måten Multicom kan sikre seg på her, er dersom de kun selger disse produktene til kjøpere som oppgir org.nummer? De kan jo umulig vite brukstiden som går med til mining. De kan vel ikke komme langt med å "anta" noe her? Altså, å mine bare 12 timer i døgnet blir jo aldri lønnsomt, så det er jo nærliggende å anta at en minings rigg blir benyttet mer enn 12 timer i døgnet?..

Lenke til kommentar

I en del tilfeller vil det være ... utfordrende å overbevise noen om at noe er et kjøp som hovedsakelig er for private ikke-næringsformål. Det kan være kjøpets art (kjøp av regnskapssoftware for næringsdrivende) eller omfang (en privat forbruker kan nok kjøpe både ett og to og tre skjermkort, men ti?) eller endog kjøpesummen i visse tilfelle som indikerer dette.

 

Den næringsdrivende kan aldri vite at et kjøp er næringskjøp eller ikke. Vedkommende kan ta alle forholdsregler ved å avtale presist kjøpets formål, å erklære at vedkommende kun vil selge til næringsdrivende, og kreve org.nr./mvanr. av alle kjøpere. Men lovens autonome definisjon kan slå gjennom hvis forholdene ligger til rette for det.

 

Etter den gamle definisjonen i kjøpsloven var det krav om at selgeren burde ha visst at kjøpsformålet var personlig bruk - et såkalt synbarhetsvilkår. Dette vilkåret ble avskaffet i den nye forbrukerkjøpsloven. Man kan derfor nå komme i en situasjon hvor det først er på reklamasjonstidspunktet at selger har mulighet til å ta stilling til om kjøpet var et næringskjøp eller forbrukerkjøp. Dette var bevisst, det skyldes at EUs forbrukerdirektiver ikke har et slikt synbarhetskrav.

Lenke til kommentar

Det er jo ikke snakk om en mining rigg, det Multicom selger er 10 stk Gigabyte RX570 skjermkort, og det er IKKE en rigg. Kun deler til en PC for å sette det litt på spissen. Og som nevnt, Multicom kan ikke påstå (les bestemme) at kjøper er en næringsdrivende. 

Endret av Chavalito
Lenke til kommentar

Det er jo ikke snakk om en mining rigg, det Multicom selger er 10 stk Gigabyte RX570 skjermkort, og det er IKKE en rigg. Kun deler til en PC for å sette det litt på spissen. Og som nevnt, Multicom kan ikke påstå (les bestemme) at kjøper er en næringsdrivende. 

 

Ser ut som Multicom eller C64C har endret på linken. Når jeg kommenterte først, stod det noe om rigg. Noe liknende av her. Men du har jo helt rett nå ihvertfall. Linken til C64C peker jo bare til en 10 pakning med skjermkort nå..

Lenke til kommentar

Ser Komplett opererer med


Ved salg til forbruker gjelder reklamasjonsreglene i henhold til kjøpslovens § 32, nr. 3. Ved salg i næring kan det avtales kortere reklamasjonsregler enn hva som fremgår av kjøpsloven (jf Kjøpsloven §3) . Dersom annet ikke er avtalt, selges produktene med 12 måneders reklamasjonsfrist for feil/mangler.

Nå kjenner jeg lite til dette, hvis ting forholder seg stabilt, hvor lang tid tar det før man dekker kostnadene på dette ?

Lenke til kommentar

Nå kjenner jeg lite til dette, hvis ting forholder seg stabilt, hvor lang tid tar det før man dekker kostnadene på dette ?

 

Selv uten å regne med strømforbruk vil det nok ta minst 10 måneder å tjene inn en pris på 4000 kroner. Penger ut av vinduet hvis en ikke kan forvente at kortene varer lenger enn 3 måneder. 
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

All den juridiske diskusjonen her er jo bortkastet mener jeg, all den tid veldig få  skjermkort - hvis noen i det hele tatt - er "godkjent" til mining av produsent. En reklamasjon på ett kort brukt til mining bør jo dermed bli avvist nettopp fordi det er brukt til noe det ikke er egnet til.

 

Bevisspørsmålet den dagen du reklamerer får bli noe annet, men har du kjøpt en mining-rigg sier det jo seg selv.

 

Får Multicom selge ett produkt de vet ikke er godkjent til formålet av produsent? Kan de lage slike tikkende "bomber", og selge så lenge det er opplyst om det?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...